08. фебруар – Преговорима до решења, уз резолуцију 1244

фото: Архива

ЊУЈОРК – Министар спољних послова Србије Вук Јеремић поновио је данас у Њујорку да су преговори једини начин за постизање одрживог и трајног решења за косовски проблем а да, кад је реч о регионалном престављању Приштине, то мора бити “експлицитно и недвосмислено” у складу са резолуцијом 1244.
Он је рекао да Србија тражи од Савета безбедности да подржи “централну улогу својих резолуција” у контексту дијалога Београда и Приштине, и такође најавио да ће Србија, када је реч о истрази у вези са наводима о трговини људским органима, тражити нове консултације у овом телу светске организације.
Јеремић у Њујорку учествује на седници Савета безбедности УН на којој се разматра извештај генералног секретара УН Бан Ки-муна за период од 16. октобра прошле до 15. јануара ове године.
Истичући да је у Бановом извештају констатован напредак у дијалогу Београда и Приштине, Јеремић је рекао да је Србија и даље посвећена том процесу јер је то једини легитимни механизам за превазилажење разлика.
“Трагање за исходима изван оквира преговора је бескорисно и контрапродуктивно”, поручио је Јеремић, истичухи да су преговори у доброј вери једини начин за постизање одрживог решења.
Он је навео да је председник Србије Борис Тадић више пута рекао да решење за Косово мора да обезбеди међународне гаранције које ће осигурати интересе Србије у покрајини – и то тако што ће обезбедити реалистично решење за север Косова, заштиту за српске енклаве у јужном делу Косова, очување српског идентитета и верског наслеђа широм покрајине и решење за имовинска питања.
Говорећи о питању регионалног представљања Приштине, Јеремић је рекао да Србија никада није намеравала да спречи да се чује нечији глас, укључујући и глас Приштине, али да то мора бити експлицитно и недвосмислено у складу са резолуцијом 1244.
Шеф српске дипломатије осврнуо се и на део Бановог извештаја који се тиче истраге о наводима о трговини људским органима, конкретно “случаја Медикус”.
Он је подсетио да Еулекс не може да са максималним капацитетом функционише изван Косова и да нема одговарајући мандат који би јој омогућио спровођење свеобухватне истраге.
“Само истрага спроведена под окриљем Савета безбедности то може да обезбеди” , поручио је он, упозоривши да би у противном многи за које се сумња да су актери илегалне трговине људским органима могли да остану изван домета правде.
“Када је реч о таквим питањима на подручју Балкана мандат за истрагу је увек био повераван Савету безбедности. Тако треба да буде и овог пута – не само због доследности, већ да би се осигурало да истрага буде транспарентна и одговорна пред целим светом”, истакао је Јеремић.
Нагласивши да Србија поздравља раније покушаје да се у СБ постигне консензус о томе како да истраже ови наводи, он је рекао да ће Србија тражити нове консултације о томе у оквиру овог тела.
“Не смемо се предавати ни са моралног ни са аспекта људских права. Србија ће тражити нову рунду консултација о томе у Савету безбедности”, истакао је српски министар.
Јеремић је такође рекао да се Србија слаже са оценом генералног секретара да најновији догађаји у вези са приватизацијом на Косову изазивају велику забринутост.
Он је подсетио да су приштинске власти формирале Косовску агенцију за приватизацију која је силом преузела функције институције коју је 2002. формирао УНМИК, а која је обезбедила фондове за исплату компензација првобитним власницима после приватизације српских предузећа.
Јеремић је подсетио да Бан у извештају констатује да је протеклих месеци забележено “значајно слабљење заштите приватизационих фондова” и ограничавање међународне улоге у надгледању приватизације.
Он је навео податак да се “приближно четвртина милијарде вера налази у банкама различитим државама чланицама УН ” и да је велика вероватноћа да ће Косовска агенција за приватизацију покушати да обезбеди приступ тим средствима.
“Финансијске институције које држе ове депозите не смеју да их ослободе пре него што буде постигнут споразум. Ово је веома озбиљно питање одговорности и нећемо се устезати од тога да искористимо све правне механизме које имамо како бисмо заштитили наша права на имовину”, истакао је Јеремић.
Према његовом мишљењу, ово питање хитно захтева пажњу СБ УН.
“Потези ‘Косовске агенције за приватизацију ‘ представлајју узурпирање овлашћења и јурисдикције институције коју су формирале УН. Тиме би се могао направити преседан са озбиљним последицама за све мировне операције УН”, упозорио је он.
Говорећи о ситуацији на сверу Косова, Јеремић је рекао да је она и даље нестабилна због покушаја да се унилатерално промени реалност на терену, кршењем резолуције 1244 и противно вољи већинског српског становништва.
Српски министар је, међутим, упозорио да је, као и у ранијим периодима, и сада било више инцидената уперених против Срба у јужном делу Косова, и у том контексту посебно поменуо случај у селу Добруша у општини Исток насељеном већином Албанцима.
Једна, интерно расељена српска породица дошла је да после много година први пут обиђе своју напуштену имовину, рекао је Јеремић, наводећи да их је дочекао сусед Албанац.
“Убрзо након тога, он је, како нас информише (Банов) извештај отворио ватру на троје Срба повратника из аутоматске пушке , усмртивши једно лице, а ранивши двоје”, указао је Јеремић, упозоривши да су српска света места и гробља и даље мета вандалских напада.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *