06. фебруар – КО ХОЋЕ ЕВРОПУ НЕ МОЖЕ С НАМА

фото: Архива

После наредних избора, нова влада треба да прогласи политичку и војну неутралност. То значи стављање тачке на досадашњу државну политику која је имала циљ чланство Србије у Европској унији.

То је, за ”Новости”, поручио Војислав Коштуница, лидер ДСС, и најавио да ће његова странка и у разговорима за формирање будуће власти доследно да инсистира на политичкој неутралности као новој националној политици која односе са ЕУ уређује на новим и, пре свега, економским односима.

* Да ли сте предвидели негативне последице по земљу уколико бисмо се одлучили за одустајање од ЕУ?

– Оваква ЕУ, каква је до јуче била, више неће постојати. Она је у дубокој кризи и неизвесно је да ли ће се преуредити у две или више колона и да ли ће уопште опстати. Политичка неутралност, како јој и име каже, не значи да би Србија била против ЕУ или било кога, већ напротив, желимо са ЕУ, са државама чланицама ЕУ, али и са свим осталим земљама да имамо развијену економску сарадњу. Наша привреда трпи штету од потписаног ССП са ЕУ. Политичка неутралност је зато и права основа за економски опоравак и развој Србије.

* Зар не страхујете од нове изолације?

– Не видим ниједан озбиљан разлог због чега би неко кажњавао Србију јер више не желимо чланство у ЕУ. Да не говорим о томе да и у самој ЕУ постоји замор и отпор њеном проширењу. Ни Швајцарска и Норвешка нису чланице ЕУ, али су пронашле најбољи начин да сарађују са ЕУ и са државама ЕУ. Вековима нисмо припадали ни западним ни источним политичким и војним савезима, па зашто бисмо то мењали. То је кроз историју био пут Србије и то треба да буде суштина наше државне политике.

* Владајућа политика тврди да Косово не би било ближе Србији уколико бисмо одустали од ЕУ, него бисмо додатно изгубили дипломатски капацитет да га бранимо?

– Па, неће бити да је тако. ЕУ покушава да отме Косово од Србије и директно уцењује Србију повезујући давање кандидатуре са успостављањем добросуседских, односно међудржавних односа са Косовом. Захтевају и укидање наших, државних институција на КиМ, које Брисел зове паралелним. Није ваљда у интересу Србије да буде саучесник у стварању независног Косова?

* Да ли бисте, ипак, под одређеним околностима пристали на то да

учествујете у влади која би наставила пут ка ЕУ?

– Нудимо нови договор са народом и позивамо грађане да дају подршку политичкој неутралности као новој националној политици. Грађани који дају глас ДСС сигурни су да ћемо поуздано и чврсто заступати своју политику. Земља нам пропада већ четири године са погрешном и погубном политиком да ЕУ нема алтернативу. Било би заиста неодговорно и бесмислено да ДСС само зарад власти заступа политику за коју дубоко верујемо да није у интересу Србије.

* Зашто онда искључујете будућу сарадњу са странкама власти и ДС, али не и са напредњацима, којима је такође циљ улазак Србије у ЕУ?

– Власт и ДС су без остатка везали своју судбину за ЕУ и за њих ништа не значи то што Србија због тога пропада. Са ДС имамо супротстављене политике готово о свим питањима. Са СНС смо спремни за озбиљан разговор у коме бисмо изнели све наше аргументе зашто је у политичкој неутралности будућност земље.

* Хоће ли бити могућ савез са напредњацима ако они остану доследни политици да је Србији место у ЕУ?

– Ако СНС буде заинтересован за разговор, чућемо њихове аргументе о томе како виде будућност земље.

* Подржавате ли идеју Томислава Николића да о решењу за Косово одлуче грађани на референдуму?

– Грађани су се о том питању већ изјаснили када је био референдум за Устав.

* Како мислите да одбраните Устав када су готово сви, и у власти и у опозицији, за његову измену?

– Ове четири године се много, површно и залудно говорило како ће Устав бити промењен. Заборавило се, притом, да је и народ непосредно на референдуму гласао за Устав. Мислим да ће Устав потрајати јер је добар, а наставиће се залудна прича о његовој промени.

* Зашто подржавате референдум на северу КиМ кад се одговор грађана унапред зна, а ствара се политички сукоб између косовских лидера и

Београда?

– Ако сви знају одговор и знају каква је народна воља, шта је онда спорно да се, сагласно демократској пракси, грађани изјасне на референдуму. Право је питање шта то смета садашњој власти да чује глас свог народа, уместо што се окреће против њега.

* Шта ДСС нуди као алтернативу садашњој економској политици?

– Једина смо странка која је изашла са конкретним економским програмом за развој земље. Не обећавамо немогуће, не обећавамо куле и градове него мукотрпан и поступан опоравак домаће привреде. Без развоја земље не можемо сачувати ни наше националне интересе, нити одбранити државне циљеве.

3 коментара

  1. Народ који има Коштуницу треба да је поносан. Надам се да ће то грађани препознати и да ће подржати једину праву политику и човека који заиста воли свој народ.

  2. Koštunica jasno izlazi u srpsku politićku javnost, više nema
    nagađanja ko je skim. DSS ima stav program i ljude koji će obećano spvoditi. Iskustva o formiranju vlade dovoljno govore o
    stanju političke scene u Srbiji. Sa druge strane imamo stranke
    koje kombinuju pomoću čarobnog štapića šta će biti posle izbora.
    Ekonomsko pa i političko stanje govori o pobedi patriotsko-
    građanskoj opciji gde su DSS i Dveri srpske najbliže narodu
    Države Srbije,čekamo rezultate izbora na građanima je sad odluka.

  3. U potpunosti se slazem sa ovakvom politikom.Nadam se da ce biraci prepoznati prednosti ove politike i Kostunice kao predvodnika i da ce dat svoj glas jedinoj iskrenoj stranci na nasoj politickoj sceni.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *