Почетна / Вести / 06. фебруар – Бујановац нема више „српских“ улица

06. фебруар – Бујановац нема више „српских“ улица

фото: Архива

Бујановац – Одборници албанских партија у Бујановцу усвојили су предлог којим се брише 17 српских назива улица у том граду на југу централне Србије.

Предлог о промени назива улица усвојила је седмочлана комисија у којој су четири представника албанске мањине прегласала три представника из редова српског народа.

За предлог су гласали само одборници из редова албанских партија, а незадовољни таквом одлуком, сви српски одборници су напустили седницу.

Том одлуком у Бујановцу се бришу називи улица: Цара Лазара, Царице Милице, Војводе Мишића, Војводе Степе, Радомира Путника, Димитрија Туцовића, Доситеја Обрадовића Светозара Марковића и других великана из српске историје, науке, просвете и културе.
У будуће би те улице требало да носе имена: Скендербег, Реџеп Хасани, Љам Брезница, Наим и Сами Фрашери, Идриз Сефери и других албанских књижевника и бораца, како је наведено, за албанско будјење.
Улицу ће у Бујановцу добити и Фатмир Ибиши из Гњилана, припадник Косовског заштитног корпуса, који је фебруара 2000. године код села Кончуљ, са терористичком групом извео бомбашки напад на полицијско возило МУП-а Србије, када је један полицајац убијен, а три тешко рањена.
Централни градски трг, који сада носи име вође Првог српског устанка, Карађорђа Петровића, требало би да се зове Трг Скендербега. О овој одлуци Скупштине општине Бујановац, коначн суд даће надлежна комисија Министарства за државну управу, локалну самоуправу, људска и мањинска права.
Српски одборници су гласање албанских одборника доживели као пораз мултиетничке политике заједништва и почетак новог заоштравања ионако крхких међунационалних односа.
На заседању је др Стојанча Арсић, дугогодишњи председник Скупштине општине Бујановац, а сада заменик њеног председника, изразио жаљење због онога што се догодило.
„Од данас у Бујановцу ништа није као што је било досад. Коалиција више не постоји“, резигнирано је рекао Арсић и са свим српским одборницима напустио скупштинску салу. То, медјутим, није сметало одборницима из редова албанске мањине да рутински изгласају припремљени предлог одлуке.

Извор: Танјуг

4 коментара

 1. Бореал

  …мирна коегзистенција, или постоји ли још нека глупља фраза када су у питању Албанци са југа Србије (свакако урачунати и КиМ у то)? Ово је преокрет који нуди ЛДП, СПО и екипа, двоструки салто мортале са обавезним ломљењем кичме српском народу зарад кратковидих личних интереса лидера поменутих странака.
  0  0
 2. Sta nam uradise ovi albanci!
  SRBIJO probudi se!Sta nam moze jedna mala opstina!
  0  0
 3. Нису нам уважени Немања то урадили Шиптари, које ти називаш Албанцима.Прво, нису они Албанци, они су Шиптари јер се тако и сами ословљавају ШИПНИЈА им је назив за државу.Друго, у Бујановцу већину чине Срби и Роми( заједно их има више од Шиптара).Треће то нам чини наш БоТа( Тадић) коме је у коалицији вођа тих Шиптара Риза Халими.Вајна и вољена земљо моја, народе мој, коју ти несрећу и неправду чине.Склањају имена светаца, државника, ослободиоца, утемељивљчљ писмености да би „устоличили“ терористе из УЧК-е, КиМ и УЧК-е Прешева и Бујановца.Ово је већа увреда од оних Чединих, којих је у последњих десет дана било три-Николаидис, РС геноцидна и СПЦ мутант.Питате се какве то везе има-има јер Шиптари управо то користе, наше унутрашње размирице и наше издајице и непријатеље.Зашто тадић не „преброји“ Шиптаре у долини, јер, на попис нису хтели.Због ЕУ није смео да донесе закон, да они који нису пописани не могу да гласају.Грчка је у ЕУ али има тај закон.Тадићу да ли те је срам да се „склања“ ВУк; доситеј, Пашић,цар Душан , Пашић….
  0  0
 4. scenario otcepljenja za jug Srbije odavno je spremljen,ceka se da tadic da zeleno svetlo,onda ce se krenuti u delovanje i pripajanje siptarskih opstina na jugu Srbije kosovu.
  0  0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *