05. фебруар – Проглашена ванредна ситуација на територији Србије

фото: Архива

Београд – На седници Републичког штаба за ванредне ситуације, донета је одлука о проглашењу ванредне ситуације, о којој касније данас треба да одлучује Влада.

“Ванредна ситуација разликује се од ванредног стања, јер се она проглашава када се у случају временских и елементарних непогода, као и због индустријских хаварија ангажују све расположиве службе на спасавању”, објаснио је министар унутрашњих послова и заменик премијера Ивица Дачић.

“Ванредна ситуација је ситуација када се у случају временских и елментарних непогода , као и због индустријских хаварија ангажују све расположиве службе на спасавању, док је ванредно стање већ установљена политичка категорија у случају неких проблема. И веома је важно да се те две категорије не мешају, као што се последњих дана често догађало у саопштењима локалних самоуправа”, казао је Дачић на седници штаба којом је председавао.
Седници су присуствовали и министри одбране, здравља, просвете, рада и инфраструктуре, Драган Шутановац, Зоран Станковић, Жарко Обрадовић, Расим Љајић и Милутин Мркоњћ.
Начелник сектора за ванредне ситуације МУП-а Предраг Марић додао је да Сектор поседује списак целокупне механизације, и то приватних и државних служби и да ће у наредних седам до 10 дана они бити ангажовани на чишћењу снега.
“То ће коштати и у наредних седам до 10 дана за то ће бити издвојено 75 милиона динара, што за гориво, дневнице”, објаснио је Марић.
Он је рекао да је у Србији нерашчишћено и непроходно око 5.000 километара локалних и регионалних путева, да је ванредна ситуација већ проглашена у 37 општина и да је више од 70.000 људи завејано и “одсечено од света”.
“Не можемо одговорити на све потребе и зато је неопходно прогласити ванредну ситуацију на територији целе Србије”, изјавио је Марић на седници републичког штаба за ванредне ситуације.
Министар просвете Жарко Обрадовић поновио је на седници Републичког штаба за ванредне ситуације препоруку свим локалним самоуправама да школе не раде од 6. до 10. фебрауара.
“У школе неће ићи 90.000 ђака, 120.000 запослених, а уколико укључимо и студенте тај број ће бити далеко већи”, рекао је Обрадовић, подсетивши да је препоруку издао још у петак и да ју је већина општина испоштовала.
Министар је поново препоручио и факултетима да одложе испите, а уколико то није могуђе групишу у једном дану.
Он је указао да у Златиборском округу седам од 10 општина школе не раде, у Нишком 17 од 19, Краљевсноим 13 од 14 …
“Школе ће донети план надоканаде наставе. Већ смо у томе имали искуство”, рекао је Обрадовић, и одлуку Штаба образложио најавом лоше временске ситуације наредне седмице.

Извор: Танјуг

 

2 коментара

  1. Светлост и топлина

    За времена градоначелника Б.Пешића и ранијих било је боље
    организовање чишћења улица града Београда, па и за време
    г-дина Човића.Ишло се у 03 часа ујутру да се чисти Ибарска
    магистрала са тешком механизацијом.Ови “жути” су очито још
    у “дубоком, зимском сну” Лакше је огласити ВАНРЕДНУ СИТУАЦИЈУ
    на територији целе земље.Само још верују да БОЉИХ ОД ЊИХ
    НЕМА.

  2. Politicki svesni

    Iako je situacija vanredna, nacin obracanja Sutanovca gradjanima Srbije veoma je redovan, ustaljen i karakteristican za ovu vlast.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *