02. фебруар – Савезници се спремају за рат

фото: Архива

САД, Велика Британија и Француска су почеле с пребацивањем војске у рејон Персијског залива. Стручњаци сматрају да се савезници на овај начин припремају за рат с Ираном. Први удари могу бити нанети већ почетком овог лета, преносе медији, позивајући се на информисане војне изворе.

По постојећим подацима војска пристиже на османско острво Масира, које се налази јужно од Ормуског мореуза, где се налази база ВВС САД. У Персијском заливу се тренутно налазе две америчке ударне групе носача авиона. Већ се појављују вести да групацију може појачати још један носач авиона, ескадронски носач мина Momsen и атомска подморница Annapolis. Такође се повећавају војне групације САД у Израелу и у Кувајту. У Саудовску Арабију и Уједињене Арапске Емирате почела је да стиже војска Велике Британије и Француске. Главни циљ је Иран, чији нуклеарни програм одавно изазива незадовољство и забринутост западних земаља.

Међутим, у току последњих месеци појавио се други повод за почетак отворене конфронтације – то је Ормуски мореуз, главни морски пут за транспорт нафте на светска тржишта из рејона Персијског залива. Техеран је запретио да ће га затворити, а савезници очигледно намеравају да нанесу ударац уколико претња буде остварена. С друге стране, ниједна од набројених земаља сад није спремна за рат, сматра стручњак Института за познавање Истока РАН Владимир Сажин.

Сад је врло озбиљна унутрашња политичка ситуација практично у свим земљама за које се претпоставља да могу постати учеснице у конфликту. У Сједињеним Државама је већ започела предизборна председничка трка. У Ирану ће 2. марта бити одржани за ову земљу врло важни парламентарни избори, а председнички ће бити у лето 2013. године. И у Француској ће ускоро бити одржани председнички избори. И уопште, Европа је сад више забринута због својих економских ствари и једноставно није време да се бави ратом.

Истовремено, висока концентрација војних снага у рејону Персијског залива сама по себи ствара ситуацију која прети да ће експлодирати. Довољан је један случајан пуцањ да обе стране започну ватру. И у том случају надмоћ ће очигледно бити на страни савезника, изјавио је Владимир Сажин.

Уколико почну борбена дејства од стране Сједињених Држава ће почети да делују моћне снаге ратне морнарице са значајним бројем авиона, осим тога, биће ангажована база САД „Дијего Гарсија“ у Индијском океану, за стратешке бомбардере одатле до Ирана релативно нема много. Американцима ће се придружити Енглези и Французи, као и арапске монархије Персијског залива које ваде нафту. А Иран практично нема савезника у региону. Режим Башара Асада у Сирији ни сам тренутно није у најбољој ситуацији. Једино на кога Техеран може да рачуна јесу групације „Хезбала“ у Либану и евентуално, групације „Хамас“ у сектору Газа.

Најнепријатније у овој ситуацији је то што пребацивање војске у Персијски залив и заоштравање ситуације може да прекине процес преговора који је већ започео између Техерана и различитих међународних организација. Многе земље, а пре свега Русија, придржавају се позиције да ни утицај силе, чак ни санкције неће помоћи у решавању иранског проблема, изјавио је стални представник Русије у ОУН Виталије Чуркин.

Бризи Русије због могућег рата у Персијском заливу придружиле су се све земље Организације Споразума о колективној безбедности (ОСКБ). Од других великих играча на међународној сцени против рата у Ирану отворено говори Кина. Нажалост, засад ни њени протести, ни упозорења Русије не заустављају савезнике на путу ка још једном конфликту на Блиском истоку.

Извор: Глас Русије

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *