31. јануар – Влада чини све да се Еулекс слободно креће

Фото: Архива

БЕОГРАД – Влада Србије чини све да омогући слободно кретање Еулекса на северу Косова, али је за то потребно да та мисија сачува статусну неутралност, оцењено је у уторак у разговору у Београду министра за Косово и Метохију Горана Богдановића и извршног директора за Европу и Централну Азију у Европској служби спољних послова Мирослава Лајчака.
Како се наводи у саопштењу Министарства за Косово и Метохију, потребно је да се Еулекс придржава мандата који јој је поверен.
Срби на северу Косова у више наврата зауставили су возила мисије ЕУ тврдећи да та мисија, мимо мандата, помаже успостављање приштинских институција на северу Косова где су Срби већина.
У разговору Богдановића и Лајчака у Београду наглашен је значај проналажења решења за проблеме на северу Покрајине. Истакнуто је заузимање Владе Србије да се решења пронадју искључиво кроз дијалог, сарадњу и компромис. Заједнички је закључено да је неопходна што боља координација свих релевантних актера, како би се превазишли проблеми, наводи се у саопштењу.

Извор: Бета

Један коментар

  1. Nova uredba Vlade Republike Srbije koja je pocela da se primenjuje od 1 januara 2012 godine nalaze da se na promet automobila sa srpskim tablica a ciji su vlasnici Srbi sa teritorije Kosova i Metohije i raseljena lica iz centralne Sebije placa porez od 18 % (podseticu da je za ostala vozila u Srbiji 2.5%) isto kao i za vozila koja se uvoze iz inostranstva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *