24. јануар – Ивановић: Захтеви ИСГ апсолутно ирелевантни

Београд – Захтеви Међународне управљачке групе да Србија са КиМ повуче своје структуре и не одржи изборе су апсолутно ирелевантни, каже државни секретар Оливер Ивановић.

“Међународна управљачка група тражи изговор за све што не уради у понашању Србије. Србија нема своју полицију ни снаге безбедности и нема шта да повуче из покрајине. Сасвим је сигурно да нећемо одустати од наших институција, то је наше легитимно право које нам не може одузети Група која промовише независност са којом се Србија не слаже”, рекао је он.

Међународна управљачка група за Косово (ИСГ) затражила је данас од Србије да поштује своје међународне обавезе и да се уздржи од уплитања у ствари Косова, подразумевајући ту и повлачење своје полиције, снага безбедности и осталих елемената присуства државе.

Од Србије затражено и да подржи напоре међународних актера и косовских институција на промовисању владавине закона.
“Захтеви Групе су апсолутно ирелевантни за нас иако појединачно поштујемо земље које је чине”, казао је Ивановић.
Он је оценио да је такав став Међународне управљачке групе јасан јер земље чланице групе желе да заврше свој посао и да напусте то трусно подручје.
“Очигледно су свесни да су погрешили са преурањеним признањем независности, јер оно није донело мир, нису отклонили тензије и нестабилност”, казао је Ивановић.
Државни секретар је рекао да Србија има своје обавезе и према народу и према свом Уставу и да једина сметња огранизацији избора на локалном нивоу може бити насилничко понашање институција и објективно – нефункционланост појединих самоуправа.
Ивановић је појаснио да под насилиничким понашањем институција подразумева коришћење система принуде да се избори спрече.
Међународну управљачку групу за Косово чине представници 25 држава које су признале Косово, а њен задатак је надгледање остваривања плана Мартија Ахтисарија.

Извор: Танјуг

Један коментар

  1. Gospodine Ivanoviću deo ste neke stalne vlasti na KOSMETU, u
    vreme Volkerovog Račka i sad njegovog prisustava Šiptarskih
    demonstracija.Tvoj pšosao je praviš srpsko jedinstvo na ono
    malo teritorije srpske,podela je zaraza koju političari prosrpski sprovode na KOSMETU nemojte vi rođeni sa Svetog KOSMETA
    pomagati neprijateljima celog srpskog naroda a to je nova Nato
    Imperija morate biti mudri i neslušati prosrpsku politiku,to Vam
    savetuje Srbin Krajine!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *