17. јануар – Самоопредељење упозорило косовске Србе

Представници радикалног косовског покрета Самоопредељење у суботу су покушали да блокирају неколико прелаза на административној линији Косова и Србије. Демонстранти су намеравали да спрече увоз српске робе у покрајину, али су их зауставили специјалци косовске полиције. Према подацима медија, у сукобима је најмање 50 особа рањено, преко сто особа је било ухапшено.

Радикали инсистирају на томе да обим српских производа који се увозе на Косово буде пропорционалан цени робе која се извози у супротном правцу. Али не треба тражити у том захтеву економску позадину. Како је исправно указао министар Србије за Косово и Метохију Горан Богдановић, Косово скоро ништа не производи.

Одавно је постала крилатица изјава једног новинара да је главна извозна роба самопроглашене републике Косово – политика. У том смислу Самоопредељење и његов лидер Албин Курти вредан су трговински партнер. Опозиционар оштро критикује преговоре Београда и Приштине. Он оптужује косовске власти за то што у току дијалога оне под притиском ЕУ доносе антидржавне одлуке. А премијер Хашим Тачи, по мишљењу Самоопредељења, малтене „уједињује Косово и Србију“.

Спољнополитички приоритети Куртија познати су одавно. Нису се узалуд у суботу изнад глава демонстраната вијориле заставе Албаније. Да подсетимо, прошлог лета Албин Курти је говорио: Ја бих хтео да се Косово уједини са Албанијом, зато што ће само тако оно добити једнака права са другим народима и другим демократским земљама.

У међувремену на Западу сличне изјаве пролазе скоро непримећене. Намеће се хипотеза да се Албин Курти види као политичка пудлица, а његово Самоопредељења као „џепна опозиција“, која је потребна премијеру Хашиму Тачију да на њеној позадини делује као истински демократски лидер. А можда кроз уста Албина Куртија збори сам Хашим Тачи?

Мишљење Милана Ивановића, једног од политичких лидера Срба са севера Косова:

Акције, које Самоопредељење са њиховим лидером Албином Куртијем предузимају, сигурно да нису аутономне. Имамо информације, које се пласирају из алијансе „За будућност Косова“ ухапшеног лидера Рамуша Харадинаја, које говоре о повезаности Куртија са Тачијем, односно да иза ове блокаде стоји Тачи.  Мислим да иза овог протеста и по информацијама, које се могу добити на Косову и Метохији, стоје и неки крупни финансијски интереси, односно да је овде у питању корупцијонашки карактер уговора, који је у време блокаде српске робе Тачи потписао са корпорацијама у околним земљама, у Хрватској, у Македонији, у Турској.  Тако да се ту крије крупан бизнис.

Самоопредељење је трећа странка по снази у косовском парламенту. И добро уме да шпекулише на болним питањима. У актуелним условима, када становници покрајине седе без посла и новца, Курти је направио успешан популистички корак – „увалио“ им је спољног непријатеља, прогласивши да је Србија једина непријатељска земља за Косово. Самоопредељење не планира да одустаје од акција протеста, поново заказаних за 22. јануар. И врло је тешко дати гаранције да се гнев косовских радикала пре или касније неће обрушити на српску мањину у покрајини.

Извор: Глас Русије

2 коментара

  1. Светлост и топлина

    Ред је да мало искуствено запад осети Шиптаре на свој грбачи.
    На крају ће их се одрећи тај исти запад који се њима послужио
    за прљаве послове.Љуљали су их у заграљају,мазили,пазили,а сад
    и њима следи њихово уништење.

  2. Sve su to školarci Kumrovca da se nelažemo mnogo je srpskih
    dinara išlo da dođe do ovog stanja.KPJ je imala instruktore
    Tempo i ostali do Miloševića kada je već bilo kasno da se stanje
    promeni.Šiptari znaju šta hoće,dotle Srbi su lutali u velikoj
    Jugoslaviji to je kazna za izdaju države Srbije.Nije važno ime
    važna je pogrešna politika Srpskih političara koji su verovali
    Zapadu. Narod ima uvek šansu da kazni politiku koja nevodi interesima države Srbije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *