11. januar – Ненад Поповић: ПОЛИТИЧКА И ВОЈНА НЕУТРАЛНОСТ ЦИЉ СРБИЈЕ

У будућим разговорима за формирање нове владе, ДСС ће се залагати за промену досадашње политике да ЕУ нема алтернативу, као и за успостављање новог државног циља: политичке и војне неутралности Србије. То је, за ”Новости”, најавио Ненад Поповић, потпредседник ДСС, који очекује да 2012. година донесе промену власти у Србији и формирање нове владе која ће да води одговорнију националну политику.

Поповић: ДСС је спремна да разговара о ЕУ, Косову, Уставу, економији, Војводини, односно о свим важним и животним темама са свим национално одговорним странкама.

Могу ли се пре формирања следеће владе превазићи очигледне разлике ДСС и СНС у политици према ЕУ?

Поповић: У свим разговорима инсистираћемо на три принципа: доследном поштовању Устава, који гарантује очување територијалне целовитости Србије, политичкој и војној неутралности, односно залагању да Србија буде неутрална, а не да буде чланица ЕУ и НАТО, и економском програму који на прво место ставља развој домаће привреде и производње.

Са којим странкама садашње власти бисте могли да сарађујете после избора?

Поповић: Данас ДСС и владајућа коалиција имају потпуно супротстављене политике. Право питање је да ли владајуће странке имају снаге да јавно кажу да је Коштуница био у праву за све што је говорио од 2008. године.

Власт је убеђена да се владајућа коалиција неће превише променити ни после парламентарних избора?

Поповић: Сигуран сам да хоће, јер народ жели промене. Од државе која је за време владе Војислава Коштунице била проглашена за економског лидера у региону, са годишњим растом БДП већим од седам одсто и приливом инвестиција од преко четири милијарде евра годишње, постали смо држава где је за последње три године 500.000 људи остало без посла и где су просечне плате најниже у региону.

Хоће ли ДСС самостално да изађе на предстојеће изборе?

Поповић: У овом тренутку чланови ДСС желе самосталан наступ наше странке на изборима. Коначна одлука о томе биће донета кад буду расписани избори.

Подржавате ли референдум на северу Косова чије одржавање критикује власт у Београду?

Поповић: Као и увек, подржаваћемо сваку одлуку нашег народа на КиМ и сматрамо корисним свако политичко средство које доприноси повећању њихове безбедности и заштити легитимних интереса. Не постоји легитимнији начин да се провери народно мишљење од референдума. Уосталом, зар самопроглашена независност Косова није била заснована на референдуму косовских Албанаца с почетка деведесетих година прошлог века у ком су се изјаснили за живот ван Србије? Ако су западне земље то изјашњавање сматрале легитимним, не видим зашто би изјашњавање Срба било другачије третирано.

Зашто инсистирате на прекиду европских интеграција?

Поповић: Одувек смо се залагали и залагаћемо се за усвајање европских закона који могу да допринесу да наше друштво буде политички, правно и економски уређеније. Али смо изричито против тога да Србија испуњава услове Брисела на које не би пристала ниједна суверена држава.

Како наставити сарадњу са Бриселом уколико прекинемо формални пут ка ЕУ?

Поповић: ДСС сматра да сарадња са ЕУ треба да буде заснована на чистим рачунима и најбољој могућој економској сарадњи, као што је случај са другим државама које сарађују са ЕУ а нису њене чланице.

Имате ли личне амбиције за следећу владу? Да ли бисте прихватили неко министарско место?

Поповић: О томе ће одлучити председник наше странке Војислав Коштуница.

Какве економске трендове очекујете током 2012? Шта би Влада требало да учини да би се поправила економска ситуација у земљи?

Поповић: Очекујем да следећа година на економском плану буде још тежа од претходне. Неликвидност привреде је и даље наш највећи проблем. Ми смо понудили решење за тај проблем кроз зајам од Руске Федерације у износу од пет милијарди евра, који би био уложен директно у домаћу привреду. Та средства би се додељивала предузећима путем средњорочних и дугорочних кредита са периодом отплате од пет до 10 година и грејс периодом од најмање две године.

4 коментара

  1. ДОС ДЕМОНА се после ПЕТОГ октобра поделио и умножио као коров.Чеда,
    Чанак,Веља,Расим,Динкић,Вук и др. Генерали ВУК И ПЕРИШИЋ потонуше.И
    СПС се изгуби у том корову. Све што нуде то трула грађа од које
    СРБСКА држава не може градити. ДСС је прогутао демонску удицу, ко једном изда брата, клетву тешку навлачи.Срби што пре треба заобиђу
    овај светски ДЕМОНКРАТСКИ политички систем као што се заобилази
    мочвара. Србе из овог БЛАТА могу да извуку само људи и жене
    светачки чисти. И капитализам и комунизам су материјлне орјентације,(капитализам ~~За плакати, комунизам~низак умом), све
    теорије су материјалистичке односно хоризантолно орјентисане
    англо саксонсеке аналитичке ,из германске школе.О духовној вертикали се натуцује односно замуцкује. Ерих Фром рече
    ЧОВЕК СЕ РАЂА ФИЗИОЛОШКИ (материјално) И ДУХОВНО, иде на две ноге.
    Срби треба да спознају своју НЕБЕСНОСТ ка вертикалу. Енрико Јосиф
    то рече још 1990. године“СРБИ НА БРАНИКУ ЧОВЕЧАНСТВА, док је Драшковић млатаро ногама на тераси Народног позоришта.Недостаје на
    сцени СРБСКА ЧЕСТИТА СРЧАНОСТ.

  2. Ner vidim nikakav razlog da DSS ne ide u koaliciju sa SNS vec sada nego zeli samostalno da izadje na izbore. Neznam u opste sta im to znaci. Jer ako mogu posle izbora sa SNS zasto to ne ogu sada. DSS je stranka u opadanju. Kostunica je jedan od najvecih krivaca zasto je srbija propala jer je svu vlast predao Tadicu iako to nije morao. Predao mu je vladu i Skupstinu i to su cinjenice. Ako Kostunica zaista misli da se bori za srbiju onda bi ako je ozbiljan politicar vec sada trebao u koalicuiju sa DS i na taj nacin pridobiti jos glasova za tu koaliciju. Ovako glasaci ce da se dvoume dali dati glas Tadicu, kostunici ili Nikolicu a to nije dobro.

  3. Politička i vojna neutralnost je sada jedini pravi izlaz iz močvare u koju nas je uvukla ova vlast zajedno sa njenim mentorima sa Zapada.

  4. Светлост и топлина

    Хоће да пред народом буду “патроте”.Заборавили су шта је било
    раније – од слања Слободана Милошевића у ХАГ ( и поред потписаног
    споразума да то не раде) а газда ДСС-а постао напрасно “необавештен” па до пуштања шиптарских терориста из затвора.
    Слање осталих у ХАГ ( за њихова времена власти послато је око
    45-торо људи у ХАГ).Сад се као боре за КОСМЕТ. НИКАД НИСУ
    ПРЕКО УН ТРАЖИЛИ ПОВРАТАК НАШЕ ВОЈСКЕ И ЦАРИНЕ НА ГРАНИЦЕ.Све
    су радили по замисли ЗАПАДА.Избегавали су у власти РАДИКАЛ,
    а г-дин ДСС састављао владу са осталима- ДС,СПС..само не са
    патриотама доказаним за време бомбардовања.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *