Узалудни протести велике мањине?

Пише Богдан Ђуровић

Прозападна опозиција под плаштом „демократије“ најављује ликвидацију руског лидера Путина. Чак и да су толико бројни, како сами тврде, они представљају тек промил руског становништва

Опозиционе групе које под плаштом „демократије“ и „руског национализма“, и буквално, најављују ликвидацију руског лидера Владимира Путина, прошле суботе, на митингу којем је присуствовало тридесетак хиљада људи на Проспекту академика Сахрова у центру Москве – коначно су показале своје право лице. Маске су пале 20 дана после првих „мирних протеста“ у руској престоници, започетих наводно због нерегуларности у гласању за депутате Државне думе, 4. децембра. Показало се прошле суботе да ове групе желе насилни сценарио, јер нису ни превише бројне, ни хомогене, нити су у стању да грађанима понуде реалну алтернативу наспрам „партије лопова“ и „малих плашљивих шакала“, како је Владимира Путина и Дмитрија Медведева назвао блогер Алексеј Наваљни.

ЉУДИ КОЈИ РУШЕ РУСИЈУ

[restrictedarea]

Овај 35-годишњи „борац против корупције“ и „руски националиста“, кога радио „Слободна Европа“ кује у звезде, по свему судећи је човек на кога западни центри моћи полажу највеће наде да ће покренути обојену револуцију у Русији. Наваљни, кога повезују са вашингтонским „Националним демократским институтом“ на чијем је челу Медлин Олбрајт, и не крије своје планове, па је у суботу већ најавио да ће демонстранти „заузети Кремљ и Бели дом (владу)“ уколико се Путин и Медведев не повуку са власти.
„Они су мали плашљиви шакали! Украли су наше гласове и дошли смо да им кажемо – вратите оно што је наше! Нећемо чекати да нам врате, узећемо сами! Видим овде довољно људи да заузмемо Кремљ и Бели дом овог тренутка, али нећемо то да урадимо. За сада! Али ако ови преваранти и лопови буду и даље покушавали да нас лажу, варају и краду, онда ћемо узети сами оно што је наше. Ми смо овде власт! Следећи пут извешћемо на улице Москве милион људи! Власт ће припасти онима којима треба да припада. Ми смо власт и нећемо више ћутати. Следећи пут узимамо власт себи!“, викао је Наваљни у име политичке групације која уопште није учествовала на изборима, док је маса машући балонима и дувајући у пиштаљке одобравала његове пароле.
Приметно је било да су међу стотинама застава биле само две руске државне тробојке, док су све остале биле или наранџасте „револуционарне“, под којима наступају Гари Каспаров и Борис Њемцов, или националистичке црно-жуто-беле, које се појављују свуда где и Наваљни. То су, да подсетимо, исте заставе којима су се зимус заогртали „националисти“ када су палили центар Москве и премлаћивали грађане кавкаске националности и различите боје коже. И Путин и Медведев су немире оштро осудили, рекавши да су то људи који руше Русију, док су аналитичари упозоравали да су етничке поделе најопасније у земљи где живи 180 народа који говоре на 235 језика и дијалеката. Многи су тада препознали „спољне снаге“ које диригују немирима.
Сишавши са бине, Наваљни је дао изјаву телевизији „Дожд“, поновивши да су „власт у земљи – људи који су овде окупљени“. Но, према процени полиције, окупљених је било тачно 29.000, док су организатори тврдили да их је 120.000, а сам Наваљни је подигао на 200.000 људи. Чак и да је последња цифра тачна, то једва да је промил укупног броја грађана Русије, па су његове изјаве, да су они власт, стога гротескне. Користећи симулатор прорачуна бројности, може се видети да је максималан број који може да стане на 24.000 квадратних метара на Проспекту академика Сахарова – 96.300 људи. А то је под условом да се у простор набије 3,5 човека по квадратном метру! Да их је било 120.000 или 200.000, онда би то било и до седам „револуционара“ по квадрату, што не би извео ни Худини, а камоли Наваљни.
На то је указао и познати руски новинар и аналитичар Михаил Леонтјев, он сматра да су револуционари већ досегли максимум излазности својих присталица. „Посебно је занимљиво да они протестују против наводног фалсификовања избора. Приметите само како рачунају бројност на митингу – фалсификују дупло. Тамо ни технички не може да стане више од 50.000 људи“, навео је Леонтјев.
У изјави за „Дожд“, Наваљни је ипак кориговао самог себе и рекао да је било 150.000 присутних, додавши да „нема дилеме да смо данас могли да узмемо власт силом“. „Извешћемо следећи пут милион људи на улице. Надам се да ће преваранти и лопови бити довољно паметни и разумети да ће у судару са нама – погинути!“, припретио је Наваљни директно Путину и Медведеву „сценаријом Гадафи“. Амерички сенатор Џон Мекејн, који је то исто поручио Путину преко друштвене мреже „Твитер“, као и државни секретар Хилари Клинтон, која је покренула на акцију руске демонстранте изјавом да су избори били непоштени – могу бити задовољни досадашњим радом Наваљног и компаније.
Новинари су му ипак поставили и једно незгодно питање: како Наваљни тумачи да се демонстрантима обратио и Алексеј Кудрин, који је скоро 12 година био Путинов министар финансија, све док га Медведев пре три месеца буквално није најурио из владе? Како, дакле, Наваљни допушта да са њима, тако поштеним и неукаљаним, сада заједно наступа човек који је све до октобра био „лопов и преварант“, односно најближи сарадник Путина и Медведева, и кроз чије су руке прошле хиљаде милијарди долара народног новца? „Схватили су да ће ово да их ликвидира и почели су да траже путеве за преживљавање“, поновио је Наваљни своју претњу, али није дао директан одговор.

„ТВИТЕР РЕВОЛУЦИОНАРИ“
„Твитер револуционари“ су своје захтеве формулисали на следећи начин – поништавање парламентарних избора и расписивање нових, ослобађање „политичких затвореника“, односно учесника немира у изборној ноћи, промену изборног законодавства, регистрацију нових партија, стварање „московске организације за посматрање избора“, као и преношење председничких избора са 4. марта на крај априла, како би добили на времену и пребацили протесте у топлији део године. Ако сви ови захтеви не буду испуњени у најкраћем року, протестна окупљања ће се наставити, а један од лидера опозиције Борис Њемцов следећи митинг најавио је за фебруар.
Власт, несумњиво, не може да прихвати захтев за поништавање избора, јер би то значило признање масовне изборне крађе. За коју, узгред, и не постоје докази да се догодила, сем неколико нејасних видео снимака који су брже-боље окачени на Интернет. Председник Медведев је рекао да ће државни органи у потпуности расветлити све чињенице и починиоце казнити – тамо где постоје докази. А Путин је уочи председничких избора наложио да на свих 94 хиљаде изборних места у Русији буду постављене камере које ће (и звучно) снимати и преносити уживо на Интернету цео изборни процес – од отварања биралишта, па све до потписивања записника на крају дана.
Процењено је да ће уградња око 300.000 камера, неопходне опреме и система за заштиту од хакера, коштати око пола милијарде долара, а цео посао обавиће на терену 6.000 професионалаца. Већ је отворен и посебан сајт (www.webvybory2012.ru), преко којег ће сви заинтересовани моћи да прате гласање у реалном времену. Изузетак ће бити око 1.500 бирачких места, као што су затвори или војни објекти, где видео надзор неће бити могућ. На тај начин, до сада невиђен у свету, биће обезбеђена апсолутна транспарентност. Зато револуционари траже да се формира њихова „московска организација за праћење избора“, која ће вероватно већ пронаћи нерегуларности.  Организација московска – а новац вашингтонски.
Такође, Медведев је у годишњем обраћању посланицима најавио либерализацију у политичкој сфери, укључујући и повратак директних избора за губернаторе, а конкретни законски предлози већ су стигли у Думу. Између осталог, од 1. јануара 2013. године услов за регистрацију партија биће само 500 чланова, уместо 50.000 као до сада. Такође, уместо два милиона, за председничког кандидата партије ће морати да прикупе само 100.000 потписа, односно 300.000 ако је самостални кандидат. Међутим, са Проспекта академика Сахарова стигле су нове претње и ултиматуми. Ни речју нису поменули уступке Медведева, већ су и њега ставили на „листу за ликвидацију“. Они који пажљивије прате, знају да је Наваљни пре годину дана учествовао на округлим столовима под покровитељством Медведева.
Али, то је било у време када су Американци притискали Медведева да се одрекне Путина. Медведев је одбио, као што је и Путин одбацио уцену америчког потпредседника Џозефа Бајдена да напусти власт и тако избегне обојену револуцију. Маске су пале. Ако Вашингтон, преко Наваљног, Њемцова и другова, не сруши Путина у наредних неколико месеци – добиће опасног противника на челу највеће државе света.

[/restrictedarea]

4 коментара

  1. Mislim da je analiza dosta jednostrana. Evo zašto: Jeste to mali broj ali uvek se počinje od malog broja i ne treba potcenjivati pojavu; Vlast je očigledno dosta neorganizovano izvela ove izbore i dozvolila da je kompromituji neki “aparatčici u izbornim komisijama” (setite se Gorice Gajević); Pa naravno da Zapad želi kompromitovati Vladimira jer ga se plaši ali to je trebalo znati pa ne dozvoliti mogućnost; Puno je interesa u igri (Pogledajte ponašanje komunista, nekih iz Crkve, opozicije, Gorbačova, nekih intelektualaca); Ozbiljno je pitanje i socijalnog stanja mnogih običnih ljudi u odnosu na basnoslovno bogate tajkune i na njihov stil života i način pokazivanja tog bogatstva. itd. Iz svega navedenog a ne potcenjujući uticaj Zapada Vladimir će znati zauzeti pravi stav i korigovati i ciljeve i praksu u Rusiji.

  2. СЛОБОДА ИЗНАД СВЕГА – а плаћеници замењују тезе – јер су принципи демократије само начин да се дође до слободе ако је нема.Похлепни запад лажима и новцем поробљава слободне делове света.Западни свет по свим критеријумима понашања асоцира на Сотону, и успео је у свом науму 1917. уз помоћ црвене немани, али више никад неће ! Докле ће Русија само да чека Ђавоље нападе и да се брани ? Путин то зна и може, а ђаво превиђа чињенице обузет својом похлепношћу

  3. dešavanja u rusiji posle izbora rečito govore da rusija nije u potpunosti izgradila državne institucije,da po rusili mešetare ostaci perestrojke koja je inače na čelu sa nobenovcem Korbačovim odgpovorna za sva dešavanja u evropi posle 87.,propasti slovenskog etničkog prostora,

  4. Сергеј

    Те марионете нису за подцјењивање.
    Вођене лијеношћу да се боре за контролу над својом судбином, ситном похлепом и ропским геном који их тјера да се свиђају странцима (искључиво англосаксонцима и другим германским племенима) и медијски и финасијски подржане и вођене из иностранства, могу да направе доста лома на улицама.
    Нарочито кад је “тиха већина” претиха, преплашена и инертна.
    То смо имали прилику да видимо и прије једанаест година на улицама Београда, да не спомињем бројне новије и старије примјере из Сјеверне африке и других подручја геополитички интересантних западњацима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *