Не умемо, па то ти је

Пише Милорад Вучелић

На чувеној и дугој турнеји по афричким земљама Јосипа Броза су свечано дочекивали уз живописне  плесове поприлично обнажених, што женских, што мушких играча, а уз веома продорне звуке. Под снажним утиском афричког фолклора, преданости и пожртвованости њихових учесника, председник Југославије се вратио у земљу. Дочек је био више него свечан и у њему су учествовале наше најбоље фолклорне групе. Гледајући озарене момке и девојке како играју кола и певају песме свих наших народа и народности, Броз је показивао знаке задовољства, али је још под утицајем Африке неком у својој пратњи напоменуо: „Имам утисак да некако не дају све од себе“.
Та, тада показана неуверљивост, као да нас прати кроз целу историју, а показује се крупном маном чак и онда када смо најспремнији да се препустимо и предамо. Србима то некако не иде од руке, па ма колико се трудили.
Немачке и германске вође уопште, и иначе, обожавају да посећују српске територије, било непосредно, било преко својих оружаних представника, управо на највеће српске народне и верске празнике, као што су рецимо Видовдан (1914) или  Ускрс (1941)… У складу са тим обичајем, немачка канцеларка Ангела Меркел посетила је Приштину и своје војнике на тлу Србије на дан Светог Николе 2011. године.
На дан посете немачке канцеларке Приштини, у најутицајнијем албанском дневнику „Коха диторе“ објављен је редакцијски уводник на немачком језику! Баш како треба, доликује и приличи.
Била је Меркелова и у Београду, и уз сав труд да јој у свему удовољимо, нико и не помисли да штампа уводник на немачком. Добар део медија у Србији, при том, у немачкој је својини. Коментари и чланци, ако већ нису у америчком, у потпуности су у немачком интересу и по немачком диктату писани, али и поред тога нико не објави уводник на немачком. Издиктира се чланак на немачком, а онда се преведе на БХС језик и објави на српском, уместо на изворнику. Не умемо, па то ти је.

 

Шиптари знају да Европа данас говори искључиво немачким језиком и они очас посла почну да говоре тим језиком, спремни да пређу одмах и на норвешки, шведски или дански. И њима некако увек верују, јер се види да они немају чега да се одрекну. Нема код њих никакве потребе да се самопоништавају. Неоптерећени су, нису обавезани било чим сем мржњом према Србима, а то се и на немачком и на енглеском подразумева. Немају они с чега да пређу на нешто, па им је лако,  рећи ће неко, тражећи изговор и оправдање за нашу неспособност.
Шта тек рећи о споменицима… Зашто у Београду нема Клинтоновог споменика као што га има у Приштини? Не би чак било потребно ни да се ангажује неки наш вајар. Направимо реплику споменика из Приштине. Сигуран сам да се Тачи не би бунио, а било би добро примљено и у Бриселу. Зашто Клинтонови и Буш немају улице у Београду? Зашто наши музеји не траже од Шиптара украдени Бушов сат из Фуше Куријеа, па да га изложе као драгоцени експонат? Зашто по Београду нема реплика америчког Кипа слободе, а у Приштини их има на сваком кораку?
Сетимо се како је Тајчи освајала срца и надимала прса дичних Хрвата и Хрватица песмом „Данке Дојчланд“. Код нас нема такве популарне песме. Има оних спремних на нешто слично, али некако се види да то није из срца, не оставља утисак искрености. А  о народу који то не прихвата да и не говоримо.
Ово су све наши пропусти који јасно показују да се не трудимо довољно и да не дајемо све од себе. Али и када се упнемо и упрегнемо, некако нам не иде. Не делујемо им искрено. Виде да нам то не иде из душе.
Како смо се само трудили да и поред свега у манастирима на Косову угостимо Џоа Бајдена и Хилари Клинтон. Ту су били и епископи, игумани и калуђери, али и поред све љубазности и искрености нису им поверовали и хтели би да Грачаницу дарују неком другом. Обавештенији кажу да су пресудну улогу одиграли наши свеци са икона и фресака, јер су покрили очи рукама када су поменути гости банули у цркве (видети текст Љиљане Богдановић „Бољи свет нам није суђен“).
Не верују нам ни када их убеђујемо да већина православних Срба жели да види Србију у Европској унији (видети текст  Александра Дунђерина „Теологија Европске уније“).
Неће нам вредети ни то што по туђинском налогу данас хапсимо Веселиновиће (видети текст Николе Врзића „Мајка Ангела и очух Борис“), баш као што нам није вредело ни то што смо били веома кооперативни према Аустроугарској влади после Принциповог атентата  у Сарајеву 1914. године.
Залуду се брукамо. Ни издалека их не можемо заситити.
Имамо, дакле, много разлога да критикујемо нашу неспособност да будемо уверљиви. Не можемо за те неуспехе сваљивати кривицу на политичаре, режим и медије. Да они хоће – хоће, да су спремни да безрезервно служе најјачима – спремни су, да дају све од себе – дају, али прави проблем је у народу, јер он заправо неће, и види се да је неискрен и тада када се чини да прихвата диктат. Неће Срби, па Бог! И с правом им не верују и не треба да им верују када глуме тобоже служинчад.
Требало би зато бити увиђаван према нашим политичарима који су дуги низ година  покушавали да исправе све грешке и пропусте, и да поведу народ и Србију путем евроатлантских интеграција. Не треба на две три партије и на два три лидера сваљивати сву кривицу. Требало би им одати дужно признање и наградити их за њихов труд – (превременом) пензијом. Нека се одморе. А да и народ дане душом. Пробали смо да се претварамо да смо нешто што стварно нисмо и нису нам поверовали. Ајде зато да будемо искрени и будемо оно што заиста јесмо. Онда смо увек више него уверљиви.

 

11 коментара

  1. Господине Вучелићу ми не умемо нешто друго – кад нам се пружи шанса да је искористимо. Пре сарајевског атентата на Видовдан 1914.г. Регент Александар 1. Карађорђевић је био верен са Олгом, најстаријом ћерком Руског цара Николаја 2. Романова. Мали Алексеј је био озбиљно болестан и Цар Николај је одлучио да наследство круне пренесе на ћерку. Ћерка Олга је васпитана у Хришћанско-патријархалном духу да треба да слуша мужа. Краљу Александру се посрећило да буде Руски цар. Али џаба. Било је као кад ти циганка прориче судбину у длан: ”Бог те гледа ал’ ти ђаво неда!”
    Велике силе В. Британија и Француска су биле спремне да бране своје колоније а Немачка и Аустро-угарска су се припремале да им, помоћу рата, отму део. Које колоније је имала мала Србија, па да за њих ратује? Овај рат се није тицао Србије и она је требала на све могуће начине да га избегне. Шта је сметало Србији да води политику добрих односа са Немачком и Аустро-угарском као што је то радио Краљ Милан Обреновић. Краљевина Србија је требала да спречи Сарајевски атентат на све могуће начине, и да стампедо Првог светског рата не пређе преко мале Србијице. Док би В. Британија, Француска, Немачка и Аустро-угарска крварили у међусобним обрачунима, чекајући САД да пресуде, Краљ Александар и његов отац би размишљали како да одобровоље руску аристократију да што боље прихвате Александра за фактичког цара Русије.
    Резултати такве политичке одлуке би били следећи:
    1. У Царској русији се неби догодио комунизам и сва зла које је он донео.
    2. Не би изгинуло 1500 000 Срба и не би Србија била разорена.
    3. В. Британија и Француска уз помоћ САД би победиле Немачку и Аустро-угарску. Пред крај рата би могла да се умеша и Србија и да узме територије на које је бацила око. Српски Цар би владао од Јадрана до Владивостока. Русија би била нетакнута кад је ратно разарање у питању и данас би била најјача индустријска сила на Свету.
    Неко би рекао не треба анализирати. ”Шта би било, кад би било?” Међутим алтернативна историја је званично призната као наука па ове анализе могу да се праве а да се не изађе из оквира науке.

    • Kralj Aleksandar nije bio sposoban da vodi sopstvenu državu a kamoli carsku Rusiju. Taj čovek je 1918. godine bukvalno upropastio sopstvenu državu kada je uvukao Srbiju u Kraljevinu SHS kao što danas naša vlast uvlači Srbiju u EU. Posledice te pogubne politike mi i dan danas plaćamo, čitav jedan vek propadamo i nije mi samo jasno kako će sve ovo da se završi. Naši susedi su preko noći od poraženih postali pobednici, danas imaju svoje države, a gde smo mi? Otimaju nam teritorije, kroje i prekrajaju granice, skrnave nam svetinje, okupirali nas da danas jedna vaška i mušica imaju veća prava od Srba u Srbiji.

    • Zorane sta cemo sa Srbima van tadasnjih a sve mi se cini nazalost i danasnjih granica “srbijice” kako je ti nazivas?

      Nisu li zlosrecnom kralju masoncicu sitnog reda ponudili zapadnu granicu Srbije na potezu Karlobag-Ogulin-Virovitica a on nesrecnik odbio jer je gurao ideju “jugoslovenstva” svjesno potiruci srpstvo?

      Ideju jugoslovenstva na uvo mu je sapnuo drugi brat mason.

      Da je tadasnji kralj granicu prihvatio,

      slovenci i ustase bi bili istopljeni u njemackoaustrijskom loncu ili bar svedeni na znacajne manjine,

      bosne kao drzave ne bi bilo,

      svi Srbi Balkana bi zivjeli u jednoj kraljevini Srbiji koja bi imala izlaz na toplo more u duzini preko 1000km.
      ,
      siptari se nikad ne bi u tolikom broju nakotili i uselili iz Albanije…

      Zar nisu tog istog kralja njegove vojvode molili da ne cini glupost i ne pravi kraljevinu s krvnicima srpskog naroda- konjusarima i ustasama.
      Nije li mu jedan od vojvoda naveo stradanje srpskog naroda u koncetracionom logoru za Srbe u Doboju 1914-1915god.(ubijeno slovom i brojem 57000 Srba) da bi istog kralj razalovao?
      Da li vi znate da su taj logor vodile ustase i muslimani vodjeni jezuitima iz Sarajeva?

      Onim istim jezuitima koji su samo 22 godine kasnije ponovili kravari pir nad Srbima u Bosni, Lici, Baniji, Kordunu.

      Zato kad analizirate poteze vlasti u skorijoj srpskoj istoriji, onda to cinite geografski sire a NE IZ KRUGA DVOJKE !
      Dakle pokusajte za promjenu uzeti u obzir kompletan etnicki prostor Srba a tu spada i Sarajevo sa sve Bosnom!

      Jer svi Srbi nisu i nikad nece stati u krug dvojke, ima nas svuda na Balkanu jer je Balkan nas a vi imate problema s kratkovidoscu ili ovakve tekstove gdje ne spominjete citav Srpski rod vec samo jedan njegov dio zlonamjerno plasirate!

  2. g-dine Maletkovicu,iza atentata na ferdinanda 14-te ne stoji srbija pa ga nije mogla ni spreciti,sudbina carske rusije je vec bila utvrdjena a oklopni voz sa lenjinom i drustvom samo sto nije krenuo,aleksandar je pomakao djordjija i nanisanio presto,socijalizam je od rusije napravio svetsku velesilu sto carska rusija nije bila,aleksandar nije trebao da brise ime srbije i da pravi jugu i dobio bi 19-te ogromne ratne reparacije od nemacke koje je do 2.10.2011.nemacka placala englezima i francuzima,sada je nemacka bez dugova,ekonomski jaka pa opet gospodari,ocito da smo politicki nepismeni pa se ne snalazimo bas najbolje u svemu tome

  3. Gospodine Zorane kapa dole odličan komentar.Srebrenjaci koje čiji
    dolaze u prljave ruke nekih Srba i preokrene pravilan put naroda.
    Znamo rezultate poteza Gavrila i 27 martovskog prevrata,rezultate
    petog Oktobra kusamo sada šta dalje GOSPODO SRBI ŠTO BI KOD MENE
    U SELU REKLI BUDI POPE PAMETAN.Šta srpska nacija ima na raspolaganju? U selu nema momaka gradska kokakola oladina ma
    hajde šta ja pričam kad vidim kako se zabavlja a na KOSMETU
    metci zuje.Hapše kao kriminalci što ih ne uhapsiše pre godinu
    dana frau traži poniznost Hilari poklanja naše onima koji koren
    nemajuna Kosmetu,koji potez učinita da bude plodo tvoran pitanje
    svih pitanja po meni očajnom samo IZBORI REŠAVAJU!!!

  4. Zashto se u Beogradu ne obnovi Spomenik Vechni Plamen na Novom Beogradu? 11 godina je ugashen, zapostavljen, zamrachen.Nema ni chestitog spomenika Sv.Savi, Nikoli Tesli, Mihajlu Pupinu, Milunki Savic, Srpskom seljaku i Majci Srbiji,Chajkovskom(Rusko-Srpski marsh),gen. Chernjajev,Caru Nikolaju Drugom …..

    Novi Pechat izlazi 13.januara, idealno za neki srpski kalendar.

  5. hvala “Pecatu” na izvestavanju i borbi za istinu… Da pozelimo sebi i svima u 2012 dar straha ( svesnosti prisustva) Bozjeg. On jedino produzava dane (zivot) i pocetak je istinske ( a ne svetske) mudrosti – koja je vrednija od zlata i svih materijalnih blaga. HRISTOS SE RODI !

  6. Priča je iskonska.Kao i Srbi.Ili jesi ili nisi LAV.To je Srbski GEN.Ili ima iloi nnema SRBA nema između.To važi i za druge NARODE podvlačim NARODE samo što su oni ranije progutali udicu.Neki silom a neki dobrovoljno.Novi svetski poredak ili Kosmopolitizam ili kako već neminovno dovodi do uništenja NARODA.Stvara jednu NACIJU .Svetsku naciju.Stvara bezličmu MASU /RULJU/ koju možeš obliklovati prema potrebi VLADARA.Narodi koji znaju ŠTA SU koji znaju KORENE teško se ili teže OBLIKUJU po zamisli JEDNOG VOĐE.Srbi kao star narod jedan su od TIH koji su na METI NOVOG PORETKA.Naš GEN je toliko JAK /gen samoodržanja/,to znaju i protivnici ZATO SU ZA UNIŠTENJE ILI PASIFIZACIJU Srbskog NARODA DOZVOLJENA SVA SAREDSTVA.I ne samo SRBSKOG.Pogledajte zemlje koje su izloženje dejstvu NOVOG SVEDSKOG PORETKA.Pročitajte njihovu istoriju pa ćete videti da OVAJ TEKST DRŽI VODU.A što još neke nisu u igri .SAMO ZBOG DSVOJE SNAGE.Ako hoćemo da opstanemo MORAMO SE UGLEDATI NA IZRAEL.

  7. Даме и Господо анонимни коментатори, покушајте да се иза свог текста и свог мишљења потпишете пуним именом и презименом. Верујем да је страх од комунистичких репресалија још увек велики код огромног броја људи. Деценијама су комуњаре утеривале народу страх у кости. Удахните дубоко и потпишите Ваш коментар. Видећете да не боли и гарантујем Вам да ће те се осећати боље. Господин Вучелић и ја смо то урадили зато што стојимо иза својих ставова и мишљења. Ми не морамо да имамо исте погледе али и то је демократија. Комунисти на власти су увели вербалну демократију: ”Можеш да кажеш скоро све али не можеш да урадиш ништа да би се стање поправило.”
    Кад год будем имао времена послаћу своје мишљење о теми која ме интересује и увек ћу се потписати пуним именом и презименом иза свог коментара.

  8. ZORANE,PA TAKO TI JE I U NEKOMUNISTICKIM – KAPITALISTICKIM “DEMOKRATSKIM” ZEMLJAMA — MOZES DAS KAZES STA HOCES ALI NE MOZES I NE SMES DA URADIS NISTA DA BI PROMENIO POSTOJECE.

    SVAKI SISTEM SE BRANI NE BIRAJUCI SREDSTVA I ZA SEBA SMATRA DA JE NAJBOLJI,DA JE BOGOM DAN.

    AJDE NAPOMENI MI BILO KOJU KAPITALISTICKU “DEMOKRATSKU “ZEMLJU KOJA BI DOZVOLILA NARODU DA JE DEMOKRATSKI “PREOBRATI” U SOCIJALISTICKU I OBRATNO.CIM NEKO POKUSA TAKO NESTO TO SE BEZOBZIRNO UGUSI U ZACETKU.TAKVE KORENITE PROMENE SE NE VRSE U PARLAMENTU VEC NA ULICI,NASILNO,”NEDEMOKRATSKI” – ISTINSKOM ILI KAKO JE TO POSTALO MODERNO U SKORIJOJ ISTORIJI “NAMESTENOM,MONTIRANOM,REZIRANOM I.T.D REVOLUCIJOM”

    P.S.
    A STO SE PUNOG IMENA I PREZIMENA TICE JA SE NE BOJIM KOMUNISTICKE VEC KAPITRALISTICKO “DEMOKRATORSKE” REAKCIJE NA NAPISANO

  9. DRUZE GLAZDR SVE STO SI ODGOVORIO ZORANU SI POTPUNO U PRAVU.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *