In memoriam: Марко Марковић

 

 

Доајен српског спортског новинарства Марко Марковић преминуо је јуче у Београду, у 76. години после дуге и тешке болести.

Марко Марковић рођен је у Лесковцу 1935. године. Новинарством се бавио од 1957. године. Највећи део каријере провео је у Радио-телевизији Београд (од 1962. до 1995).
Почео је као дописник Радио Приштине из Београда (1957-1961), био је спортски сарадник и коментатор Радио Београда (1961-1992), коментатор ТВ и радио преноса стотинак кошаркашких и безброј фудбалских утакмица, извештавао је са 40 европских и светских шампионата и олимпијских игара.
Марковић је учествовао је у покретању култних емисија Спортски преглед, Спортска субота, био је аутор и водитељ ТВ емисије Индирект (од 1971), затим аутор више радио и ТВ емисија о спорту, великог броја интервјуа и 6 монографија.
Марковић је био и одговорни уредник Спортског програма ТВ Београд, одговорни уредник Спортског програма РТС-а (од 1992), као и председник Удружења спортских новинара СРЈ.
Добитник је награде “Светозар Марковић” УНС-а (1972), Октобарске награде Београда, Годишње награде РТС-а, Награде за животно дело Удружења спортских новинара Србије (УСНС, 2008).

Од 1995. године радио је на Tелевизији Пинк, где је био уредник спортске редакције, а последњих година и редовни колумниста спортске рубрике у листу Печат.
Време и место сахране биће накнадно објављени.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *