9. децембар – Србији статус кандидата у марту

БРИСЕЛ – Европски савет одлучио је рано јутрос да Србија добије статус кандидата за чланство у Европској унији у марту идуће године, под условом да оствари даљи напредак у дијалогу са Приштином и помогне да се омогући слободно кретање Еулексу И КФору, потврђено је Танјугу из дипломатских извора.
Истовремено, решено је да би Црна Гора могла да добије датум за почетак преговора о приступању у ЕУ у јуну наредне године, такође под низом услова.
Састанак Савета, који је трајао преко 10 сати, завршен је у петак у зору.
Председник савета Херман Ван Ромпеј рекао је на конФеренцији за штампу да је цео ток првог дела сесије био посвећен кризи у еврозони, а да ће се о проширењу расправљати тек касније током дана.
Медутим, према нацрту закључака достављеном Танјугу, а који су потврдили дипломатски извори, Савет је већ донео одлуке о питањима везаним за проширење, а њихово званично објављивање очекује се у петак поподне.
Према документу достављеном Танјугу, у тачки 16. закључака Савета, Србија ће до марта 2012. добити статус кандидата ако се Савет до тада увери да “Србија показује уверљиву посвећеност и да је постигла напредак у имплементацији договора постигнутих у дијалогу (са Приштином), укључујући интегрисано управљање прелазима, да је постигла споразум о свеобухватној регионалној сарадњи, као и да активно сарађује у омогућавању Еулексу и КФору да врше свој мандате”.
У истој тачки, Савет констатује значајан напредак Србије у испуњавању Копенхашких политичких критеријума, те да је сарадња са Хашким трибуналом на “потпуно задовољавајућем нивоу”.
Када је реч о одређивању датума преговора за Црну Гору, у тачки 15. истог документа се каже да би они могли да почну у јуну 2012, када ће Савет преиспитати напредак Црне Горе у имплементацији реФорми, са посебним Фокусом на владавину закона, поштовање Фундаменталних права и сузбијање корупције и организованог криминала.
Европска комисија је задужена да до тада сачини извештај на основу којег ће Савет одлучити о датуму почетка преговора.
Дипломатски извор из мисије Немачке при ЕУ потврдио је Танјугу веродостојност документа и објаснио да је званично објављивање одлуке одложено из протокалрних разлога.
Седница Европског савета, кога чине шеФови 27 држава и влада земаља чланица ЕУ заседали су у ноћи између четвртка и петка до раних јутарњих сати, а наставиће се после кратке паузе потписивањем приступног уговора са Хрватском.

8 коментара

  1. Оливера Петровић

    Мада би за српски народ било знатно боље да је добијање статуса кандидата за ЕУ трајно одбачено, ни овај исход није тако лош. (Најгори исход био би да је Србија добила тај статус јер би то осигурало Тадићеву владавину ко зна докле). Србија је овако добила довољно времена да знатно ојача свој отпор окупатору и домаћим издајницима, пре свега истрајавајући на постојећим барикадама, али и подизањем нових, јачањем војних структура макар и герилских, и врло гласним дистанцирањем од свих одлука које садашња власт доноси на трајну штету српског народа и његовог места у историји.

  2. Ovo je još bolje za vlastodršce. Sad mogu da odlože izbore za maj 2012. Taman da dobiju status…. I da ocrne opoziciju da je ona kriva za sva zala ovoga svijeta, za svjetsku krizu, cunami u japanu…

  3. EU nas hoće_neće (ustvari neće). Ovo je samo igra da Srbija ne pristupi evroazijskim integracijama. Poklapanje odluke o kandidaturi sa terminom redovnih izbora nameće sumnju da EU u Srbiji želi da zadrži samo ovu, ili njoj sličnu, vlast. I ova vlast priznaje da je ispunila sve zahteve EU, ali od toga nije dobila ni šećerlamu. Verujem da smo se okrenuli drugom bloku da bi bili u toj EU u paketu sa Hrvatskom. Ali ko zna, možda je ovo i bolje!?

  4. Против сам ЕУ, али, за нас који смо против, ипак би боље било да смо сада добили статус него што смо остали да “висимо” до марта. Потписујући постојећа четири документа, пети, о представљању КиМ у регионалним институцијама је готов, Борко је “пузећи” имплиците признао КиМ.До марта има довољно времена да призна и остало, у првом реду гашење српских институција на КиМ-судове, школске програме, универзитет,..Убеђен сам, “сецам у главу” да то неће бити довоњно и да ће се до марта “начети” питање Рашке области( Санџака) а можда и Војводине.Та питања ће се у фази преговарања за датум преговора окончати, наравно на штету Србије.Кад их у марту, у јеку изборне кампање ЕУ притисне призаће “жути” и да им је мајка била курва.Јер, у изборима они се не боре само за изборну победу већ и за живу главу.Знају они добро, шта су све учинили и колико су зла држави нанели.Знају они и колико година апса се за то добија, па им ни једна црвена линија неће бити довољно црвена.

  5. Под теретом наметнутог страха од силе светских размера и обећаног „европског пута без алтернативе“, део грађана Србије је напустио браник слободе и истине. Подлежући манипулацијама практично су пристали на пут растурања своје земље. Тако је лаж постала нада и уточиште једног дела становника Србије. Само у таквим околностима може трајати чињеница да се истина и борци за истину сматрају непријатељем, да се неустрашиви борци против окупатора проглашавају ратним злочинцима, да се знање и племенитост измештају у зону стереотипа и незнања… За непоколебљиве следбенике истине и слободе, за људе смелог духа, навикнуте да људски мисле, раде и осећају, увек је спремна кивна хорда наоштрених канџи, да зада ударац и прикрије тајну својих лажи.
    Уместо да политички актери земље уоче своје заблуде, направљена је подела улога НАТО следбеника, тако да нас једни покушавају уверити како је „реалност“ губитак дела територије а други настављају са политиком „И Косово, и ЕУ“, истрајавајући на неодрживим лажима како из Брисела неће тражити признање Косова. По среди је манипулација којом се гњечи свест грађана у функцији припреме за завршни круг издаје. У том послу учествује и значајан део тобожње опозиције, што указује на исте менторе а опозициони статус неких странака је заправо алтернативно решење ослонца спољног тутора. Тиме је у значајној мери разголићена политичка позорница Србије на којој су видљиве све марионете а све видљивији су сами прсти и злокобна лица њихових покретача. Годинама трпимо разна понижење а још теже падају самопонижавања земље и народа.

    Игноришу чињеницу да се не може прогласити независном територија, чије „границе“ штите војске страних земаља које су окупирале односну територију и чије међународне интересе не заступају представници те „независне“ територије, већ представници оних земаља које су ту територију војно заузели и у којој о свему одлучују стране силе. Да је та страна војна сила саградила војну базу са концентрационим логором без сагласности становника Косова, те да је по среди статус протектората, насталог директном интервенцијом стране силе на Србију. О неодрживости аргументације да је „косово изгубљено“, најубедљивије говоре стални притисци на Србију да се сама лиши овог дела своје територије.
    Ипак, нису неограничене могућности употребе НАТО лобиста! Скраћењу тог рока употребе треба да допринесе разуман човек процењујући какв је то људски и морални профил појединаца и организација који се одричу свог идентитета, родног места своје културе, традиције, вере, који заступа интересе силе, која их је колико јуче, физички уништавала широм тадашње Југославије. У турбулентним временима и поплавама, на површину по правилу испливају читаве хорде букача без биографија и образа са купљеним дипломама, издресираних најамника за тајне и јавне задатке туђина, халапљивих тајкуна, истренираних шибицара, шверцера, полтрона и сподоба недефинисаног пола.
    Историја бележи да трагови издаје и склоност служења туђину сежу до античког раздобља, само је доживљавала различите облике практиковања и прилагођавања амбијенту. Наравно, за њих и нису битна уверења колико лични интереси. У нашим условима то је за овај „сој“ људи значило обликовање одређених политичких кругова који су свој интерес и шансу видели у директном везивању за моћне НАТО-структуре. Данас их препознајемо у виду политичких странака као и тзв. НВО, које су годинама биле ослоњене на богате јасле разних страних фондација, чиме се данас хвалишу актери агресије на СР Југославију и Србију у својим књигама и публикацијама. Да је ситуација са њиховим интересима другачија, већина НАТО-лобиста би, вероватно, била на другој страни.

  6. ovo je najgora moguca odluka koja zaista preti da podpuno ugrozi opstanak Srbije. Za ovo vreme ce izdajice iz kruga dvojke zavrsiti posao sa zaokruzivanjem nezavisne Kosova posle koje dolazi Raska i Vojvodina. Sve je zacrtano jos 70-tih u neprijateljskoj Nemackoj o tome je otvoreno govorio i francuski general Galoa. Narod mora da se probudi jer sada je i vecini naroda jasno koju ulogu igra vlada u Beogradu i zasto su dovedeni na vlast. Samo opsti otpor naroda moze da spreci nestajanje srbske drzave. Srbi, budite se inace nas vise nece biti.

  7. Gospodo zuti vodite racuna da je postojao 25.mart 1941 ali i 27. mart iste godine kada je narod rekao NE,ulasku u treci rajh. I Vas mart se blizi pa vodite racuna.

  8. Немачка као и већина чланица ЕУ су кроз историју вишеструко доказани непријатељи Србије и зато је ово добро за Србију! Овим је Српска родољубива елита добила шансу да изведе народ на улицу и буде упорна у захтеву – ИЗБОРИ ОДМАХ,али и ослобађање РТС-а и ШТАМПЕ да би избори имали уопште смисла тј.били фер! Странке и покрети који то ураде – они ће читав,огромни народни гнев преточити у народну подршку за себе а што ће бити пресудно за учешће у новој власти! Ово је велика шанса за истински препород и бољитак за народ и државу Србију! РОДОЉУБИ – ПАТРИОТЕ ЦЕО СРПСКИ НАРОД САД ВАС ГЛЕДА И ЧЕКА НА ВАС Ако верујете у правду ево вам прилике да се докажете и оправдате херојско порекло у тренутку када нам је то најпотребније! Храбро,с вером у Бога и Српство

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *