28. децембар – У три општине на северу КиМ данас о референдуму

КОСОВСКА МИТРОВИЦА – У три од четири општине на северу Косова и Метохије сутра ће бити одржане седнице локалних скупштина на којима ће одборници расправљати о иницијативи да се на северу Косова организује референдум на којем би се грађани изјаснили да ли су за прихватање косовских ињституција.
Председник општине Лепосавић Бранко Нинић изјавио је Тањугу да седница локалног парламента у овом граду није заказана, истичући да је он лично резервисан према идеји да се грађани са севера Косова плебисцитарно изјашњавају о било ком питању па и о овом.
Нинић је рекао да мисли да било која општинска власт у Србији нема мандат да расписује референдум и да потези које повлачи локална самоуправа на северу Косова морају бити усклађени са државном политиком.
Председник општине Косовска Митровица Крстимир Пантић изјавио је Танјугу да ће у овом граду сутра бити одржана седница локалног парламента на којој ће прва тачка дневног реда бити питање организовања референдума на северу Косова. Председник Скупштине општине Зубин Поток Стеван Божовић изјавио је Тањугу да ће о референдуму бити речи на сутрашњој седници општине у оквиру тачке дневног реда која се бави актуелном политичко-безбедносном ситуацијом у Ибарском Колашину.
О референдуму ће, истовремено када и одборници у Косовској Митровици, расправљати и њихове колеге у Звечану, потврдио је председник ове општине Драгиша Миловић.+
Након заједничког састанка представника Срба са севера Косова, одржаног у недељу у Звечану, речено је да ће референдум највероватније бити одржан на Дан државности Србије, 15. фебруара.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *