Почетна / Вести / 22. децембар – Симатовићу прекршена уставна права

22. децембар – Симатовићу прекршена уставна права

Хаг – Влада Србије одбила је да хашком оптуженику Франку Симатовићу обнови гаранцију за привремено пуштање на слободу из притвора Хашког трибуналу.

С друге стране, тај суд одобрио боравак на слободи током зимске паузе, саопштила је адвокатска канцеларија Фила.

„Претпостављамо да је проблем у Безбедносно информативној агенцији,јер немамо проблем са Националним саветом за сарадњу са трибуналом, а незванично смо сазнали да ни полиција нема проблема да Симатовићу обезбеди пратњу и обезбеђење током боравка на слободи“, рекао је адвокат Михајло Бакрач на конференцији за новинаре у канцеларији Фила.
Бакрач је навео да Симатовићеви адвокати не знају зашто држава није обновила гаранцију, али да су незванично сазнали да је Влада Србије прошлог четвртка расправљала о томе и да су неки министри били за то да се изда гаранција, али је већина чланова Владе била против.
„Симатовић је дубоко повређен и разочаран јер његова држава не стоји иза њега“, рекао је Бакрач.
Бакрач је подсетио да је држава по Закону о сарадњи са Хашким трибуналом дужна да пружи гаранције оптуженицима којима суд одобри привремено пуштање на слободу и да је то чинила више пута и у случају Симатовића, али да није одоговорила на последњи захтев одбране упућен Влади 15. новембра.
„Оваква одлука апсолутно може имати и утицаја на пресуду, јер се шаље порука да оптужени није добродошао у својој држави“, рекао је Бакрач.
Адвокат Владимир Петровић рекао је да постоји могућност да претресно веће трибунала нареди држави Србији да Симатовићу обезбеди пратњу и спроводи закон и најавио да ће одбрана то и тражити од Трибунала.
„Не улазећи у разлоге због којих је оптужен, то је потпуно друго питање, Симатовић као држављанин Србије има право на заштиту своје државе увек и у свим околностима и држава нема право да се оглуши на тај захтев, а тиме су прекршена и његова уставна права“, рекао је Петровић.
Адвокати су навели да Симатовић по закону испуњава оба услова за добијање гаранције, држављанин је Србије и предао се добровољно, а добровољност предаје потврдио је и Хашки трибунал.
Некадашњи челник Државне безбедности Франко Симатовић Френки и његов шеф Јовица Станишић ухапшени су 2003. године у акцији „сабља“, а Хашки трибунал је против њих подигао оптужницу 3. маја те године док су били у притвору.
Симатовић је из притвора у Београду пребачен у притвор у Хагу, а касније му је у Србији исплаћена одштета због неоснованог хапшења у „сабљи“.
Симатовић је Станишић оптужени су за злочине над Хрватима и Муслиманима током ратова у Хрватској и БиХ од 1991. године до 1995. године.

Извор: Бета

2 коментара

  1. Da ali se previdja da drzava daje garanciju ali DRZAVA zar treba drugi komentar
    0    0
  2. Ја нисам изненађен што Френкију није дата гаранција Владе.Па зар неки појединци из те Владе нису давали Карли, а касније Беамерцу, податке које су умногоме помогли тужиоцима против Срба.Зар пок. премијер Ђинђић и Павковић нису предали Карли Свеску-Записници са састанака заједничке команде за КиМ“ и „Преглед архивске грађе ВЈ за 1998 и 1999.г.“.Карла није ни знала за постојање заједничке команде а на основу тих записника многи су завршили у Хаг-Шаиновић само на основу тога.Како ће бранити Симатовића они који су се радовали бомбардовању Србије, а неки тражили и продужено бомбардовање.Љајић каже, да се наша сарадња са хагом готово завршила.ја не мислим тако.Мислим да ће наша сарадња са Хагом добити позитивну оцену, тек када сви Срби добровољно стану у ред за хашке визе.
    0    0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *