20. децембар – Пантић: Барикаде су нас ојачале

Песимиста сам да ће бити постигнут договор са Кфором. Европској унији не одговара мирно решење, већ желе да до марта заокруже косовску независност, каже за “Вести” Крстимир Пантић, градоначелник Косовске Митровице. Осврћући се на протеклих пет месеци, од успостављања барикада на КиМ, он каже да је српски народ – апсолутни победник.

Очекујете ли да ће Кфор прихватити мировну иницијативу и шестомесечни “тајмаут” који су предложила четворица градоначелника са севера КиМ? 
– Лично сам песимиста када је реч о жељи да се ситуација реши мирним путем. Такво решење је потребно и Србима и Албанцима.

Међутим, Европска унија жели да што пре, до марта, заокружи косовску независност, да Србију натера да прихвати, како то ЕУ каже – реалност, да одустане од Резолуције 1244 како би добила статус кандидата.

Иза тога свега стоји ЕУ, а Кфор је само продужена рука и Брисела и НАТО-а који и онако чине углавном државе које су признале независност Космета.

Прошло је пет месеци откако сте на барикадама, ко је победник? 
– Апсолутни победник је српски народ, и то су признали, мада невољно, и сви међународни званичници. Они су одали признање Србима да су организовани, мирни, дисциплиновани и лојални представницима локалне самоуправе. Зато управо желе да натерају председника Србије да укине паралелне институције, али он то никада неће учинити јер би то значило дефинитиван пораз на изборима.

Он је нама то и лично рекао на састанку у октобру и објаснио да се странка која призна независност Космета никада не би опоравила.

Слободан Петровић, Тачијев заменик у влади Косова, залаже се за формирање нове општине – Северна Митровица, по Ахтисаријевом плану?

– Петровић је непожељна особа на северу покрајине. Срби и држава Србија су јасно рекли да никакав Ахтисаријев план није прихватљив, ни у оригиналу, ни у модификацијама. Петровић је и раније покушао да организује изборе у Косовској Митровици, да успостави општину, уз помоћ неких тимова и невладиних организација, али је доживео неуспех. Сигуран сам да ће му се то поновити.

Када су били албански избори, омогућили смо да се одрже и у Косовској Митровици, али на њих није изашао ни један једини Србин. Без обзира на то шта Петровић очекује и колике је паре узео од Тачија, он неће успети.

Ипак, било је инцидената. 
– Ти инциденти су нормална појава, јер 12 година живимо у ненормалним околностима, без слободе. Некада је потребно међународној заједници, а некада Албанци имају своје унутрашње проблеме јер ни они нису задовољни многим стварима, па да би умирили сопствену јавност изазивају инциденте, како би пажњу јавности усмерили на север КиМ. Срби никада нису изазвали ниједан инцидент.

Ако Кфор прихвати ваш предлог, шта очекујете да ће се догодити после шест месеци? 
– За шест месеци доћи ће до промене власти у Београду, нова Влада ће имати потпуни легитимитет да покрене нова питања и теме. И међународна заједница је свесна да Косово није независна држава, без обзира на то што су је признале неке од најмоћнијих држава и да решење зависи искључиво од Београда.

Верујем у промену власти јер сва истраживања показују да Српска напредна странка има бар десет процената више од ДС-а. И верујем да ће СНС водити далеко бољу политику и имати боље преговараче.

Већ дуго нисте задовољни шефом преговарачког тима Борком Стефановићем. Да ли верујете да ће нови човек променити и ситуацију?

– Наравно! Неколико пута смо тражили његову смену. Он је више пута рекао да му није битно да ли ћемо ми бити задовољни или не. Видели смо до сада какве је споразуме постигао и да они не могу да се имплементирају јер су у супротности са Уставом и законима Републике Србије, и због тога је против њега поднета кривична пријава.

Влади Србије је потребан преговарач који ће много свесније и одговорније приступити том послу.

Извор: Вестионлине

 

Један коментар

  1. Gospodine Pantiću nema razlike između: Nato okupatora,onih u
    Prištini i Crveno-žute koalicije,oni čekaju vašu neslogu i da
    završe deo okupacionog ciklusa.Okupatoru nikad dosta tuđeg
    prirodnog bogadtsva to nas prošlos uči. Kod Srba ima jako puno
    raznoraznih Petrovića koji imaju samo jedno ime izdajnici. Samo
    VAŠA SLOGA MOŽE DONETI POBEDU, DRŽITE SE, SRBIJA JE SA VAMA.
    Videli ste ljubav Ruskog naroda prema Srbima kada su bili vaši
    i naši gosti!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *