15. decembar – Прица: Обуставити косовизацију српског наслеђа

Споразум који су потписале Хилари Клинтон и Атифете Јахјага ни на који начин не може да дерогира историјски захтев Србије да се престане са косовизацијом српског културног наслеђа на Косову, оценила је заменица помоћника министра спољних послова Слађана Прица.
“Апсолутно се не може билатералним споразумом довести у питање право државе на чијој се територији налази неко културно добро и којој такво културно добро припада”, рекла је Прица.
Према њеним речима, то гарантују сви документи Унеска, посебно конвенција о заштити светске културне баштине чије су стране уговорнице Србија и САД, а “свакако није Косово”.
“Не може се ниједним билатералним споразумом доводити у питање нечије власништво односно право имовине. Једини власник добара јесте Српска православна црква”, истакла је Прица.
Клинтонова и Јахјага потписале су у среду споразум о заштити културне својине и наслеђа, саопштио је Стејт департмент.
Коментаришући чињеницу да је Клинтонова као пример једног од најлепших културних блага навела српски манастир Грачаницу, Прица је истакла да су на Косову сви српски сакрални и религиозни објекти у опасности, а не само четири манастира која су на предлог Србије уврштена на листу светске културне баштине.
Иако Прица наводи да није јасно шта ће потписаним споразумом бити обухваћено, она је посебно указала да је Клинтонова спомињући Грачаницу рекла да се ради о српском православном манастиру из 14. века.
“Оно што је неприхватљиво јесте да се у тексту споразума и његовом наслову помиње заправо некаква имовина или верско наслеђе Косова,” додала је она.
Према њеним речима, то на који начин коментарише Јахјага овај споразум потенцијарући да се ради о заједничком културном наслеђу Косова, апсолутно се може демантовати не само дешавањима 2004. године када је преко 300 цркава оштећено, спаљено и уништено, већ и догађањима последњих десетак година када је и у извештајима независних тела и организација попут ОЕБС-а констатовано уништавање српских православних цркава и других објеката.

Извор: Бета

2 коментара

  1. Оливера Петровић

    Српско наслеђе јесте косовско и на томе и треба инсистирати. Прица вероватно мисли на албанизацију српског наслеђа. Сада треба бити готово опседнут важношћу прецизног изражавања; у овом случају “косовизација” подразумева прихватање Косова као не-српског.

  2. Sta cini drzava Srbija i njen bolesni
    predsednik po ovom pitanju? nista, jer su
    njen predsednik, njegova stranka i njihovi
    koalicioni partneri sluge onih koi su ih
    doveli na vlast.U ovom slucaju je rec o
    Americi protiv koje nesmiju rec
    progovoriti kada je upitanju otimanje
    dela Srpske drzave ili srpskog nasledja na Kosmetu.
    Srbija je sa ovakvim vladarima osudjena na propast
    i nestajanje.Pred srpskim rodoljubima i njenim
    patriotskim snagama postavljeno je samo jedno pitanje,
    do kada trpeti sramotu i ponizavanje izdajnickog rezima u Srbiji!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *