14. децембар – Референца 1244 – или разговор о статусу

БЕОГРАД –  Ако у дијалогу Београда и Приштине не буде могућ договор о регионалном представљању Косова на основу Резолуције 1244 то ће бити знак да је технички дијалог исцрпен и да је можда време за политичке разговоре о статусу Косова, оценио је спољнополитички аналитичар Никола Јовановић.

Јовановић, уредник часописа Изазови европских интеграција, рекао је за Танјуг да приштински тим, али и европски представник у разговору о регионалном представљању покушавају да изоставе Резолуцију 1244, иако је то последњи међународни документ који регулише статус Косова.

“Ако сви кажу да делују на основу Резолуције, која у међувремену није замењена ниједним другим документом, онда се чини најлогичнијим да референца за тај документ буде прихватљива свима. Међутим, ми имамо покушаје од стране Приштине, али и од стране европског посредника (Роберта Купера) да готово по сваку цену избегну ту референцу, за шта, просто, не постоје правни, дипломатски нити други разлози.”

Кад је реч о резолуцији којом је септембра прошле године, у Генералној скупштини УН покренут дијалог, Јовановић подсећа да је тим документом утврђено да је “сврха дијалога да се омогући европска перспектива странама и да се олакша живот људи”, а не да “једна страна наметне другој своје правно виђење статуса”.

“С обзиром да је и Европска комисија, ове године, користила референцу – Косово 1244 – одустајање од те референце од стране Србије би био сигнал државама чланицама ЕУ које нису признале Косово да дозволе моментално уговорне односе Косова као независне, односно треће државе са ЕУ, и да дозволе улазак Косова и у друге, не само регионалне међународне организације.”

По Јовановићу, ако Београд и Приштина не дођу до компромиса о регионалном представљању на основу референце 1244, “то значи да је технички дијалог исцрпљен и да је можда време да се пређе на неке коначне политичке разговоре и политички дијалог везан за питања статуса” – како је рекао – “ако не међународноправног статуса, онда бар унутрашњег статуса, другим речима, статуса севера Косова”.

“Уколико друга страна буде инсистирала да технички дијалог користи у промоцију својих политичких циљева, онда је можда време и да Србија декларише своје политичке циљеве. Да технички дијалог о питањима везаним за Косово постане политички”, указао је Јовановић.

Извор: Танјуг

Један коментар

  1. Došlo je vreme da država Srbija po drigi put u svojoj istoriji
    odredi svoje političke ciljeve.Niškom deklaracijoj uništili smo
    Kraljevinu Srbiju,do današnjeg dana Srbija je samo gubila.Vreme
    nalaže ozbiljnu diskusiju unutar naroda srpskog trezveno ne
    prosrpski već SRPSKI reći dosta politike ponižavajuće koja je
    razorila srpsku državu izgubili smo osećaj dasmo Srbi.Evropa to
    mora da čuje i razumije na silu u taj TOR nemoramo ući.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *