Укида се Сајам књига!

Београд, 1. 11. 2011. године („Бе92“) – На данас одржаној конференцији за новинаре организатора Сајма књига саопштено је да од следеће године ове манифестације више неће бити. Тиме је број сајмова, некад престижне манифестације, заустављен на броју 56.

Председник Одбора Сајма књига и члан Градске владе Жељко Ожеговић образложио је одлуку чињеницом да се на 56. Сајму показало да српски издавачи нису достојни овако значајног догађаја.
„Упркос томе што смо драстично подигли цену закупа простора и улазница на ниво који је изнад просека у односу на све европске земље, чиме смо се потрудили да надмашимо и земље у окружењу, али и много богатије земље ЕУ, показало се да наши издавачи, чак ни они највећи, нису у стању да испрате модерне трендове, те смо због тога одлучили да у име европских интеграција, а да не бисмо стајали на жуљ својим европским пријатељима досадашњом гламурозношћу Сајма, решили смо да га једноставно угасимо“.
Овај предлог, како незванично сазнајемо, дошао је заправо од Саше Илића, писца из Јагодине и такође члана Градске владе, иначе представника ЛДП-а у Скупштини града.
Он је и био иницијатор подизања цене закупа, улазница, залагања за одсуство страних излагача и маргинализовања београдског Сајма, јер, како је изјавио: „Боље је да се највећи регионални Сајам пресели у цивилизованију средину, као што су Загреб или Сарајево, јер Београд очигледно не може ни да среди саобраћајнице, а камоли да се носи са једном овако важном културном манифестацијом“.
Истовремено је отказано гостопримство Мађарској која је следеће године била најављена као почасни гост Сајма, али јој је ЛДП у замену понудио општу амнестију за ратне злочине из Другог светског рата и повраћај одређене количине територије.

5 коментара

  1. Pavle, Pavle,
    samo se Vi zezazjte.
    Vaša Leposava postaje stvarnost, Orvel je davno prevaziđen (postao je mala lirska minijatura), Haksli i da ne govorimo.
    Samo je Domanović preživio – nikad nijesmo oskudijevali u “vođama”

    Zato, ne izazivaj nam sudbinu. Kod nas je mali korak od slatke šale do grke zbilje. Još ako im neko doturi “Pečat” – mi, mali pisci i izdavači obrasmo zelen bostan: vaša zafrkancija može da bude dekretirana kao Gradska odluka šegrta grobarizma, izvinite – globalizma.

  2. Kao što naslov lepo kaže…
    Naime, Google želi(i to uveliko radi) da digitalizuje SVE, ali S V E knjige na svetu i stvori ogromne online biblioteke.
    U toku je otkupljivanje prava i uništavanje knjižara svuda u svetu.
    Google korporacija je na čelu sa zloglasnom DARPA-om, CIA, CFR(Council of Foreign Relation), NSA.

    Takodje, povezano sa ovim(jer ništa nije ni slučajno niti se dešava haotično samo od sebe)-u toku je uništavanje organske hrane ne bi li se svuda uvelo seme GMO koje će prodavati svake godine(!) zloglasna kompanija Monsanto.

    Ovo znači da ćemo knjige kupovati u digitalnom obliku od samo JEDNE kompanije: Google i samouništavajuće semenje svake godine od SAMO JEDNE JEDINE kompanije koja želi da ostvari patent na sve: Monsanto.

    Welcome to New Orwellian Order? E pa, neće moći.

  3. moci ce i bice,mi samo eventualno mozemo u najboljem slucaju da ODLOZIMO.

  4. Малопре угледах наслов, па се ужаснут, разлетех по интернету да потражим сличну вест. ма, нигде ја то нисам нашао, а нико од мојих колега не зна за тако нешто. Још ме питају шта то лупам?… Не знам одакле Вам ово, али морате да се потрудите да Ваше вести буду доследне и проверене. Једна сте од ретких новина која се бори за Истину и за српски народ, немојте да падате на овим стварима. Ако имате бар неки линк, молим Вас пошаљите ми га да видим ту вест и са другог извора, а ја ћу да зврцнем неке људе у директној вези са поменутим сајмом, па ћемо да видимо. Поздрав!

    • Postovana čitateljko,ukidanje Sajma knjiga je jedan od uslova za prihvatanje kanidature Srbije u EU. Taj uslov se još javno ne pojavljuje, ali je poznat našim vlastima. Saopštila ga je Angela Merkel prilikom boravka u Beogradu. Ukidanje Sajma knjiga se može izbeći samo ukoliko se u Srbiji prestane sa kritikama NATO pakta i evroskepticizmom. Nije reč samo o srpskim autorima nego i o prevođenju knjiga koje nedovoljno razvijaju ljubav prema SAD,NATO paktu i EU. Takođe je neophodno da se hala sajma oboji u oker žuto, ali o svemu tome saznaćete znatno više, mada ne sve, posle odluke Evropske komisije 9. decembra. Morate se držati ovog sajta ako hoćete da saznate nešto više o ukidanju Sajma knjiga. U međuvremen,ako ste protiv ukidanja ove manifestacije šaljite telegrame podrške vrlom Borku Stefanovicu da ne popusti u Brisel. Ako on ne sačuva Sajam knjiga neće niko. U međuvremenu raspitajte se postoji li nešto kao satira.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *