10. новембар – За Србију и регион нижи степен чланства

БРИСЕЛ , 10. новембар 2011. (Бета) – Европска унија је пред темељитим променама свог устројства и текућих политика, што су обнародовали немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Никола Саркози који је ставио до знања да ће земље Западног Балкана бити примљене у нижи степен чланства ЕУ.
Ако Србија, Црна Гора и можда Македонија уопште почну преговоре о чланству с ЕУ крајем идуће године, проћи ће бар шест, седам година док не додју до прага Уније, а дотле ће се и ЕУ без сумње преобразити у новом устројству, оценили су европски дипломатски извори у “засад једином могућем осврту” за агенцију Бета.
Европска комисија је у четвртак у Бриселу потврдила да се овакав сценарио разматра, али је указала на оцену председника Комисије Жозеа Мануела Бароза да би раздвајање чланица ЕУ у различите степене интеграције значило да се јако отежава могућност за улазак у еврозону, што би представљало и непосредан економски ударац неким чланицама.
Канцеларка Меркел је, медјутим, упозорила да оваква ЕУ не може преживети и да су нужне структурне реформе, док је Саркози саопштио да без брже интеграције неће бити ни евра и зато се ЕУ мора даље развијати “у две брзине”, пошто са можда 35 будућих чланица, пријемом западнобалканских земаља, не могу сви напредовати најбржом “првом брзином”.

Извор: Бета

3 коментара

  1. ….” Mandarinu, pri kineskom caju
    ‘Europu’ – u arendu daju …..”

  2. I to dočekasmo da nas meću čistilište pre RAJA evropskog fala.
    Oni koji su nas bombadovali i okupirali odrediše tretman kako
    treba da se odreknemo Kosmeta i naše istorije,naše kolevke i
    svega sto nas krasi kao narod.Pamet u glavu prevareni narode
    dolazi vreme naše odluke,dali ćemo u ćistilište ili ćemo mi očistiti naše dvorište od društva okoPREOKRET AND COMPANI drugovi.Hvala

  3. Eto koliko daleko ide zelja da se vlada kosovom pod svaku cenu. Sad ce Merkelova i onaj mali cipanza da podele EU na dva nivoa, na one koji imamju para i bogati su i na oni koji su siromasni i prezaduzeni. Po toj logici Grcka vise nebi bila clanica EU isto ako i Italija, Spanija, Irska, Portugal a verovatno i cipar. Mi bismo ako bismo i usli bili trecerazredni i nas zadatak bi bio da budemo jeftina radna snaga i kao zemlja u kojoj se za male pare uz pomoc politicara moze kupiti sve ama bas sve. Bas me interesira sta tadici borisu misli o tome. Jeli to ona evropa o kojoj je on sanjao. Nebi me cudilo da iskljuce svwe zemlja EU koje ne priznaju kosovo i da to u krajnoj mjeri bude opomena istim da to ucine jer lete van. To se zove fer pley

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *