08. новембар – Пет година од проглашења Устава

Данас се навршава пет година од проглашења новог Устава, првог од успостављања Србије као самосталне државе.
Устав је проглашен 8. новембра на свечаној седници у Дому Народне скупштине у Београду, уз извођење државне химне “Боже правде” и одмах је ступио на снагу.
Нови устав је претходно 30. септембра једногласно усвојила Скупштина Србије, а потврдјен је и на референдуму 28. и 29. октобра 2006. године.
Свечаној седници присустовало је 240 посланика, највиших државних функционера и бројних гостију.
Према коначним резултатима Републичке изборне комисије на референдум је изашло 54,91 одсто или 3.645.517 бирача, а за нови устав гласала су 3.521.724 бирача, односно 53,04 одсто.
Устав се састоји од преамбуле којом се утврђује да је Косово саставни и неотуђиви део суверене Србије. Након преамбуле следи 206 чланова груписаних у десет делова. Први члан каже да је Србија држава српског народа и свих грађана који у њој живе.

Устав Србије је 12. највиши законодавни акт државе од 1835. године.

2 коментара

  1. Василим

    Легендарни Устав је био онај “Слобин”, из 1990 године, када се повратило јединство Републике Србије, и када су укинути наметнути државни атрибути Покрајинама!

    Легендарни је тадашњи Слобин говор на Газиместану,који почиње:” „На овом месту у срцу Србије, на Косову Пољу, пре шест векова, пре пуних 600-на година догодила се једна од највећих битака онога доба…,…” са чиме ћемо пред Милоша”,.. (и пред наше предке!)
    Даље , Слоба на Косову Пољу, вели: ” Стицајем друштвених околности овај велики шестстогодишњи јубилеј Косовске битке догодио се у години у којој је Србија, после много година, после много деценија, повратила свој државни, национални и духовни ИНТЕГРИТЕТ”

    —————————
    А и данашњи Устав Србије је јасан и недозвољава никакав РЕФЕРЕНДУМ о било ком делу територије Србије, као што неки предлажу(зашто!?), а окупација 10-ак одсто територије ће проћи, кад-тад!

    Овај данашњи Устав Србије није поштовала ниједна власт, нажалост, јер ако се не поштује основно Начело-правило о ЗВАНИЧНОМ србском језику и ЋИРИЛИЧНОМ писму, како ће се поштовати неке мало “компликованије” одредбе Устава Србије!

    Преплављени смо латиницом, јавне Установе, телевизиије, кроатски титлови на кабловској( а Порфирије “мудро ” ћути!?), латнинични саобраћајни знаци по Србији( имена села на латиници),. компјутери и мобилни телефони наштеловани на латиницу!?,…..

    Док се не поштује Устав Србије у целини, СВАКА тачка и начело, нема нам бољитка!

  2. Василим

    Додатак, Говор на Газиместану је био 1989 године када се и усвојио ујединитељски Устав Србије, а колико ми је познато 1990 је ступио на снагу!

    *Још један цитат из тадашњег говора на Косову Пољу:

    > “Није нам, према томе данас, тешко да одговоримо на оно старо питање: -са чим ћемо пред Милоша. Игром историје и живота изгледа као да је Србија баш ове 1989. године повратила своју државу и своје достојанство да би тако прославила историјски догађај из далеке прошлости који је имао велики историјски и симболички значај за њену будућност.”

    > “Неслога и издаја на Косову пратиће даље српски народ као зла коб кроз читаву његову историју. И у последњем рату та неслога и та издаја увеле су српски народ и Србију у агонију чије су последице у историјском и моралном смислу превазилазиле фашистичку агресију.

    Па и касније када је формирана социјалистичка Југославија, српски ВРХ је у тој новој земљи остао подељен, склон компромисима на ШТЕТУ сопственог народа. Уступке које су многи српски руководиоци правили на рачун свог народа, ни историјски, ни етички, не би могао да прихвати НИ један народ на свету. Поготово што Срби кроз читаву своју историју нису никада освајали и експлоатисали друге. Њихово национално и историјско биће кроз читаву историју и кроз два светска рата као и данас је – ослободилачко. Ослобађали су вечито себе и, кад су били у прилици, помагали су другима да се ослободе. А то што су у овим просторима велики народ, НИЈЕ никакав српски грех, НИ срамота. То је предност, коју они нису користили против других. Али морам да кажем овде, на овом великом, легендарном пољу Косову, да Срби ту предност што су велики нису никада користили НИ ЗА СЕБЕ.”…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *