28. октобар – Кфор сам себи крчи пут, сви трагају за решењем

КФор је јутрос уклонио барикаду на улазу на административни прелаз Брњак, и тиме демонстрирао решеност да спроводи свој мандат, али је одбио да користи могућност слободе кретања на северу, док, како је објаснио генерал Ерхард Древс, то право не буде важило и за Еулекс.
Како су Танјугу потврдили Срби који су се рано јутрос затекли код Брњака, акција КФора била је муњевита, и у њој је учествовао велики број војника КФора Војници су, према њиховим речима, са оклопним транспортером уклонили три теретна возила са пута, од којих је један одгуран у провалију.
Акција показује несумњиву одлучност КФора да обезбеди својим војницима несметан транспорт до административних прелаза на северу, уз напомену команданта међународних снага да КФор неће користити право на слободу кретања све док то право не буде вазило и за Еулекс.
Древс је то изјавио на конФеренцији за новинаре током посете општини Штрпце, где је изразио задовољство што ситуација на северу Косова нема утицаја на југ и југоисток Косова. Генерал је у Шртпцу боравио у склопу посете општинама на југу и Систоку Косова, које су мешовитог етничког састава.
Искључујући сваку могућност враћања времена уназад генерални је секретар НАTО Андерс фог Расмусен у Белину изјавио да Алијанса то неће дозволити, нити да ће на то утицати недавне напетости на Косову.
И док Расмусен констатује да је КФор у протеклих 12 година на Косову “помогао у претварању једног од европских жаришта у већином мирно место”, Влада Србије у Извештају о активностима на стабилизовању стања у Покрајини, у који је Танјуг имао увид, констатује да држава у пуној мери заступа и брани интересе народа на КиМ, те да ће то чинити и убудуће.

Званична Москва сматра да основа за решавање проблема на Косову и Метохији треба да буде дијалог заинтересованих страна са упориштем на темељним међународно-правним документима, пре свега на Резолуцији 1244 Савета безбедности УН. Поново се огласио амерички конгресмен Дејна Рорабакер изјавом да би се принцип самоопредељења народа морао поштовати и у односу на Србе са севера Косова.
Подсетимо он је недавно изнео иницијативу за решење спора Београда и Приштине путем поделе и размене територије и становништва.

Данас су се у Београду министар за КиМ Горан Богдановић и шеФ УНМИК-а фарид ЗариФ сложили да међународно присуство у Покрајини, што подразумева УНМИК, КФор и Еулекс, у ангажовању на нормализацији стања на северу Косова и Метохије морају да делују у границама својих статусно неутралних мандата.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *