VLADIMIR TODORIĆ Zarazna priviđanja

Piše Vladimir Todorić

Reagovanje na tekst Dragomira Anđelkovića „Oportunisti u kandžama srbofoba“, objavljenom u prošlom, 182. broju „Pečata“

Čestitam Vam gospodine Anđelkoviću na prošlonedeljnom tekstu! Još jedna uspešno razotkrivena belosvetska zavera prljavog „Zapada“, koji opet nema pametnija posla nego da pomrsi račune nedužnoj i na pravdi Boga razapetoj Srbiji.
Pošto nisam u stanju da nečije kognitivne sposobnosti unapredim jednim tekstom, a imajući u vidu da je Vama trebalo cirka godinu dana da razbijete paravan između Predloga platforme za pregovore „Centra za novu politiku“ i državne strategije, neću Vas uznemiravati u blaženom neznanju. Što je ono veće, Vaše kolumne će biti maštovitije. Međutim, pošto broj Vaših čitalaca nažalost nije mali i verovatno će biti sve veći, jer će ih opšta nemoć i depresija navoditi da čitaju Vaše proskripcije „neprijatelja Republike“, moram da ukažem na Vaša podmetanja i faktičke greške. Drugim rečima, napisali ste gomilu budalaština.
Kao prvo, u platformi CNP-a nigde se ne traži priznavanje Kosova. Govori se samo o modelu sporazuma koji ne podrazumeva međusobno priznanje nalik istorijskom modelu između Istočne i Zapadne Nemačke. Tako nešto se već i desilo kroz, po meni loše vođen, „Dijalog“, samo što još niko nije pokazao javnosti dokumenta potpisana u Briselu. Dijalog se vodi dosta netransparentno i po pogrešnoj strategiji koja predviđa da se zatvaraju pojedinačna poglavlja bez prethodno dogovorenog sveobuhvatnog paketa. Princip je morao biti da „ništa nije dogovoreno, dok sve nije dogovoreno“. Ovako će Priština dobiti šta nju zanima i tada će Dijalog biti gotov. Zato se sada na severu Kosova i kuva ono o šta ćemo se svi opeći.
Čini mi se da Vi izgleda kritikujete zvaničnu retoriku koja koristi širok dijapazon eufemizama, a istovremeno volite da Vas neko lepo laže. Smeta Vam ako se kaže „razgovori između Srbije i Kosova“, a prihvatate recimo floskulu „dijalog Beograda i Prištine“. Da li su to razgovori dva gradonačelnika o komunalnoj saradnji, pa da se nazivaju po gradovima? Nije šija, nego vrat. Budimo toliko iskreni i nazovimo stvari pravim imenom, barem zbog svih onih Srba sa Kosova, što sa juga, što sa severa, koji sa mnogo više straha nego mi iščekuju naredne dane.
Namerno ste prećutali razlog zašto smo predlagali model veće autonomije za Srbe umesto podele. Kao prvo, Srba na jugu ima više nego na severu i ne vidim da bi u slučaju podele Srbija mogla i dalje da insistira na njihovoj autonomiji koju sada trenutno imaju. Kao drugo, u slučaju podele Srbija može da se pozdravi sa istorijsko-kulturno baštinom ispod Ibra, čime bi legitimizovala stvaranje „velike Albanije“ u budućnosti. I kao treće, podela je morala da bude predložena mnogo ranije, ali i tada su oni koji su to zagovarali isto nazivani srbofobima i izdajnicima od strane „novinara“ kao što ste Vi.
Na kraju, stvarno ne znam kako da iskomentarišem teško priviđanje da sam ja „neformalni savetnik“ Borka Stefanovića. Tu ste potpuno pobrkali lončiće. Verujte, ne bih odbio mogućnosti da imam toliki uticaj samo na osnovu svojih argumenata, ali stvari tako ne funkcionišu. Odluke se donose na osnovu međustranačkih dogovora, koji su uslovljeni očekivanom reakcijom glasačkog tela na takve odluke. Da imam toliki uticaj, kao što Vi sanjate da imam, stvari bi izgledale sasvim drugačije. I domaća i strana javnost bi bila upoznata sa pravim ciljevima naše politike, a ne bi se otkrivala kroz rebuse i nagađanja nalik Vašim. Onda se ne bi ni hranile iluzije o sivim centrima moći.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *