SREBRENICA NA RTS Pravo Skandinavaca da znaju sve…

Piše Stefan Karganović

Gde leži objašnjenje za činjenicu da je film „Srebrenica: izdani grad“ koji je probudio zaspale duhove evropskih kritičara stvarnosti, naišao u Srbiji na prećutanu zabranu, te zašto se „RTS“ odlučio da otkupi autorska prava na njega, ali ne i da ga prikaže svojim gledaocima?

Građane Srbije – a posebno pretplatnike evropskog „RTS“-a – oduševiće vest da su stanovnici Norveške, Švedske i Danske, barem kada je Srebrenica u pitanju, uspešno ostvarili svoje „pravo da znaju sve“. U ove tri skandinavske zemlje, uprkos besomučnim protestima preplašenih balkanskih cenzora, na državnoj televiziji prikazan je kontroverzni dokumentarac reditelja Ole Fluuma i Davida Hebdiča „Srebrenica: izdani grad“. Na dalekom severu Evrope o Srebrenici se sada zna sve. Kako stoji stvar u „evropskoj“ Srbiji?

KAKVI TO RAZLOZI MOGU BITI…
Vrlo tužno. U Srbiji, u zemlji gde je posle rodne Norveške reditelja Ole Fluuma, ovaj dokumentarac, koji iz osnova menja viđenje Srebrenice i događaja vezanih za nju, prvo trebalo da bude prikazan, čami u nečijoj fioci. Dobro ste pročitali. Dokumentarac o kojem svi pričaju, „Srebrenica: izdani grad“, nalazi se u fioci gospodina Aleksandra Tijanića, direktora „Radio-televizije Srbije“, umesto da bude na ekranima pretplatnika ove medijske kuće.
Da li je problem u tome što reditelji Fluum i Hebdič žele da svoje ostvarenje sakriju od srpske publike, pa su odbili uporne molbe g. Tijanića da njegovoj kući dozvole prikazivanje u Srbiji? Ne, zato što je g. Tijanić autorska prava za teritoriju Srbije od njih već otkupio. „RTS“ može srpskoj javnosti da prikaže film „Srebrenica: izdani grad“ u bilo koje vreme, bilo koji dan. Ako to ne čini, ne sprečavaju ga razlozi pravne prirode.
Kakvi bi to razlozi mogli biti? Odgovor na to pitanje nalazi se u sadržaju filma. Za gospodina Tijanića, gospodina Mićunovića i njihove naredbodavce i istomišljenike, taj sadržaj je dinamit. Da pomenemo samo nekoliko njegovih glavnih i najnezgodnijih tema.
Film se, pre svega, bavi onim što Ola Fluum naziva „predistorijom Srebrenice“, a to znači intrigama i marifetlucima Alije Izetbegovića i njegove klike da se Srebrenica i njeno stanovništvo puste niz vodu i zamene za jednu drugu teritoriju. Posle izjava niza aktera u ovim događajima – a oni su svi muslimani koji su se dok su se ti događaji odvijali nalazili na raznim ključnim položajima odakle  su mogli da opserviraju posledice primene Alijine politike – gledaocu se nameće neodoljiv utisak: bošnjačkom rukovodstvu u Sarajevu narod Srebrenice nije predstavljao ništa više od piona na šahovskoj tabli. Kada je Alija Izetbegović procenio, sredinom 1995. godine, da je nastupio najbolji trenutak da budu žrtvovani, njegova jedina briga bila je da njihovu patnju i živote pretvori u najveći mogući politički profit.
To ne poništava činjenicu da je nad jednim delom zarobljenih Bošnjaka posle pada Srebrenice, 11. jula 1995. godine, bio izvršen ratni zločin i da su se neposredni počinioci tog zločina formalno nalazili na srpskoj strani, ako bi se tako nešto za pripadnike multietničkog i misterioznog 10. Diverzantskog odreda moglo reći. Ali to otkrovenje, za koje dugujemo zahvalnost istraživačkoj upornosti i profesionalnom poštenju Ole Fluuma, radikalno komplikuje pojednostavljenu propagandnu šemu srebreničkih događaja.

OTVARANJE TABU TEMA
Malo koji promućuran gledalac propustiće da postavi očigledno pitanje. Da li je Srebrenica, onda kada je doživela svoj konačni rasplet u julu 1995. godine, bila spontani događaj, odraz genocidne mržnje jedne strane u ratu prema drugoj ili – nameštaljka?
Druga velika tabu tema koju ovaj dokumentarac otvara odnosi se na prećutane žrtve Srebrenice koje su tokom tri godine pre jula 1995. godine u anonimnosti i tišini bile klane i proganjane, bez komentara korumpiranih svetskih medija i bez prolivanja licemernih suza svetskih dušebrižnika. Reč je, naravno, o srpskom življu srebreničkog kraja, o nesrećnom narodu koji se u još jednom kritičnom istorijskom trenutku zadesio u pogrešno vreme i na pogrešnom mestu. Njegov svirepi pokolj i kolektivna agonija, što traje do današnjih dana, morali su biti gurnuti pod tepih da bi se svetskim huljama omogućilo da svoje bljutave i licemerne godišnje „počasti“ odaju zvanično određenim žrtvama koje su oni, u saradnji sa svojim sarajevskim eksponentima, pre toga gurnuli u ponor.
Fluumov podroban prikaz podmuklog napada na srpsko selo Kravica na Božić 1993. godine paradigmatičan je za nesreću desetkovanog srpskog naroda Srebrenice. Da li preterujemo kada kažemo „desetkovanog“? Ne, uopšte. U Izveštaju Holandskog ratnog instituta o Srebrenici 2002. godine piše da je „…na kraju, od 9.390 stanovnika srpske nacionalnosti koji su živeli na području Srebrenice ostalo samo njih 860“.
Najzad, treća velika tema ovog filma odnosi se na sirove statističke podatke vezane za (kako se Ola Fluum izrazio) „monumentalni istorijski događaj koji se zove Srebrenica“. Gde su posmrtni ostaci 8.000 streljanih ratnih zarobljenika? Kako je moguće da posle šesnaest godina prilježnog i ničim ograničenog traganja ekshumirani forenzički dokazi ne ukazuju na više od desetine od te cifre, o kojoj se sve to vreme gromoglasno trubilo i koja služi kao materijalna i kvazipravna podloga za kvalifikaciju o genocidu?
Iz ovog fascinantnog filma saznajemo, bar u naznakama, odgovor i na to pitanje kroz ekskluzivni intervjuu, pred kamerama Ole Fluuma, Džona Šindlera, vrhunskog američkog obaveštajca na Balkanu devedesetih godina  tokom rata u Bosni i Hercegovini. U danima posle pada Srebrenice, 11. jula 1995, on kaže da je „u proboju poginulo oko 5.000 Bošnjaka, dok ih je oko 2.000 bilo streljano“ .

O KOJEM PROBOJU JE REČ?
Većina ljudi, zaglušena agresivnom propagandom srebreničkog lobija, nema pojma o kakvom je „proboju“ reč. Radi se o sledećem. Jedanaestog jula bošnjačke snage (njih oko 5.500 pod oružjem) i vojno sposobni muškarci raznih uzrasta (8.000 do 10.000) dobili su direktivu da svoje žene, decu i starce – na zgražavanje pripadnika holandskog bataljona – deponuju u bazu UN u Potočarima, i da se okupe u selu Šušnjari, odakle su krenuli u proboj prema Tuzli kroz zasede Vojske Republike Srpske i kroz mnogobrojna minska polja. Ta mešana kolona po međunarodnom ratnom pravu bila je legitiman vojni cilj i za njene gubitke niko ne snosi krivičnu odgovornost. Dokaz za to je činjenica da ni posle toliko godina niko nije bio optužen ni u Hagu, ni u Sarajevu, što je pucao u kolonu i nanosio ljudske gubitke.
Mnogobrojne izjave preživelih učesnika u proboju kolone, koje smo mi prvi objavili, ubedljivo svedoče o njenim jezivim, ali sasvim legitimnim gubicima. To su tih „oko 5.000“, o kojima Amerikanac Šindler govori Norvežaninu Oli Fluumu, ali što je javnosti evropske Srbije još uvek zabranjeno da vidi i čuje. Sada je jasna panika u Sarajevu i žučne osude reditelja i njihovog filma od strane njegovih zvaničnika, krtica u švedskom državnom aparatu poput Jasmina Selimovića i propagandnih operativaca od Bosne do Skandinavije. Film Ole Fluuma, pre svega, fatalno ugrožava lažnu priču pomoću koje sarajevska politička elita u konformističkom toru drži vlastiti narod. Ali on je podjednako neprihvatljiv u Srbiji protagonistima prošlogodišnje Deklaracije o Srebrenici, jer ruši svaku od najkrupnijih laži na kojima taj na prevaru usvojeni dokumenat počiva.
Čitaoci su već povezali kockice i sastavili sliku. Film Ole Fluuma toliko je eksplozivan da on ne sme biti prikazan, ne samo u neprosvećenoj Federaciji BiH nego čak ni u „evropskoj Srbiji“. Zato su autorska prava za Srbiju i bila otkupljena. Da bi film bezbedno ležao u fioci (ili u sefu) kod gospodina Tijanića, da ga, ako se on bude pitao, na ekranima Javnog servisa evropske Srbije niko nikada ne bi mogao da gleda.

25 коментара

  1. …kad’ platimo pretplatu,pustiće nam film.

    Ljudi,Srbiji nema spasa.Ovo je otišlo predaleko.

  2. Ja se pitam dokle misli da ce da vlada srpskom narodnom televizijom ovaj osisani “Buzdovan” i dokle ce da igra sramnu igru poslusnika svjetskih kabadahija i nasilnika i zajedno sa grupom koja je nedostojna da se zove “vlada” Srbije da servira narodu lazi i da ga ponizava? Da li ima kraja tome kao sto i sve ima svoj kraj? Zar se silnik nije vise opametio da nicija nije do zore gorela pa nece ni njegova?

  3. ОВАЈ НОРВЕШКИ ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ (О СРЕБРНИЦИ) ТРЕБАЛО БИ ДА СВАКИ СРБИН ПОГЛЕДА-ИЗДАНИ ГРАД-СРЕБРНИЦА
    Изгледа једино ко се плаши од овог документарца смо ми Срби …
    https://sites.google.com/site/djordjebojanicistorija/

  4. Заклела се земља рају-да се све тајне сазнају.Још један доказ да сам у праву што не плаћам предплату.Наша јавна гласила,која плаћају грађани Србије служе да обмањују,замајавају и криво обавештавају грађанство Србије о дешавањима у свету.Кад једнога дана истина изађе на светло дана нека се заговорници тврдње да је у Сребреници извршен геноцид спреме да стану пред лице правде и кажу за које паре,које повластице су лагали и блатили свој народ од чијих пара су примали ( сами узимали колико су хтели )плате.А ти,НАРОДЕ СРПСКИ,буди спреман да им не заборавиш и не опростиш ништа.

  5. Vladimir Dž

    Da film je stvarno dobar, otklanja mnoge dileme, pogotovo u iskazima muslimanskih svedoka.

    Međutim, ja se ne bi zadržao samo na ovom filmu. Ima još puno filmova koji govore o pozadini mnogih zlodela širom koja su pripremljena iz iste kuhinje. Moja malenkost je dosta takvih prevela, a spomenuću samo neke koji se bave našom zbiljom ili pak su nam bliska po tematici:

    1. The weight of chains (Težina lanaca) – Kanadska produkcija – o raspadu jugoslavije i planovima za budućnost za ove prostore.

    2. The Revolution Business (Posao: Revolucija) – Nemačka produkcija – Kako smo postali najveći izvoznici revolucije na svetu. Naši otporaši otvoreno govore ko ih finansira i koji su im ciljevi u drugim zemljama.

    3. Debtocracy (Zajmokratija) – Grčka produkcija – Kako je zapravo Grčka zapala u dužničko ropstvo i da li će morati da rasprodaju sve za dugove. Ono što i nas čeka.

    4. Memoria Del Saqueo (Sećanja na pljačku) – Argentinska produkcija – isto kao zajmokratija samo iz argentinske perspektive.

    5. David Icke: Origins & Symbolism of the EU (Poreklo i simbolizam EU) – Švedska produkcija – Naslov sve govori.

    …i još mnogi drugi.

  6. Pojedini zapadni mediji su objavili izvestaj francuskih vojnih eksperata o eksploziji na pijaci na Markalama da je namerno podmetnuta, da bi se naravno Srbi optuzili za bombardovanje,ali su mediji to objavili na tako malom i skoro sakrivenom prostoru da nije cudo uopste da citaoci i previde taj tekst,mada je mene licno iznenadilo da su ga i uopste objavili!! A da su to Srbi stvarno i uradili bila bi to udarna vest na naslovnim stranama i sa slovima od po najmanje 10 santimetara!! Toliko o evropskoj demosratiji!! A sto se Srebrenice tice,pa naravno da je Alija zrtvovao te nesrecnike!Sta ga briga,nije mu to rodbina!Od onoga i onih koji veru izdaju se moze sve najgore ocekivati!Toliko su zverstva uradili za vreme otomanske imperije da im je licno Sultan zapretio da ako ne prekinu sa zverstvima nad Srbima da ce poslati vojsku na njih!Toliko o muslimanima,bosancima,bosnjacima,ili kako se vec zovu ni ja sam pojma nemam! A poznajemo ih kao poturice! U vezi ovog izdajnika,jednog od mnogih,Tijanica,pa svako zna da je sluga evro-amera!Evo mu i spikeri na RTS-u kazu “predsednik Kosova”,”premijer Kosova”,”Vlada Kosova”,itd…..!!Ali nikako da kazu “takozvani predsednik,premijer,vlada,ne,ne,ne smeju to da kazu jer moraju kako im gazde narede!!Sram vas bilo olosu jedan dupolizacki! Proci ce i vase jednog dana,pa ce te se pominjati kao najveci otpad srpskog roda!! Koliko dlaka na glavi toliko i obraza na kojem sedis,Tijanicu!! Davno rece veliki Njegos “ne bojim se zla tudjega,nego domacega”!!A imamo ga u srpskom narodu mnogo,nazalost!!

  7. Vuk Zor svaka ti je na mjestu. Dace Bog da se jednog dana skine ljaga i sa naseg imena. Nisu Srbi krvolocne zvijeri. U ratu su svi stradali i propatili od ruku neljudi koji nemaju ni vjere, ni imena.

  8. Како се садашња влада могла изјаснити ЗА ону декларацију о Сребреници, која се базирала на лажима,овај филм обара све тврдње о великим бројевима муслиманских жртава,историја коју фабрикује запад зарад својих интереса …како оно гласи парола РТС-а ВАШЕ ПРАВО ДА ЗНАТЕ СВЕ …
    Боже Правде
    Никола

  9. Nepotrebno je da citam kada vidim ovu izlizanu facu i debelokosca.Zbog Tijanica i slicnih nam se sve ovo i desava!Dole lazovi i prevaranti!!!Uaaaaaaaa

  10. nije *film* istina je,

    Turska vojska je krenula u novi pohod na Kurdistan. U skladu sa promenama na vojnom vrhu režim u Turskoj je usvojio i novu strategiju borbe protiv kurdskog pokreta i kurdskog naroda. Svetska kriza i rat imperijalizma protiv naroda sveta su dali zeleno svetlo svim režimima imperijalističke internacionale da mogu, bez bojazni od osude tzv. međunarodne zajednice, da vode ratove ograničenog karaktera i rešavaju svoje unutrašnje probleme i ostvaruju pljačkaške interese.
    “Hemijski Nedžet Ozel” je naziv novouspostavljenog komandanta turske vojske koji je ovo ime “zaradio” za samo nekoliko dana ratnih operacija, a što naznačuje ciljeve i karakter ovog prljavog rata. Očito da cilj turske armije nije samo odmazda i pokušaj uništenje PKK kao reprezentativne vojne i političke sile kurdskog naroda, već da ograniči narastajući uticaj kurdskog pokreta, odnosno odloži pitanje davanja osnovnih nacionalnih prava kurdskom narodu kao i njegovog prava na samoopredeljenje. Istovremeno je to i uvod u novi vid militarizacije Turske koja želi u narednom periodu pokazati da njena vojska treba da igra veću ulogu, ne samo u očuvanju poretka i gušenju narodnog otpora, već i u ostvarenju regionalnih imperijalnih ciljeva turskog režima. Tu svakako treba dovesti u vezu sa daljim planovima zapadnih imperijalista u regionu, situaciji i Siriji i odnosa zapadnog imperijalizma i Irana.

    Upotrebom hemijskog oružja, kao i strategijom da se napadima na sela primora seljaštvo da napusti cele teritorije i tako oslabi podrška kurdskom pokretu, nova je taktika turske vojske. Ratna dejstva turske vojske u Južnom Kurdistanu se odvijaju pod patronatom SAD, uz podršku kvinslinške vlasti u Iraku i u sadejstvu iranske vojske. Uništavanje infrastrukture po selima, kao i spremnosti iračke vlade da podstiče migraciju seljaka je samo novi primeri genocidne politike nad narodima koji se bore za slobodu i ne pristaju na diktate imperijalizma.
    Broj poginulih civila po selima i boraca kurdskog pokreta je sve veći.
    Međutim, ovaj rat samo jača snagu kurdskog naroda, dok solidarnost i podrška kurdskim narodu se manifestuje u Turskoj, Evropi i drugim delovima sveta. Omladina Južnog Kurdistana je organizovala masovne žive štitove protiv napada turske vojske, a pripremaju se i marševi ka planinama gde se vode borbe. Kurdske organizacije planiraju u mnogim gradovima duž granica sa Irakom da formiraju živih štitova. Ovim aktivnostima će pridružiti i Majke mira, iako turska policija na svaki način pokušava sprečiti jačanje mirovnog pokreta. Politički značaj mirovnog pokreta u ovom trenutku je nesumnjiv, jer turski režim može iskoristiti sadašnje svetske okolnosti i počiniti masovne zločine.

  11. Gospodine Bojanicu! Mnogo hvala! Zivim u Londonu i imam mnogo poznanika i prijatelja kojima sam pokusavao da kazem nasu istinu sto su oni naravno primali sa rezervom.Sad imam i dokaz.Jos jednom,MNOGO HVALA!!!

  12. Страшно. Не видим излаз.Мада, неко тачно рече ,,на овом палом свету ништа се не може поправити,али се све може спасити,,.Значи,нама,посматрачима догађаја остаје једино молитва.Из чистог срца,да је Бог прими.

  13. Među ubijenim Srbima u Kravicama na pogrebnim obeležjima nalaze se i ljudi sa prezimenom Tijanić. Sahranjeni su kao nevine žrtve zločinačke ruke Nasera Orića. U Beogradu takođe ima Tijanića. Jedan od njih pokušava da izvrši sličan zločin nad filmom koji Srbi, ni po koju cenu, smeju da vide. Na njegovu žalost, zahvaljujući internetu ovo dokumentarno remek delo Norvežana, iz dana u dan gleda sve veći broj Srba i drugih naroda na prostorima bivće SFRJ i zemalja Evrope. Pored ostalog, moguće ga je videti na Fejsbuku Nikole Janića, lidera Srpske zajednice u Švedskoj.

  14. Tijanic je covek svih rezima, jednostano ljigavci uvek nadju neki nacin da opstanu.Tijanic je dobar sluga, Vidi mu se na faci da mu ta funkcija prija.Zao mi je kad je TV bastilj zapaljena sto bre i ne izgori.Nemamo neki pukovnik, izgleda da su i oni u DS.

  15. Све честитке госп.Каргановићу, који храбро покушава да пробије
    дебеле слојеве, ипак напукле лажи, и покаже шта се заиста догодило у Сребреници.
    А догађале су се ужасне ствари, и пре јула 1995. Више од 3.500
    Срба, већином нејачи, брутално је побијено, најчешће поклано.
    Неопрезношћу и наивношћу(да не кажем глупошћу)српских Власти у РС
    сви су сахрањени на “војничком гробљу”, иако је међу побијеним
    било мање од 10% војника.Што је добра исприка, да на жалбе Власти
    у РС, да представници Међународне Заједнице, неће да дођу на
    обележавање годишњица,уз образложење да они не иду на “војничка
    гробља, јер је војска у сваком рату, легитимни циљ.
    Страхоте кроз које су прошли Срби Сребренице(и читавог Бирача-а),
    најбоље илуструје сам Насер Орић који је страном новинару описао
    како је заклао Бору Илића(охрабрен свеопштом сатанизацијом Срба у
    светским медијима), предратног Судију за прекршаје,којега је, са
    свезаним рукама и ногама, прво оборио на леђа,а онда му, седећи му на грудима, ножем ископао оба ока, па га тек онда заклао.
    О клању по исламским прописима, најбоље сведочи СНН, који је показао ДВД, послан као претња Ал-Каиде, у којем њихов припадник
    објашњава да се људска глава мора одвојити од тела,са само 2 реза
    Српске главе, набијене на коље у Возучи(код Завидовића),одвојене
    су, онима који су били још живи после страховитих мучења,од тела
    по исламским прописима.
    Сарајевски Кадија, није до сада никога процесуирао.
    Под одређеним сплетом околности, могла је и Тијанићева глава коцкаста, да се нађе на кољу у Возучи.
    Спремност разних београдских НВО( са ударним иглама Соњом Бисерко
    Наташом Кандић, Женама у црном, и безбројним заведеним подмлатком
    али и самих Власти, на челу са Борисом Тадићем, на чију иницијативу је и усвојена Резолуција о Сребреници, да прихвате
    бошњачке наративе као истину, охрабрила је и стимулисала Бошњаке
    којима се, кад су видели какве “левате”(сарајевски жаргон за оне
    које је лако преварити), пред собом имају, развезала мрзилачка
    машта, па рахатлуку ниђе краја нема.
    Тим наивним, можда је тачније речи будаластим, а јевтиним и морално унакаженим београђанима, који о Босни баш ништа не знају,
    могу да лажу исто као и Американцима. Што они вероватно,схватају
    као комплимент.

  16. @Славko Коcић Тешко јесте, али спаса има, није све изгубљено. Погледао сам филм. Све су то конвенције, буду па прођу, смене их друге, и људи се смењују, али сазнаће се како је било. Ето, у филму човек који је био председник општине Сребреница каже да му је Алија рекао у Сарајеву да му Клинтон нуди помоћ ако жртвује Сребреницу. Значи нуди му Босну на тацни, онакву какву је је овај хтео и због какве је почео рат. Паметном јасно, и које и зашто почео рат. А оним муслиманима који ће на ово рећи да сам ја великосрпски националниста задојен мржњом према њима могу само рећи да питају тог човека који сведочи и прича шта му се десило. Ето, он није Србин али тако каже. Ако и њему не верујете онда не знам шта вас може уверити да је и Алија крив за рат. Исто као ова Хрватска верзија историје по којој су Срби агресори, а у позадини те приче “ма нек смо се ми Срба ратосиљали, отаросили, још имамо причу која све то прикрива, лукав и паметан беше драги нам Фрањо, свака му част; ем добисмо државу без Срба, ем добрим маркетингом и тактиком испаде да смо се бранили”. Па јел они мисле да смо ми блесави. Срби су ти који су се бранили поучени Јасеновцем и избацивањем из устава. Чињеница је да је тај рат почео одузимањем Србима права на своју државу Хрватску. И та ће се чињеница сазнати, само сачекаћемо неког другог храброг режисера за ту причу.

  17. Posrnula ,klonula, izludjena,derozjentisana,beznadezna Srbija pretvorila se u sado-mazohisticko cudoviste koje se nazalost nemoze spasiti !?Tzv:javni servis “evropske Srbije ” nece nam prikazati ovaj norveski dokumentarac ,verovatno zbog “pomirenja u regionu” !?Zato nas ovih dana zasipaju filmovima ,prilozima koji nam jasno salju poruku koju nesmijemo zaboraviti a to je da smo samo mi i samo miuvijek i za sve krivi!!Kvadratura kruga” o svojoj prici o Sarajevu,pa film “Lepa sela lepo gore” u kojem je Vojska Republike Srpske prikazana kao pijana kriminalna rulja !Primjera ima na pretak !

  18. Odlicno! Pa ima da se makne taj Tijanic!

  19. Tijanic, *bengalski tigar*,na celu *vlasnistva gradjana Srbije*,obesmislio je *samoupravljacki rad*, bagerista Dzoa,Alije Sirotanovica DOSmanlijskog carstva..Ada Huja, je na redu,*Jojkicev kanal*, nestrpljivo ceka izbore i promene..

  20. Norveski reziser se zove Ola Flyum, pa posto je norvesko y blize srpskom i nego u, trebalo bi njegovo ime pisati Ola Flium.

    Krtica u svedskom drzavnom aparatu se zove Jasenko Selimovic, a ne Jasmin Selimovic.

    … hvala na razumevanju

  21. Звонимир

    @Владимир Џ
    У овим временима када су људи успавани и када је неопходно пробудити их ваш рад на преводу филмова које сте споменули од непроцењиве је важности.

  22. Za one koji nisu gledali film ima na youtube.Evo link
    http://www.youtube.com/watch?v=RUuhSGnLvv8

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *