RUSIJA-SAD Dogovor o PRO ili „iskanderi“ na granicama

Piše Bogdan Đurović

Moskva traži da se do juna sledeće godine pronađe kompromisno rešenje za američku antiraketnu odbranu u Evropi ili će početi sa razmeštanjem taktičkih raketnih sistema na zapadu zemlje

Ratna mašinerija SAD-a i NATO-a približava se ubrzano ruskoj teritoriji. Posle najnovijih američkih poteza tokom septembra – potpisivanja međudržavnog ugovora Vašingtona i Bukurešta o razmeštanju protivraketne odbrane (PRO) na rumunskoj teritoriji i pristanka Ankare da ustupi svoju zemlju za isti cilj – postavlja se pitanje šta je sledeće? Koji je naredni korak u američkoj strategiji opkoljavanja Rusije vojnim bazama? Ima li Moskva odgovor na to?

LANAC ZATEGNUT DO KRAJA
Prošle nedelje, 13. septembra, prilikom posete predsednika Trajana Baseskua Vašingtonu, SAD i Rumunija potpisali su ugovor o razmeštanju američkog PRO u ovoj balkanskoj, nama susednoj zemlji. U ugovoru je naznačeno da će do 2015. godine u nekadašnjoj rumunskoj avio-bazi Deveselu biti postavljeni elementi američkog kopnenog PRO. Oni uključuju radarsku stanicu sistema „edžis“ („Aegis“), centar operativnog upravljanja i mobilne lansere raketa „SM-3“ („Standard Missile-3“), koji će biti locirani na 500 kilometara od Sevastopolja, glavne baze ruske ratne Crnomorske flote. A „SM-3“ rakete imaju domet od tačno – 500 kilometara.
Iako su Amerikanci, kao i sam Basesku, ranije u više navrata uveravali da njihov PRO nije pretnja Rusiji, sve čvršćem lancu koji se Moskvi obmotava oko vrata, odnedavno je dodata još jedna karika. Vašington i Ankara saopštili su početkom meseca da će se na turskoj teritoriji pojaviti antiraketni radar ranog upozoravanja, kao deo američkog sistema „EvroPRO“. „Vodili smo pregovore u vezi sa pitanjem stepena učešća Turske u ovom sistemu, koji su najzad stupili u završnu fazu“, rekao je portparol turske diplomatije Seldžuk Unal. Moćni radar biće stacioniran u jugoistočnom delu Turske i skeniraće teritoriju u radijusu od nekoliko hiljada kilometara! Ali, i Turska se kune da novi objekat neće biti usmeren protiv Rusije. To je samo, tvrdi Unal, turski „doprinos razvoju novog bezbednosnog sistema NATO-a“…
Prema američkim planovima, u Turskoj će najpre biti razmešten mobilni radar za rano upozoravanje od raketnih pretnji „AN/TPY-2“. U sledećoj fazi, do 2015, stići će i usavršeni „SM-3“ projektili, sa poboljšanim karakteristikama (ove trostepene rakete kompanije „Boing“ sada imaju domet od 500 kilometara, pri brzinama od 2,7 kilometara u sekundi, odnosno 9.600 na čas, i visini leta od 250 kilometara). Očekuje se da će instalacije PRO u Poljskoj, Rumuniji i Turskoj biti usavršene do nivoa kada će moći da obaraju rakete srednjeg i dugog dometa. I to će biti trenutak kada će se američki lanac zategnuti do kraja. Jer, sadašnja modifikacija „SM-3“ raketa ne predstavlja još uvek veliku pretnju za ruski strateški arsenal, ali druga i, očekivano, treća generacija raketa presretača će to svakako biti.
Rusi, naravno, protestuju protiv američkih planova i predlažu alternativne varijante, koje isključuju mogućnost da PRO bude upotrebljen protiv njih. U Moskvi ispravno zaključuju da se američki PRO razvija velikom brzinom, bez uzimanja u obzir da slabašni iranski i severnokorejski nuklearni programi ni u kojem slučaju ne opravdavaju stvaranje globalnog sistema antibalističke odbrane. Rusija traži dijalog po ovom pitanju, ali svaki put nailazi na sve tvrđe odbijanje. I sve gušću i razgranatiju mrežu radara, antiraketa i baza na svim svojim granicama.

STRATEGIJA ANAKONDE
Još ranije, Vašington i Varšava zaključili su Sporazum o postavljanju moćnog PVO sistema „patriot“ („Patriot PAC-3“), koji takođe služi i za presretanje balističkih raketa. I već sama činjenica da će baterije „patriota“ biti instalirane u mestu Morong, na samo 60 kilometara od Kalinjingrada u kojem je bazirana ruska ratna Baltička flota – dovoljno govori. A osim PRO sistema (takođe će biti postavljene „SM-3“ rakete), Morong će biti baza i američkim teškim lovcima bombarderima „F-16“, kao i transportnim avionima „Herkules“. Sve to opsluživaće 500 američkih vojnika. I opet, obrazloženje je isto: ništa nije usmereno protiv Rusije.
No, ni to nije sve. Manje je poznato da američki PRO ima još jednu važnu kariku na samom severu Evrope. U Norveškoj, u mestu Varde, tik uz rusku granicu, još ranije postavljen je američki radar. Zvanično, služi za „nadgledanje kosmičkog otpada“, ali Rusi znaju da je to deo sistema PRO, instaliran pre nego što je 2002. godine Džordž Buš jednostrano istupio iz „ABM“ sporazuma iz 1972, kojim su antiraketne aktivnosti bile strogo zabranjene. Moskva već dugo pregovara i sa Vašingtonom i sa Oslom u vezi sa pitanjem ovog radara – ali bez uspeha.
I tako se sada potpuno jasno vidi koje zemlje čine prvu borbenu liniju NATO-a protiv Rusije. U tom lancu PRO biće Norveška, Poljska, Rumunija i Turska, a očekuju se još i Češka i Bugarska. Ko još, ostaće za sada tajna, ali je izvesno da će front jačati u meri u kojoj Rusija bude gradila savršenije i pametnije raketne sisteme koji izmiču PRO lovcima. Konstantin Sivkov, zamenik predsednika Akademije geopolitičkih problema, na čijem je čelu čuveni general Leonid Ivašov, objašnjava da SAD i NATO nastavljaju opkoljavanje Rusije sprovođenjem „strategije anakonda“. „Amerikanci ne kriju da im je naša zemlja i dalje glavni strateški protivnik. Njihov je zadatak da neutrališu naše atomsko oružje i da nas potisnu iz glavnih regiona svetskog okeana. U ovom slučaju, čak i iz Crnomorskog basena“, tvrdi Sivkov.
Američki PRO razvijaće se u tri faze. Posle 2012. godine preći će se na drugu etapu i do 2015. godine u Rumuniji, Turskoj i Poljskoj pojaviće se usavršene „SM-3“ rakete, dometa preko 500 kilometara. A u završnoj fazi, do 2020, biće isporučene rakete treće generacije, mnogo brže i sposobne za presretanje projektila srednjeg i dugog dometa, kao i interkontinentalnih raketa. Ruski eksperti već procenjuju da bi u tom slučaju oni morali da postave najmanje 200 raketnih sistema „iskander“ duž čitave zapadne granice, uključujući Belorusiju i, možda, Pridnjestrovlje. Tako bi ovi sistemi, poznati i kao „ubice PRO“, u slučaju zaoštravanja situacije svojim hiperzvučnim i preciznim raketama, gotovo nevidljivim za radare („stelt“ tehnologija), dejstvovali po čitavom frontu američke antiraketne odbrane.
„Iskanderi“ za sada imaju domet od 500 kilometara, ali mogu nositi taktičke nuklearne glave i biti opremljeni „R-500“ krilatim raketama sa dometom od 2.000 kilometara. Najveći deo trajektorije leta rakete odvija se na visini od 50 kilometara, što „patrioti“ ne mogu ni upola da dosegnu, a navođenje „iskandera“ odvija se preko ruskog nezavisnog satelitskog sistema „GLONASS“, u čiji razvoj poslednjih godina Moskva ulaže ogromna sredstva. Američke „SM-3“ rakete (2,7 kilometra u sekundi) jesu nešto brže od „iskandera“ (2,1 km/s) i postižu veliku visinu leta (250 kilometara), ali rusko oružje ima svoje prednosti. To su veoma niska uočljivost na radarima i mogućnost intenzivnog manevrisanja u svim fazama leta, kao i masovnost u gađanju. Protiv „iskandera“ nema sigurne odbrane.

ULTIMATUM RUSIJE
Kada je, s jeseni 2009, predsednik Barak Obama proklamovao zaokret u planovima PRO, ruski eksperti su upozoravali da Amerikanci ne samo što neće odustati, već će u Evropi postaviti još moćniji štit nego što je planirala Bušova administracija. I bili su u pravu. Samo dva dana posle 20. oktobra 2009. godine i posete ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva Beogradu, američki potpredsednik Džozef Bajden odlazi u Bukurešt i Varšavu i objavljuje da je novi PRO rođen. Bez potrebe se unervozio Vitold Vašikovski, savetnik bivšeg poljskog predsednika Leha Kačinjskog, koji je u susretu sa američkim senatorima zavapio: „Koliko vam još vremena treba da shvatite da se Rusija i Iran neće promeniti“? Ispostavilo se – vrlo malo. Bajden je o istom trošku utanačio postavljanje PRO u Poljskoj i Rumuniji, i rezervisao Bugarsku kao dodatnu destinaciju.
Rusija je pre dva meseca postavila NATO-u svojevrsan ultimatum: da do juna sledeće godine bude rešeno pitanje PRO u Evropi, koje bi podrazumevalo zajednički sistem antibalističke odbrane ili pomeranje američkih raketa izvan dometa ruske teritorije. U suprotnom će preduzeti uzvratne mere koje uključuju ubrzano jačanje vazdušno-kosmičke odbrane (sistemi zemlja-vazduh „S-400“ i „S-500“), uvećavanje taktičkog arsenala na zapadnim granicama („iskander“), uz moguće istupanje iz Sporazuma o redukciji strateškog naoružanja „START-3“, koji predviđa drastično smanjenje nuklearnog potencijala Rusije.
Pregovori o PRO vode se i u ovom trenutku, ali je njihov ishod krajnje neizvesan. Jer, malo je verovatno da bi Amerikanci toliko godina i napora uložili u stvaranje oružja za bacanje Rusije na kolena, da bi sada odustali. Ukoliko se nešto bitno ne promeni, Moskva će čekati najdalje do juna. A tada će početi sa razmeštanjem „iskandera“.

7 коментара

  1. Lun Kralj Ponoci

    Rusija cini onos to mora i sto je jedino moguce, a to je da na izazov svojoj bezbednosti i egzistenciji odgovori na adekvatan nacin!Postavlja se pitanje zasto su Amerika i NATO toliko licemerni, lazljivi i uporni da blokiraju i okupiraju Rusiju?Sta njih toliko rukovodi da ignorisu logiku i da idu stranputicama globalne konfrontacije i samounistenja?Zasto je Amerika toliko usamljena i ponizena u odbrani Izraela i sama sa Izraelom u Ujedinjenim nacijama?Guess what? Mislim da je odgovor jednostavan.Amerika stiti biblijski Izrael i veruje da moze da ucini sta god hoce u svetu jer ima Boziju zastitu i ide na globalnu konfromtaciju da bi iozazvala Drugi Hristov dolazak, ili je olicenje samog Antihrista koji zeli da zavlada svetom?Trece nema!Mislim da to plus vise predskazanja da ce svet i civilizacija prestati da postoje u obliku koji imamo dans do kraja 2012 vodi ih na sulude ciljeve i ratove!Otud Obamina pomana i salto mortale od izbornih obecanja do apsolutno suprotnih politickih poteza i akcija!No Bog sve vidi i svakom ce suditi prema zasluzi!
    Ja bih voleo da budem u Milosti i Promisli Gospodnjoj!Boriti se za mir i ljubav medju svima je jedna od najvaznijih Bozijih zapovesti.zato oprasatajmo i ljubimo neprijatelje svoje!!

  2. pozajmljena rasprava,

    Жута БИА ради веома перфидно!

    како те бре није стид? па нисмо ми овде дебили па да не схватамо твоје коментаре. Као браниш СРС, патриотизам а Русија овамо не ваља.
    Зашто манипулишеш?
    Амбасадор је узео да говори тек после соланиних муфљуза који су у својим говорима и анализама сви до једног апострофирали Русију као једино неискреног партнера који искључиво брани своје интересе на Балкану а сви глобе су нам пријатељи и желе наш просперитет.
    То му је и дужност, да се бави дипломатијом у корист своје државе. предходни амбасадор Русије при одласку из Београда дао је интервју у коме је све рекао. Он је сада првопретпостављени Конузину, и све ово је потпуно у складу што нам је поручио у том интервју.
    Шта је нетачно ово у вези ”Руси и Јеремић у овом тренутку”. Одржава се седница СБ, на тој седници само Русија и Јеремић спречавају легализацију отимања КиМ и анулирање резолуције. Друго је питање шта Јеремић јавно показује а шта тајно договара. Његова улога може бии да стварно тако мисли а друга да маскира издају друга Тите. јер да није он на седницама СБ износио овакве ставове онда руски амбасадор у УН не би имао никаквих могућности за деловање у корист Србије. Посебно што у самој Србији су сви из власти отворено издали КиМ, Србију и отворено постали слуге мама краљице: Дачић, Шоља, а о жутима да не причамо.
    Шта значи подизање споменика Јељцину?
    Па није Путин диктатор и мама краљица Русије. И те како има велики број противника који желе да га сјебу: први медведев (нови горбачов и јељцин руски), затим највећи тајкуни којима је спречено даље арчење нафте и гаса и свега осталог, издајници и глобалисти којих има има у свим земљама света, разне НВО које тајно примају новац од мама краљице, несвесни појединци, јеврејски лоби, итд. итд. И ко може да спречи тајкуна да да лову за споменик? Према томе Путин нити има времена нити жеље да размишља о Јељцину и да чува сећање на њега и велича његово недело. А такође нема начина да спречи овакве манипулације и деловања страног издајничког и каишарско јеврејског друштва.

  3. ANAKONDINE BANKE mogu da instaliraju sva ta sranja na granici sa Rusijom ali banke ne mogu da kupe vojnike da napreduju tamo gde bi finansijski kapital bacao bombe iz vazduha. To je bilo jasno na primeru Srbije….stotine hiljada preleta i vojnih udara nije upreglo ama ni jednog Evropljanina osim one Albance sto su ostavili kosti u Albaniji nemogavsi da prodru ni milimetar kod svojih na Kosovo. Zato mars u pizdu materinu sa tim vasim psiholosko propagandnim ratom anakonda se vece odavno udavila progutavsi preveliki plen – umrla je zbog sopstvene alavosti. Izvinjenje zmijama one to u prirodi nikada ne bi uradile 🙂

  4. Ovo je upereno protiv Rusije , sta uciniti da uklonimo petu kolonu iz Srbije,koja pod plastom demokratije/ogrezla sva u korupciji i kriminalu/Zabija noz u ledja odnosima sa Rusijom tako i vlastitom narodu.Bombardovanje sam lakse podneo nego ovo poltronstvo.Drvo umre uspravno ovi nasi ce pomreti kao crvi, uostalom oni i pripadaju rodu bezkicmenjaka.Nebi dao moj opanak za sve njihove vile,Dzaba im puder i karmin beda se neda sakriti.Zamislite dodjete na selo u nekom versace odelu sto ovi nasi i cine sta ocekujete sem prezira.Licimerno je ocekivati od Rusije juznu trasu gasovoda ili severnu trasu grijati se sa Ruskim energentima a sa druge strane gurati Srbiju u NATO.Mozda neki sebe vide na mestu Rasmusena. Ja mislim da ce ova postrojenja PRO biti pre unistena nego ih upotrebe ko ce naj……rumunski narod.Rusi su rekli da zadrzavaju pravo udara prvog, bez ikakvih upozorenja.

  5. Tacno, i Rusija ima soga *Ciligu* i slicno,
    ……………………………………………
    Gorbačov: Povratkom Putina možemo izgubiti šest godina

    Rusija rizikuje da izgubi šest godina povratkom Vladimira Putina na mesto šefa države ukoliko ne sprovede duboke reforme političkog sistema, ocenio je danas poslednji sovjetski predsednik Mihail Gorbačov

  6. oprezna priprema amerike,

    VAŠINGTON – Predviđaju najgori scenario?!
    Vlada SAD pravi ogromne zalihe hrane, predviđajući novu svetsku ekonomsku krizu, objavili su pojedini američki informativni sajtovi, pozivajući se na zaposlene u Robnim rezervama Sjedinjenih Država.
    U javnost je procurila informacija da vlada SAD poslednjih dana naručuje velike kontingente osnovnih ljudskih namirnica u dehidriranoj, instant verziji.
    – Na pitanje zašto naručuju tolike količine hrane, izvor iz vlade samo je rekao: „Znaš i sam šta nas čeka“ – izjavio je, navodno, jedan od zaposlenih u Robnim rezervama.
    U Americi se ovih dana razvila polemika o tome da li je reč o redovnim nabavkama osnovnih namirnica za slučaj katastrofalnih vremenskih nepogoda, pošto je sve alarmirala činjenica da pristižu tako velike porudžbine. Evrozona je u velikoj krizi, ocene privrednog rasta i za EU i SAD su niže od planiranih, nezaposlenost sve više opterećuje američko društvo, a vodeći svetski stručnjaci iz dana u dan upozoravaju da nam preti nova globalna kriza.
    Trenutno je 43 miliona Amerikanaca nabonovima za hranu, što znači da jednog od sedam građana SAD hrani država.

    Na šta je mislila NASA?

    Nedavno je s najvišeg vrha u NASA zaposlenima u ovoj američkoj svemirskoj agenciji stigao imejl u kojem se na njih i njihove porodice apeluje da se pripreme za „vanredne situacije“.

    „Razgovarajte sa svojim ukućanima o tome šta treba da preduzmete u vanrednim situacijama. Razmislite o prirodnim nepogodama ili napadima poput onog od 11. septembra, ali i o nekim drugim nepredvidivim momentima. Napravite dobro plan o tome i pripremite se“, savetuju u NASA.

    Protesti u Njujorku

    Na demonstracijama održanim u centru Njujorka uhapšeno je 80 demonstranata koji su protestovali protiv politike Vol strita. Protestanti su na Menhetnu uzvikivali parole protiv finansijske politike SAD jer favorizuje sloj bogatih, a na nekoliko sati je bio i blokiran saobraćaj u ovom delu grada.

  7. Dok Gorbacov *perestojka* Baraku Obami, odradjuje nobel-nagradu,
    ……………………………………………………….
    Medvedev pozvao ministra finansija da podnese ostavku

    Ruski predsednik Dmitrij Medvedev zatražio je danas od ministra finansija Alekseja Kudrina da tokom dana podnese ostavku ili potvrdi lojalnost vladi, posle njegove jučerašnje izjave da neće biti deo nove vlade ako Medvedev bude,posle Putin, novi premijer
    “Ako se ne slažete s politikom predsednika koji sprovodi politiku vlade, imate jednu mogućnost – da podnesete ostavku. Ako cenite da ima neslaganja, možete da potpišete ostavku ovde i sada”, rekao je Medvedev, a prenela agencija Itar-tas.
    “Morate sami da odlučite brzo i da mi danas date odgovor: ili ćete poći od zaključka da sporovi o kojima ste govorili ne postoje, i onda ćete morati da to objasnite, ili ako razlike postoje, ne vidim drugo rešsnje”, dodao je predsednik.
    Kako je prenela ruska agencija, Kudrin je rekao da da namerava da o tom pitanju razgovara sa premijerom Putinom, na šta je Medvedev kazao da je on “predsednik i da on donosi takvu vrstu odluka”.
    Ruski predsednik rekao je to na jednom sastanku u Dmitrivgradu na kojem je bio prisutan i Kudrin, dva dana posle najave da će se Putin kandidovati za predsednika na izborima u martu sledeće godine.
    Ruski ministar izjavio je juče da neće biti u sastavu nove vlade ako Medvedev postane premijer pod predsedništvom Vladimira Putina. “Ne vidim sebe u toj novoj vladi. Niko mi inače nije ništa predložio.
    Mislim da zbog nesuglasica koje imam, neću biti deo vlade”, rekao je Kudrin.
    Kudrin, koji je ministar finansija od 2000. godine, prvi je visoki zvaničnik koji je izrazio nezadovoljstvo najavom da Putin i Medvedev nameravaju da zamene funkcije posle predsedničkih izbora 2012. godine.
    Ministar je rekao da “bezuslovno odbija” da služi vladi Medvedeva, s kojim ima “brojne nesuglasice o ekonomskoj politici”.
    Medvedev je predložio pre dva dana na kongresu vladajuće partije Jedinstvene Rusije premijera Putina za kandidata na predsedničkim izborima u martu 2012. godine.
    Putin je predložio Medevdeva (46) 2008. godine za predsednika države pošto nije mogao da se kandiduje za uzastopni treći predsednički mandat.
    Reformom Ustava 2008. godine, dužina predsedničkog mandata će od 2012. godine biti šest umesto četiri godine. Teorijski gledano, Putin (58) bi mogao da se kandidaduje i 2018. i tako ostane na vlasti do 2024. godine.
    Putin je ranije na kongresu stranke saopštio da će Medvedev voditi listu stranke na parlamentarnim izborima u decembru.
    Medvedev je rekao da je “spreman da se angažuje u praktičnim poslovima vlade” a to je protumačeno da će on biti novi premijer Rusije, odnosno da će on i Putin zameniti sadašnje rukovodeće funkcije.
    Do izbora 2008. godine Medvedev je bio premijer, a Putin predsednik Rusije.
    Medvedev je rekao da je sadašnja odluka o kandidaturi Putina ” davno zamišljena i realno zasnovana”.
    Ministar Kudrin je ranije danas ipak ublažio prethodno izneti stav i u izjavi za televiziju Rusija danas (Russia Today) na engleskom jeziku, kazao da želi da pomogne u reformama.
    “Rekao sam da sam spreman da radim sa bilo koje funkcije ako će to pomoći napretku u reformama.. a ne isključivo u vladi”, kazao je.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *