MARKO JAKŠIĆ Vlast u Beogradu prikriva zločin nad sopstvenim narodom

Razgovarao Uljgeša Mrdić

Vojnici KFOR-a su pucali bojevom municijom na Srbe koji su bežali. Sve rane od tih povreda su nanesene Srbima sa zadnje strane, sa leđa… To se do sada nije desilo, da se faktički puca u ljude koji beže

„Na severu Kosova i Metohije primenjuje se surovi i kaubojski princip NATO-a prema nezaštićenim i golorukim Srbima. Ono što je suština cele stvari je da je KFOR u punoj ratnoj opremi krenuo na nenaoružane Srbe“, kaže u intervjuu za „Pečat“ jedan od lidera kosmetskih Srba i funkcioner Demokratske stranke Srbije Marko Jakšić.
Naš sagovornik ističe da su početkom nedelje vojnici KFOR-a zauzeli alternativni put kod Jarinja, kojim su Srbi poslednjih dana prolazili i odvijao se putnički, komercijalni i svaki drugi transport.
„Pošto su ranije zauzeli administrativne prelaze, KFOR je krenuo da zauzima i tzv. ‘alternativne puteve’. Kada su zauzeli taj alternativni put, krenuli su da hapse Srbe. Neki su pobegli dok su na njih bacali suzavce“, pojašnjava Jakšić.

Imajući u vidu da vlada medijski mrak u Srbiji i da su režimski mediji davali servirane informacije, možete li pojasniti šta se onda dogodilo?
Srpski narod se okupio da negoduje i mirno protestuje, i traži da se vojnici KFOR-a povuku sa alternativnog puta, koji inače ide kroz privatne posede Srba. Srbi su protestovali želeći da sklone postavljene žice sa tog puta. Američki vojnici su počeli da bacaju suzavce i šok bombe. Potom je srpski narod počeo da se povlači, a onda su odjednom, kako su mi rekli ranjeni i povređeni Srbi, američki vojnici KFOR-a krenuli da pucaju. Pucali su bojevom municijom na Srbe koji su bežali. Sve rane od tih povreda su nanesene Srbima sa zadnje strane, sa leđa. To je apsurdno. To se do sada nije desilo, da se faktički puca u ljude koji beže. Srbi koji su pokušali da pomognu povređenima takođe su napadnuti od strane KFOR-a. Time je apsolutno prekršena Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Zadatak KFOR-a bi trebalo da bude da održava mir, a ne da ubija nedužne građane.

Pored sramne i brutalne NATO agresije na Srbiju 1999. godine, prvi put od 1945. godine dogodilo se da strana puška puca na Srbe.
Tačno tako. To nam se od tada prvi put dešava uz jednu opasku, da se puca na goloruki srpski narod i to s leđa, dok beži od KFOR-ovih pušaka. Pucanje u goloruki narod koji mirno protestuje prekoračilo je svaku granicu. Svedoci smo terora NATO vojnika nad Srbima na području naše države.

Kako komentarišete reakcije vladajuće koalicije u Beogradu?
Te su reakcije sramotne. Vlast u Srbiji je zamaglila većinu medija i želi od srpskog naroda da prikrije istinu. Ove vladajuće priče da su povrede Srbima nastale kao posledica šok bombi i suzavca – sramotne su. Lekari Zdravstvenog centra u Mitrovici su ih demantovali lekarskim nalazima. Vlast u Beogradu želi da prikrije zločin nad sopstvenim narodom.

Šta će se dalje dešavati?
Videćemo. Srbi na Kosmetu su opredeljeni za to da se sve reši mirnim i nenasilnim putem. Treba sprečiti postavljanje carinika i kosovske granične policije. Moramo da sprečimo da ovde na Kosmetu zaživi nova albanska država na Balkanu. Ne želimo da se zločinačka čizma iz Prištine prenosi ovde na sever Kosova i Metohije. Moramo da branimo granice i ugled države Srbije. Pokušavamo da kažemo da Kosovo nije posebna država i da ne smemo da izgubimo slobodu koju smo na ovim prostorima stekli 1912. godine. Sledeće godine biće tačno 100 godina kako je ovaj deo srpske teritorije oslobođen od okupatora. Ne želimo da strana vlast zavlada ovim prostorom, imajući u vidu da je to naša teritorija i da nema niko pravo da nam je oduzme. Ne treba dozvoliti da ovde preko noći dođe neki drugi režim, nastao na trgovini ljudskim organima Srba.

Ako uzmemo u obzir dešavanja u proteklih nekoliko meseci i sve albanske i KFOR-ove aktivnosti, očigledno je da ta koalicija želi da preduzme sve kako bi Srbe proterala sa Kosova i Metohije.
Oni to pokušavaju i koriste svaku priliku da sprovedu ono što su zacrtali. To sve podržava vlast u Beogradu. KFOR i albanski lideri znaju da neće adekvatno reagovati vladajući režim u Beogradu i zato sve to rade. Znaju da će za status kandidata za prijem u Evropsku uniju (EU) vlast u Srbiji učiniti sve što se od nje traži i da će zvanični Beograd da popušta na sve što se od njega traži. Zbog svih tih razloga, Albanci iz Prištine i KFOR koriste svaku sitnicu i priliku da ostvare svoje ciljeve i da menjaju stanje na terenu kako im odgovara. Njima je cilj da zauzmu kompletan prostor severnog dela Kosova i Metohije, jer znaju da zvanični Beograd i vladajući režim neće da se buni. Svima njima je jasno da je vladajućem režimu u Srbiji ulazak u EU važniji i preči od teritorije Srbije, to jest od očuvanja teritorijalnog suvereniteta i integriteta naše države. Mislim da svi naši problemi i nastaju iz tih razloga. Zvanični Beograd sve daje i na sve pristaje i popušta, odriče se svoje teritorije ne bi li ušao u virtuelni savez koji se zove Evropska unija. Vlast u Srbiji daje sve ni za šta i faktički daju i državnu teritoriju, vekovna ognjišta, kolevku srpskog naroda, ali i prirodna bogatstva Kosova i Metohije, koja se procenjuju na 11.000 milijardi dolara. Na toliko se procenjuje vrednost u ekonomskom smislu Kosmeta. Poznato je da se jedine rezerve pojedinih metala u Evropi nalaze na Kosmetu. Svi znamo, što smo učili i u đačkim čitankama, da se 70 odsto rudnog bogatstva Srbije nalazi ovde, na Kosovu i Metohiji.

Da li se nadate da će se posle parlamentarnih izbora promeniti vlast u Srbiji, kao i državna i nacionalna politika zvaničnog Beograda?
Mislim da gore od ovoga i nije moglo da bude. Mora da se menja ova vlast. Od trenutnog predsednika Srbije Borisa Tadića smo se i nadali da će ovako nešto da uradi svom narodu zbog velike želje za vlašću. Podsetimo da smo svedoci izborne prevare građana Srbije iz 2008. godine. Jedan od onih u vladajućoj koaliciji koji je izdao državne i nacionalne interese je Ivica Dačić, zamenik premijera i predsednik Socijalističke partije Srbije. Napišite krupnim slovima da je Ivica Dačić izdao. On je sa SPS-om na izborima 2008. godine uzeo osam odsto od nacionalnih glasova i dao ih tom evropskom tanjiru koji vodi Demokratska stranka na čelu sa Borisom Tadićem. Taj evropski tanjir učestvuje u komadanju i cepanju Srbije. Za Ivicu Dačića, Boris Tadić je veliki političar. Sve ovo što se radi na Kosmetu ne bi moglo da se desi da Dačić nije izdao i da nije formirao vladu sa Demokratskom strankom. Da je bila drugačija vlada sa nacionalnim strankama ne bi se sve ovo dešavalo na Kosmetu.

Možete li nam reći kakvi su komentari među srpskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji? Vi ste stalno uz srpski narod na terenu. Kakve su narodne reakcije?
Srpski narod na Kosovu i Metohiji je čvrsto rešio da se drži zajedno. Vera i nada je prisutna u narodu. Bez obzira na to što je srpski narod dva meseca na barikadama i dalje postoji čvrsta sloga među nama. Izdržaće srpski narod na Kosovu i Metohiji i do Đurđevdana i posle… Srpski narod na Kosmetu se bori za svoju teritoriju, svoja prava i slobodu. U protivnom, ako popusti završiće po kolektivnim centrima širom centralne Srbije. Mislim da su se začudili na Zapadu čvrstom odlučnošću srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Začudili su se i EULEKS i KFOR kada su videli kolika je čvrsta srpska želja za ostankom i opstankom na Kosmetu. Tako je i danas, tako će i biti. Smatram da će Srbi da istraju uprkos mecima i brutalnom ponašanju KFOR-ovih vojnika. Na ovom prostoru neće zaživeti albanska država.

Da li je sada sasvim jasno da KFOR-u i EULEKS-u nema mesta na Kosmetu?
Nadamo se da će posle izbora u Srbiji doći nova vlast koja će to poručiti KFOR-u i EULEKS-u i da će umesto njih Srbe čuvati UNMIK-ova misija, ili neka druga, pod kontrolom Saveta bezbednosti UN, ona će da omogući normalan život Srbima na području južne srpske pokrajine – Kosova i Metohije.

10 коментара

  1. dobro…ali kada pobedimo, a hocemo – sada, sutra ili u 22. veku svejedno- hocemo li opet oprostiti zlu i obavezno, po srpskom obicaju zaboraviti, hocemo li se opet, iako pobednici, bratimiti sa neprijateljima ?- kao do sada, kao Srbi posle balkanskih ratova npr kako nam skrece paznju prof Turlakov- hocemo li izvrtati reci majke Marka Kraljevica “ni po babu ni po stricevima..” ili cemo se setiti stihova iz Svetog Pisma i POUKE KAKO TREBA POSTUPATI SA PORAZENIM NEPRIJATELJIMA? Mislim mozemo mi da pobedimo na bojnom polju ali sve dok smo neozbiljni nakon toga dzaba nama pobeda. Sta kazu stihovi i pouka kako se ponasas kada porazis neprijatelja?Ostanes covek i ne izivljavas se na neprijatelju ali mu citavog zivota nabijas na nos odnosno podsecas ga u svakoj prlici u miru dakle dusu mu vadis da si ti pobednik a on porazen i kakve je sve gadosti radio a ti ga pobedio- svo to ponasanje je uslov da se njegov zlocin ne ponovi…e sad na nama je da lekciju naucimo ili da iznova i iznovanjimaanadvlada i iznova udaramoglavom o zid. Meni je moram priznati fascinantna srpska naopaka navika da ne uvrede svoje porazene neprijatelje u miru, bez obzira na patnje i bol koji su prosli … A tek ovo nunanje juce Siptara – Srbi su sami darivali dojucerasnje cuvare ovaca i blejace ni manje ni vise nego Akademojom nauke – a danas Cigana…tek cete videti u sta to vodi

  2. IVO ANDRIC:

    “Dugotrajno robovanje i rđava uprava mogu toliko zbuniti i unakaziti shvatanje
    jednog naroda da zdrav razum i prav sud njemu otančaju i oslabe, da se potpuno
    izvitopere. Takav poremećen narod ne može više da razlikuje ne samo dobro od
    zla, nego i svoju sopstvenu korist od očigledne štete.”

  3. Dosta pamtim ali jedno znam da mi Srbi nismo znali šta se stvano
    dešava na Kosbu i Metohji Gde mi je starina oko PEĆI.Braćo Srbi
    vi direkno na Kosmetu možete i morate jedinstveno nastupati za
    srbstvo ,za istinu neverujte crveno-žtuto šarenoj paradi laži
    izdajstva, koje počelo 1945 avavršava se nsdaj Bože našim
    svedočenjem.Mnogo nečasnih ranji prema pokojnom Svetom patrijahu
    Pavlu činili su i pojenci Srbi a o Šiptarima nema potrebe govoriti oni rade udruženo.SAMO VI JEDINSTVENI možete i morate
    pobediti.Neslušajte crveno žutu šarenu oligarhiju.P,redakciji.

  4. Kosmet nema alternativu !

    Već duže vreme, vlada Republike Srbije, radi direktno protiv interesa svog naroda. Znajući da su im dani odbrojani, zadužuju se na sve strane, ne razmišljajući kako će se ti dugovi vratiti. Srbiju su ponovo doveli do ruba propasti, a srpski narod na Kosovu i Metohiji su prodali još 2008 god. za “beli Šengen”. U ovom trenutku kada je opstanak, a i životi srpskog naroda u pitanju, njima je važnije da organizuju i propagiraju “gej paradu”. Umesto da sve svoje raspoložive snage stave na političku borbu za građane Srbije, oni diskutuju o EU. A šta nam je sve to donelo?

    I kao što jedan pametan čovek reče :” Uvoditi sada Srbiju u EU, bilo bi isto, kao i terati pacove da se penju na brod koji tone!” Goloruki narod stoji na bedemima odbrane Srbije, jer Srbija se brani na Kosovu i Metohiji, a vlada šalje vojnike na Kipar i u Angolu.U zemljama u kojima vlada zna šta je njena dužnost, već par sati nakon sukoba, koji su bili kod nas, vlada i parlament bi se sastali, osudili grubo kršenje Rezolucije 1244 i teror stranih plaćenika nad Srbima na Kosovu i Metohiji, a zatim bi doneli plan odbrane. Ali, naša vlada to ne čini. Njima je za sve potrebno vreme. Naša vlada dobija instrukcije od svojih stranih mentora kako da reši probleme u svojoj rođenoj zemlji! I kao što je ruski Predsednik Medvedev morao da ih uči kako se poštuje vlastita istorija, tako ih sada ambasador Ruske Federacije uči kako se brine o svom narodu. Sve ovo njih ne interesuje, jer im je održanje na vlasti jedina briga, pa makar nas ponovo uveli u rat i razaranja.Zaboravljaju samo jedno, da je srpski narod slobodarskog duha i da nas je mnogo koji smo spremni da branimo svoj narod i svoje teritorije.

    Ne želimo da prikupljamo političke poene kao druge partije. Neka narod na Kosovu i Metohiji odluči o svojoj sudbini, a mi smo spremni u svakom trenutku da im se pridružimo, ako to budu želeli. Mi možemo još da obećamo da ćemo se boriti, da svi oni koji su do ovoga doveli, stanu pred lice pravde. Narod će im suditi! Dok oni po nalogu mentora prave sukobe na Kosovu i Metohiji, u Vojvodini i Sandžaku priprema se isti scenario.
    I zato, braćo i sestre, drugarice i drugovi! pozivamo vas da se svi stavimo pod jednu zastavu odbrane Srbije, bez obzira na versku, nacionalnu ili stranačku pripadnost. To nam je jedina šansa za opstanak države. Pokažimo svetu da smo jedinstveni kada je država u pitanju, jer ovo je jedini način da je sačuvamo.

    Predsednik komunističke partije
    Josip Broz

  5. Ipak mislim da vlast uopste ne prikriva zlocin nad svojim narodom nego to radi javno i bez straha od posledica!!Svako ko zeli da vidi sta vlast radi ima mogucnost,ako zeli da vidi,ako ne zeli onda naravno i ne vidi!!Vlast otvoreno i ocigledno svoj narod pljacka,tiranise,laze,i sve ono najgore sto ljudski mozak moze i zamisliti!!Sto trazili to smo i dobili!!Samo sebe i nikoga drugoga ne smemo kriviti za nasu naivnost!!

  6. Василим

    Режим је квислиншки, али ни опозиција није како треба, СНС је најсумњивији, Веља-багер ћути,. ДСС, “нако” … све је траА ла ла … Као да опозиција чека да све што пропадне, рикне, па да каже као су други криви, али одговорнодст је и на њима, да пробуде овај уснули народ! Па примају лову дебелу, а само дају саопштења, тобоже они изненадјени! …
    Ипак режим, квислиншки режим са Тадићем, Динкићем, Чанком, Ђиласом, Чанком, Драшковићем, Дачићем, Кркобабићем, Палметином-Колубарцем, .. зло

  7. Od neljudi se moze samo neljudsko i ocekivati!Svi su bili umesani u pljackama Kolubare,a oni sada poceli,pred izbore,da hapse!Kao fol to se nije znalo vec desetak godina!I treba svako ko krade da odgovara pred zakonom,ali ne selektivno!!Ovoj gamadi od vlasti je cilj da Kostunicu ako ne uhapse ono barem da diskredituju,jer je istina komplet sve sto je govorio o vlastodrzcima i njihovim marifetlucima!Da nije mozda Kostunica video neku korist od Kolubare,da nije mozda vlasnik neke firme,da nije mozda predsednik drzave,da nije mozda Kostunica imao koristi od ubistva Djindjica,da mozda Kostunicina stranka ne dupolize sa fasistima iz jevrope,i na kraju je li Kostunica na vlasti????Uzalud vam je da pokusavate ocrniti Kostunicu,jer toliko koliko ste vi crni niko vam ne moze konkurenciju praviti,niti biti blizu vas !!Nalogodavci su vam iz jeurope bolesne naredili da Kostunicu smaknete na bilo koji nacin,jer ne mogu da ga potkupe kao sto su vas olosi nesrpska,nikogovici!!Ni jedan jedini pametni i posteni Srbin nece za vas nikada glasati,sve vam je uzalud,pokazali ste se kao niko i nista!Ono sto ste uvek bili to ce te uvek i biti!! Nista od nista i niko od nikoga!!

  8. Cinkaros…? funjara…?

    predsednik Srpskog pokreta…. (hm,hmm obmane)..obnove (SPO) Vuk Drašković optužio je danas vlast da od građana krije istinu o događajima na severu Kosova i saopštio šta su službe bezbednosti prenele članovima Odbora za bezbednost Skupštine Srbije o događajima na prelazu Jarinje prošle nedelje
    “Prokopan je neposredno blizu carinskog prelaza alternativni prelaz i to tako da ta zemlja izoluje i potpuno zatrpa bazu Kfora. Nije bilo reagovanja. Izašli su, razvukli žicu i zatvorili taj prelaz. Prema informaciji naših službi bezbednosti, njih citiram, ubrzo se pojavljuje grupa organizovanih ljudi, ne još narod koji će za njima doći, jer su ga zbunili da dođe, sa kamionom udaraju u žicu, nose makaze da raseku žicu i nasrću na vojnike Kfora”, rekao je Drašković. Drašković je rekao da je potom došlo do fizičkog kontakta, guranja i u tom guranju američkom vojniku je oteta puška koja do sednice Odbora za bezbednost nije pronađena.
    “Tek tada bacaju se suzavac i šok bombe pod kamion. U međuvremenu pristiže narod, petorica vojnika Kfora su povređena i počinje paljba, obostrana razmena vatre i tada se upotrebljava i bojeva municija sa obe strane i to se dogodilo tog dana i saopšteno je na Odboru za bezbednost i odlučeno da se sve to sakrije od naroda Srbije”, rekao je Drašković.
    Predsednik SPO je istakao da bi prvorazredni državni i nacionalni interes nalagao da se to sve građanima saopšti preko televizije i da mu se objasni ko stoji iza svega i da se prikažu i snimci.
    “Na toj bazi se sve snima i naši snimaju, ali to neće da kažu, jer zvanično tamo nemamo pripadnike službe bezbednosti. Međutim, NATO kaže da su oni sve snimili i poslali snimke i našoj strani ako ih kojim slučajem nema”, rekao je Drašković.
    Predsednik SPO je izrazio bojazan da bi u narednih mesec dana moglo da dođe do “Kosovske oluje”.
    “U opticaju je opasni scenario da se izazove krvoproliće i da iza toga krvoprolića usledi kosovska ‘oluja’ koja će bukvalno Srbiju da napuni besom prema zapadu i da barikade sa severa Kosova budu pretvorene u barikade prema Evropi i normalnom svetu”, rekao je Drašković.
    Drašković je rekao da kontrolisani mediji kriju istinu od građana.

  9. tačno je da je 2008 Dačić prišao bloku,što su se nadali i njegovi glasači,Nikolića i Koštunice bar ovo sa Kosovom se ne bi desilo.prvo Tadić ne bi mogao da potpiše 2008 dozvolu da Euloks može da uđe na Kosovo,otad počinju problemi sa Kosovom.Potpis Stefanovića za Pečat Carina -Kosova je samo zabetonirala situaciju i sledeća Vlada neće imati problema oko Kosova jer se ova rešila Kosova tako što ga je proglasila nezavisnim.Dačić poslednjim istupima pokušava da izbriše ono što i on prepoznaje kao svoju grešku,ali političarima je lako oprostiti jer oni takve stvari rade instiktivno jer im je jedini cilj -vlast.

  10. Da,da,to je onaj Vuk Draskovic koji govorase,a danas prolajao pa laje to sto ga grlo nosi,”ako neko na Kosmetu rasiri drugu zastavu osim srpske ruke mu treba otkinuti”!!Sta bi Vuce,vise ti prilici ime hijena,napuni li gace kad ti evro-ameri zapretise? Niko nikoga dva puta ubiti ne moze,pa ni mene,a ni tebe junacino Draskovicu!!!Eeeee,jadan li si prevrtljivce jedan pokvareni!Za tu funjaru je evropa normalan svet i niko drugi!!Hvala Bogu kako On lepo udesi da se neki olos ne nasledjuje,hvala Mu ! Ovu protuvu bi trebalo uzeti za meru kad se nekome odredjuje stepen pokvarenosti i poltronstva,kao sto je Kvisling za izdajstvo,jer su isti !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *