Почетна / Агенцијске вести Павле Ћосић / Angela Merkel predlaže spajanje Srbije i Kosova po uzoru na dve Nemačke

Angela Merkel predlaže spajanje Srbije i Kosova po uzoru na dve Nemačke

Piše Pavle Ćosić

Berlin, 31. avgust 2011, Izvor „Be-Novine“ – Posle kontroverzne balkanske turneje i bure koju je ostavila za sobom, nemačka kancelarka rešila je da smiri strasti i načini ustupak srpskoj strani.

Naime, kako je istorija pokazala, rušenje Berlinskog zida i spajanje dve nemačke države donelo je ogroman prosperitet, i u ekonomskom i u političkom i u kulturnom pogledu, ne samo Nemačke, već i ostalih država u regionu. Po ugledu na ovaj istorijski čin, Merkelova predlaže da se na isti način spoje i dve srpske države koje su silom, pod pritiskom stranog faktora, razjedinjene i odvojene.
„Budući da više nema razloga za granicu između ovih dveju zemalja, a taj razlog je bio Slobodan Milošević, Nemačka će u Savetu bezbednosti predložiti da se ove dve države ponovo ujedine kako bi došlo do prosperiteta Srbije, pa samim tim i ostalih država u regionu“, istakla je Merkelova u intervjuu za „Dojče algemajne cajtung“.
„Na ovaj način, verujem, prestaće i tenzije između Hrvatske i Srbije do kojih je došlo upravo zbog loše interpretacije mojih reči prilikom obilaska Zagreba i Beograda. Verujem da će nove demokratske srpske vlasti pružiti sva prava manjinskoj albanskoj zajednici na Kosovu, kao što su to uostalom učinile i u slučaju mađarske, romske ili bošnjačke manjine. Nema više razloga za napetost i razlozi za postojanje dveju država odavno su prošli, kao i u slučaju dve Nemačke“, podvukla je Merkelova i naglasila da će današnja Nemačka biti prva koja će priznati ujedinjenu srpsku državu u granicama u kojima je bila i u vreme nastajanja SFRJ, a na taj način će Nemačka ujedno pokazati doslednost pošto je 1992. godine, kada je priznala Hrvatsku i Sloveniju, objavila stanovište da neće biti prekrajanja avnojevskih granica.

9 коментара

 1. bilo mi je čudno da se berlinski zid u nemačkoj ruši a u srbiji podiže iako ovde to nije niko želeo.Mislio sam da kada je to u nemačkoj moguće – nisam ni slutio da će zapad ovde podizati još gori zid – zid mržnje i divljaštva. Zato me raduje jedna ideja koja može da ujedinjuje ljude a ne da ih razdvaja po svaku cenu i da stvara uslove za nove sukobe.
  0  0
 2. Jel’ ovo neki vic?
  0  0
 3. To nam je poznato da Nemci podrzavaju Srbe na Balkanu i da su stanovista kakvog i mi: Nemci su motor Evrope a Srbi Balkana. Jedno pitanje za prokvinskiske medije u Srbiji zasto su gospodju Merkel interpretirali u skladu sa jevrejskim interesima????
  0  0
 4. Једино ме инетресује како би се звала таква држава и мора да би била велика љубав између Срба и Шиптара.
  0  0
 5. Zove se, znaci o promeni ne razmisljaj, na forumu, referendumu dbaci..znaci Srbija sa AP Kosmet i AP Vojvodina…sve,apsolutno sve *promene*, koje proizilaze iz kontakta sa EU, su manipulacije za otvaranje teme..*razbijanje Ustava Srbije i drugih pratecih akata*, ukljucujuci i dodatak *sage o monarhiji*, da bude totalno rabijanje drzave i dustva.
  0  0
 6. otkud sad ta emocija koja nije losa?Pa ona kad je bila u zagrebu dobro se secam kosorova joj na konferenciji za stampu daje sugestije koji uslovi treba da se postave srbiji.lepo je sto je srusen berlinski zid a jos ljepse bi bilo da se srbi ujedine.najzad neko da se seti i pozove na zdrav razum jer sve ovo sto se desava u evropi je proizvod ljudske gluposti koja ima svoju cenu i koja se odrazava ne samo na politickom nego vidite i na ekonomskom planu.Mozda je merkelova uvidela zaduzenost clanica eu i u srbiji videla buduceg partnera ali u svakom slucaju i posle kise sunce ce progrejati.
  0  0
 7. pitanje je samo koji su njeni interesi u tome ne verujem da zele ujedinjenje srbije i kosova dzabe,a sto se tice eu-a tu ne mozemo uci ni za 50 godina imaju oni problema i bez nas.Samo neznam ko ce da vrati sve ove kredite posto privredu vise nemamo.
  0  0
 8. Историска чињеница је је да је енглеска Краљевина после првог светског рата нудила Карађорђевићу нашем Краљу да исцрта мапу српских земаља и то би била Краљевина Србија то наш краљ одбија и са Хрватима и Словенцима прави сунавратну за Србе краљевину Југославију све од тада до данас су последице које трпи српски народ у свим новонасталим државама ,јасно је колико то уништава све што је српско од културе па вјере економије итд.
  Сви Срби у једној Краљевини је вјековни сан српски
  Боже Правде
  Никола
  0  0
 9. otkud sad te*emocije*, pozajmljen komentr,

  *Morski_orao :: Упознао сам жену и ћерку руског амбасадора 2005. која ми је рекла да су Срби дивљаци и вравари и да треба да буду кажњени за разарање Хрватске. Управо се била вратила са љетовања у Хрватској…а ћера јој студира у САД.*

  *Ја бих је пљунуо и рекао да је фукара усрашка, ипак није у реду што јој барем ниси очитао буквицу.*
  0  0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *