29. sep, 15:30 KFOR nezakonito hapsi Srbe

Situacija na severu Kosmeta je i dalje izuzetno napeta. Srbi danonoćno dežuraju na svim barikadama na severu Pokrajine. Kako navodi RTS, oni su sinoć u Kosovskoj Mitrovici dodatno ojačali barikade na mostu preko Ibra, koji Mitrovicu deli na severni i južni deo. Prisustvo vojnika Kfora pojačano je na drugoj strani mosta i u naselju Bošnjačka mahala u severnom delu grada.
Nešto posle 15 časova, vojnci nemačkog kontingenta Kfora uklonili su blokadu na prevoju Šarpelj nadomak administrativnog prelaza Jarinje. Vojnici Kfora ogradili su i lokalno groblje u blizini baze, a delovi naselja ka Kopaoniku nemaju telefon, kako navodi RTS, zbog onesposobljavanja alternativnog puta koje izvodi Kfor pomoću teške mehanizacije. U međuvremenu, građani opštine Leposavić, koje je Kfor privodio pre sukoba kod Jarinja, najavili su da će podneti tužbu protiv međunarodnih snaga. Sedmorica uhapšenih tvrde da nije bilo osnova za njihovo privođenje, a žalili su se i na tretman. “Bili smo na barikadama kao građani i pripadnici Kfora su nas brutalno uhapsili i priveli. Uveli su nas u bazu i na naše pitanje o čemu se radi, oni su rekli da smo bili blizu baze. To su naša imanja i put koji koriste mnogi građani”, objasnio je jedan od uhapšenih Vladimir Lešević na konferenciji za novinare u Leposaviću. Lešević je istakao da su vojnici Kfora uhapšene držali na “skučenom prostoru okruženom bodljikavom žicom”.
KFOR i dalje odbija bilo kakav razgovor sa srpskim vlastima.

Један коментар

  1. 47 sposobnih i skolovanih Generala Oficira oteralisu u Hag..Zato su nam sada dolsi neki tkzv mirovnjaci i ulicari koji su bedno placeni od strane zapada da nam kroje sudbinu na Srpskom Kosovu i Metohiji..

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *