Ljudsko-životinjski hibridi

Piše Mara Knežević Kern

„Mejl onlajn“ u tekstu od 23. jula objavljuje šokantnu vest da su naučnici u britanskim laboratorijama kreirali više od 150 ljudsko-životinjskih hibridnih embriona. Hibridi su proizvedeni tajno tokom poslednje tri godine

Brojke koje je objavio „Dejli mejl“ ukazuju na postojanje 155 embriona koji sadrže i ljudski i životinjski genetski materijal. Naučnici na ovom projektu rade od 2008. godine – kada je usvojen Human Fertilisation Embryology Act. Ovim dokumentom legalizovano je stvaranje različitih hibrida, različitim metodama među kojima su: oplođavanje životinjskih jajnih ćelija ljudskom spermom; implantiranje ljudskog jezgra u životinjsku ćeliju („cibrids“); kombinovanje ljudskih ćelija i životinjskih embriona („himere“). Grupa vodećih naučnika pridružila se zahtevu da se eksperimenti zabrane, insistirajući na donošenju novih propisa kako bi se – između ostalog – sprečilo ubacivanje ljudskih matičnih ćelija u mozak primata.
Licence za bavljenje eksperimentima poseduju tri laboratorije u Velikoj Britaniji: „Kings koledž London“, „Njukasl univerzitet“ i „Vorvik univerzitet“ (zbog nedostatka sredstava trenutno su obustavile rad – što ne znači da ih neće nastaviti). Lord Alton je u engleskom Parlamentu postavio pitanje u vezi sa ovim eksperimentima, rekavši da nikako ne mogu biti etički opravdani: „Ovakvo groteskno ponašanje diskredituje nas kao zemlju, a vaša tvrdnja da ćete tako pronaći lek za mnoge bolesti najobičnija je emotivna ucena“.

NANOTEHNOLOGIJA
Povodom globalnog debakla sa GM proizvodima nedavno je održan skup glavnih igrača u sektoru nanotehnologije (IFT), koji su predložili da se ovi eksperimenti nastave, ali da se o tome jednostavno ne govori. Primena nanotehnologije inače obuhvata sve vidove primarne produkcije biljne i životinjske hrane; proces proizvodnje hrane, pakovanja i distribucije; korišćenje nanodijagnostičkih metoda za otkrivanje bolesti; uplitanje u prirodno okruženje radi uticaja na lanac ishrane. Ova tehnologija bila bi primenjena u životinjskoj hrani i vodi uporedo sa komercijalno dostupnom hranom. Na taj način, ma šta jeli vi biste konzumirali brojne vrste nanočipova, čija bi akumulacija u organizmu mogla da izazove nepredviđene zdravstvene probleme. Predviđeno je da nanočipovi stimulišu i mozak kako bi virtuelno poboljšali ukus hrane da podseća na prirodnu.
Marti Oukli („Aktivist post“) upozorava na manipulacije, prikrivanja i poluistine koje se serviraju javnosti u vezi sa nano RFID i postavlja pitanje čemu služe standardi u tehnologiji (FAO,WHO) ako je očigledno da veliki AG i biopirati neprestano pokušavaju da snize standarde i izbegnu preuzimanje bilo kakve odgovornosti za kvalitet prehrambenih proizvoda. Industrija je u stalnoj potrazi za novim tehnologijama koje će im omogućiti da poprave ukus, teksturu, produže rok trajanja, ne krijući da su u igri samo profit i kontrola toka novca.
„Nanočipovi umetnuti kao RFID bili bi poslednji ekser zakucan u mrtvački kovčeg nezavisnosti hrane“, kaže Oukli. „Prvo će smanjiti zalihe hrane, a zatim će nam prodavati hemijski ‘obogaćenu’ supstancu pod nazivom ‘hrana’. A sve u cilju da putem naknadne kontrole hrane i lekova koje unosite u organizam bude proširen nadzor nad pojedincima.“
Iako se tvrdi da je u pitanju koristan pronalazak za kontrolu ishrane, većina smatra da je to samo izgovor kako bi se prikrile prave namere inspiratora ovog projekta, a sve se na kraju svodi na kontrolu. Manje je poznato da su naučnici koji rade na području terapije pomoću gena, zgroženi činjenicom da se genetska tehnologija primenjuje na hranu. Pri tome izostaje odgovor šta se desilo sa običnom hranom.

LEK ZA SVE
Geoinženjering je najnoviji pokušaj korišćenja visokorizične tehnologije za rešavanje najvećih ekoloških problema putem reinženjeringa prirode. Jedna od ideja je naseljavanje okeana algama koje bi apsorbovale ugljendioksid ili veštačko zagađivanje gornjih slojeva atmosfere nanoelementima u nastojanju da se odbije UV zračenje i zaustavi globalno zagrevanje.
Ovaj metod je u junu odbila 191 zemlja, što je potvrđeno UN konvencijom o Biološkom diverzitetu (CBT) kojom je de fakto proglašen moratorijum na razvijanje tehnologije za proizvodnju veštačkih organizama u morima, iako australijska vlada („Climate Ready Programe“) nastavlja pritiske u tom pravcu. Brazil i Kina takođe.
Naučnici kalifornijskog Univerziteta „Santa Kruz“, ustanovili su da neki od elemenata korišćenih pri tehnologiji fertilizacije okeana mogu da izazovu kod algi lučenje neke vrste neurotoksina. Nemački ministar za ekologiju pozdravio je moratorijum rečima: „Veoma je čudna ideja da tehnologija može da reši sve probleme. To je veoma rizično i pokazuje na šta su sve ljudi spremni.“
Prijatelji Zemlje su krajnje zabrinuti da će legalizovanje nanotehnologije i genetskog inženjeringa dati zeleno svetlo za komercijalizaciju tzv „borbe protiv klimatskih promena“. Dan pošto je IPCC (United Nations Intergovernmental Panel on Climate Change) podigao glas protiv intenzivnih pritisaka nekih zemalja OECD-a predvođenih SAD da se geoinženjeringom reši problem klimatskih promena, SAD su intenzivirale pritiske na IPCC  da se dozvole eksperimenti sa zagađivanjem stratosfere kako bi se smanjila temperatura na zemlji.
Prema izveštaju ETC Group „Kockanje sa Zemljom“, najmanje devet vlada iz EU podržavaju sprovođenje eksperimenata nad površinom okeana, a najmanje desetak zemalja je uključeno u modifikaciju temperature delovanjem na stratosferu. Sve ovo se dešava van učešća i znanja javnosti. ETC Group smatra da je geoinženjering loš odgovor  na klimatske promene i da se nijedan eksperiment ove vrste ne sme sprovoditi mimo javne debate o konsekvencama i saglasnosti UN, koje moraju reafirmisati i proširiti ENMOD (Environmental Modification Convention) kako bi se sprečilo unilateralno modifikovanje klime na štetu susednih zemalja, kao i čitave internacionalne zajednice.

GMO INDUSTRIJA
Na početku devedesetih „Monsantova“ moć bila je na vrhuncu. Diktirali su politiku Ministarstvu poljoprivrede, Agenciji za zaštitu okoline, Agenciji za hranu i lekove, a Bušova administracija je 1992. godine objavila da se ovaj sektor više ne sme kočiti „nepotrebnim propisima“, što je značilo da vlada neće zahtevati nikakva dodatna ispitivanja ili posebne oznake. Tako je „Monsanto“ dobio državnu garanciju sigurnosti i ukidanje propisa koji ometaju njihovu ekspanziju.
U poslednje vreme raspoloženje javnog mnjenja u odnosu na GMO industriju drastično se promenilo. Američki industrijalci su postali nervozni zbog opstrukcije zemalja EU da široko otvori vrata GM proizvodima. Kad je Bler pokušao da se služi probiotehnološkom retorikom, smenjeni ministar za ekologiju Majkl Mečer odgovorio mu je u „Indipendentu“, upozorivši na nepoznanice u vezi sa strukturom i ponašanjem gena, usled kojih može doći do lanca dramatičnih promena koje više niko neće moći da kontroliše.
Ali postoji sila u prirodi snažnija od svih sila, a to je instinkt majke da zaštiti dete. Sve akcije protiv GM treba usmeriti prema majkama koje kad jednom shvate opasnost ništa ne može zaustaviti. Stoga najveća pomoć aktivistima za zaštitu zdrave hrane ipak dolazi od roditelja, svojim protestima protiv mleka krava tretiranih rBGH  hormonom uspeli su da se izbore za zabranu korišćenja ovog mleka u mnogim školama.
„Mi znamo da čovek može da izmeni uslove na planeti uz pomoć geoinženjeringa – zbog toga i imamo klimatske promene“, rekao je izvršni direktor ETC Group Pet Muni. „Zaključak da možemo uspešno da ispravimo posledice naše nenamerne destruktivnosti namernim geoinženjeringom je ludost. Ako vlade koje su prouzrokovale problem misle da mogu same da eksperimentišu u potrazi za geoeksperimentalnim rešenjima – van UN i bez učešća Juga, koji trpi najveće posledice globalnog otopljenja i najverovatnije će podneti i rizike geoinženjeringa – onda su se preračunale: to im nećemo dozvoliti!“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *