Ko uvozi GMO maline?

Piše Uglješa Mrdić

Namera srpskog GMO kartela je da u našu zemlju masovno uveze GM proizvode, navodno zbog visokih cena voća i povrća. Tako će se, i pored toga što imamo razvijenu proizvodnju malina, u Srbiji pojaviti zamrznuta GM varijanta ovog voća, uvezenog sa Zapada

Novi udar GMO kartela. Meta su poljoprivredni proizvođači u Srbiji, a preko njih i svi građani. Naime, cilj je da se zbog navodno visokih cena voća i povrća u Srbiji, na čemu opravdano insistiraju proizvođači, u našu zemlju masovno uvoze različite vrste poljoprivrednih kultura. Među njima najzastupljenije bi trebalo da budu smrznute maline, od kojih najveći procenat sadrži genetski modifikovane organizme (GMO).U toj nameri GMO kartelu pomažu njihovi plaćenici i saradnici u vladajućem režimu u Srbiji.

LOŠ DOGOVOR
Proizvođači malina i otkupljivači tog voća iz ariljskog kraja postigli su pre nekoliko dana dogovor u Vladi Srbije da početna otkupna cena maline bude 100 dinara po kilogramu.
Ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović izjavio je da su se vlasnici 11 hladnjača dogovorili s predstavnicima Udruženja proizvođača malina „Vilamet“ da se za 10 dinara podigne akontna (početna) cena maline sa 90 na 100 dinara. Petrović je rekao da je Ministarstvo posrednik ovih teških i komplikovanih razgovora i da je veoma važno da su uspeli da dođu do kompromisnog rešenja. On je pozvao sve koji protestuju u ariljskom kraju da se „pronađu u tom rešenju“.
Ministar je obećao da će vlasnici hladnjača koji su se dogovorili sa malinarima imati mogućnost da podnesu zahteve Republičkom Fondu za razvoj za povoljne kredite, da bi lakše prebrodili ekonomske probleme i bili u prilici da sa višom cenom izađu pred proizvođače malina.
Proizvođači malina, nezadovoljni ponuđenom otkupnom cenom od 90 dinara po kilogramu, protestuju od 2. avgusta na barikadama nadomak Arilja, tražeći da se otkupna cena tog voća poveća sa 90 na 126 dinara.
Jedan od malinara koji se obratio redakciji „Pečata“ naveo je da je GMO kartel u Srbiji nabavio novu vrstu maline iz Sjedinjenih Američkih Država. Ta GMO malina je krupna, rađa dva puta godišnje, ali „samo“ nema miris i ukus kao malina iz Srbije.
Ta vrsta maline za proizvođače i poljoprivrednike donosi veći prinos i samim tim više novca, jer je jeftinija i lakše ju je prodati.
Sasvim je jasno da nadležne institucije u Srbiji, pretežno organi Ministarstva poljoprivrede i trgovine treba da uvedu strožu kontrolu uvoza namirnica, zato što se dešava da građani ne znajući konzumiraju GMO. Takođe, nadležni moraju bolje kontrolisati uvoz semena žitarica jer je sve veći broj njiva na kojima se gaji genetski modifikovani kukuruz i soja.
Samo da podsetimo na neka ranija pisanja „Pečata“ gde smo naveli istraživanje svetskih stručnjaka po kojima upotreba GMO hrane izaziva 65 najtežih bolesti kod ljudi.

FINSKI UDAR
Finska agencija za bezbednost hrane „Evira“ upozorila je još pre dva meseca građane da izbegavaju korišćenje zamrznutih malina kako bi izbegli zarazu noro virusom iz ovog voća. U Srbiji se koriste zamrznute GMO maline uvezene sa Zapada.
Kako je saopštila „Evira“, zamrznute maline uzročnik su nekoliko epidemija izazvanih noro virusom za koji se sumnja da potiče iz voća koje se uvozi iz Poljske i Srbije. Prema našim istraživanjima, sumnja se da je GMO kartel preko Srbije isporučio u Skandinaviju GMO maline.
Tada su iz Srbije poručili da je problem sa noro virusom, koji datira od pre 12 godina, povezan sa voćem koje potiče iz Poljske, a ne iz Srbije, kao i da ovakvu informaciju s vremena na vreme aktiviraju izvoznički lobiji kako bi nekog od konkurenata izbacili s tržišta.
Prethodnih godina je u Finskoj registrovano više od 20 epidemija izazvanih noro virusom upravo iz zamrznutih malina, zagađenih vodom za navodnjavanje ili zbog slabe higijene samih berača.
Srbija bi trebalo kao najveći svetski izvoznik malina da sprovodi aktivne mere kontrole kvaliteta, koje se ogledaju kroz uvođenje HACCP i „Global gap“ standarda. Skandinavske zemlje, među njima i Finska, ne predstavljaju značajne uvoznike srpske maline.
Za sada najviše srpsku zdravu malinu kupuju Japan, Francuska, Nemačka, Italija, Belgija.
Vlasnici hladnjača koji prevoze voće uglavnom rade analize na nitrate, nitride i pesticide, i kažu da do sada nije bilo reakcija Uprave za zaštitu bilja pri Ministarstvu poljoprivrede o eventualnim problemima sa štetnim organizmima kada je malina u pitanju.
Podsetimo da je otprilike u Srbiji 15.000 hektara pod malinom, da se očekuje 80.000 tona prinosa, a oko 97 odsto maline se izvozi.
Malina i kupina su voće koje je podložno virusu, jer se ne pere, a ubrano se pakuje u gajbice koje moraju biti sterilne. Osnovni problem je što ne postoji laboratorija koja bi radila analizu na taj virus. Dešavalo se da maline budu vraćene iz inostranstva jer kupci rade svoje analize i ako utvrde da ima odstupanja ceo kontingent se vraća.
Priča o noro virusu u srpskim malinama za proizvođače je samo kampanja koja se vodi protiv naše maline od strane GMO kartela. Jasno je da je srpska malina vrhunskog kvaliteta, takođe i voda koja se koristi u navodnjavanju, a i bere se mnogo kvalitetnije nego ranije.

SVE VIŠE GMO KULTURA
ISAAA (International Service for the Acquisition of Agribiotech Applications) je ove godine objavila statistiku obradivih površina pod GMO u svetu. U 2010. godini, u 29 zemalja na svim kontinentima, na 148 miliona hektara porast površina pod GMO usevima bio je 10 odsto veći u odnosu na prethodnu godinu. Evropa ima oko blizu sto hiljada hektara obradive, ali i dve odobrene GMO kulture – kukuruz MON810 i krompir AMFLORA beleži pad u odnosu na 2009. godinu.
Prošle godine je 15,4 miliona poljoprivrednika u 29 različitih zemalja uzgajalo GMO kulture. Ti usevi su tako sve više prihvaćeni u svetu i to naročito u zemljama u razvoju. Sa uvećanjem poljoprivrednih površina od 19 odsto, Brazil (25,4 miliona hektara) ostaje na drugom mestu po najvećoj proizvodnji GMO iza SAD-a (66,8 miliona hektara).
U svetu najviše površina pod GMO je u SAD, pa u Brazilu, a u Evropi se ustalila na oko 91.500 hektara i skoncentrisana je najviše od 80 odsto u Španiji i to sa kukuruzom MON810 otpornim na insekte reda Ostrinia nubilalis i Sesamia nonagrioides.

4 коментара

  1. Пекинг – Млеко трансгенетских крава хемијски је идетично са истим имунолошким и антибактериолошким карактеристикама попут мајчиног, тврде научници Кинеског агрономског факултета у Пекингу.

    Кинески научници су генетски модификовали краве музаре како би производиле људско мајчино млеко у нади да ће њихов производ да се нађе у продавницама широм света.

    Генетским инжењерингом су људски гени уметнути у ДНК клонираних крављих ембриона, који су затим усађени у сурогат краве, пише Скај Њуз.

    На сличан начин је клонирана и овца Доли у Шкотској, први сисар на коме је успешно извршен експеримент.

    Произведено млеко се још увек подвргава разним лабораторијским анализама. Такође, Кинези очекују да овај производ буде хит у свету и да ће временом да истисне класично млеко. Према тврдњама научника ово млеко је слађе и јачег укуса.

    Надамо се да у будућности због овог млека неће настати нова болест „Лудих крава”, која ће се лечити неким новим обавезним вакцинама.
    Izvor: Vaseljenska 15.06.2011

  2. БАЊАЛУКА – Кромпир заражен карантинском фитопатогеном бактеријом “ралстонија соленацерум”, који је јуче закопан на регионалној депонији у Рамићима код Бањалуке, у Српску је крајем априла из Египта увезла фирма “Дабис Чапљина”.
    Ово су потврдили у Републичкој управи за инспекцијске послове, гдје су додали да је уништавање 75 тона кромпира обављено уз присуство Републичког фитосанитарног инспектора. Јуче нико није могао да прецизира да ли су и какве мјере предузете против фирме из Чапљине.

    Главни републички инспектор Ђука Папић рекла је да је бактерија опасна по биље, али не и по људе и животиње.

    – Овим закопавањем зараженог кромпира није у потпуности отклоњена опасност, јер су прије инспекцијског налаза у малопродаји, према процјенама, завршиле три или четири тоне – рекла је Папићева.

    Додала је да ће увозник сносити трошкове уништавања, као и дезинфекцију возила и складишта у којима је чуван.

    Фитосанитарни инспектор Радован Пашић навео је да ће бити дезинфикован и цјелокупни простор, у коме је закопан заражени кромпир и то мјесто ће бити посебно обезбијеђено.

    Пашић је објаснио да је фитопатогена бактерија у кромпиру из Египта откривена лабораторијским анализама у Пољопривредном институту РС, а њено присуство потврдили су и налази “једне словеначке референтне лабораторије”.

    Да је кромпир заражен бактеријом, откривено је у мају, када је Инспекторат РС обавијештен од стране Управе БиХ за заштиту здравља биља да им је Фитосанитарна управа Словеније доставила информацију о пошиљци кромпира из Египта која не испуњава услове за увоз ни у Европску унију ни у Хрватску.
    Документација

    У Инспекторату РС рекли су да је приликом увоза кромпира поријеклом из Египта, све пошиљке пратила одговарајућа документација, односно фитосанитарни сертификат из Египта, допунска изјава да пошиљка није заражена и фактура.
    Izvor: Glas Srpske, 13.07.2011
    Poslednje ažurirano ( utorak, 19 jul 2011 08:41 )

    Komentari

    +1 #1 Krdžić 10-08-2011 22:57
    😀 Moramo priznati da ova vladavina DEMONA zabrazdila je bez griže savesti uvodi ponovo srednjo-vekovne metode gde svoj narod stavlja u okove.Netreba trošiti reči već dobro otvoriti oči i videćete šta se dešava narodu koji je zaplašen životom a nije u stanju da se suprostavi demonu, koji mora stići do cilja pa i preko leševa.Narode imali ste pravo na rad,odmor,usavr šavanje i kulturno uzdizanje pravo da birate i budete birani neprikosnoveno pismo i niko ti ništa od intimnog života nije oduzeo.Mnogi srećnici koji rade rade umesto 7 časova rade 14 sati za iste pare nemate novca usavršavanje i lično uzdizanje nemate pravo da birate već samo da glasate prate vas i prisluškuju vas.Sve ovo dešava se ispred očiju a nevidite.Truju vas hranom vodom globalizam traži manji broj stanovnika planete.Nemate granice,vojsku miliciju vladu parlament koji misli o narodu već samo o sebi i svojoj porodici.Vladi odgovara novac,crkva i monarhija.
    NEMA NIŠTA DOBRO ZAHTEVAJTE IZBORE.

  3. Finska nije deo Skandinavije.

  4. ovi su nas umesto u moderan kapitalizam vratili u feudalizam,sve smo izgubili mi obicni ljudi,posao da radimo,slobodu…..nemamo nikakva prava da se bunimo,ja koji sam zavrsio 5 stepen el skole,15god na birou,pordicu sam izdrzavao od rada na crni i malinjaka od40ari,sad ni od toga nemogu da izdrzavam porodicu,nemam kome da se bunim i pozalim jer sit gladnog ne razume

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *