Poslednja blokada Kosova

Piše Nikola Vrzić

Srbiji je već priprećeno EU kandidaturom ako nastavi da „blokira progres“ u dijalogu Beograda i Prištine. Šta će učiniti Boris Tadić i njegove vlasti, razapeti između evropske ambicije koja nema alternativu, albanskih zahteva kojima je ova pretnja dala dodatni podsticaj i Ustava Srbije?

Borko Stefanović umalo se u sredu, 20. jula, vratio na mesto zločina. U Brisel će, ipak, umesto ove nedelje ponovo otputovati nešto kasnije, u septembru, kada će „biti bolji izgledi za brži dogovor o dosta pitanja“, kako to reče EU posrednik u dijalogu Beograda i Prištine Robert Kuper. Šesta runda pregovora Borka Stefanovića i Edite Tahiri, koja je trebalo da se održi ove srede i četvrtka, otkazana je pošto je postalo izvesno da se srpska strana neće saglasiti s predloženim rešenjima. Da li je ovo protivljenje bilo i poslednja srpska blokada Kosova? Signali da baš tako mora da bude već su stigli, propraćeni ponovljenim najavama da će Srbija na EU putu morati da napravi i konačan čin, da prizna nezavisnost svoje Južne pokrajine. Nije se, eto, dovoljnim pokazao zločin koji je Borko Stefanović počinio nad srpskim ustavom i državnošću kada je poslednji put boravio u Briselu, i junački odbranio srpske interese tako što se izborio da kosovski Albanci dobiju pravo da putuju kroz Srbiju i da se Kosovu predaju kopije matičnih knjiga…

SPREGA PRIŠTINE I BRISELA
Nije sasvim jasno šta se tačno desilo od ponedeljka – kada je Borko Stefanović najavio da su „pitanja katastra i univerzitetskih diploma pred zaključenjem“ – do utorka popodne kada nam je saopštio da su razgovori odloženi jer dogovor o tim pitanjima ne može da se postigne. Stefanović je pružio dva različita objašnjenja; jedno, koje prenosi „Tanjug“, prema kojem su „razgovori odloženi zato što je tim iz Prištine zahtevao da se tokom susreta i razgovora istaknu elementi kosovske državnosti, što Beograd nije mogao da prihvati“, i drugo, u intervjuu „Presu“, iz kojeg proizlazi da problem nije bio u formi (isticanju elemenata kosovske državnosti), već u samoj suštini, u drugom dogovoru koji je trebalo da bude zaključen: „Nismo mogli da prihvatimo rešenja za carinski pečat i katastar, koja su u sebi imala atribute nezavisnosti.“
No, ako detalji spora i nisu jasni, dva su osnovna elementa prilično izvesna – prvo, ova runda pregovora otkazana je zbog Beograda, i drugo, Beograd se usprotivio zato što je druga strana (u koju slobodno možemo da uračunamo i Kosovo i EU) iznenada, između ponedeljka i utorka, na sto iznela maksimalizovanu ponudu koja beogradskim pregovaračima nije ostavljala ni to malo alibija kakav su pružili sertifikati uz kosovske lične karte, o kojima smo pisali pre dve nedelje.
Šta je moglo tako da osokoli drugu stranu, nezavisno Kosovo i EU koja ga takvim nesumnjivo smatra (dokazuju to i Euleksov rad na uspostavljanju institucija nezavisnog Kosova, i EU prihvatanje carinskog pečata Kosova, izjava Ketrin Ešton da „budućnost za obe strane leži u EU“, razjašnjenje slovenačkog predsednika Danila Tirka da su „pregovori Kosova sa Srbijom uporedni proces sa pregovorima Kosova za približavanje u Evropsku uniju“…)? Nema nikakve sumnje da ih je prvi postignuti dogovor ohrabrio. Tim dogovorom je, podsećamo, Srbija priznala lične karte nezavisnog Kosova (kao i registarske tablice automobila), ali mu je – nezavisnom Kosovu – učinila i daleko veću uslugu, pristajući da mu preda kopije matičnih knjiga. Beograd je time, naime, omogućio Prištini da samostalno i autonomno od Srbije vodi evidenciju o „svojim“ građanima, ali je pružio i legalitet dokumentima koje Priština izdaje, kakav bez izvoda iz matične knjige rođenih nisu dosad mogli da imaju. Nikakvo čudo, stoga,  što je kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi tek posle postizanja ovog dogovora najavio štampanje biometrijskih pasoša, kao jedan od najvažnijih uslova za ukidanje EU viza.
Uz to, način na koji je ovakav dogovor postignut i dokazana srpska popustljivost pred udruženim briselsko-prištinskim pritiskom – o čemu ništa ne znamo, ali i te kako sumnjamo posle uvida u njegovu sadržinu – bez sumnje su dodatno raspalili ambicije Stefanovićevih sagovornika, pa su otuda i izašli sa maksimalizovanim predlogom rešenja za carinske pečate i katastar.

PREGOVORI I KANDIDATURA
Šta nas čeka do septembra, i zašto će tada „biti bolji izgledi za brži dogovor o dosta pitanja“ (R. Kuper)? Odgovor je surov koliko i izvestan: pojačani pritisci da Srbija, u skladu sa svojom „proevropskom orijentacijom“ koja se „ne postiže retorikom, već evropskom politikom i rešenjima“ (Edita Tahiri), pristane na nametnuta rešenja i ucene EU kandidaturom ako to pokuša da odbije. Ulrike Lunaček, specijalni izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo, već je stigla da izjavi: „Blokiranje progresa neće omogućiti Srbiji nikakvu kandidaturu za članstvo u EU. To nije put za ubrzanje procesa dobijanja statusa kandidata.“
A kada prihvatimo carinske pečate, katastar i sve drugo što se od nas zatraži u ovom dijalogu bez dijaloga, u kojem ćemo dobiti šamar svaki put kad pokušamo da kažemo bilo šta osim „važi“, pa ubrzamo taj „proces dobijanja statusa kandidata“, ući ćemo u sledeću fazu naših EU integracija. „Negde u procesu ulaska zemalja u regionu u EU biće postavljeno pitanje nezavisnosti Kosova. Mogu da vam garantujem da EU nikada neće primiti dve države koje ne priznaju jedna drugu“, izjavio je Hans Diter Štajnbah, ambasador Nemačke u Prištini, ponavljajući praktično ono što je u Beogradu već izgovorio Verner Hojer, državni ministar u nemačkom Ministarstvu inostranih poslova: „Što se tiče proširenja EU, preduslov je da se priznaje teritorijalni integritet susednih država, i to svih susednih država. Mi polazimo od toga da su granice na Balkanu povučene i da je to realnost koju niko ne treba da dovede u pitanje.“
A to je, nažalost, i realnost od koje polazi i glavni srpski pregovarač Borko Stefanović, bez obzira na ustav ove zemlje i sve ostalo što Srbiju neraskidivo povezuje s Kosovom. Priznao nam je to proteklog vikenda, kada je rekao da „dijalog sa Prištinom nije borba protiv nezavisnosti Kosova, već čupanje iz nezavisnosti u kojem pokušavamo da nešto oduzmemo iz čvrsto stisnutih šaka“. E, sad, ako uz sve nabrojane pritiske i ucene, i šef našeg pregovaračkog tima u pregovorima učestvuje i ne tvrdeći da je Kosovo srpsko, čak prihvatajući njegovu nezavisnost kao svršenu stvar, bez želje da se bori protiv toga, uz platformu koja se svodi na daj-šta-daš, šta zaista možemo da očekujemo od septembarskog nastavka pregovora? Pri tom, kako je najavio Stefanović, „teža pitanja će doći na dnevni red, od jeseni nadalje“, i problem je samo što nikako da nam se saopšti koja su to teža pitanja koja će doći na dnevni red. Ali možda Stefanovića to ne treba ni pitati, pošto su nam konačan odgovor već dali Hans Diter Štajnbah i Verner Hojer.

17 коментара

  1. Kosovo je gotova prica, i ona je prelomila i odredila definitivan slom ove zemlje. Sve ostalo sto ce da se desi, bice samo posledica cinjenice da je ova zemlja pokazala da postoji formula po kojoj ona dobrovoljno pristaje na svoje razaranje. Srbija umire bez glasa, a ista formula ce biti primenjena da srpska lesina bude ocerupana od strane drugih naroda, kojima, za razliku od Srba, jos nije istekao istorijski rok trajanja.

    Ne ukazuje se ni jedna snaga koja ovo moze da zaustavi, kraj je to price. Ne treba naravno odustati, cisto zbog sebe i svoje savesti, ali nema tu vise o cemu da se razgovara.

  2. Ima li neko da ode u Moskvu, klekne pred Putina i u ime Srbije se izvine za sve sumnje i zakuka: “Majko Rusijo pomagaj ako Boga ynades”!!!!

  3. @darius “Ima li neko da ode u Moskvu, klekne pred Putina i u ime Srbije se izvine za sve sumnje i zakuka: „Majko Rusijo pomagaj ako Boga ynades“!!!!”

    – Nema !

  4. Svakome ko i malo razmislja od kada je DOS u Srbiji dosao na vlast trebalo je biti jasno da je doslo vreme razbijanja Srbije (cast izuzecima ) i taj posao se lagano privodi kraju . Kosovo je gotova stvar , sada je red na Vojvodinu (statut Vojvodine)posle verovatno dolazi red na jug Srbije sve do Nisa . Ali EU i nato nemaju alternativu. To vam je dugogodisnja politika trenutne vlasti u Srbiji odnosno koalicije ZES. Dovoljno je znati koje su sve stranke u toj koaliciji, sve su spremne da izvrsavaju naredbe onih koj ne zele dobro Srbiji i srpskom narodu .Sami smo krivi sto nam se ovo desava , kada dozvolimo sacici bescasnika da nam razbijaju jednu i jedinu otadzbinu . Jednoga jutra kada se probudimo u tz.b.pasaluku onda ce nam biti jasno da smo ostali bez otadzbine . Dosla neka vrazja vremena za srpski narod , ali ce se Srbija opet dignuti kao feniks iz pepela , moramo to uciniti radi generacija koje dolaze i radi nasih predaka koji su nam ostavili otadzbinu celovitu , ali mi je dadosmo najvecim neprijateljima na cuvanje , mislim domacim poturicama , kojima nije nista sveto pa tako ni nasa otadzbina.

  5. pre svega bi se obratio g.vucelicu,ne tvrdim da niste patriota/bez obzira,levo ili desno orijentisan/ali meni se kao potomku partizanske/2sv.rat/porodice sa danasnje tacke gledista,neminovno namece cinjenica ,,paralele,,srbije u 2sv.ratu,nediceve srbije,koja je takodje,,celicno bila opkoljena,samo mi se cini,danas gledajuci,da milan nedic,koji je kao srbija bio i fizicki okupiran,isto radio kao sadasnja,DS-SPS vlast.pristajao na sve,a koga je u ostalom i pitao o cemu.ali on/srbija/je rekoh,,fizicki bio okupiran,a ovi danas oni su,,mentalno-finansijski/gledajte palmu koji je dobio novac od engleske ambasade za koalicioni doprinos/okupirani,tako da cak mi se cini da nedic izgleda nevinije od ovih danas.zasto,pa zato sto je nemacka cizma bila u samom beogradu,te diljem osakacenje srbije tokom rata,ili se mozda varam za ove danas,kad im treba okupacija samo od ambasada/engleske,amerike/.

  6. Majka Rusija se smatra *nenadleznom* kada su u pitanju unutrasnje stvari mnogih zemalja ukljucujuci i Srbiju. Maceska Rusija, je, negde 1380. godine, pocela svoju borbu, tada kao knezevina Moskovija, za isterivanje Mongolskih hordi sa svoga tla.Itd, teska istorija poput Srpske,ali, vratimo se u *danasnje dane*, naravno figurativno, zvati, vapiti, da *Crveno armejci* oslobadjaju Beograd, trceci, jurisajuci..ulicom..*SPO*, pardon ulicom *Avalskog korpusa*…*nekada bul Crvene armije*..*marsala Tolbuhina*…*Zdanova*..*forsirati Savu i Dunav*, napredovati *bilevarom Zorana Djindjica*…prema Bosutu, Sidu…tesko, i pomisliti posle tih..*signala nad gradom*.

  7. Turci kazu da se istorija ponavlja. Uz blagoslov Amerike misle da ce doci ponovo na Balkan i napraviti imperiju kakva je nekada bila.Kako su krenuli ne bih se ni zacudila da se to dogodi. Ako su rvati mogli ostvariti “ustaski tisucljetni san” sto ne bi i Turci tek 120 godisnji. Da to su im ozbiljne namjere. Samo ne znam tko ce sada da bude branilac beckih vrata. Nema vise Srba krajisnika, vjerojatno ce to rvatici morati odraditi sa austrijskim konjskim cesagijama u rukama.

  8. Putujuci peske kroz sela kosova da bih stigao u skolu do Peci i nazad,primetio sam kod pasa ovo:Ako pocnem bezati,pas dobije jos veci kuraz,i nekoliko koraka potrcim i on potrci.Odjednom stanem i on stane.Hocu da kazem, od kako je DOS na vlasti,preciznije Tadiceve demokrate jos nisu stali.Ovog reda ce stati samo kada ode.Na sledecim izborima mu je i kraj.

  9. Dragi moj narode,svi imate pravo, u koju istinu ste ubeđeni,u šta verujete i kako na stvari i događaje gledate,da li vas stvari direktno pogađaju ili ne.Stare narodne kažu:”svake oči gledaju na svoj način” ili”svako se češe tamo gde ga svrbi”.Šta reći na sve događaje oko tih dogovora,pregovora,ubeđivanja,Beograda i Prištine nego: hoćeš- nećeš,mora da se složiš sa onim što se nikad,u normalnim uslovima,ne bi složio ili nema ulaska(članstva) u E U i NATO,koji nas je juče bombardovao uranijumskim bombama,čije dejstvo već osećamo i trpećemo ga još najmanje 200-300 godina(raspolovna doba).Ja mislim da nam članstvo u EU nije potrebno.Zašto da plaćamo ogromnu članarinu da bi otišli gledati šta rade u zemljama EU? Srbija je na kontinentu Evrope,istina i na balkanskom poluostrvu,ali svejedno imamo neverovatno mnogo sličnosti i istovetnih događaja sa EU.Na primer:Svakodnevna propadanja preduzeća,preoblikovanja preduzeća,stečaji, štrajkovi,sirotinja,podmićivanja,korupcija,pro-stitucija,rad kod privatnika bez da dobiješ platu i bez radnog staža,plaćanja zdravstvenih usluga u kešu i ako si zdravstveno osiguran,itd,itd,….
    Što se tiče priznati ili ne priznati nešto što uradno postoji i funkcioniše????,dase samo setite(opet ja sa starim narodnim) izreke(kosovarske)”čije su ovce njegova je i livada”,pa neka tumači kako ko hoće.
    Živi i veseli bil.

  10. Treba promeniti politiku prema EU, otvoreno im reci da NECEMO sa njima. Gore nam od ovoga biti nece.

  11. Hrvatski potpredsednik Republike Srpske dr Emil Vlajki nastavlja da svojim izjavama izaziva kontroverze: nedavno je javno pozvao Ameriku da se izvini zato što je “inicirala jedan krvavi rat na prostoru bivše SFRJ”. Zbog svojih stavova koji izazivaju burne reakcije, Vlajkija rado citiraju mediji s obe strane Drine, ali i u Hrvatskoj, dok mu za to vreme bosanski Hrvati osporavaju legitimitet njihovog istinskog predstavnika, a društveno-politički milje Sarajeva, čiji je do 90-ih godina i sam bio deo, danas ga se odriče i smatra manipulacijom Dodikove politike.
    I sama prošlogodišnja kandidatura Emila Vlajkija (ispred srpske Narodne demokratske stranke) za potpredsednika RS iz reda hrvatskog naroda bila je iznenađenje, posebno kad je najavio da će mu prioriteti biti stvaranje hrvatskog entiteta u BiH, kao i borba protiv islamizacije i demonizacije srpskog naroda. Vlajki ističe da je etiketu “srbofila” dobio jer je branio deo svog kulturnog identiteta i razotkrivao pogubne poteze uticajnih sila tokom balkanskog krvoprolića.
    On nema dlake na jeziku: smatra da je BiH korumpirana i mafijaška država pod protektoratom; da Amerika podržavala muslimane s ciljem usporavanja ujedinjenja Evrope; da na Balkanu nema nevinih; da je međunarodna zajednica kriva za smrt Slobodana Miloševića; da je Srbija, deklaracijom o Srebrenici i Istanbulskom deklaracijom, zabila nož u leđa RS; da se Ankara i Zagreb bore za dominaciju nad BiH, a da Srbija svojom politikom gura BiH i RS u naručje Turske.
    Neistomišljenici mu zameraju da svojim ponašanjem vodi ka još većoj neravnopravnosti Hrvata u BiH; da je posećivao Miloševića u Haškom tribunalu; da vređa hrvatske žrtve u proteklom ratu; da je otvoreni rasista i poricatelj genocida. Nazivaju ga Dodikovim “Rahmanom Morinom” i “ilustracijom tehničkih smetnji na vezama između Moskve, Tel Aviva, Beograda, Zagreba, Banjaluke i Mostara”.
    Emil Vlajki rođen je 1942. godine u braku Hrvata Luja, iz stare dubrovačke porodice, s Jevrejkom Beom Aškenazi. Odrastao je u Splitu, a diplomirao u Zagrebu na dva fakulteta – političkim naukama i ekonomiji. Doktorirao je na Sorboni. Univerzitetsku karijeru započeo je u Sarajevu 1972. godine, a bio je i gostujući profesor na Jejlu (SAD) i u Levenu (Belgija). U glavnom gradu BiH živeo je sve do decembra 1992. godine, kada je, kao potpredsednik Crvenog krsta Sarajeva, izašao iz grada predvodeći put Beograda konvoj od 2.000 ljudi, većinom Srba. Već 1993. iselio se u Kanadu, gde je ostao do 2002. godine, predajući na univerzitetima u Kvebeku, Montrealu i Otavi. U Francusku, na Univerzitet u Tuluzu, odlazi 2003. godine, a u Banjaluku dolazi 2005. godine, gde nastavlja univerzitetsku i političku karijeru. Na funkciji potpredsednika RS, Vlajki danas hoda po tankoj žici, balansirajući između ustavne obaveze da se bori za hrvatske nacionalne interese i zastupanja srpskih, što u praksi čini.
    Marko Albunović

  12. Smatram da pre nego kleknemo pred Putinom mi treba da ocistimo nase medije od naprimer Natase Kandic i njoj slicnih. Oni su nam nameli toliko zlo da toga i nismo svesni. Nemozes da provedes ni slucajno dan a da ta placenicka armija nazovi nevladinih organizacije ne pluji po nama, i nasim precima a bogami i po potomcima. Kada to uradimo, ocistimo nase trovace medija mi ce mo onda moci da trazimo da nam neko pomogne. Evo ja se obavezujem prvi da kleknem pred gospodinom Putinam, tom velicinom o coveka.

  13. Katolik u borbi za prava Srba i Srbije
    Norvežanin katolik – Anders Behring Breivik odlučio je pokrenuti revoluciju u Europi protiv globalizma, multikulturalizma, fašizma i islama, razočaran sudjelovanjem Norveške u NATO fašističkom bombardiranju Srbije 1999. godine. Norvežanin je napisao je manifest na 1.500 stranica pun patriotskih poruka, a Srbija i ratovi koje je vodila zauzimaju značajno mjesto.

    Donosimo vam najzanimljivije dijelove koje je objavio taj Norvežanin.

    Braća kršćani Srbi

    Potpuno je neprihvatljivo to što su Amerika i Zapadna Europa bombardirale našu srpsku braću. Sve što su oni htjeli jest deportirati albanske muslimane nazad u Albaniju. Kad su Albanci to odbili, Srbi nisu imali drugog izbora nego upotrijebiti vojsku. Nedopuštanjem Srbiji da riješi problem na svom teritoriju zapadni režimi iskopali su grob za katoličku Europu. Napravili su budućnost u kojoj će nekoliko mini-pakistana na kraju biti stvoreno u svakoj zapadnoeuropskoj prijestolnici (misli na bombaše samoubojice). To je neprihvatljivo, potpuno neprihvatljivo.

    Norvežanin u svom manifestu spominje Srbiju od, kako kaže, drugog velikog vala džihada 1071-1683, . On navodi povijesne podatke vezane za tursko osvajanje i porobljavanje Balkana, spominje Kosovsku bitku 1389. i kako su Turci vladali Srbijom pet stoljeća.

    Bosna je bila srpska i samo srpska

    Piše i o ratovima na Balkanu 90-ih. Tvrdi da je Bosna povijesno srpska zemlja, što je, utemeljeno na tome što su Južni Sloveni naselili Balkan u sedmom stoljeću, a kao dva najveća plemena navodi Srbe i pokatoličene Srbe, Hrvate.

    Bosna je bila srpska i samo srpska. Nije bilo nijednog muslimana i to 500 godina, sve dok Turci nisu osvojili Balkan, citiraju Breivika, koji se koristi povijesnim činjenicama, kao, recimo, onim o poturčenju i pokatoličavanju Srba , kako bi pronašao opravdanje za svoje ciljeve borbe za kršćanstvo.

    Ivo Andrić nije izučavan u školama!?

    Citira i dio manifesta koji se odnosi na Ivu Andrića, velikog srpskog pisca.

    Prva stvar koja je učinjena u BiH kad je Zapad odlučio uvesti demokraciju u toj zemlji, odnosno uspostaviti muslimansku vladavinu, bilo je protjerivanje Ive Andrića iz škola. On navodi da se Andrićevo djelo, za koje je dobio Nobelovu nagradu, ‘Na Drini ćuprija’, može naći u svakoj knjižnici na Zapadu, ali da u Bosni taj pisac nije bio izučavan u školama.

    Tito Hrvat i ustaša radio na slabljenju Srbije

    Bavio se i ustašom Josipom Brozom Titom iz čijeg citata “Za jaču Jugoslaviju treba nam što slabija Srbija”, zaključuje da je jugoslavenski vođa bio mrzitelj Srba.

    Albanci su, napisao je Breivik, porazili Srbe tek u dvadesetom stoljeću kada postali brojniji tako što su rađali pet puta više djece i državnom politikom koja je vođena protiv srpskog stanovništva. Uspoređuje Židove pod nacistima sa Srbima pod Albancima na Kosovu koji su “iskusili isti trend depopulacije” te “etničkih prinuda koje su Srbe natjerale na raseljavanje”.

    Odšteta Srbiji i upoznavanje s Karadžićem
    Norvežanin smatra i kako SAD i europske članice NATO-a trebaju srpskom narodu platiti odštetu od 500 milijardi eura za ratne zločine koje je počinio NATO. Alternativa je, ističe norvežanin , da europske zemlje u NATO-u plate Srbiji 500 milijardi eura za obnovu, pod uvjetom da pruže vojnu podršku za oslobađanje Kosova i ostatka Balkana od muslimanske vladavine.

    Breivik u svom manifestu navodi kako bi volio upoznati papu Jozefa Ratzingera nosioca zla i mržnje ili ruskog premijera Vladimira Putina, patriotu ali i haškog optuženika borca za prava kršćana Radovana Karadžića.Možemo se samo nadati da će biti sve više boraca za pravdu i istinu među katolicima u Europi.

  14. Pogledajte dobro sta se desava sa Grckom pre nego sto narodu prodajete EU bez alternative.

  15. Pogledajte dobro sta se desava u Skupstini Srbije, videcete, da je poslovnik o radu sa Gordanom Comic na celu, instrument razbijanja Drzave Srbije. *Predmetna* gospodja Comic, nema obavezu da stiti Ustav, nego *pravilnik-poslovnik o radu*, sa kojim, oduzima rec svakom ko zine *1244*, i bilo sta vezano za teritorijalnu celovitost i suverenost Srbije. Buducnost Srbije u EU, je takva, da ce u sklopu te *projektovane drzave (EU) u osnivanju*, Srbi i Srpkinje, dobiti status *nacionalne manjine*, a izazivaci Prvog i Drugog svetskog rata, znani kao *Arijevci*..konacno, resavaju svoje *konacno* pitanje, postaju *Izabran narod*..*firerice svih zemalja ujedinile se*.

  16. Uporan, *iskompleksirani kolonista*, ubitacan po Srbe i Srpkinje, na celom svom zivotnom prostoru…Vuk Draskovic,
    ……………………………………………………………………………………………………………………
    *BEOGRAD – Predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković upozorio je, povodom 20. godišnjice devetomartovskih demonstracija u Beogradu, da se “povampiruje” duh nacionalizma koji Srbiju “slabi i sramoti i svađa je sa susedima i demokratskim svetom”.

    “Kako drukčije razumeti državnu strategiju da se Srbima u Hrvatskoj vrati konstitutivni status iz vremena Jugoslavije? Ili zahtev da isti status dobiju i Srbi u Crnoj Gori, koja je sebe definisala kao državu građana a ne nijednog naroda, pa ni crnogorskog? Kako bismo reagovali da Hrvatska i Crna Gora zatraže isto i od Srbije? Šta to radimo i zašto”, rekao je Drašković za list Danas.

    Drašković, čija je stranka deo vladajuće koalicije, ocenio je da će rekonstrukcija vlade biti “krečenje fasade” ako ne usledi promena državne strategije. “Moraju se saseći rasipništvo i mnoge Kolubare. Nekoliko stotina miliona evra godišnje plaćamo iluziju ‘očuvanja suvereniteta nad Kosovom”, rekao je on i zapitao koliko će koštati ministarska konferencija nesvrstanih i “šta će taj skup državi koja hoće status kandidata u EU”.
    Upitan da li činjenica da SPO danas u mnogo manjoj meri učestvuje u kreiranju društvenih prilika i vlasti u Srbiji od Socijalističke partije Srbije donekle predstavlja poraz srpskog društva ili njegov lični, Drašković je odgovorio da je to i njegov i poraz društva u Srbiji. “To jeste poraz i našeg društva i moj lični i poraz svih koji su se deset godina žrtvovali za novu, evropsku Srbiju”, rekao je on.*

  17. Naravno, mogu se stavljati primedbe na Dobricu Cosica, i na svakog ko javno govori, ali, suluda je tvrdnja da je *zbog Dobrice izbio rat*, jer *nema rata bez ekonomskog interesa*,a, Dobrica, ne pusi Marlboro, nepije Erdutsko vino,naftu ne trosi, jedva i taksi,,da je mladji, mozda bi i on lomio skupe motore i kukove ko Nenad Canak..*oklen novci*..?
    …………………………………………………………………………………………………………………..
    *NOVI SAD – Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak pozdravio je zabranu neonacističke organizacije Nacionalni stroj i ocenio da bi trebalo pozvati na odgovornost sve koji su učestvovali u širenju mržnje i zabluda, uključujući i neke akademike.

    “Krajnje je vreme da odgovaraju oni koji su svojim nacionalnim projektima osramotili srpski narod i zakopali ga u živo blato. A prvo takvo ime, ali ne i jedino, svakako je Dobrica Ćosić”, rekao je Čanak za današnji novosadski Dnevnik. On je rekao da je odlukom Ustavnog suda o zabrani neonacističke organizacije Nacionalni stroj prvi put u Srbiji zabranjeno nešto što prouzrokuje zlo, a kako je ocenio, to ukazuje i da je država konačno odlučila da se obračuna s korenima fašizma.

    “U tom kontekstu ne vidim ništa sporno u tome da se pozovu na odgovornost oni koji su, od pisanja Memoranduma SANU, pođarivali najgore moguće zablude, koje su se posle plaćale potocima krvi i nebrojenim glavama, životima i sudbinama na prostoru Zapadnog Balkana”, rekao je Čanak. Ocenio je da je Srbija “uništena i uopropaštena” i kao država i kao društvo pre svega kombinacijom “komunističkih metoda i nacionalističke ideologije”, koji su kako je objasnio, autohtoni produkt Dobrice Ćosića.

    “Taj nacional-komunistički koncept razorio je sve što mu je bilo na putu. I zbog toga Dobrica Ćosić i njemu slični moraju biti pozvani na odgovornost”, rekao je Čanak i dodao da se nada da će Ćosića “stići ruka pravde”. Ocenio je da zabrana Nacionalnog stroja ne treba da bude poslednja, kako je kazao, bez obzira što bi se zadiranjem u aktivnost klerofašističke organizacije Obraz dotakli i određeni crkveni krugovi. “A kada bi se taknulo u Srpsku radikalnu stranku, taknulo bi se i u tajne službe koje su tu stranku i formirale početkom devedesetih”, kazao je Čanak.*

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *