BRATUNAC Zločin bez kazne

Piše Uglješa Mrdić

Na Vojničkom groblju u Bratuncu obeležena je devetnaesta godišnjica stradanja Srba na području Podrinja, koje su na Petrovdan ubile muslimanske snage pod komandom Nasera Orića

Služenjem parastosa na vojničkom groblju u Bratuncu, 12. jula, obeleženo je 19 godina od stradanja Srba na području Podrinja. Posle toga položeni su venci na spomen-obeležje Srbima koje su tokom rata u BiH ubile muslimanske snage pod komandom Nasera Orića. Prethodno su članovi porodica stradalih i predstavnici Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) posetili sela Biljači, Sase i groblje na Zalazju, u kojima su 1992. godine ubijeni Srbi.

STRADANJE I PATNJE
Obraćajući se okupljenima na Vojničkom groblju u Bratuncu, predsednik RS Milorad Dodik rekao je da zločini nad Srbima moraju da budu procesuirani.
„Stradanja i patnji bilo je i na drugoj strani i mi to nećemo negirati. Boli činjenica da za zločine nad Srbima niko ne odgovara. Ne prihvatamo činjenicu da komandanti bošnjačkih oružanih snaga slobodno šetaju Sarajevom i slave se kao junaci“, istakao je Dodik.
Predsednik Srpske  je poručio da RS neće štititi one koji su počinili zločine nad Bošnjacima, posebno zločine u Srebrenici, naglašavajući da isto tako traži da pravosuđe u BiH procesuira one koji su počinili zločine nad Srbima tokom proteklog rata u BiH.
Premijer RS Aleksandar Džombić rekao je da Međunarodna zajednica mora postati svesna činjenice da su u proteklom ratu stradali i Srbi.
Osim članova porodica stradalih, predstavnika BORS-a, zvaničnika RS i srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH, komemoraciji u Bratuncu prisustvovali su predstavnici Kancelarije visokog predstavnika, međunarodnih organizacija i ambasador Srbije u BiH Ninoslav Stojadinović. Bile su prisutne i delegacije Srpske napredne stranke i Srpske radikalne stranke.
U saopštenju SNP „Naši“ navedeno je da je policija Srbije sprečila delegaciju ove organizacije da „u Bratuncu prisustvuje parastosu postradalim Srbima, koje su ubile snage muslimanskog zločinca Nasera Orića“.
„Osim članova SNP ‘Naši’ sprečen je prelazak u Srpsku i članovima drugih rodoljubivih organizacija, a granična policija postupala je po spisku koji im je dostavila policija iz Beograda“, navedeno je u saopštenju.

AMERIČKO IGNORISANJE
Zamenik američkog ambasadora u BiH Džonatan Mur ranije je najavio da će posetiti Bratunac 12. jula, ali da neće prisustvovati komemoraciji na Vojničkom groblju povodom obeležavanja 19. godina od stradanja Srba u srednjem Podrinju.
„Znamo za te žrtve i svaka od njih zaslužuje pravdu i poštovanje, ali ovde se obeležava stradanje vojske i mi ne posećujemo takve ceremonije“, naveo je Mur.
Američki ambasador je izjavom samo još jednom potvrdio sramni odnos američke administracije prema srpskim žrtvama.
Inače, na Petrovdan 1992. godine, muslimanske snage pod Orićevom komandom upale su u srpska sela Zalazje, Biljača, Sase i Zagone i ubile i izmasakrirale 69 srpskih civila, više od 70 ranili, dok se 19 osoba vodi kao nestalo. Sela su opljačkana, spaljena i još uvek nisu obnovljena.
Od maja do decembra 1992. godine, u napadima muslimanskih snaga uništeno je i razoreno na desetine srpskih sela i na najbrutalniji način ubijeno stotine srpskih civila u opštinama Srebrenica, Bratunac i Skelani.
Samo na području Srebrenice, u tom periodu, napadnuto je 21 srpsko selo, gde je ubijeno više od 400 civila. U napadu na 22 srpska sela Opštine Bratunac u istom periodu ubijeno je najmanje 560 osoba.
Na Božić 1993. godine, Združene snage podregije Srebrenica pod komandom Nasera Orića u ranim jutarnjim satima napale su srpska sela na području Kravice, u opštini Bratunac i ubile 48 meštana.
Od 7. do 16. marta 1993. godine, uništeno je 688 domaćinstava i oskrnavljeno pravoslavno groblje u Kravicama.
Na području opština Srebrenica, Zvornik, Milići, Bratunac, Vlasenica i Osmaci, u toku rata stradalo je najmanje 1.300 osoba srpske nacionalnosti, dok je na širem području srednjeg Podrinja i Birča stradalo ukupno 3.267 Srba.
Bez jednog ili oba roditelja ostalo je oko 800 dece, a oko 5.400 porodica ostalo je bez pokretne i nepokretne imovine. Za zločine počinjene nad srpskim stanovništvom na području Srebrenice, Bratunca i okolnih mesta do sada niko nije odgovarao pred sudovima u BiH.
Haški tribunal je za pomenute zločine podigao optužnicu protiv Orića i 2006. godine izrekao zatvorsku kaznu od dve godine, zato što nije sprečio zločine nad Srbima. U žalbenom postupku prvostepena presuda je preinačena, a Orić oslobođen bilo kakve krivice.
Zločin se mora kazniti.

4 коментара

  1. nista nije vise za cudo mi srbi danas niti znamo staje cast staje ponos nidi staje ljubav prema svom narodu zato tadic i njegovi izdajnici prodaju nase divove olosu i idu klanjaju poturicama po srebrenici a oni se nikada nece zapitati za koga se mladic borijo ikoga je branijo neka se zna da jos srbi vole RATKA

  2. Steta sto neko iz RS ne pise ili plasira na TV sve ove price o stradanjima Srba i ratu na Balkanu na engleskom,da mnogi Srbi koji su rasuti po svetu[negde oko 4 miliona] imaju odmah dokaz i materijal za shiru publiku shirom sveta,kao sto sada Rusija ima svoj alternativni CNN i iz svojih izvora na engleskom izvestava svet o dogadjajima u svetu i vidim da na zapadu sve vise gradjana koristi taj ruski CNN,jer onaj americki neko ne shvata ozbiljno.Ne bi bilo lose da neko u Srbiji[naravno,ne ovi iz DOS/a] ili RS napravi ugovor sa Rusijom i dostavlja im reportaze i video snimke/prevedeno na engleski/ sa ovih prostora da svi mi koji zivimo vani mozemo da plasiramo u javnost preko interneta/foruma,Fejsbuka,Blogova,Twitera/ sve ono sto nije receno svetskoj javnosti i sto su globalisti sakrili od javnosti.Treba lova za to,pa traziti sponzore sa SRS,crkvom,tajkunima u Rusiji,…..Gde mogu ja da nadjem na internetu nesto o Srbiji i Balkanu sto nije NATO propaganda?Nigde.DOS drzi sve medije pod kontrolom i niko ne moze da pisne.Hiljadu puta su mi izbrisani komentari o drugom vidjenju dogadjaja u Srbiji i drugde na svim internet medijima.Marionete u Beogradu sve drze pod kontrolom.Pa vidite pobogu ljudi da reportaze/istinu/ o ratu na prostorima bivse Jugoslavije prave stranci:norveska TV reportaza o Srebrenici,Italija i Ceshka napravili reportaze o otetom Kosovu i Metohiji,Kanada o raspadu Jugoslavije,itd,…Steta sto neko nema ove clanke u ovim novinama da prevede na engleski jezik,da se srpski citaoci mogu sluziti i plasirati dalje kao argument.Ima jedan,SRBIJANA COM./na engleskom/,tako nesto,ali ovde/PECHAT/ su puno kvalitetniji clanci.Pero,olovka je danas najmocnije oruzje.Mi smo znali da nismo krivi za raspad Jugoslavije i da smo zrtve i nismo radili nista,dok ovi drugi su milijarde dolara ulozili u medije i propagandu da bi kupili svoje gradjane i dobili zeleno svjetlo od njih za pljackanje i osvajanje sveta.Zato danas imamo reputaciju nacista.Ja bogami godinama ne spavam i samo lutam internetom sirom sveta i na sve nacine se borim da ljudima ispricam istinu.Mislim da sam uspeo u tome i da su milioni citalaca culi i drugu stranu. Internet je cudo.Ubaci klicu[informaciju,clanak/ i ona ide po citavom svetu,kao virus i dolazi da citalaca.Vidite koliko samo vredi tih nekoliko nezavisnih intelektualaca u Kanadi koji posteno pisu o ratu u Jugoslaviju,da svi sirom sveta citiraju njih.Na mnogim forumima sam nasao gde citaoci citiraju njih.To mora neko i da radi sa Balkana.NATO propaganda uvek koristi zlocinacki Sorosh medij,B92 i plasira dalje informacije sa tih prostora po svetu,e tako i mi treba nesto da imamo.Dok to ne bude,uvek cemo imati imidj nacista.

  3. Novi skandal u OruŽanim snagama BiH
    Od Srba i Hrvata proizvode Bošnjake!

    Potreba – Zbog potrebe da na određenom formacijskom mestu bude pripadnik drugog naroda brojnim oficirima OS BiH, bez njihovog znanja i odobrenja, promenjena nacionalnost. Nedopustivo – U MO BiH tvrde da je reč o nasleđenom problemu, ali vojni poverenik decidirano navodi da je stvar ozbiljnija i da se radi o ozbiljnom kršenju ljudskih prava vojnika
    Vojnici oružanih snaga BiH?
    Znaju li kom narodu pripadaju… Vojnici oružanih snaga BiH?

    Brojni oficiri Oružanih snaga BiH prekršteni su zbog potrebe da na tom formacijskom mestu bude pripadnik drugog naroda! Tako je Hrvat u vojnoj evidenciji godinama uredno vođen i na kraju otpušten iz OS BiH kao Bošnjak. Na njegovom otpusnom listu uredno je naime stajalo da je on Bošnjak samo zbog toga što je u vojnoj formaciji bio na mestu na kojem je trebalo da budu raspoređeni pripadnici bošnjačkog naroda!

    Nedavno je otkriven i tragikomičan slučaj sa Pala, gde je jedan pripadnik Oružanih snaga, inače Hrvat po nacionalnosti, prekršten u Srbina, i to samo zbog toga što je u zajedničku vojsku stupio kao pripadnik nekadašnje Vojske RS. U očima vojne administracije on je bio „Srbin” jer je tokom rata bio u VRS. Postoji i znatan broj slučajeva u kojima su Srbi prekršteni u Bošnjake i Hrvate!
    Hrvat postao Srbin

    Ova šokantna praksa otkrivena je slučajno kad je u prošlogodišnjem talasu otpuštanja profesionalnih vojnika taj podatak došao do parlamentarnog vojnog poverenika Boška Šiljegovića, koji je neka vrsta ombudsmena za ljudska prava vojnika. Daljom istragom utvrđeno je da to nije izolovan slučaj i da je takvih primera na desetine!

    Brojni oficiri su prijavili da se u vojnoj evidenciji, bez njihovog znanja, vode pod drugom nacionalnosti. Da stvar bude gora, veruje se da ovakvih slučajeva ima mnogo jer najveći deo vojnika nikada nije ni proveravao pod kojom nacionalnosti se vodi u evidencijama Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH.
    s2
    Ne razumeju se… Boško Šiljegović i Živko Marjanac

    U Ministarstvu odbrane tvrde da je reč o nasleđenom problemu, ali u izveštaju vojnog poverenika decidirano se navodi da je stvar mnogo ozbiljnija nego što izgleda na prvi pogled i da se radi o kršenju ljudskih prava vojnika.

    – Trenutno, nacionalna pripadnost vojnika se određuje na osnovu toga da li su u službu prešli iz bivše Vojske FBiH ili Vojske RS, što je u suprotnosti sa Ustavom i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava. Nasuprot tome, Ministarstvo odbrane i Zajednički štab Oružanih snaga dužni su ispoštuju pravo svakoga na nacionalno opredeljenje. Pored toga, formacijsko mesto na koje je vojnik raspoređen ne sme biti osnova za nacionalnu odrednicu tog lica, već se mora poštovati pravo svakoga da se izjasni kako želi – navodi se u izveštaju.

    Zamenik ministra odbrane Živko Marjanac tvrdi da se radi o administrativnoj zavrzlami koju su neki od „prekrštenih” vojnika pokušali da preokrenu u svoju korist kad su se našli na spisku za otpust iz vojne službe. On kaže da je jedan od „prekrštenih” vojnika najverovatnije znao da se vodi kao Bošnjak, ali da je tu pometnju oko nacionalnosti iskoristio da podnese žalbu vojnom povereniku i tako obezbedi da se na poslu zadrži još nekoliko meseci.
    Staša Košarac
    Košarac: Ništa nije slučajno!

    Član Zajedničke komisije za odbranu i bezbednost parlamenta BiH Staša Košarac kaže da svaki pripadnik Oružanih snaga ima puno pravo na nacionalno izjašnjavanje, pogotovo što je, kako kaže, primetna tendencija političkih krugova u Sarajeva koji bi želeli da ukinu svaku vrstu takvog izjašnjavanja.

    – Ništa se ne dešava slučajno, pa ni takve anomalije. Svako ima pravo da se izjasni kako želi, a to je posebno važno u svetlu stalnih pokušaja određenih krugova u Sarajevu koji bi nacije zamenili sa „građanima” – navodi Košarac.

    – Cela zbrka je nastala još kod samog formiranja Oružanih snaga jer su svi pripadnici VRS tretirani kao Srbi, iako je tu bilo i Hrvata i Bošnjaka i nacionalnih manjina. Bilo da su Srbi ili ne, ti ljudi se nalaze na formacijskim mestima koje pripadaju srpskim kadrovima. S druge strane, potpuno ista stvar se dešavala sa pripadnicima Vojske FBiH iz reda srpskog naroda, koji zauzimaju bošnjačke pozicije. Ipak, većina njih, iako zauzimaju pozicije drugog naroda, vodi se pod svojom stvarnom nacionalnosti, osim možda nekih izolovanih slučajeva – ističe Marjanac.
    Stara praksa

    Sagovornik našeg lista iz MO BiH tvrdi da je birokratski aparat Ministarstva odbrane od 2006. godine, odnosno od formiranja Oružanih snaga, sve pripadnike nacionalno „obeležavao” zavisno od toga u kojoj su vojsci bili ili od formacijskog rasporeda, budući da je ranijim odlukama državnog vrha propisano da svaki od tri naroda zauzima određene kvote na unapred određenim pozicijama u vojnoj strukturi. Slepo pridržavanje ovog pravila, kako priznaju i u samom Ministarstvu odbrane, dovelo je do toga da se dešava da Hrvat iz sastava VRS bude prekršten u Srbina, a da Hrvat koji je na formacijskom mestu koje pripada bošnjačkim kadrovima preko noći postane Bošnjak.

    Dragan Risojević

  4. a, kako je to primetio i Lazanski, i oficirima JNA, o njihovoj sudbini, a likvidrale su ih *sve strane u sukobu*, niko nije zaintersovan…?
    ——————————————————————
    Vaša eko-pravna zaštita pokrenuta je i povodom zločina nad vojnicima JNA u Sloveniji. Podneli ste krivičnu prijavu Javnom tužiocu Srbije i Slovenije protiv Janeza Janše, Milana Kučana i Janeza Drnovšeka, zbog streljanja više od sto vojnika JNA tokom nezakonite secesije ove republike. Da li je država Srbija išta preduzela da dođe bar do konačnog spiska streljanih vojnika?

    Nažalost, nikada nije. Sam Boris Tadić je lično zabranjivao službenicima ministarstva, dok je bio vojni ministar, da nam se taj spisak dostavi. Država Srbija se zbog takvih izdajnika odrekla svoje dece i nikad od tada nije ništa preduzela da bi njihovi dželati odgovarali pred sudom. Srbiju su zauzvrat prepustili tim istim zločincima da je ponovo pretvore u svoju tehničku koloniju, bez plaćanja poreza zemlji domaćinu… Dolaze nam roditelji streljanih vojnika čak sa Novog Zelanda. „Naša Maja“, dok je bila gradonačelnica, prodala im je deo Novog Sada da bi izgradili robnu kuću, iako je prva žrtva slovenačkih zločinaca upravo iz Novog Sada. A režim ih je oslobodio poreza. Lično sam uručio Mlađanu Dinkiću, dok je bio ministar finansija, platne kartice „Merkatora“ iz kojih se vidi da su samo za sedam meseci utajili 12,7 miliona evra poreza, dok naše zanatlije dobijaju opomenu pred tužbu zbog dugovanja od 0,18 para! Da bi provokacija bila kompletna, robnu kuću je hteo da otvori zločinac Janez Janša. Možda bi i uspeo da nisam pozvao građane Novog Sada da ga uhapse čim ga vide. Jedino je „Kurir“ na naslovnoj strani preneo moj poziv kao naredbu. Zlikovac se uplašio linčovanja i nije se usudio da dođe da otvori svoju robnu kuću i da nam kopa po svežim ranama. Nažalost, ako i nije došao imenovani zlikovac, u Srbiju dolazi njegov ideolog Jelko Kacin, koji novinare u Srbiji pozdravlja šiptarskim pozdravom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *