Vale Piola

Piše Aleksandar Đaja

Ne znam šta je po Tadiću „novija istorija“ i „šta bi bilo da nije bilo“, ali – da nije bilo Kosovskog boja ne bi bilo ni Evrope, tako da danas ne bi morali da se ponižavamo kako bi u nju „ušli“. I, umesto da nas poštuje kao ikonu jer smo 1389. godine zaustavili Turke da je ne pregaze kao volovi detelinu, ona nam je, u vidu prolećnih darova, 1999. godine s neba sručila bombe na glavu!

Potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije i šef tima za pregovore sa EU Božidar Đelić izjavio je da je spreman da podnese ostavku ako Srbija do kraja godine ne dobije status kandidata za članstvo u EU!… Strašno. Zbog ovoga neću moći da spavam. Zamislite Srbiju bez Božidara Đelića? Nemoguće!… Ali, ipak, kada se to desi i ako slučajno još neko od srpskih vlastodržaca zbog toga podnese ostavku – imam rešenje!

KORIDORI 11, 12,13,14…
Istorijsko selo Vale Piola koje se nalazi u planinskom predelu nacionalnog parka Gran Saso u pokrajini Abruco, u Italiji, može da se kupi za 550.000 evra. U selu se nalazi oko 13 kamenih kuća, kao i crkva iz 13. veka. Napušteno je preko 30 godina i s obzirom na to da država nema sredstava da obnovi selo, lokalna vlast i penzioner koji je vlasnik nekoliko kuća rešili su da ga prodaju. Prva stvar u koju treba uložiti je izgradnja puta jer se do Vale Piole stiže prašnjavom stazom.
Ništa lakše! Novac nije problem! Građani Srbije će rado iz republičkog budžeta izdvojiti tih pola i nešto miliona evra i u te živopisne italijanske gudure poslati celu Vladu sa premijerom Tadićem, pardon, Cvetkovićem – da tamo na miru i čistom vazduhu smisle najbolje rešenje kako da srpski narod za njihova mandata ne umre od gladi! U Srbiji nisu ni od kakve koristi, a njihova „razmišljanje o srećnoj budućnosti“ koja ne donose rezultate, koštaju nas, isto tako, pola miliona evra – ali, dnevno! Što se puta tiče, Vlada će pored Koridora 10, do pomenutog planinskog sela izgraditi još i Koridore 11, 12,13, 14 i 15… Divokoze će biti u šoku!
Međutim, ako ste pomislili da je ovo nekakva komedija, prevarili ste se. To je tragedija. Šaljive doskočice tek slede…
Mora da je šala izjava predsednika Srbije Borisa Tadića prilikom posete domaćinstvu Dejana Jeftovića u Kragujevcu, da se osetniji rast standarda može očekivati 2013. godine. Kao i da je na početku mandata Vlade Mirka Cvetkovića bila najveća prosečna plata u novijoj istoriji Srbije, a da nije bilo svetske ekonomske krize prosečne plate bi danas bile između 500 i 600 evra… Ne znam šta je po Tadiću „novija istorija“ i „šta bi bilo da nije bilo“, ali – da nije bilo Kosovskog boja ne bi bilo ni Evrope, tako da danas ne bi morali da se ponižavamo kako bi u nju „ušli“. I, umesto da nas poštuje kao ikonu jer smo 1389. godine zaustavili Turke da je ne pregaze kao volovi detelinu, ona nam je, u vidu prolećnih darova, 1999. godine s neba sručila bombe na glavu! Međutim, kako Evropa, ipak, nije samo pregršt bombi i dva najkrvavija rata od postanka sveta, nego i Šekspir, Mocart, Direr… ponešto se može i oprostiti. Ali ne i dovođenje satelitskog režima na vlast u Srbiju, 2000. godine, buljuka „transparentnih“srpskih politikanata, koji su je, s retkim izuzecima, za desetak godina oglodali do koske – baš kao što su termiti pojeli 10 miliona rupija, u čeličnom sefu jedne banke u indijskom gradu Barabankiju!

POREZ I NA KORIŠĆENJE WC ŠOLJE
Sigurno je šala i da uprkos jačanju domaće valute cene u Srbiji ne prestaju da rastu. Do kraja ovog meseca potrošače čekaju nova poskupljenja slatkiša, smrznutog povrća, ribljih konzervi, instant kafe, vode, piva i sredstava za ličnu higijenu. Cene ovih proizvoda biće uvećane od dva do 16 odsto. Uvoznici ne žele da spuste cene jer tvrde da se od početka godine kurs formira veštački… Svašta! Kada se to u Srbiji valutni kurs formirao „prirodnim  putem“? Jednom se bogate uvoznici, drugi put izvoznici, a u svakom pomeranju kursa neko iz političke sfere pojača svoje „devizne rezerve“!
A ovo je „da crkneš od smeha“!… Premijer Cvetković kaže da je netačna teza kako je srpski budžet u krizi i da ne može da preživi bez sredstava od prodaje „Telekoma Srbije“. Pa, svakome u Srbiji je jasno da se, sem nešto hrane i mnogo „magle i paučine“, ne proizvodi gotovo ništa, a da će se zarad popune budžeta uskoro uvesti porezi, da izvinete, i na korišćenje WC šolje! Što se budućnosti tiče, na njoj bi nam mogao pozavideti i čuveni šerif Vajat Erp, jer tu nikakve dileme nema: „Gonićemo kriminalce gde god da su, na svakoj tački sveta!“ – rekao je predsednik Tadić na svečanosti obeležavanja Dana Antiterorističke jedinice MUP-a Srbije… A, možda bi, zarad uštede putnih dnevnica, predsednik mogao da se malo osvrne oko sebe?
Takođe, građani će, kako je rečeno, i pored toga što je tender za prodaju dela vlasništva „Telekoma Srbije“ propao, u naredna dva meseca dobiti besplatne akcije ovog preduzeća, s kojima bi mogli da trguju na berzi već krajem leta (koje godine?). Svakom građaninu bi od akcija, navodno, pripao paket deonica koje će u startu vredeti oko 60 evra… Znači, opet obmana s akcijama!?… Pa, dokle, bre? Još se nisu ohladile ni laži režima sa prethodnih izbora o 1.000 evra, kad ono, opet se nagoveštavaju nova predizborna magarčenja i  „ruženja naroda“.
Najzad, šala za kraj: Iako Domovi zdravlja u većini gradova u Srbiji nemaju vakcinu protiv besnila, u Pasterovom zavodu u Beogradu kažu da situacija nije alarmantna jer „imaju prošlogodišnje zalihe od 200 cepiva koje su dovoljne za mesec dana.“ Šta to znači? Ako hoćeš da pobesniš, gledaj da to učiniš isključivo u Beogradu!… Istini za volju, u prestonici Srbije, gde je i smeštena celokupna uprava i administracija sadašnjih srpskih vlastodržaca, za to sigurno postoji najviše opravdanih razloga. Barem još neko vreme, dok ih sve ne pošaljemo na višegodišnji kolektivni odmor u – Vale Piolu!

4 коментара

  1. More, poslao bih ja “žute” na neko manje prijatno mesto, gde je mnogo toplije sa palmama i otr‚ovnim škorpijama, a okruženo nepreglednom pučinom! Imali bi toliko vremena da razmišljaju o svojoj “demokratiji”, “transparentnosti”, “statusu kanndidata”, o parama koje su što proćerdali, a što spakovali u svoje džepove, ostavivši pri tom srpski narod bez hrane, vode, odeće i obuće – da bi sigurno dobili neke nove, napredne ideje kako da upropaste i to mesto na kome se nalaze! Jer, njihovoj nesposobnosti nema kraja! Zato, ako i budu masovno otišli u to planinsko mesto, Vale Piolu, obavezno treba doneti neki Zakon o zaštiti divokoza, zečeva i orlova od njih. Oni su opasnost – gde god da se nalaze! Pozdrav najboljem magazinu i najboljim autorima u zemlji, i naravno, kao i uvek, super-Aleksandru!

  2. Заиста имамо комедију од “владе и председника” само су у једном
    доследни – немају намеру да одступе са “положаја”.Избори – та је
    реч скоро избрисана из њихових речника. И мисле да су вечни у
    својим фотељама.Из дана у дан су све пуначкији,док нам деца немају
    шта да једу.Само они имају програм – а то је “шишај” овај народ
    максимално могуће,са убеђивањем да су они “добротвори” и да само то
    “морају да раде” због светске кризе.Ја бих их у том Италијанском селу
    оставила ВЕЧНО. Нама такви типови нису потребни, а то село је добар
    затворски комплекс,где би се они лепо сместили.

  3. (Vlasnik „Nibensa” uhapŠen u pidŽami)
    …………………………………………………..
    Orden Svetog Save
    Interesantno je da je Milo Đurašković dobitnik najvećeg crkvenog odlikovanja, Ordena Svetog Save prvog reda. Arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve dodelio je Đuraškoviću ovo priznanje za ktitorstvo i pomoć u obnavljanju manastira Šudikovo u Budimlju, pored Berana. Primajući ovo veliko priznanje od vladike Amfilohija, Đurašković je rekao da će se njegova porodica i on brinuti o ovoj svetinji da bi trajala i živela svojim punim životom.
    – Ovaj dan je posebno značajan za mene i moju porodicu. Zahvalan sam gospodu bogu što mi darova snagu i volju, a sveti vladika blagoslov da sa ljudima dobre volje obnovimo ovu našu drevnu svetinju – kazao je Đurašković.

  4. Vo vremja ona, uobičajena državna institucija je regrutovala ljude u kožnim mantilima. Neki od pomenutih imali su i kožne kačkete i bili su obzirni u posetama građana koji su iz svakakvih razloga određeni da borave izvesno vreme o državnom trošku u institucijama zatvorenog internatskog tipa.
    Zakucali bi na vrata , zvona su tada bila retka i pošto bi se viđeni građanin pojavio, prvo bi proverili identitet a onda mu ljubazno ponudili da sa njima pođe na boravak o državnom trošku.
    Dans se ta institucija izgubila, nažalost naše ,,političke elitiste”, ,,biznismene” i ostalu bagru nema ko da povede na jedan od ,,najdužih puteva u životu”. Po pouci moga pokojnog oca to je put da čoveku dođe ,, iz dupeta u glavu”.
    Ali sve dok budemo pisali komentare i dok ne prihvatimo motke, budake, motile, ašove, lopate a bogami i nešto ,,toplije” i ne odgovorimo na bahatost i lopovluk ,,kera iz kruga dvojke” pa makar nas tužili društvu za zaštitu ,,živine” neće nam biti bole.
    Zato građeni bilo koje vere bili poslušajte dve poznate srpske glave: ,,svaki svoga ….. subašu” i ,,Eto nas a eto nam i rata sa varavama”( za mlade generacije to je vizantijski-srpski naziv za barabu” zlikovca i ubicu koji se Hristom bio razapet na Golgoti za Veliki petak jer je počinio ubistvo i razbojništvo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *