Nagrada PEČAT VREMENA za nauku i društvenu teoriju dodeljena MILORADU EKMEČIĆU

Žiri za dodelu nagrade za nauku i društvenu teoriju „Pečat vremena“, u sastavu prof. dr Ratko Marković, prof. dr Mile Savić, mr Dragomir Anđelković, mr Vladimir Dimitrijević i Milorad Vučelić, na svojoj sednici održanoj u Beogradu 3. maja 2011. jednoglasno je doneo sledeću

ODLUKU
da se nagrada za nauku i društvenu teoriju „Pečat vremena“ dodeli istoričaru Miloradu Ekmečiću za knjigu „Dugo kretanje između klanja i oranja – Istorija Srba u novom veku (1492-1992)“, objavljenu 2009. godine, u izdanju kuće Evrođunti iz Beograda.

OBRAZLOŽENJE
Delo Milorada Ekmečića „Dugo kretanje između klanja i oranja – Istorija Srba u novom veku (1492-1992)“ nije samo sinteza naše novovekovne istorije već i briljantnog životnog dela ovog našeg uglednog istoričara i kao takvo ubedljivo zaslužuje nagradu „Pečat vremena“ za nauku i društvenu teoriju.
U tom suštinski veoma kompleksnom naučnom, ali i literarano brižljiivo napisanom delu, na skladan način prelama se autorov ogromni naučno-istraživački opus. Ekmečić se decenijama studiozno bavio nacionalnim i socijalnim oslobodilačkim pokretima u BiH pa i na čitavom srpskom prostoru, politikom velikih sila prema Balkanu i ponaosob Srbima, jugoslovenskom idejom, nacionalnim pokretima Južnih Slovena i stvaranjem Jugoslavije, autoritarnim režimima, problemima agrarnih društava, demografskim kretanjima, ekonomskim i kulturnim razvojem srpskog naroda. Maestralna sinteza njegovih raznovrsnih studija, iz koje proističu temeljno zasnovani zaključci, pretočena je u knjigu „Dugo kretanje između klanja i oranja“. Reč je o sveobuhvatnom i kritičkom, jasno napisanom a dubinski utemeljenom delu, nezaobilaznom u istraživanju naše novovekovne i savremene istorije, kako od strane stručne javnosti tako i šire čitalačke publike, zainteresovane za našu povest i nacionalnu ideju. Iako ne mnogo većeg obima od parcijalnih monografskih istraživanja namenjenih stručnim krugovima, Ekmečić je na osnovu svog minulog rada, dao izvanredan opšti pregled naše istorije od kraja 15. veka pa skoro do naših dana. Kroz Ekmečićevu kapitalnu knjigu provejava jasna a naučno zasnovana misaona nit, a njome ne samo da nas na originalan način podseća na našu istoriju, pomaže da se snađemo u sadašnjici, već nas i navodi da razmislimo o budućnosti. Ovo delo čiji je naslov pozajmljen, odnosno nadahnut doslovnim citiranjem reči kojima je jedan period srpske  istorije obeležio nobelovac Ivo Andrić,  daje nam odgovore na važna pitanja iz naše prošlosti, ali na njihovim osnovama povećava i naš duhovni potencijal da doprinesemo boljoj  budućnosti srpskog naroda i njegovih država.

SAOPŠTENJE IZDAVAČA
Znamenito istoriografsko delo „Dugo kretanje između klanja i oranja, Istorija Srba u novom veku“ akademika Milorada Ekmečića ovenčano je nagradom „Pečat vremena“, koju dodeljuje nedeljnik „Pečat“, saopštio je danas izdavač trećeg dopunjenog izdanja Evro-đunti.
Naziv knjige „Dugo kretanje između klanja i oranja, Istorija Srba u novom veku (1492-1992)“, autor je preuzeo iz ocene dugog hoda srpske istorije koju je 1919. napisao književnik Ivo Andrić. To je nezaobilazno štivo za sve one koje zanima srpska istorija od XV veka do kraja XX veka, jer na slikovit, zanimljiv i prijemčiv način daje najkraću sintezu istorije jednog naroda koji je prelazio iz rata u rat, sa ralicama koje se nisu menjale za najmanje četiri veka.
U novo izdanje uneti su novi, dosad nepoznati, detalji evropske i srpske istoriografije, jer je akademik ponudio sintezu nacionalne istorije u okviru opšte istorije sveta, na osnovu dugog istraživanja mnogih do nedavno nepoznatih izvora.
Akademik Ekmečić (83) je vodeći živi istoričar srpskog naroda od kraja XVIII veka do stvaranja jugoslovenske države. Njegovo obimno istoriografsko delo odlikuje se izvanrednom naučnom utemeljenošću, smislom za istorijsku sintezu i originalnim metodološkim pristupima.
U višedecenijskim traganjima za idejnim osnovama istorijskih procesa i dubljim istorijsko-filozofskim smislom zbivanja, on je u čuvenim polemikama i naučnim raspravama ispoljio snažnu erudiciju i superiornost istorijskog mišljenja.

NAGRADU ČINE POVELJA I NOVČANI IZNOS OD 1.000.000 dinara

Један коментар

  1. Konačno,da jedan sjajan istoričar i čovjek dobije nagradu za izuzetno dobru i vrijednu knjigu.Sve najbolje i sve čestitke najboljem profesoru Miloradu Ekmečiću.Od njega sam naučila sve ono što jedan profesor može pružiti studentima, pa i više od toga.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *