Derviški ples oko leša

Piše Dejan Lukić

Godinama skrivan u mišjoj rupi, iza visokih zidova u kompleksu na domak Islamabada, vođa Al Kaide je bio već odavno operativno beznačajan, bez praktičnog uticaja na „bojnom polju“: Mit Bin Ladena poništio je bauk Bin Ladena još za njegova života

Zvanični ples u Vašingtonu nad „plavom grobnicom“ Bin Ladena u Arabijskom moru, otkriva, kako dani protiču,  prosto iznenađujuću količinu autizma sa kojim Imperija doživljava i vidi realnost oko sebe. U popularnoj imaginaciji hranjenoj mitom rata protiv terora, Bin Laden je bio mikromenadžer terorizma gde god se on očitovao, od Njujorka do Balija, Londona, Madrida…U realnoj stvarnosti, pak, godinama skrivan u mišjoj rupi, iza visokih zidova u kompleksu na domak Islamabada, vođa Al Kaide, noćna mora broj  jedan Imperije, bio je odavno već operativno beznačajan, bez praktičnog uticaja na „bojnom polju“. Mit Bin Ladena poništio je bauk Bin Ladena još za njegova života.

Više u štampanom izdanju Pečata

2 коментара

  1. Osama Bin Laden je mrtav vec devet godina.

  2. sada je baba na redu…?
    ………………………………
    Kenijske vlasti pojačale su mere bezbednosti oko kuće Sare Obame (88), babe američkog predsednika, jer je Al Kaidin afrički ogranak Al Šabab zapretio da će osvetiti smrt Bin Ladena. Oko kuće su sada postavljeni policajci kojima je naređeno da se ne mrdaju.
    Naime, Omar Hamami, jedan od čelnih ljudi terorističke grupe Al Šabab, javno je zapretio posle ubistva Bin Ladena:
    – Šaljemo poruku Obami i Hilari Klinton. Uskoro ćemo osvetiti smrt našeg vođe Osame bin Ladena. Osama je mrtav, ali sveti rat nije. Mudžahedini širom sveta spremni su na osvetu.
    Regionalni zvaničnik Fransis Muti kaže da direktnih pretnji Obaminoj porodici u Keniji nije bilo, ali da je zbog ubistva Bin Ladena i pretnji Al Šababa lokalna policija u stanju pripravnosti.
    – Sve osobe koje budu dolazile u kuću Sare Obame biće pretražene. Čak i rođaci. Takođe, kada ona bude išla negde, imaće pratnju – naveo je Muti.
    S druge strane, Sara Obama ne brine mnogo za svoju bezbednost.
    – Pojačano obezbeđenje na moj život nije uticalo nimalo. Zbog cele situacije nisam ograničila svoje kretanje. Ako je vlada odlučila da postavi više policajaca ispred moje kuće, mi se slažemo s tim – kaže Sara.
    Ona je, inače, treća supruga dede Baraka Obame i zapravo nije u krvnom srodstvu sa američkim predsednikom, ali on, bez obzira na to, uvek ističe da mu je ona baka i tako je zove u javnosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *