Uvodi se obaveza skidanja obeležja iz doba socijalizma

Beograd, Novi Sad, 5. april 2011. Izvor Be92 – Danas je Vlada Srbije usvojila hitnu uredbu kojom se uvodi obaveza skidanja svih obeležja, tabli, znakova iz doba SFRJ.

Kako je navedeno u obrazloženju Vlade, koja je ovu uredbu donela mimo Skupštine, kaže se da je to neophodan uslov za sticanje članstva kandidata Srbije za EU.
„Bez toga jednostavno ne može ništa“, naglasio je premijer Cvetković na iznenada zakazanoj konferenciji za novinare. Budući da se predsednik Vlade veoma retko obraća javnosti i još ređe odgovara na pitanja novinara, jasno je da se radi o nečem veoma ozbiljnom. Ipak, novinari su ovim bili toliko zbunjeni da gotovo niko ništa nije pitao, ali kako saznajemo, uredba se odnosi i na svako privatno vlasništvo, što znači da će svi iz svoje kuće morati da uklone bilo kakve dokaze o postojanju države u kojoj se nekada nalazila i Srbija. U ovo su uključene knjige, nameštaj i svi proizvodi nastali u to vreme i u toj državi, kao što su TA peći, frižideri, telefoni, tepisi, šolje, escajg… sve!
Poštovanje ove uredbe kontrolisaće komunalna i redovna policija, a pozvani su svi građani da prijave svog komšiju ako primete da je se ne drži.

6 коментара

  1. Uredba je u Novom Sadu dala vidne rezultate već drugi dan njene primene : – Prvoborac i narodni heroj Stevan Talić, star 88 godina, posle dvodnevnog saslušanja u opštinskom javnom tužilaštvu priznao je da na duši nosi desetak vojnika Trečeg rajha i nešto malo više ustaša, te će biti isporučen vlastima Republike Hrvatske jer je te zločine učinio večim delom na njenoj teritoriji.
    – u isto vreme pokrenut je krivični postupak protiv Milana Vasovića iz Veternika jer je u novčaniku nosio Titovu sliku, a tužilaštvo je u brilijantnoj akciji razotkrilo njegovo sramno opravdanje da novac ne nosi jer ga nema.
    – u emisiji radio Futoga penzioner Vasa Mirić je ja- vno priznao da ga je komunistička vlast tokom radnog veka zama- javala slanjem u odmaralište na more, te da je sada svestan bla- godeti demokratije koja mu je omogučila da u osamdesetoj proda- je krompir na pijaci kao prekupac što mu omogućava razvija svo- je psihofizičke sposobnosti.

  2. SINJANIN miro bulj zatražio da se vrati natpis kojim je 1999. godine označen početak izgradnje alkarskih dvora
    Zbog počasti Ivi Sanaderu, alkari sakrili ploču koju je otkrio Gotovina

    lvo Sanader položio je kamen temeljac s novom
    spomen-pločom osam godina kasnije
    U srijedu je Miro Bulj podnio pisani zahtjev Upravnom odboru Viteškog alkarskog društva, čiji je član od izborne skupštine VAD-a u travnju prošle godine, da se 15. travnja, u vrijeme izricanja presude u Haagu, na dostojanstven način organizira vraćanje ploče kojom je dalekog 1. kolovoza 1999. označen početak radova na izgradnji Alkarskih dvora.

    Podsjetimo, ploču je kao izaslanik predsjednika RH dr. Franje Tuđmana na 284. sinjskoj alci otkrio general Ante Gotovina. Na ploči postavljenoj na pročelje stare vojarne stajao je natpis: “Dana 1. kolovoza 1999. u povodu 284. alke počinju radovi na izgradnji Alkarskih dvora”. General Gotovina otkrio je ploču uoči polaska na alkarski megdan, u nazočnosti najviših gostiju pristiglih na Alku.

    U trenutku dok je otkrivao ploču, uz Gotovinu su bili Mate Jukić, tadašnji predsjednik VAD-a, i Joško Belamarić, u to vrijeme pročelnik Konzervatorskog odjela iz Splita. Na Kvartire, staru mletačku i austrougarsku vojarnu, kasnije Dom JNA, uskoro su stigli arheolozi i konzervatori, pripremajući teren za početak rada graditelja.

    – Ploča koju je tom prigodom otkrio general Ante Gotovina uklonjena je polovicom ožujka 2007. godine. Reagirao sam odmah čim sam primijetio da je nema, da bih doživio uvjeravanja kako je tu nije bilo. Trebalo ju je maknuti da je ne bi vidio tadašnji predsjednik hrvatske Vlade dr. Ivo Sanader koji je 18. ožujka 2007. postavio kamen temeljac za izgradnju tih istih Alkarskih dvora – kaže Miro Bulj, koji je zbog događanja oko Gotovinine ploče i Sanaderova temeljca, zbog odbijanja zapovijedi, zaradio stegovni postupak.
    Miro Bulj pokazuje spomen-ploču iz 1999.
    Vojvodin odgovor

    – Kao alkarski momak odbio sam sudjelovati u ceremoniji postavljanja temeljca od strane predsjednika Vlade Sanadera jer sam nadređenima kazao da je početak izgradnje već označen pločom koju je otkrio general Ante Gotovina. Ivan Čikara, koji je tada bio alkarski vojvoda, rekao mi je da je to bio samo početak konzervatorskih radova iako sam ja imao fotografiju ploče i znao što je na ploči pisalo. Zbog toga sam stegovno kažnjen ukorom i te sam godine isključen iz momačke čete – kaže Bulj te nastavlja:
    Staro mjesto

    – Kad je 2007. godine hrvatska Vlada odlučila sufinancirati izgradnju Alkarskih dvora, tadašnje vodstvo VAD-a odlučilo je moćnog i slavohlepnog predsjednika Vlade dr. Ivu Sanadera u predizbornoj godini počastiti polaganjem temeljnog kamena. I to sam mogao shvatiti, ali mi je bilo nedopustivo da se u isto vrijeme skida i skriva ploča koju je otkrio general Gotovina. Iskreno se nadam, vjerujem poput svih Sinjana i Cetinjana i najvećeg broja građana Hrvatske, da će u sudu u Haagu za generala Gotovinu 15. travnja pročitati oslobađajuću presudu. Neovisno hoće li presuda biti drukčija, držim da bi od nas iz VAD-a bilo dostojanstveno upravo u to vrijeme vratiti ploču na mjesto gdje je bila – zaključuje Bulj.
    Ante Kotromanović
    Predsjednik Viteškog alkarskog društva dr. Stipe Jukić kratko nam je izjavio: – Nisam upoznat s inicijativom Mira Bulja za koju me pitate, jer je on jutros predao zahtjev koji je za mene nesporan. Upravo su u tijeku radovi na dijelu Alkarskih dvora gdje je bila postavljena ploča koju je 1. kolovoza 1999. otkrio general Ante Gotovina. Nema nikakvih razloga da završetkom radova tu ploču vratimo na mjesto gdje je bila. Meni osobno, a vjerujem svim članovima VAD-a i svim stanovnicima Sinja i alkarskog kraja, bit će zadovoljstvo i čast da naš slavni general Ante Gotovina bude počasni gost na 296. sinjskoj alci.

    TONI PAŠTAR

    Kotromanović: Sljedbenici HDZ-a brišu svaki Antin trag

    Poznato je da je HDZ locirao, identificirao i transferirao Antu Gotovinu te da su neselektivno i prekomjerno izručili generale u Haag. Sljedbenici te politike i u Sinju su nastavili brisati svaki Gotovinin trag. Povijest se ne može mijenjati. Ploču je otkrio i ona treba stajati tamo gdje je bila. Ja se kao branitelj i bivši alkarski vojvoda ponosim što mi je Ante Gotovina bio ratni zapovjednik i nadam se oslobađajućoj presudi – kaže umirovljeni visoki časnik i saborski zastupnik Ante Kotromanović.

  3. Свашта са будалама!

  4. Ovo je neverovatno…!

  5. Служио сам у Сињу далеке 64 са Ивом Штивичићем, победили смо на квизу са Арсеном Дедићем који је служио негде у околини. Радио сам у том Алкарском дому који је био војнички клуб. Испред је био терен за балоту. Касарна се звала “Тадија Анушић”, близу фабрике конца Далматинка. Алкарске игре је отварио војвода Бруно Вулетић. Командант касарне био је пук. Бућан. У инспекцију је долазио Вице Буљан. Били су то дивни људи. Имао сам самосталну изложбу фотографија у културном центру у граду. Рецепционар хотела био је Анте, који је имао повређену шаку. У близини је бело сеоце Мућ, Беаре. Потсећало нас на Великог Владимира. Шта су нама и њима донеле нове вође и генерали? Надгробне плоче са њиховим именима: Скидај старо, додај ново и још новије. Удварај се разним новодошлицама! Сињани, Турке сте победили, победите мало и сами себе. Дођите памети. Имате своје месне хероје, оставите се Санадера, Готовина и полуготовина. Алкари су борци ипо, сећам се Вучковића. Госпа гледа Сињане и околину, окупана сунцем, сва у трави. Стара сињска црква, испред плочник са голубовима. Јабланови у пољу штитили су од ветра, После вежби пршута и црно вина на Главицама са Младеном Доланцом, па онда у пржун због недисциплине. Тада сам записао, ако Печат објави, постаћу песник:

    На тргу старац просипа зрневље.
    Старина драга. Око њега јато.
    Слећу птице из зидова
    старих. Са цркненог торња.

    Голубови у хладу. Из рупа
    на зиду беле Сињске цркве
    слећу алкару на руку,
    лебде у ваздуху.

    Са калдрме древне узлећу
    тихо, весело као једрилице.
    А црквени торањ, окупан у жеги
    – хладовину ћутке пружа.

    (Сињ, август 1964)

  6. Ni jedna republika ne treba da bude srecna kao Srbija zbog rusenja YU. Jugosaviju je i onako cinila srpska inteligencija, srpska vojska, srpska proizvodnja hrane bre!!! Danas svi znaju da je najuticajniji narod na Balkanu srpski narod BRE i na to smo ponosni!!!! To sto radi komunalna policija zapravo odvrca nacionalnosti i manjine od Titovih simbola jer imaju plan da ih uposle protiv srpskih interesa PA NAJPRE MORAJU DA REVIDIRAJU…hahaaaa ali su ipak mala manjina!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *