Šansa je unutar Putina

Piše Mihail Leontjev

Kako glavni urednik ruskog nedeljnika „Odnako“ gleda na moguću direktnu političku borbu između Vladimira Putina i Dmitrija Medvedeva

Ovih dana predizborna kampanja 2012. godine dobila je personalne konture. Uostalom, imena i prezimena tih kontura i bez toga poodavno nisu novost. Jednostavno, sada su već i reči izgovorene.
Dmitrij Medvedev je obnarodovao da je spreman da se kandiduje za drugi mandat. I prilično nedvosmisleno rekao sa kim i zašto ima nameru da konkuriše. Vladimir Putin u svom odgovoru nije odbacio mogućnost da će on i Dmitrij Anatoljevič na predsedničkim izborima zajedno da učestvuju.
Da, unutar tandema postoje protivrečnosti, aktuelni predsednik je izjavio da on i Putin imaju jedinstvene ciljeve, ali različite načine njihovog ostvarenja. To takođe nije novost. Čak ni tragedija u meri u kojoj se govori o „sredstvima i metodama“. Ipak, postoji u tandemu, po mom mišljenju, i problem principijelno različitih pristupa. I taj problem je akutan u onoj meri u kojoj je Rusija za vreme krize oborila sve rekorde u skokovima u dubinu. Uostalom, o tome sam govorio više puta, ponavljanje je suvišno.
Radi se o tome da je danas jedini izlaz za Rusiju – obnova celovitosti zemlje.  Integracija. Ponovno ujedinjenje, ukoliko želimo da stvari nazovemo svojim imenom. Taj zadatak je izvan pogleda na svet Dmitrija Medvedeva. On se, podsetiću, i kandidovao kao ubeđeni liberal koji je najmanje od svega želeo da ljuti Zapad kako rečima, tako i postupcima.
Dozvoljavam da su Vladimiru Putinu slični stavovi u manjoj ili većoj meri takođe svojstveni. Ali njegovi ukusi, navike i senzorna slika sveta se razlikuje od Medvedevljevih. Uveren sam da unutar Putina živi prioritet postsovjetske integracije. Unutar Putina, ali ne unutar sistema. Međutim, istovremeno Putin je dovoljno iskusan i adekvatan političar, on dobro zna kako je ustrojen taj sistem i kako radi. I u toj konstrukciji on ima šansu.
I eto, u takvom pristupu meni lično nisu baš na srcu obe varijante u kojima se smena predsednika (ili ne-smena) odigrava po scenariju „dogovora“. Pretpostavimo, Medvedev odlazi, Putin se vraća u Kremlj, zemlja nastavlja da opstaje bez bilo kakve ideologije, sa glibavom većinom po inerciji. Ili Medvedev ostaje u drugom mandatu, situacija počinje da se razvija sa zastrašujućom brzinom što dovodi do propasti države.
Rusiji šansu daje treća varijanta, a to je direktna politička borba između Putina i Medvedeva, izbor između dva pogleda na svet, dva puta. Ovde nije moguć dogovor: to nije biznis, ovde pobednik dobija sve. Ovo je povoljnija varijanta koja će da natera Putina da se bavi javnom politikom i ideologijom, zašta u poslednje vreme ne pokazuje afinitet. To će mu dati šansu za „reinkarnaciju“ čak i – „modernizaciju“ sebe kao političke figure. Dobro se sećamo da je u situaciji krajnje neophodnosti Putin, koji inače ne voli nagle poteze, postajao čvrst i dosledan – onako kako je to bilo u slučaju Čečenije i Hodorkovskog.

Izvor, nedeljnik „Odnako“, 14. april 2011. godine

________________

Mihail Leontjev

Glavni urednik nedeljnog lista „Odnako“. Rođen je 1958. godine u Moskvi. Završio je ekonomski fakultet Moskovskog instituta narodne privrede „Plehanov“. Radio je u izdanjima „Komersant“, „Nezavisne novine“, „Vusiness MN“, „Segodnja“, „Profil“, na televiziji „TV Centar“. Od 1999. godine je autor i voditelj programa „Odnako“ na „Prvom kanalu“ (ranije „ORT“).

5 коментара

  1. Ako Rusi budu oametni izabrace Putina. On ih je izvukao iz krize.

  2. Препоручујем књигу “Кад власт није од Бога”Татјане Грачове,изузетног познаваоца руских прилика и признатог стручњака за безбедност Русије.
    Али у оригуналу,јер је превод осиромашен за 50 страна,управо да се не би разбиле баш све илузије.

  3. Tek kada je na zahtev Josipa Broza Tita, tadasnji sekretar Izvrsnog biroa CK SKJ Stane Dolanc otisao u Moskvu i u razgovoru sa Andropovim i Breznjevom zapretio da ce Jugoslavija izneti u javnost umesanost sovjetske sluzbe bezbednosti u organizovanje Barskog kongresa, sovjetska strana je rekla da vise nece pomagati informbiroovsku emigraciju.

    Kako je ta sprega funkcionisala pokazuje u svojim svedocenjima Anton Kolendic, koji tvrdi da je Lazar Mojsov jos dok je 1968. bio ambasador u Austriji postao veliki prijatelj Kurta Valdhajma, ministra inostranih poslova. Nesto kasnije obojica su postali stalni predstavnici SFRJ i Austrije u OUN, a kada Valdhajm dobija mesto generalnog sekretara namesta Mojsovu mesto predsednika Trideset druge godisnje skupstine Ujedinjenih nacija.

    Tako se dogodilo da je Valdhajm uz podrsku KGB dogurao do OUN, a 1986. se kandidovao i za predsednika Austrije. U medjuvremenu Josip Broz Tito je Kurta Valdhajma odlikovao Ordenom jugoslovenske zastave i ugostio na Bledu. I eru Gorbacova i Jelcina karakterisala je ruska nemarnost prema Jugoslaviji i srpskom pitanju. Jer kada nije mogla da ima dominaciju Moskva se odlucila na tihu izolaciju Beograda. Deset poslednjih godina Moskva je utrosila da se ulaguje Zapadu i Novom svetskom poretku nego da sacuva svoje pozicije i interese u SRJ. Ruska vojska u BiH i na Kosmetu stitila je Srbe onoliko koliko su joj zapadne komande SFOR i KFOR dozvoljavale. KGB ili kako se sada zove ruska tajna policija, i tih burnih godina delovala je protiv Beograda. Nekad necinjenjem, a ponekad pogresnim cinjenjem. Umesto iskrenog saveznistva Moskva nam je slala politickog galamdziju Vladimira Žirinovskog da nam prodaje oruzje i laznu nadu, za kog je potom i sama rekla da je agent KGB.

  4. hm, hmm..jos 500 glasova, nije sala za tako veliku zemlju…?
    ………………………………………………………………………………………………………….
    *Moskva dozvolila organizovanje prve gej parade

    Moskva je dozvolila organizaciju prve gej parade ponosa, saopštili su danas njeni organizatori. “Nakon petogodisnje borbe dobili smo od gradske većnice dozvolu da organizujemo 28. maja gej paradu ponosa”, rekao je AFP-u Nikolaj Aleksejev, predsednik ruskog gej udruženja
    Na paradi ponosa u Moskvi moći će da učestvuje 500 osoba, dodao je organizator.
    Sa druge strane, zvaničnici u Sankt Peterburgu saopštili su da će odobriti sličan skup u ovome gradu 1. maja.
    Inače, prva gej parada u Sankt Peterburgu održana je u novembru mesecu 2010. godine.
    Raniji pokušaji održavanja gej skupova su bili brutalno sprečeni u većini ruskih gradova, podseća AFP, a nekadašnji gradonačelnik Moskve Jurij Lužkov je čak govorio da je homoseksualnost “satanska”.*

  5. Дакле,Лужков није смењен зато што му је жена најбогатија Рускиња,него зато што треба да се организује геј парада.Набавите књигу “Кад власт није од Бога”,искључиво у оригиналу.Не гајите Срби илузије и не уздајте се у било коју другу мајчицу осим Мајке Божје,па ни у мајчицу Русију све док власт не буде од Бога.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *