Regrutovati papu Vojtilu

Piše Milica Ostojić

O nameri američke administracije Džordža Buša da „regrutuje“ papu Karola Vojtilu, tražeći tako blagoslov za „pravedne ratove“ ili makar za „pozitivnu neutralnost“ kako se ne bi kompromitovao američki ratni plan na Kosovu

„Espreso“, uoči 1. maja, dana kada će papa Vojtila biti proglašen svecem, objavljuje kako je američka diplomatija manevrisala Vatikanom, odnosno poslednjim godinama vladavine pomenutog Pape. U Izveštaju tajnog dosijea Vikiliks opisana je američka saradnja sa Vatikanom tokom ratnih zbivanja na Kosovu i kako su Amerikanci privoleli Papu, u trenutku kada Jovan Pavle Drugi nije bio ubeđen da treba napasti Srbiju, da ne ustane protiv rata. Vašington je želeo da iskoristi Vatikan koji ima veoma razgranate i snažne diplomatske veze kako bi osnažio što jače svoju strategiju. Model i sporazum sa Vojtilom protiv komunizma izgrađen tokom Hladnog rata bio je: „Dijalog sa uzajamnim koristima.“
Tako je, posle pada Berlinskog zida, trebalo taj isti model ponoviti na Balkanu. U dokumentima Vikiliksa stoji da Vatikan ima tri prioriteta: „Braniti mir i izmirenje iz humanitarnih razloga, zaštititi katoličku populaciju i njene interese i ojačati uticaj u pravoslavnom svetu. Jedan od ključnih ciljeva Jovana Pavla Drugog bio je prevazići vekovni raskol  između katolika i pravoslavaca…“
U Izveštaju koji datira od 11. juna 2001. godine predsedniku Bušu nabrajaju se uspesi ostvareni u prethodnoj Jugoslaviji: „Američka vlada je uvukla Svetu Stolicu u promovisanje ratnog rešenja na Balkanu. Tokom bombardovanja NATO-a na Kosovu radili smo u veoma tesnom kontaktu sa Vatikanom kako bi se eliminisale kritike protiv vojne akcije. Jedna Papina izjava protiv ratnog pohoda tipa „nepravedni rat“ učinila bi suvislost Alijanse mnogo težom za održavanje.
Potom smo gledali da pritisnemo Vatikan da izvrši uticaj  na hrvatski nacionalistički kler u Bosni i Hercegovini. Podsticali smo izmirenje pokretanjem i potenciranjem projekata na Kosovu i u Bosni zajedno sa Katoličkom zajednicom „Sveti Eđidio“, uz podršku i podsticaj vatikanske ambasade. „Sveti Eđidio“ je bio domaćin međukonfesionalne konferencije sa religijskim liderima ključnim u Bosni 8. juna 2001. godine. Ovi projekti su bili finansirani od strane Stejt departmenta“.
U američkom fajlu stoji opširno opisano kakva je bila uloga Svete Stolice i u skidanju režima Sadama Huseina. Posle 11. septembra 2001. godine Bela kuća se koncentrisala odmah na glavni cilj: obezbediti saglasnost Svete Stolice za vojni napad na Irak. Vatikan u početku nije bio za odmazdu gde bi bio uvučen Irak jer bi to miniralo „pozitivnu neutralnost Vatikana“, ali je dve godine američke intervencije uverilo  vatikanske vlasti u neophodnost skidanja diktatora iz Bagdada i tako Amerika dobija od Svete Stolice zeleno svetlo za vojnu intervenciju pod vođstvom UN; Vatikan „nije više protiv sa obrazloženjem da je Sadam pretnja za svet i svoj narod i da treba da bude skinut s vlasti. Vatikanski kardinali najzad izražavaju svoj ‘respekt’ za tešku odluku predsednika Buša…“
Ali to je neka druga priča.

3 коментара

  1. Alojzu Stepincu je FNR Jugoslavija posle rata sudila i OSUDILA pravosnazno za ucestvovanje i saradnju sa Pavelicevim vlastima i NDH fasistimakoji su izvrsili genocid nad Srbima. Posle je Stepinac robijao u Lepoglavi, pa u kucnoom pritvoru gde je umro. Odmah potom papa Pije je 1952 godine unapredio potvrdjenog ylocinca u zvanje kardinal. Jugoslavija je odlucno raskinula diplomatske odnose sa Vatikanom.

    Posle nekoliko decenija Franjo Tudjman, sada vidimo naredbodavac etnickog ciscenja Srba iz Hrvatske,je naprasno rehabilitovao osudjenog Stepinca i urgirao kod Vatikana. Jovan Pavao, Vojtila je 1998 godine proglasio za Blazenog Alojza Stepinca??? Vatikanska greska ili nesto drugo!?
    u Drugom svetsko ratu aktivno su Stepincevi svecnici ucestvovali u pokrtstavanjima i zlocim=nima nad Srbima u NDH.
    +
    _______________
    Finski stručnjak za balkansku politiku Ari Rusila u svom tekstu navodi da je Jasenovac za nacističku Njemačku bio više oruđe za etničko čišćenje, dok je za ustaše ključnu ulogu imao “vjerski aspekt”.

    On podsjeća da su lideri tadašnjeg ustaškog režima najavili da će “zaklati trećinu srpske populacije u Hrvatskoj, deportovati trećinu, a preostalu trećinu pokatoličiti”. Svako ko je odbio da bude pokatoličen bio je likvidiran.

    “Može se reći i da je vjerski motiv i brutalnost krvnika bio vodeći princip u Jasenovcu. Poznato je da su 743 rimokatolička sveštenika bili pripadnici ustaškog pokreta i lično ubijali Srbe, Jevreje i Cigane. Jedno vrijeme Jasenovac je bio pod kontrolom fra Filipovića Majstorovića koji je priznao da je svojom rukom ubio 40 000 Srba”, piše Rusila. …
    __________

    Primjera radi, 1986. godine američka vlada objavila je dokumente iz kojih se vidi da je Vatikan organizovao let ustaškog lidera Ante Pavelića iz Evrope u Argentinu uz još 200 višerangiranih zvaničnika iz njegovog režima.

    Pavelić je dobio utočište Vatikana, Španije i Argentine – navodi “Svijet Evrope.” …….
    _______________________

    Preko 740 rimokatolickih svecenika je ucestvovalo u ylocinima i nasilnim pokrstavanjima a njazloglasniji je upravnik Jasenovca fratar Miroslav(Tomislav) Filipovic-Majstorovic, koji je i licno likvidirao Srbe ,Jevreje,Cigane.Pa zlu su bili poznati i fra Brekalo,Matkovic, Brkljanjic,….

    1946. Filipović- Majstooripvic je izveden pred sud u Beogradu zbog ratnih zločina,proglasen krivim i osudjen na smrt.

  2. ‘Регрутовати папу Војтилу’ је замена теза.

    Све одлуке и директиве о томе шта се дешава у свету долазе из Ватикана (Црни папа и језуити).

    О томе пише и Џон Фелпс у својој књизи Ватиканске убице.

  3. Danas, u Kuci cveca…(insert), *oni* bi da se ufunjaju u *plavi voz*…?
    …………………………………………………………………………………………………………………..

    *…..odnekud se pojavljuje i delegacija SPS, stari komunisti zvižde…
    Ministar prosvete Žarko Obradović, nekako pažljivo, birajući da ne kaže nešto „mimo protokola“, izjavljuje: „Naša stranka pamti Josipa Broza Tita kao čoveka i državnika koji je, objektivno, ime Jugoslavije učinio mnogo poznatijim nego što je bilo do tada. Tito je i dan-danas sinonim jedne države koja je imala svoje vrednosti i poštovanje u velikom broju zemalja sveta. O tome najviše znaju naši diplomatski predstavnici“, rekao je Obradović.
    Aleksandar Antić bio je nekako iskreniji: „Josip Broz Tito, prvi predsednik Jugoslavije, počasni građanin Beograda i ogromnog broja gradova širom sveta, čovek je koji je bez ikakve dileme obeležio vreme u kome je živeo, predstavljao političku sigurnost koja je prevazilazila okvire Srbije, Balkana i Evrope, znači jedan od političara koji je ostavio jedan od najznačajnijih doprinosa u novijoj političkoj istoriji čitavog sveta. Čovek koji je menjao svet oko sebe i koji zaslužuje sve naše poštovanje“, rekao je Antić, iskreno. Onda SPS otišao,…*

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *