Potapanje „Atlantisa“ kao „genocid u kulturi”

Piše Nikolina Čučković

Mnogo je nejasnoća oko ukidanja ove emisije Drugog programa Radio-Beograda: „Atlantis“ je ukinut posle sednice Programskog odbora koji, međutim, nije ovlašćen da skida emisije sa programa, a njegovi članovi kažu da to nisu ni tražili već smatraju da je emisiju ukinuo Upravni odbor.  Predsednik Upravnog odbora tvrdi da „ne zna ništa o tome“, generalni direktor RTS, kao i direktor Radija, kažu takođe da oni „nisu ugasili emisiju“

Vest o ekspresnom ukidanju „Atlantisa“, emisije koja se emitovala na Drugom programu Radio-Beograda, nedeljom, fascinantnom brzinom protutnjala je prostorima internet magazina, portala, blogova i sajtova, od „Balkan magazina“, na kojem je ukidanje emisije prvi put problematizovano, pa potom do skupštinske govornice na kojoj je pitanje ukidanja emisije poslanik DSS-a Željko Tomić postavio kao poslaničko pitanje.
Internet magazini su potom iz dana u dan objavljivali nove detalje u vezi sa slučajem „Atlantis“, razumevajući do kraja  da se radi o novom činu drame u kojoj se suočavamo sa pitanjem: „Kako upokojiti svog vampira“.

KULTURNI GENOCID
Malo je  emisija koje su doživele da budu ukinute bezmalo dva puta za tako kratko vreme – tokom trajanja jedne programske šeme. Emisija „Atlantis“ je naime trebalo da bude ugašena 1. februara 2011. godine, ali se od njenog ukidanja odustalo kada je nevladina organizacija za pitanje medija „Amicus Iuris“ pokrenula akciju preispitivanja razloga za ukidanje emisije u kojoj su gosti bili najznačajniji inostrani i domaći intelektualci, a opseg tema i način na koji su obrađivane na takvom nivou da bi njeno ukidanje predstavljalo „kulturni genocid“, kako se izrazio čelni čovek ove nevladine organizacije. Slušaoci su burno protestvovali, a ukidanju su se usprotivili i intelektualci iz sveta, koji su u tom činu videli akt sveopšteg vandalizma nad kritičkim mišljenjem i savesti. Dijana Džonston je u pismu generalnom direktoru televizije Aleksandru Tijaniću i glavnom i odgovornom uredniku Radio- Beograda 2 Đorđu Malavraziću, napisala između ostalog da nema nikakve logike, ni smisla „ukinuti jedinu emisiju iz Srbije koja je poznata u svetu“ i to u trenutku kada se političari Srbije utrkuju oko što temeljnijeg i impresivnijeg dodvoravanja tom istom svetu.
Mnogo šta ostaje nejasno u vezi sa ukidanjem ove emisije: „Atlantis“ je ukinut posle sednice Programskog odbora koji, međutim, nije ovlašćen da skida emisije sa programa, a njegovi članovi kažu da to nisu ni tražili već smatraju da je emisiju ukinuo Upravni odbor.  Predsednik Upravnog odbora je, sa svoje strane, rekao novinaru „Balkan magazina“ da ne zna ništa o tome. Generalni direktor RTS, kao i direktor Radio- Beograda, kažu da nisu ugasili emisiju „Atlantis“ i upućuju na urednika Radio-Beograda 2, koji odbija, pak, da uspostavi kontakte sa novinarima i najavljuje svoj odgovor za četvrtak kada se, kako je objavljeno (na blogu NSPM-a), vrati sa bolovanja.
Predsednik Programskog odbora Dragoljub Mićunović rekao je za „Balkan magazin“ da emisiju „Atlantis“ na Drugom programu Radio-Beograda nije ukinuo Programski odbor RTS, već Upravni odbor i uredništvo Radio-Beograda:
„Na Programskom odboru vođena je debata o toj emisiji, ali nikakvi zahtevi nisu podneti, niti su se tražile personalne promene“, rekao je Mićunović. Tom prilikom on je precizirao da su zamerke na ovu emisiju „kršenje elementarnih prava, stavovi o diskriminaciji, pitanje profesora Trifkovića, ocene Srebrenice i holokausta“. A zatim utvrdio: „Ja, kao slušalac, imam pravo da kažem da li mi se sviđa ili ne, posebno sa stanovišta Javnog servisa“.
Znači li to da Mićunović pere ruke od ovog posla, ostaje da vidimo.
Sa druge strane, akademik Nikša Stipčević, predsednik Upravnog odbora „RTS“, rekao je „Balkan magazinu“ da nije obavešten o ovoj promeni i da ne zna ništa o tome, kao i da odluka o ukidanju emisije „mora da je donesena na predlog Programskog odbora“.

„NAJVEĆA OPASNOST PO NAŠE DRUŠTVO“
Željko Ivanji, član Programskog odbora iz redova G17 Plus, sa svoje strane je konstatovao da je uredništvo programa u obavezi da reaguje na emisiju u kojoj se praktikuje „govor mržnje i relativizuje svaki zločin“. „Ovo je neprihvatljivo, a posebno za Javni servis i urednici moraju da preuzmu odgovornost. Relativizacija zločina je od najveće opasnosti po naše društvo. Ne može se reći, na primer, da u Srebrenici nije bilo pogroma“.
Tako je, zbrda-zdola,  sve pretvoreno  u  niz optužbi o „Atlantisu“ kao vrhovnom medijskom zlu koje treba osuditi kako bi poput kancera bio odstranjen iz zdravog tkiva društvenog i medijskog organizma. Ovde se previdelo da se upravo „Atlantis“ fenomenima holokausta i totalitarizma, diskriminacije i zločina bavio u nizu emisija u kojima je istraživan fenomen destruktivnosti, od prvih poznatih tragova o postojanju ljudskih skupina (lovac sakupljač), do totalitarizma najnovije generacije, koji se u političkom univerzumu i institucijama diskursa uspostavlja sredstvima demonstriranim od strane gospode Mićunovića i Ivanjija: novogovorom na kojem počiva politička korektnost koja prenošenjem na teren pozitivnih zakona na mikro i makro globalizacionom planu pretvara čovečanstvo u najmanji mogući sadržilac onih koji neće moći da ugroze postojeći poredak.
Autorka Biljana Đorović napominje da optužiti emisiju kao što je „Atlantis“ za relativizaciju zločina, znači nasesti na ograničenost čuvara Novog svetskog poretka  koji su sa svojih stražarskih osmatračnica budno osluškivali, beležili i cinkarili ovaj program obavljajući misiju moralnih janičara u procedurama disciplinovanja Srba u skladu sa pravilima „postmodernističke konclogorologije“, što je pokazano u „Filozofiji u Dišanovom pisoaru“ Milana Brdara.
„’Atlantis’ je emisija u kojoj se više nego u bilo kojoj drugoj tragalo za prirodom i konstantama logorskog univerzuma koji se oslanja na ontološku prirodu zla, oličenu (kako se pokazalo) u vodećem idealu današnjeg sveta.  Slušaoci ‘Atlantisa’  znaju da se do takvih znanja ne dolazi lagodnom vožnjom po širokim bulevarima institucionalnog znanja, već da je nužno „gatati po pepelu“. A gatanja po pepelu vodila su do znanja o istinskim tvorcima ideja o  holokaustu i nesumnjivim počiniocima genocida: belim kolonizatorima koji su gotovo istrebili urođeničko stanovništvo gde god da su imperijalne misije odlučile da krenu sa svojom vazda nadmoćnom tehnologijom, oličenom  u „pametnim“ bombama i medijskoj elektronici“- kaže Đorović.

PEDAGOGIJA POTLAČENIH

U „Atlantisu“ se  prema zadatoj poetici autorke odgonetalo to istinsko relativizovanje  zločina, oko kojeg je, kako kaže Pekić, organizovana velika laž u cilju racionalizacije, „rasterećenja“. Reč je o laži koja je suvereno zavladala istorijom i sudbinom čovečanstva, te su se tako „naša filozofija, naša nauka, naš moral i naša vera, naša duhovna kultura, realizovali kao elaborirani sistem „dvomisli“, putem kojih smo sakrili od sebe istinu o padu i vlastite grehove.“  Pedagogija potlačenih: Eme Sezer, Paola Freira; oslobodilačka teologija, narodne istorije SAD i trećeg sveta, Eduardo Galeano: „Otvorene vene Latinske Amerike“, ciklusi emisija o Šekspiru, Pekiću, istorijatu mučenja i smrtnim kaznama, inkviziciji, geoinženjeringu, bioinženjeringu, savremenoj tehnologiji i eugenici kao ishodišnoj tački biopolitike, to je deo   tema koje predstavljaju konstantu emisije „Atlantis“. Teologija moći je u cilju svog kontinualnog opravdanja u najnovije doba kreirala, kako  je dobro poznato, nova značenja, nove tirane i nove istrebljivače u koje je trebalo ugurati i Srbe kao samo ime za zlo. Da bi se ova konjunkturna semiotika sačuvala i krenulo dalje u racionalizaciju sve opsežnijih zahvata bilo je neophodno uspostaviti i održavati nedodirljivost tabua političke korektnosti, pa je najveće zgražavanje i šok u vezi sa „Atlantisom“ proizvodilo preispitivanje zvanične verzije srebreničke tragedije, u „Atlantisu“ otpočete razgovorima sa profesorom Edvardom Hermanom, čovekom koji je sa Dejvidom Petersonom u studiji „Politika genocida“, na srpskom jeziku objavljena zahvaljujući emisijama „Atlantis“, napravio briljantan ekspoze o smrtonosnoj industriji laži velikih sila, braneći pravo svih nas na verodostojno sećanje.
Da li se treba čuditi što je emisija ukinuta u trenutku kada je trebalo da bude realizovan ciklus emisija povodom najnovijeg izdanja fonda Istorijski projekat Srebrenica iz Holandije: „Deconstruction of a virtual genocide: An intelligent person’s guide to Srebrenica“, u kojem je, pored Stefana Karganovića i Ljubiše Simića, bilo predviđeno da gostuju Edvard Herman, Džordž Pamfrej, J. P. Maher, Endi Vilkokson…
Izvesno je da je „Atlantis“ emisija u kojoj su gostovali ljudi od ogromne erudicije, znanja i ugleda, kako iz zemlje, tako i iz inostranstva, mislioci, profesori i pisci: Edvard Herman, Noam Čomski, Majkl Parenti, Džudit Risman, Majkl Čosudovski, Džon Lokland, Džon Stauber. Gostovao je tu i Džon Pildžer, na ličnom primeru je pokazao šta znači biti novinar i autor koji ne pristaje na institucionalno-strukturnu poziciju medija i novinara kao transmisije moćnih interesa, čovek koji je, da navedemo samo taj primer, svojim dokumentarnim filmom: „Paying The Price: Killing The Children Of Iraq“, otvorio oči Zapadu, pokazujući svu monstruoznost sankcija za masovno uništenje, nametnute Iraku posle invazije Kuvajta avgusta 1990, što je predstavljalo „najveću genocidnu akciju u poslednjih trideset godina, kako u pogledu broja žrtava, tako i u pogledu svesti o posledicama ove politike, kod onih koji su je kreirali“.  Napomenimo da su gotovo svi pobrojani elitni sagovornici emisije „Atlantis“ bili i sagovornici u serioznim i zapaženim  intervjuima posebno napravljenim za „Pečat”.
I, naravno, uprkos svemu tome: „Atlantis“ nije bio „politički korektna emisija“. Organizacija velike laži o dešavanjima na prostoru bivše Jugoslavije  delimično je zahvaljujući njoj naprsla i više joj nikakvi „kerberi“, stražarske kule za nadgledanje pravovernosti, bodljikave žice obavijene oko institucionalnog diskursa, neće povratiti funkcionalnost. Tog vampira upokojila je sama praksa imperijalnih pohoda u vidu orvelijanskih ratova kojima nema kraja i u kojima se, kao na dlanu, sagledava mesto i uloga  Srbije i Srba u tom procesu koji se sada realizuje kao planetarna konclogorologija.

_______________

Vojislav Koštunica „Otvorena represija režima“

„Gašenje emisije Atlantis na Drugom programu Radio-Beograda predstavlja otvorenu represiju režima i ponovno uvođenje moralno političke podobnosti u javni život. Vlast više ne može da izdrži da na Javnom servisu postoji makar i jedna jedina emisija u kojoj se iznose kritički stavovi prema evroatlantskoj politici sadašnjeg režima. Tako se ponovo vraćaju stara vremena jednoumlja i ukidanja svakog drugačijeg mišljenja. Javnost bi trebalo da najoštrije osudi gašenje emisije koja već godinama postoji, bez obzira na to da li se slažemo ili ne slažemo sa idejama koje se iznose u toj emisiji. Ovo je pitanje elementarne medijske slobode i prava na slobodnu javnu reč. Ne treba čekati da se posle zatvaranja emisije počnu zatvarati i ljudi koji drugačije misle“, rekao je predsednik DSS dr Vojislav Koštunica.

_______________

Dragoljub Mićunović „Dikriminacija“

Emisija „Atlantis“ na Drugom programu Radio-Beograda nije ukinuta zbog Programskog odbora RTS, već su to uradili Upravni odbor i uredništvo Radio- Beograda, rekao je predsednik Programskog odbora Dragoljub Mićunović.
„Na Programskom odboru vođena je debata o toj emisiji, ali nikakvi zahtevi nisu podneti, niti su se tražile personalne promene. Zamerke na ovu emisiju su kršenje elementarnih prava, stavovi o diskriminaciji, pitanje profesora Trifkovića, ocene Srebrenice i holokausta. Ja, kao slušalac, imam pravo da kažem da li mi se sviđa ili ne, posebno sa stanovišta Javnog servisa“, naveo je Mićunović.
Akademik Nikša Stipčević, predsednik Upravnog odbora „RTS“, rekao nam je da nije obavešten o ovoj promeni i da ne zna ništa o tome, kao i da odluka o ukidanju emisije mora da je donesena na predlog Programskog odbora.
Željko Ivanji, član Programskog odbora iz redova G17 Plus, izjavio je da je obaveza uredništva da reaguje na stvari koje su se govorile u emisiji „Atlantis“ i bez kritika Odbora.
„Urednici Radio-Beograda i ranije su dobijali pretnje i trpeli pritiske da se ne preduzima ništa po pitanju ove emisije. Predsednik odbora Mićunović je insistirao da se ovo raspravi i dobio je podršku. Tako smo dali i podršku uredništvu da reaguje, mada urednik mora da reaguje bez obzira na pritiske ili podršku jer je to njegova obaveza. Mi tamo nismo doneli nikakvu odluku, ali smo bili saglasni da emisija navodi na govor mržnje i relativizuje svaki zločin. Ovo je neprihvatljivo, a posebno za Javni servis i urednici moraju da preuzmu odgovornost. Relativizacija zločina je od najveće opasnosti po naše društvo. Ne može se reći, na primer, da u Srebrenici nije bilo pogroma. To nije za raspravu. Mada u toj emisiji i nije bilo nikakve debate i to je njen najveći problem. Problem je što bi neko mogao te stavove da poistoveti sa stavovima Javnog servisa jer se emituju na njegovom programu“, rekao je Ivanji.

_______________

Đorđe Malavrazić „Kršenje novinarskog profesionalizma“

„Emisija „Atlantis“ već duže vreme ne odgovara konceptu Javnog servisa koji zahteva objektivnost i nepristrasnost u novinarskom pristupu. Zapravo, reč je o sistematskom kršenju osnovnog pravila novinarskog profesionalizma da uvek treba čuti i drugu stranu.  Emisija „Atlantis“ je često bila kritikovana na Programskom savetu i kolegijumu direktora Radio-Beograda, i da je njena sudbina bila više puta razmatrana i tada bi počinjale kampanje u njenu odbranu putem različitih sajtova, a i povremeno bi se u njoj čuli dobri intervjui, ali bi se ubrzo sve izokrenulo i pošlo u istom pravcu“, rekao je Đorđe Malavrazić.

166 коментара

  1. Pa, cenzorske makaze zamalo da odu u staro gvožđe, ali se povampiriše istinski cenzori. Vikipedija- cenzori u Srbiji – XXI vek – Malavrazić – Mićunovič – Ivanji. Proverite. Ako ih nema, dopišimo.

  2. Otvorimo novi Goli. Nedostaje vladajućoj garnituri. Cenzori Ura!!!!

  3. Cenzori: pozdravio vas drug Lunačarski.

  4. nezelimdabudemovca

    Emisija je ukinuta ?!
    Ne plaćajmo im pretplatu.
    Neka cinzurišu za svoje pare!

  5. Bio sam redovan slušalac radio Baograda2. Drugi program je uvek bio ispred drugih programa koji su se mogli slušati. Šta im je trebalo da ukidaju najbolju emsiju. Čuo sam i da su pre nekoliko dana prekinuli emitovanje neke dokumntarne emisije u kojoj su naši generali govorili o bombardovanju.

  6. Tekst je vrh. Čestitam autorki i Pečatu. Slušalac sam Atlantisa od kada su bile emitovane “Šifre minulog vremena” sa Pekićem, Stojadinovićem i Ljiljanom Pekić. To je stvarno kultna emsija. Smetalo im je što je istraživala i pokazivala šta se događa tako da su slušaoci bili odlično upućeni u mehanizme. Cilj medija je da zaglupe. E, ovde je bilo suprotno. Pozdravljam Biljanu. Hvala vam.

  7. cinjenica je da je emisija skinuta iz programa, da je cenzura obavila svoj zadatak, ali sada svi pokusavaju da operu ruke i titulu pojedinacnog cenzora retvore u kolektivno zvanje
    dole cenzura, ziveo atlantis!

  8. Ostvaruje se naše pravo da ne znamo ništa.
    Srbijašume sve opljačkaše i ogoliše. Priča se da će biti prodate Nemcima. Naravno da im smetaju ovakve emisije koje bi bacilo svetlo javnosti na pacove. Pacovi to ne vole. Više vole mrak. I narod im smeta. Hoće da ima neka prava. Pa još pravo da zna sve. Kako smo to mogli da mislimo. Mi smemo da mislimo ono što od nas očekuje Đorđe Malavrazić. Pre neki dan prekinuli su emsitovanje dokumentarnog programa u kome je bilo reči o bombardovanju. Govorila su dva generala, kad… puče… Mastavlja neka muzika. Bez objašnjenja. Neću više da slušam taj radio a bio mi je najvažniji informacioni kanal.

  9. Hvala Pecatu na korisnim informacijama. A od strane slusalaca “Atlantisa” gospodja Djorovic ima punu podrsku, sto smo i dokazali razlicitim akcijama, a imamo nameru to da radimo i ubuduce, dok god ova znacajna i slobodoumna emisija ne bude vracena na talase Drugog programa Radio Beograda.
    Pozdrav citaocima Pecata, budite uz nas jer se borimo za slobodu medija,a protiv cenzure!

  10. Cenzura je antikulturni cin.
    Stoga podrzimo Atlantis!

  11. U odbranu Pescanika stale su mnoge organizacije, a u odbranu Atlantisa sami gradjani – pojedinacno…Prosudite sami.

  12. Ochito se preko Atlantisa prelamaju interesi aktuelnih politichkih elita.Ipak, treba reci da je to, pre svega, emisija iz kulture, i da su ovim najvishe oshteceni pretplatnici javnog servisa.

  13. Sličnosti između Nerona i Klintona

    Spaliti sve što im se ne sviđa

    I rimski imperator i američki predsednik uzeli su prezime očuha. Prvi je spalio Rim na početku milenijuma, a drugi na njegovom kraju raspaljuje požare širom sveta. U Jugoslaviji, a posebno na Kosmetu, ostavio je sprženu zemlju

    Sa živim lomačama je počeo prvi milenijum nove ere kada je pod imperatorom Neronom 64. godine zapaljen Rim, metropola tadašnje svetske velesile. Drugi milineijum se završava sada požarima i živim lomačama koje potpaljuje Klinton, vođa današnje jedine svetske velesile.

    Rimljanin Sueton je prema opširnom kazivanju svoga oca, koji je živeo u vreme Nerona i bio očevidac tadašnjih zbivanja, uključujući i spaljivanje Rima 64. godine – u knjizi “Život cara Nerona” (što je osamnaest vekova docnije preveo i u Štutgartu 1864. godine objavio Adolf Štar) – zabeležio:

    “Neron je pod izgovorom da mu se ne dopadaju stare, ružne zgrade i uzane krivudave ulice, zapalio grad Rim i to tako očevidno da se mnogi konzularovi službenici nisu usuđivali da zaustave careve sluge koji su zapaljenim bakljama palili kuće… Šest dana i šest noći buktala je plamena nesreća i narod je bio prisiljen da traži zaklon u spomen-svetilištima i u grobnicama. Tada su pored nebrojeno mnogo stambenih kuća izgorele i palate starih vojskovođa i odvajkada slavljeni božanski hramovi, kao i uopšte sve znamenitosti iz prethodnih vremena. Car Neron je sa Mecenove kule posmatrao tu užarenu stihiju i u radosti zbog ’lepote vatre’ – kako se sam izrazio – ogrnut svojom poznatom teatralnom odorom, recitovao je celi spev o osvajanju Iliona (Troje)…. Takvog samodršca je svet podnosio gotovo četrnaest godina, a onda je on najzad svrgnut…”

    Neron, gospodar ondašnjeg sveta, uživao je što požar uništava njegov prestoni grad, u zemlji pod njegovom vlašću.

    Obesni i bezobzirni

    Kao “lider” današnjeg “slobodnog sveta”, predvodnik SAD i NATO-a, Klinton je, bombama i raketama, vatrom i ognjem, razorio stotinak gradova i naselja u Srbiji, opustošio Kosovo i Metohiju do temelja.

    Američke bombe u NATO agresiji nisu poštedele crkve, čak i one stare više vekova, kao i druge građevine od posebne istorijske i arhitektonske vrednosti. Čak su uništavani i arheološki lokaliteti.

    Istorijske znamenitosti koje su od rimskog doba preživele gotovo dva milenijuma i sačuvane do danas, razarane su sada stihijom i tehnologijom kojom Amerika hoće da uvede svet u treći milenijum. Neron je po zlu zapamćen zato što je zapalio samo “svoj” Rim, Kliton je zapalio stotinak gradova i sela u Srbiji, na Kosmetu, oterao u smrt hiljade ljudi širom Jugoslavije, koja je 6.000 kilometara daleko od Amerike.

    Drevni rimski hroničar Sueton je zabeležio nastrane osobine cara Nerona: “Obestan, naduven, sladostrasnik, raspusnik, gramziv, svirep.” Sueton piše: “Nema tog krvnog srodnika, tog rođaka na koga car Neron nije nasrnuo, šaljući dželate da ih smaknu.” Neron je slugama naredio da ubiju njegovu majku Agripinu, njegovu prvu ženu Oktaviju, njegovog polubrata i stvarnog naslednika prestola Britanikusa, naredio da ubiju i njegovog učitelja filozofa Seneku.

    Istoričar Rodžer Moris i dugogodišnji savetnik Bele kuće Dik Moris u svojim knjigama o Bilu Klintonu opisuju niz negativnih osobina sadašnjeg američkog predsednika, pre svega bezobzirnost, gramzivost, pohlepu za vladavinom, korupciju, sladostrašće, nemoral. Najbliži Klintonovi saradnici i partneri Vinsent Foster i Džems Mekdagal završili su naprasno – prvi samoubistvom, drugi je nađen mrtav u zatvoru. Obojica su prerano prigrabili preveliku vlast: Neron je u sedamnaestoj godini postao car i gospodar antičkog sveta, Klinton je u 32. postao guverner Arkanzasa a u 46. šef jedine supersile i gospodar severnoatlantskog sveta.

    Spaljivanjem Rima Neron je krivicu prebacio na hrišćane i onda počeo da ih progoni i ubija. Za bežanje Šiptara od bombi NATO-a Klinton je okrivio Srbe i zato ih i dalje bombarduje. Komentator Francuskog internacionalnog radija je Klintona ocenio ovako: “Bolesno ambiciozan karijerist, bez odgovornosti, bez pamćenja. To znači da ne zna, ne uvažava istoriju, ruši epohe, kulture i vekovne vrednosti, seje požar i pustoš po svetu (u četrdeset zemalja pod vojnom intervencijom), što je Neron radio samo u Rimu.”

    Istorija je ostavila pouku: Neron, ogrezao u gadostima i nasilju, sišao je sa uma, poludeo, Senat ga je osudio na smrt i u 31. godini života je izvršio samoubistvo.

    Neron se zaogrnuo tuđim imenom, u stvari se zvao Lucius Domitius Ahenobarbus a sam se nazvao Neron Claudius Cezar Drusus Germanikus – po očuhu.

    Bilu Klintonu je pravo ime Vilijam Džeferson Blajt a preuzeo je ime očuha. Ali, kako je ocenio francuski komentator, Bil Klinton nema pamćenje, nije učio iz istorije.

  14. Ovde je po meni stradala kultura, a demokratija je pokazala svoje tamno nalicje. Jer, emisija je nestala sa programa, a niko o tome nema adekvatan odgovor – kako se to dogodilo. Ako bi se tako nastavilo, moze se ocekivati da ce jedna po jedna emisija, odlukom ne zna se koga, kada i gde, nestajati u medijskom mraku. Gospodo, zapitajte se sta uciniste i sta i dalje cinite, i sa javnim servisom i sa javnom sferom. Ovim cinom, na velika vrata ste uveli cenzuru u javni zivot Srbije. Ako i ne budete snosili politicku odgovornost, svakako cete snositi istorijsku.
    Vratite Atlantis gradjanima, Srbija to zasluzuje.
    Hvala.

  15. Iz clanka se povodom ovog nemilog slucaja koji se dogodio Atlantisu moze iscitati sledece:
    da drzavni radio, tacnije Drugi program Radio Beograda, kao javni servis zastupa stranacke, i dnevnopoliticke interese, umesto univezalnih, i onih koji su od interesa za gradjane i civilno drustvo. A zatim, da mehanizmi pritiska i represije na medije koje smo bili pomalo i zaboravili – kao sto je cenzura, ponovo stupaju na politicku i medijsku scenu drzave. I najzad, da je emisija cenzurisana stihijno, bez odgovarajuce dokumentacije, papira i odluka, takoreci usmenom predajom,potpomazuci se improvizacijom.
    Da li su partijski cinovnici javnog servisa danas toliko osioni, da uz pomoc improvizovanih postupaka i bez ikakvih odluka skidaju emisije sa programa. A da se tom prilikom gradjani nista ne pitaju, da o tome nema nikakve rasprave, i da takvu emisiju sada treba seliti s linka na link, kako bi gradjani culi od kakvog je kulturnog i prakticnog znacaja bila za ovu drzavu, odnosno sve njene gradjane, ili bar za one koji se za ozbiljne teme interesuju.

  16. Prvi put cujem za kampanje po sajtovima za odredjene emisije. G. Malavrazic valjda misli da ce slusaoci, koji su prikraceni za slusanje svoje omiljene emisije na radiju, sedeti skrstenih ruku dok on nesmetano cenzurise sve nepozeljne sadrzaje sa naseg radija. Nikako gospodo da shvatite da vi treba da servisirate nase potrebe, a ne mi vase. Dakle, slusalac je uvek u pravu, jer on je adresa na koju se vas medij obraca. Slusalac reaguje, i to nije kampanja, vec revolt. I nije uzrok, nego posledica vaseg nekorektnog metoda odlucivanja. Ako neko vodi kampanju za cenzuru, onda ste to svakako vi. A zalosno je da slusaoci radija brane svoj radio od urednika koji rade na istom. Vi treba da razmislite za koga pravite program – za vas, ili za nas slusaoce.
    Zahvaljujem se na prostoru, pozdrav sjajnoj Biljani Djorovic, slusaoci Atlantisa su iskreno uz vas.

  17. Kratko i jasno: podrska za Atlantis!

  18. Da li je to ovde demokratija shvacena u suzenom obliku, kao parijsko delovanje demokratske stranke, ili sam ja to pogresno shvatio. Ako je demokratija Demokratska stranka, onda predlazem da oni iz svoje clanarine osnuju i izdrzavaju neku radio stanicu koja ce se baviti onim tumacenjima kulture koja ne postavljaju pitanja sto nas se ticu. Sto se G 17+ tice, oni neka im prave bilborde.
    Zalaganjem za vracanje u program emisije Atlantis, zalazem se ujedno i protiv cenzure, kao i partijnosti radija odnosno javnog servisa.

  19. Samovolja je protivna i demokratiji i kulturi, nema te odluke na javnom servisu koja se donosi, ili ne donosi na ovakav nacin.
    Vratite Atlantis gradjanima, imamo pravo da mislimo razlicito.

  20. Mislim da bi zbog ovog skandala i blamiranja institucije demokratskog odlucivanja i Upravni odbor i Programski savet, kao i glavni i odgovorni urednik Radio Bgd-a 2 trebalo da podnesu neopozive ostavke.

  21. Odlican tekst N. Cuckovica.
    Dok ovo citam, kao da se ispisuje pocetak novog doba gde je cenzura dobila naziv Veliki brat, emisija je skinuta sa programa, a niko ne zna kako.
    Veliki brate, vrati Atlantis slusaocima, kultura je vazna za covekov zivot.

  22. Krsenje urednickog profesionalizma sastoji se u tome da se bez Zapisnika, odluke i ozbiljnih argumenata ukine jedna ozbiljna emisija iz kulture, istrazivackog karaktera. Zbog toga bi g. Djordje Malavrazic trebalo da snosi odgovornost, a profesionalna udruzenja i pojedinci da reaguju.

  23. Bespogovorno cenzorsko pravilo – jednoumlje u kulturi i drustvenom zivotu.

  24. Веома је важна реакција интелектуалаца на укидање слободе говора.Дужност је сваког слободног човека да реагује на укидање било које слободе, а посебно слободе говора.Одсуство реакције на одузимање слободе вуче друштво у све већу неслободу.Крајњи исход оваквог процеса су концетрациони логори,потпуни губитак слободе.

    ВЕЛИКА ПОДРШКА И ВЕЛИКО ХВАЛА СВИМ СЛОБОДОУМНИМ ЉУДИМА КОЈИ СУ ДАНАС ДИГЛИ ГЛАС И КОЈИ ЋЕ ДИЋИ ГЛАС У ОДБРАНУ СЛОБОДЕ.

  25. Vrlo zabrinjavajuca pojava. Trebalo bi hitno reagovati, napraviti mrezu intelektualaca koja ce glasno reagovati na pojave cenzure u kulturi i medijima.

  26. smatram da je ovo opasan presedan i da cenzorske pokusaje treba organizovano zaustaviti da se ova posast ne bi prosirila na sve medije u srbiji
    za atlantis i slobodu medija u srbiji

  27. Небојша Ј.

    Малавразић ће да буде одговоран за прикривање истине о Chemtrailsima, око ГМО, Codexa Alimentariusa, јер је укидањем Атлантиса спречио Биљану Ђоровић да нас о томе надаље обавештава. Државни медији у Хрватској не спречавају информације о ГМО, Chemtrailsima и Codexu Alimentariusu, то иде на ХР ТВ2. Хрватски медији својим грађанима дају на информативни увид баш СВЕ, али кућа РТС НЕ!

    Слоган РТС-а, је:
    “ваше је право да знате све”.

    Нисмо ми слушаоци радио београда 2 дебили и ретарди па да Малавразић брине о нама, шта је теорија завере, а шта истина, он је дужан да нам обезбеди све информације, јер како ћемо ми да знамо то “све”, ако Малавразић укида Атлантис (?!) који једини на РТС-у у потпуности прича чињенице те друге стране која се прикрива, и тек са тим чињеницама ми знамо баш СВЕ, а хвала бугу имамо главу за размишљање, да разлучимо шта је шта, но Малавразић нам ускраћује да знамо све и третира нас као ретарде без мозга, за које он одлучује шта ће да чују на радију, а шта не.

    Веома ниско, и некултурно, а такав човек је још и главни уредник радио београда 2, културног програма.

    Овим чином, он ће изазвати све већи бес код грађана, јер им је Атлантис био мелем на душу, у односу на лудило информативног мрака у Србији које креирају све главне медијске куће! Атлантис је информисао људе и уливаом им наду и веру у боље сутра, да има часних и поштених новинара попут Биљане Ђоровић, који ће нас стручно и истраживачки обавештавати о свему.

    Значи, Малавразић врши психичко насиље над грађанима Србије, над слушаоцима радио београда 2, ментални терор, јер спречава да све информације дођу до њих.

    ОК… сад је на власти и осећа се моћан, међутим неће то трајати до века. Доћи ће време кад ће РТС и радио да воде други људи, а ми грађани као слушаоци радио Београда 2, тог јавног сервиса са слоганом:

    “ваше је право да знате све”

    покренућемо грађанску петицију за покретање Малавразићеве одговорности, будући да нам није дозволио да знамо СВЕ, јер је укинуо НАШ АТЛАНТИС!

    Одјавите се од РТС-а, од сада, свуда где стигните за РТС пишите ово, њихов нови слоган је:
    “ваше је право да знате све, све до Малавразићеве цензуре”.

    828 најеминентнијих научника света говори о погубности од ГМО:

    Open Letter from World Scientists to All Governments Concerning Genetically Modified Organisms (GMOs)
    Линк:
    http://bit.ly/elHsE1

    А Малавразић, потпуно неквалификован за ту тему ускраћује Атлантису да нас обавештава о томе.

    Е Малавразићу, Малавразићу… ти си срамота за слушаоце радио веограда 2.

  28. Ovaj tekst je za razliku od onog koji je o “Slucaju ATLANTIS” izasao u “Politici” dobar primer kako se analizira neki fenomen, i profesionalno sagledava iz razlicitih uglova. Veoma cenim trud novinara, a poruka za “Politiku” jeste da obrati malo paznju kome “dodeljuje rec”, kao i o nivou tekstova koje objavljuje. U tom clanku je, naime, korektno preneta pismena izjava Vojislava Kostunice, ali su partije teksta koje pripadaju “analizama” glodura Malarazica u najmanju ruku tabloidnog karaktera.
    S postovanjem, tredovni slusalac cenzurisane emisije “Atlantis”, Borko Pavicevic.

  29. Protiv nasilja u medijima – za Atlantis.

  30. Titoizam na delu, cenzura na Radio Beogradu 2!

  31. A kako glasi ODGOVOR na poslasnicko pianje o cenzuri Atlantisa?

  32. Politika nije objavila odgovor autorke. Pitala sam je telefonom i ona mi je rekla da je napisala i poslala. I ko je onda jednostran u informisanju? Osnovno je pravilo da se objavi reakcija napadnutog. Izgleda da se povampiruju nacrnje pojave iz komunističke prakse. Nisam daleko od pomisli da će se održati nekakav plenum RTS-a na kome jednoglasno Biljana Đorović biti osuđena i poslata na Goli otok.

  33. Titoizam je bio na delu, orijentaciono 1968. godine, kada je u Luku Rijeka,stigla *americka pomoc*, brod sa oko 15.000 tona kukuruza kako je tada dobio ime *reganac*.Radilo se o kukuruzu, kako su mi pricali, kada se poseje, iza njega 4-5 godina nemoze nista da nikne. Pregled, prispelog kukuruza izvrsila je cuvena kuca *JUGOINSPEKT*, potvdila stetnost kukuruza, danas *omrazeni titoisti*, su , robu loseg kvaliteta vratili posiljaocu..!! Prema tome, nemojte olako posezati za *titoizam*, jer, nije sve tako *crno*, kako vec 20 godina *brabonjate*. Naravno, primedbi opravdanih ima, ali ova *redovna hajka*, cesto bez argumenata je *patologija*.
    ……………………………………………………………………………………………………………………
    (Umro BoŠko RadonjiĆ, kum irske mafije u Njujorku
    Odlazak srpskog dona

    Holivudska biografija – Radonjić je bio jedini Srbin šef mafijaškog klana u okviru čuvene Koza nostre, veliki prijatelj bosa nad bosovima Džona Gotija, kao i kum nesuđenog atentatora na Tita Nikole Kavaje
    1
    Diplomata u mafiji … Radonjić izmirio irske i italijanske porodice

    Poslednji srpski Kum Boško Radonjić umro je prekjuče u Beogradu. Jedini Srbin koji je bio šef mafijaškog klana u okviru čuvene Koza Nostre, veliki prijatelj „bosa nad bosovima” Džona Gotija.

    Bio je i kum nesuđenog atentatora na Tita Nikole Kavaje. Učestvovao je u otmici aviona kojim je Kavaja hteo da uleti u zgradu CK na Ušću. Sredinom sedamdesetih godina organizovao je atentat na Tita u Vašingtonu, prilikom njegove posete Karteru.

    Učio u „paklenoj kuhinji”

    Potekao je iz četničke porodice. Iz zemlje je pobegao uz pomoć fudbalera Crvene zvezde koji su išli u Austriju na međunarodnu utakmicu protiv Graca. Veza mu je bio zemljak sa Zlatibora Milovan Đorić.

    – Srbija, sigurno, ni za hiljadu godina neće roditi većeg mangupa od njega. Za dve godine je uspeo u mafiji i stigao do samog vrha u Njujorku – govorio je Nikola Kavaja za Boška Radonjića.

    Mafijaški „zanat” je „izučavao” u čuvenoj njujorškoj „pakalenoj kuhinji” na zapadnoj obali. U Americi je upoznao šefa irske mafije Edija Kaminskog, poznatijeg kao Edi Kasapin. Bio je deo irske mafijaške grupe koju su zvali „Vestis”. Edi Kasapin je ubijen u obračunu irske i italijanske mafije, a isto je tako prošao i njegov naslednik Mark Splejn.
    2
    Namučili se … FBI skrenuo avion sa Kube da bi Radonjića uhapsio na Floridi

    U tim mladim mafijaškim danima sprijateljio se sa Džonom Gotijem, koji će kasnije postati bos najveće mafijaške porodice Gambino. Boško Radonjić je imao imidž diplomate u mafiji. Kada je postao šef „Vestisa”, uspeo je da izmiri Irce i Italijane i da ih navede da rade zajedno.

    Kada su mafijaški kumovi doneli odluku da se zbog izdaje likvidira Pol Kastelano 1985, novi „big bos” je postao Džon Goti. Likvidaciju je izvela grupa „Vestis”.

    U centar pažnje američkih medija dospeo je u vreme prvog suđenja Gotiju 1986. godine. Optužen je za podmićivanje porotnika. Samo što nikog nije potplaćivao, ispostavilo se da je jedan od porotnika bio njegov venčani kum. I u filmu o Džonu Gotiju se pojavljuje lik Baska kao glavna karika u potkupljivanju svedoka.

    Za vreme suđenja državnoj tužiteljki namestili su lažnog svedoka koji je nudio informacije o Gotiju, a da mu zauzvrat da svoje gaćice. Posle ih je javno pokazao na suđenju i od svega napravio opštu farsu. I to je bar bilo po pričama Boška Radonjića.

    – Da sam ja kao član Koza nostre reketirao prodavnice bombona ili restorane, ubio bih se od sramote… Ljudima sa strane stroga mafijaška pravila izgledaju grozno i surovo. Ali, to je samo naša interna stvar. Istrebljujemo se međusobno da bi se poštovao red u porodici i nikad ne ugrožavamo obične građane izvan našeg sveta i sistema vrednosti. Nismo mi ludaci koji okolo pucaju po ulici iz obesti ili radi pljačke – pričao je Boško Radonjić.
    3

    Uhapšen u „Sablji”

    Boško Radonjić je u Beogradu uhapšen posle ubistva premijera Zorana Đinđića, u okviru operacije „Sablja”. Kako je ispričao u jednom intervjuu, u CZ-u je boravio sa Radetom Bulatovićem, Acom Tomićem, Jovicom Stanišićem, Nebojšom Pavkovićem, Cecom… Kad su se jednom svi zajedno našli u hodniku poručio im je: „Gde ste srpski mafijaši, dobro došli u familiju!”

    Basko, kako su ga zvali u Americi, uvek se pozivao na izjavu Edgara Huvera, dugogodišnjeg direktora FBI, da mafija u SAD ne postoji. Amerika je Koza nostru koristila za obračun sa sindikatima. Koza nostra je izgradila Holivud. Koza nostra se izdigla iznad uličnog kriminala i postala poseban društveni sloj koji živi gospodskim načinom života. I nikad nije radila protiv države. Tako je bar govorio „don” Basko.

    U Majamiju, 31. decembra 1999, FBI je skrenuo let aviona sa Kube kako bi uhapsio Radonjića, jer je imao zabranu ulaska u Ameriku. Posle pritvora i istrage u Americi oslobođen je 2001. Posle toga nije otišao u SAD ni na sahranu Džona Gotija.

    Član SOPO-a

    Radonjić je uz Nikolu Kavaju i popa Stojiljka Kajevića bio najznačajniji član srpske organizacije SOPO koja je organizovala terorističke napade da diplomatska predstavništva SFRJ. Jedinu zatvorsku kaznu odslužio je zbog postavljanja bombi na diplomatska predstavništva Titove države. Već je bio uhapšen kada je Kavaja oteo avion kojim je hteo da ubije Tita. Kavaja je, dugo nakon što je propao plan otmice aviona, optuživao popa Kajevića za izdaju, jer nije hteo da ide do kraja. Na kraju je Boško Radonjić uspeo da pomiri Kavaju i Kajevića.
    4
    Veliki prijatelji … Džon Goti

    U Srbiji je najviše vremena provodio u svom „Lotos baru” u centru Beograda, a na Zlatiboru je držao kockarnicu u hotelu „Palisad” i sagradio kazino „Bos”. Radonjić potiče sa Zlatibora, zato su duhovito govorili da je Boško Radonjić najpoznatiji zlatiborski kum, jer je krstio više od dvadesetoro zlatiborske dece.

    Veljko Miladinović, Beograd)

  34. Atlantis je izvanredna emsija. To je bilo neverovatno. Smetao je zbog istraživanja istine u Srebrenici. Pa, zar ta istraživanja nisu važna za nas. I to nikada nije bilo jednostrano. Dve emsije su rašene kao radio most između ljudi iz fonda gospodina Kraganovića i Mirsada Tokače koji radi na Balkanskom atlasu zločina. Trebalo je da se ujedine na ovom poslu.
    Odličan tekst novinarke Čučković. Svaka vama čast. Sjajna analiza.

  35. Citajte knjigu o kulturnim ratovima prof. dr Slobodana Antonica i sve ce vam biti jasno.
    Odbranimo Atlantis od cenzure!

  36. Novinari su ucenjeni i nemaju perspektivu. Voleli bi da istražuju ali se od njih to ne očekuje. Jedina uloga nvoinara je da služe političarima. To što je uvedena obaveza ravnopravne zastupljenosti odnosi se na političare i njihove trabante. Urednici su i sami delovi političkih struktura. Na drugom programu strastveni pobornici eurointegracija i srpske krivice. Čitam ove tekstove i drago mi je što se otvorilo jedno ovako važno pitanje.

  37. Da li ćemo dozvoliti da ne vrate Atlantis. Ne, nećemo. Prestaćemo da plaćamo pretplatu i od toga ćemo pokrenuti naš radio i uređivaćemo ga i slušati sami. A Malavrazić neka uređuje i ukida do mile volje. Nećemo da plaćamo cenzuru.

  38. Svako ko je slušao Atlantis širio je horizonte i kritičko čulo. Čekali smo svake nedelje da dođe pet sati i da autorka kaže svojim divnim glasom: Sedamnaest je časova…
    Sutra je nedelja…

  39. Hvala divnim slušaocima Atlantisa na podršci. Pokazali ste da ste izuzetni, jedinstveni i neponovljivi.

  40. *Atlantida*…?

    Vojino perje u Tominom jatu

    „Ne bih o tome…“, „a, pa, davno je to bilo, čemu sada opet polemika na tu temu…“, „to je stvar lične odluke, javnost ne mora baš sve da zna!“
    Ovu samo neki od odgovora poslanika i stranačkih ličnosti koji su od 2000. godine pa na ovamo promenili stranački dres. Uz komentar da im imena „nikako ne pominjemo“, neki su nam, na pitanje zašto su prešli u drugu stranku, jednostavno, uz ljubazno „doviđenja“ odgovorili – spuštanjem slušalice. Doduše, bilo je i pravog treskanje istom…
    Fenomen stranačkih pobegulja ili preletača nije ništa novo. Za nezvaničnog rodonačelnika ovog fenomena na našoj političkoj sceni posle dvehiljadite slovi Branislav Ivković, koji se najpre odvojio u Skupštini Srbije od socijalista i formirao poslanički klub, a kasnije i Stranku narodnih socijalista. Za poslednji masovni prelazak članova, pre svega DSS, SPO, pa i bivših socijalista, „kriva“ je novoformirana stranka Tome Nikolića.
    U DSS-u i u SPO-u ne žele da komentarišu, zvanično, najnovije preletače. Nezvanično, o toj temi pojedini funkcioneri DSS-a, koji je od odlaska s vlasti dobrano desetkovan, kažu:
    – Koga nema bez njega se može! To, u principu, može samo minimalnu štetu da nanese stranci, ali zato tim pojedincima ostaje zauvek zabeležen „let“. A tu treba postaviti i pitanje koliko taj čovek može da bude lojalan novoj stranci. Do sledeće ponude?
    U samo nekoliko proteklih nedelja Tomini naprednjaci postali su brojniji za Bojana Dimitrijevića iz SPO-a, inače bivšeg ministra u Vladi Vojislava Koštunice, Radoša LJušića, Tihomira Arsića, braću Draška i Mirka Petrovića… I još ponekog člana DSS-a. Mihajlo Marković, jedan od idejnih tvoraca SPS-a, koji je socijaliste napustio kada su ušli sa demokratama u vlast, možda je sledeći koji će poneti člansku kartu naprednjaka.
    Analitičari veruju da za ovakve postupke ima više motiva, a da ideologija, svakako, ima najmanje veze s tim. Tako sociolog Jovo Bakić kaže da neki odlaze u SNS jer je vide kao ozbiljnu konzervativnu stranku koja neće biti evroskeptična.
    – Za neke druge, motiv može biti i to što će ova stranka biti, vrlo verovatno, jedna od dve najjače stranke. Ima tu, svakako, i političkog karijerizma. Prosto, postoje osobe koje su politički karijeristi i koji prelaze iz stranke u stranku bez obzira na ideologiju. Jednostavno, oni gledaju pragmatički – koja je stranka u kom trenutku jača i u nju se uključuju. Mnogi računaju da bi izbori mogli biti blizu, jer vladajuća koalicija ima izvesnih problema u funkcionisanju, pa ko vele… – kaže Bakić.
    Miodrag Radojević, istraživač u Institutu za političke studije, podseća da na političkoj sceni imamo i uticajne političare i ličnosti iz javnog života koji su promenili po nekoliko stranaka tokom svoje karijere.
    – Nije to ništa novo. Naprednjaci su napravili atmosferu kao da su postali druga stranka po snazi. U tom ambijentu, u očekivanju da bi mogli biti održani i izbori, imate okolnost da jedan deo istaknutih ličnosti sada ide u Tomino jato. Ima tu i uticajnih ličnosti iz prethodne vlasti… Pa i ti ljudi su od krvi i mesa, a menjanje stranaka govori samo o jednom suštinski složenijem fenomenu kod nas. To je strančarstvo koje postoji u Srbiji. Svaka stranka koja dođe na vlast nije u funkciji nekog javnog dobra, već da bi se namirile lične potrebe. Tako su i neprincipijelni prelasci sa ideološkog stanovišta samo argumentacija da te osobe više tipuju na stranke koje bi sutradan mogle biti na vlasti, nego što vode računa o ideologiji. U politici se uvek rukovodite nekim ličnim motivima pa tako principi ustupaju mesto korisnosti – kaže Radojević.
    Milan Nikolić napominje da naše partije nisu ideološke, to jest, da nisu programski definisane.
    – One su uglavnom liderske i jasno je da tu nema ni jake ideologije i da preletači preleću, u stvari, prema svojim političkim i ličnim interesima. Ipak, mora se priznati da ima i čudnih transfera kao što je prelazak iz monarhističkih stranaka u G 17 plus ili članova LDP u SPO – smatra Nikolić.
    Stranka koja je početkom devedesetih bila najmasovnija po broju članova, posle SPS, bio je SPO Vuka Draškovića. I mada je još od polovine devedesetih na ovaj ili onaj način u vlasti, članstvo mu se i dalje osipa. Ako izuzmemo odlazak Bojana Dimitrijevića, koji je nekada bio predsednik Političkog saveta SPO, najveći „udar“ za SPO je bio odlazak Vlajka Senića, pre dve godine – u G 17 plus.
    Po svemu sudeći, istim putem ide i DSS, koji je posle 2000. godine bio na trećem mestu po broju članova, posle DS i radikala. A raspad SPS-a započeo je odlaskom Nebojše Čovića, koji je osnovao Demokratsku alternativu 1997. godine, u kojoj je bila i današnji šef poslaničke grupe Za evropsku Srbiju u parlamentu Nada Kolundžija, član DS-a. Čovićeva DA 2003. ujedinjuje se sa Socijaldemokratskom partijom Žarka Koraća, u kojoj su bili i Slobodan Orlić, Meho Omerović… Omerović je iz Socijaldemokratske partije prešao u LJajićevu Sandžačku demokratsku partiju, a iz te partije je otišao nešto ranije i Slobodan Lalović, učlanivši se u DSS. Iz SPO-a otišla je Blagica Kostić u Pokret snaga Srbije, Goran Ješić je bio član Građanskog saveza Srbije, a sada je u DS-u.
    Dilema da li je poslanik SRS-a Živadin Lekić 2005. godine napustio radikale i otišao u Karićev PSS zbog gomile novca koje je dobio za prelazak, kako se tvrdilo, do danas je ostala samo – dilema. Međutim, šampion među preletačima je Slobodan Vuksanović. Nekada suparnik Zoranu Đinđiću na izborima za predsednika DS-a u periodu od juna do oktobra 2000. bio je član Otpora. Kasnije prelazi u Pokret za demokratsku Srbiju Miodraga Perišića, iz koga istupa novembra 2001. i postaje lider Narodne demokratske stranke. Konačno, krajem 2004. kolektivno učlanjuje svoju stranku u DSS, a kao nagrada stiže funkcija ministra prosvete.
    Među poznate preletače spada i Milan St. Protić, koji je prešao put od DEPOS-a, preko DSS-a, Saveza za promene i Srpskog demokratskog kluba Odbrana, do Nove Srbije i DHSS. Iz Stranke srpskog jedinstva 2003. godine u DS prešao je poslanik Miloš Todorović. Aleksandra Janković, klinički psiholog, poslanik Nove Srbije, bila je član SPO-a od 1990. godine. Posle izbacivanja iz Glavnog odbora početkom oktobra 1997. godine prestala da se bavi politikom, rekavši: „Vraćam se na psihijatriju, gde je atmosfera mnogo bolja“. Ipak, priklonila se „novosrbijancima“. Mihajlo Kovač, novinar i bivši ambasador SRJ u Austriji, bio je član Saveza komunista Jugoslavije (SKJ) 26 godina. Iz Stranke Jugoslovena kao narodni poslanik u republičkoj skupštini 1992. godine prešao u Demokratsku stranku, a posle u DSS. Milan Božić, profesor matematike, bio je osnivač DS, koju je napustio da bi sa Nikolom Miloševićem i Kostom Čavoškim osnovao Srpsku liberalnu stranku. Iz nje je otišao u SPO…
    Nastaviće se, sigurno.

  41. Проблем је сада како решити гордијев чвор.Вратити емисију значи признати пораз.Како признати кад си се определио за демократију у којој си једино ти у праву.Једноумље у вишеумљу ниеј баш одрживо али кад си на власти пробаш, па ако прође прође.Шта учинити да не прође?Да идемо исперд радија и урламо као на митингу?Да се жаломоп Тијанићу чији нам сарадници ускраћују право да знамо све?Да ли он озбиљњно мисли кадв вели да је ТВ власништво народа?Или нам замазује очи.Или се само игра демагогије као његов главни уредник другог програма тај што се у презимену прави да је мали а у суштини је велики враг.Једва, рекао је негде где се не дочува , да је Тијанић “Тирјановић” и да ће ускоро са својим слоганом да “знамо све” да оде “ад акта”Тако је веле рекао.А пред Тијанићем веле игра пиперевку и вели “Ви сте највећи,незаменљив, јединствен”А ето како му покопава слоган који га је прославио.И чека стара чекалица.Неки веле кад падне “Тирјановић”он “..”Мало има да постане коиклоповраззетина.Није баш тако самокритичан , али да ће вражји титанизам да ступи на сцену.Толике је, неосетно, радом испод жита већ гурнуо под лед, да му се велика будућност смеши.Треба само времена.Атлантис то је само мали залогај за овог великог глодара, пардфон гладијатора.

  42. Da li je i dalje kriterijum politicke podobnosti prisutan na medijskoj sceni Srbije – jeste! A ima li cenzure na medijima u Srbiji? Ima. Ovo je konkretan dokaz.
    Zastrasujuce! Tako nije ni Kardelj radio.

  43. Ja mislim da je Radio Beograd II ovim gestom neargumenotanog skidanja emisije “Atlantis” sa programa, kao i cenzurom na vlastitom sajtu, gde se ne mogu objavii afirmativni komentari slusalaca na ovu emisiju, zapravo cenzurisao samog sebe.
    Takodje smatram da se sloboda ne moze ugusiti nikakvim represivnim merama, jer ona narasta upravo borbom za oslobodjenje.
    Hvala Biljani Djorovic i “Atlantisu” sto su nam dali priliku da se, kao slusaoci i gradjani ove zemlje, borimo za svoja prava i slobodu. To je, ujedno, i osnovna misija svakog kulturnog delovanja.
    Pozdrav citaocima “Pecata”.

  44. Pretplatnik na cenzuru – ne hvala!!!
    Za “Atlantis”

  45. Kolege novinari se jos nece pobuniti, sve dok njihove emisije i prilozi ne dodju na cenzorski sto. Novinarstvo je u Srbiji, cast izuzecima, postalo prilicno konformisticka i oportuna delatnost. Ali, istina ce izaci na videlo, ili na ulice…
    Cenzori, razmislite jos jednom. Gradjani ne zele da finansiraju vase aktivnosti, vec istinu.

  46. Podrška Atlantisu iz Jagodine. Ja i moji prijatelji smo redovno slušali ovu emisiju i zaista ne možemo da shvatimo da je Mićunović odlučio da nam je otme. Neophodno je organizovati se i nedopustiti tako nešto.

  47. Redovan sam slušalac Atlantisa i mislim da je to bila emisija koja je odisala slobodom i ispunjavala slušaoce slobodom. To nisu mogli da tolerišu Malavrazić i kompanija cenzorskih drugova i drugarica. Emisija je ukinuta i time su se ukinuli oni koji su je ukinuli.

  48. Atlantis – volimo Atlantis.

  49. moram da ponovim..
    ………………………….
    Als die Nazis die Kommunisten holten,
    habe ich geschwiegen;
    ich war ja kein Kommunist.
    Als sie die Sozialdemokraten einsperrten,
    habe ich geschwiegen;
    ich war ja kein Sozialdemokrat.
    Als sie die Gewerkschafter holten,
    habe ich nicht protestiert;
    ich war ja kein Gewerkschafter.
    Als sie mich holten,
    gab es keinen mehr, der protestieren konnte.
    ………………………………………
    Kada su nacisti došli po komuniste,
    ja sam ćutao;
    jer nisam bio komunista.

    Kada su zatvorili socijaldemokrate,
    ja sam ćutao;
    jer nisam bio socijaldemokrata.

    Kada su došli po sindikalce,
    ja se nisam pobunio;
    jer nisam bio sindikalac.

    Kada su došli po mene,
    nije preostao niko da se pobuni.

  50. Izvinite, ko je Zeljko Ivanji. I zasto bi njegova rec imala vecu tezinu od reci slusalaca kultne emisije iz kulture Atlantis. Znate li, Zeljko Ivanji, koliko dugo ova emisija postoji na talasima Radio Beograda 2, pa taman posla kada bi je, kako ko dodje na vlast, ukidao, a da je nije valjano i cestito ni slusao. U vasem slucaju je to izvesno, jer da ste je slusali, ne biste tako postupili, nego biste se ozbiljno zamislili i nad sobom i nad prilikama u Srbiji.

  51. Cinjenica je da je NEKO cenzurisao ovu emisiju. Pitanje za g. Tijanica: ko je odgovoran za skrnavljenje institucije javnog servisa nedemokratskim cinom cenzurisanja emisije iz kulture, i da li ce cenzor biti “lociran”, odnosno da li ce odgovarati za svoj postupak?

  52. Dr Vojislav Kostunica je, bar za sada, jedini koji je postupio moralno ispravno u ovom slucaju.

  53. Izvanredan tekst i izvanredni komentari.

  54. Dr Koštunica je uvek postupao moralno ispravno. Od slučaja Đurić pa do sada. Zato se sada nalazi u montiranom procesu. Neostaljinizam je na delu. Ako pristanemo da nam uzmu Atlantis pristajemo i na nove gulage. U pripremi su.

  55. Nekada su novinari i urednici branili istinu, a sada svojim cutanjem podrzavaju cenzuru. Ali, slusaoci nece cutati, a bogami ni finansirati javni servis dok se emisija Atlantis ne vrati na program. Razmislite, sta je razumno ciniti u ovoj situaciji? Moj je predlog da sutra na miru slusam nedeljni Atlantis.

  56. Cenzura na Radio Beogradu2: S T O P.

  57. Ovo je urbicid, potapanje gradjanske kuture staljinistickim metodama!

    Non sholae sed vitae discimus!

    Atlantidjanka

  58. I poslednje utopije (o istini, pravdi i demokratskim medijima) nestaju. Sta smo preduzeli?

    Na braniku atlantidjanskog duha, Slavomir.

  59. Gospodo cenzori, da se razumemo. Ne finansiramo vas da postupate cenzorski, nego demokratski. Ne potcenjujte nas, vratite Atlantis, inace cemo masovno bojkotovati vase programe, jer oni nisu i nasi programi. Ovo je tipican primer otudjenja vlasti i medija od sopstvenih gradjana i susalaca.

  60. Mislim da je krajnje vreme da se prestane sa dnevnopolitickom instrumentalizacijom javnog servisa. Cenzurom ste postigli kontraefekat, i homogenizovali slobodoumne snage.
    Cenzori, obrazujte se i usavrsavajte, nije vam ovo Titovo doba, budite bar kulturni, a ne satrapski inspirisani.

  61. Mićunovićeva zora – potapanje Atlantide.

  62. Cini mi se da su cenzori sa Drugog programa Radio Beograda potpuno zaboravili da svaki medij, pa i radio, osim proizvodjaca programa cine i konzumenti, odnosno slusaoci.
    Pa za koga, pobogu, pravite emisije – za dva neupucena politicara iz Odbora, ili za svoje slusaoce?!

    Vracajte Atlantis na Program, sto pre!

  63. demokratija je volja
    naroda a diktatura
    samovolja pojedinca
    jeste li se kojim slucajem prepoznali?

  64. Ja sam ZA POTAPANJE CENZURE, a ti?

  65. I ja! Potopimo cenzuru a cenzore promovišimo u Vikipediji. Zašto da ostanu anonimusi po tom pitanju.

  66. Cenzurisati cenzore sa Radio Beograda 2!

    Odbranimo “Atlantis”, jer on brani nas!

  67. Jednoug dei okou podnei I see three cenzors sa big stoumak od pojedena Atlantida. Ouni imaju grdnou mukou da je svarou.

  68. Slušaoci protiv cenzora 1:0
    Igra se drugo poluvreme.

  69. Istorijski gledano, cenzori su uvek na kraju lose prolazili. Neka se uzmu u pamet!

    Hocemo Atlantis natrag, na talase Drugog programa Radio Beograda.

    I to ODMAH!

  70. Cenzura do sada nikada nije pobedila pa nece ni sada!

  71. @ perpendikularno
    USKLICI:
    Gle! Podne! Vreme da se pojede Atlantis! Šta je slušalaca, bog te tvoj! Zaguljeno! A, tek onaj Mlivražić, kakva njuška a tek stomak, 365km najmanje. Sad će da je pojede, ali NE! Ujedi ga, u menzu ga rebni, ošajdari ga, ujedi ga za batak. Popišmanio se, vrat mu se skratio… nacrtao se na toilet seat.

  72. Briljantna analiza. Čestitam Koštunici i Pečatu na stavu i odbrani stava. Zaustavimo gašenje Atlantisa.

  73. Cenzura na Radio Beogradu2: Zapisi o lažnim demokratama 2

  74. Veoma sam zabrinuta zbog čitave ove situacije oko Atlantisa. Toliko im je bilo stalo da ne bude te emisije zato što je ona stalno preispitivala njihove najveće laži. I kada bi slušali tu emsiju bilo vam je jasno kolika je ta laž i kako je beskrupulozna.
    Tekst sve lepo govori.

  75. Muka mi je od svega toga što se događa sa tom stanicom koju sam toliko volela. Sve što valja – upropašćuju bez milosti. Ali, cenzurisaćemo i mi njih. Oni nama uzmu emisiju a mi njima ne damo preplatu.

  76. Misija: Cenzorski anđeo: glavni izvršilac Malivražić.

  77. Pojava klasične cenzure me je iznenadila. Medijske kuće nemaju za njom potrebu. Javni servisi imaju svoje mehanizme a privatni- svoje. Poznato je da velike medijske kuće stavljaju pred svoje novinare gotove tačke gledišta koje su ovi u obavezi da poštuju. Biljana Đorović se očigledno suprotstavila mehanizmima autocenzure i sistem je ovako reagovao.

  78. Preterali su. Izbacuju emisiju koja je za nas bila oaza. Posao medija je da tragaju za istinom i Atlantis je to predstavljao. To je strašno zasmetalo. Umesto da smeta laž, istina smeta.

  79. I dok vi mirno sedite i radite, neko vas cenzurise za opstvene pare!
    Adresa: Radio Beograd, drugi program

  80. Priupitati Ministarstvo kulture sta namerava da ucini po ovom pitanju.

    Za Atlantis, svake nedelje u 17h, na Drugom programu radio Beograda.

  81. Vojislav Kostunica – politicar sa stavom, bio i ostao protiv represije i cenzorskih metoda ukidanja stvarnosti.
    Ostali mediokriteti i cenzori ne zasluzuju ni pominjanje, osim na Vikipediji.

  82. Pecat i Novi Standard su super!
    Politika objavljuje tekstove polupismenih ljudi kao sto su Radmila Lazic i Djordje Malsavrazic.
    Davati prostor cenzorima i nepismenima u listu, znaci podrzavati cenzuru, nekulturu i nepismenost.

    Prosirimo atlantidjanski duh i na druge medije!

    Veliki pozdrav Biljani Djorovic i citaocima Pecata!

  83. Cenzor u anonimnoj poseti Novom Standardu. Gospodo, priznajte da ste u rasulu!
    No pasaran!
    Ziveo “Atlantis”!

  84. Konformisti svih boja, ujedinite se u odbrani cenzure. Prebeg Danko Zmijce

  85. Baciti svetlo na cenzora i lovca na slobodnu i nepotkupljivu misao sveti je zadatak slušaoca Atlantisa.

  86. Cenzor je na Novom Standardu budan i uokviren?

  87. Politika nikako da objavi reakciju Biljane Đorović, tako da je “Atlantida nedeljom” sigurno u pravu. Živeli slobodni mediji: Pečat, Standard, Balkanmagazin, Atlantis.

  88. Ha, na Standardu sve vrvi od cenzorskih mozgova. Odmah ih poznaš po komentaru. Kaže jedan: “Salbo vam ide na FB-u i na alternativnim sajtovima: ostaćete bez leba” – preti progonom sa posla…

  89. Volim Balkanmagazin, Pecat, NSPM, Novi Standard i Atlantis, ne volim uljeze i slihtare.
    Stara cenzorska: Gde si duso gde si ranooo.

  90. Uz Atlantis do medijske slobode!

  91. Navikne se cenzor na lepotu poroka. Nije lako prilagoditi svoj cenzor-um na nove prilike…

  92. Profesor građanskog procesnog prava Vesna Rakić Vodinelić kaže za „Blic“ da su indikativne sve brojnije tužbe protiv medija za naknadu štete i da sudovi, koji su obično neažurni, u ovakvim predmetima postaju vrlo ažurni.

    – Kao da postoji prećutna saglasnost da se mediji utišaju. Što se tiče izvršenja u ovom slučaju, oni su izabrali „Danas“. Ostaje sumnja da li zato što im je najmanje simpatičan, ili zato što ima poznate račune pa će najlakše naplati. Koliko je poznato, druga dva lista materijalno stoje bolje nego „Danas“ – kaže profesorka Rakić Vodinelić.

  93. Ko progovara iz g. Malavrazica – pa cenzura licno!

  94. Politika, dvostruko zutilo, DS + tabloid.

    Za Atlantis, i spadanje zutila s cenzorskih lica.

  95. Cenzori dragi, skinite me s pretplatnickog spiska.
    Necu da budem RTS u losem filmu!

  96. Postovana Biljana Djorovic, hrabro ste se izlozili i pritiscima i cenzuri. Time se zrtvujete za sve nas. Na zalost, Atlantida je potopljena, a s njom i ono malo slusalackog duha u Srbiji. Uz ovo, koliko shvatam, ne dobijate ni zakonom zagarantovani prostor za demanti u cenzurisanoj Politici, koju je svojom gluposcu i arogancijom (ovo dvoje uvek ide zajedno) obelezio Djordje Malavrazic. E pa, neka i Tijanicu i Bujosevicu ovo sluzi na cast.
    Ogorceni radio i tv pretplatnik, ex citalac Politike

  97. Molim, gospodine Živorade, gde vi to vidite potopljeni slušalački duh?
    Upravo suprotno – na stranicama internet izdanja vidi se samo pobunjeni slušalački duh.

  98. “…nema nikakve logike, ni smisla „ukinuti jedinu emisiju iz Srbije koja je poznata u svetu“ i to u trenutku kada se političari Srbije utrkuju oko što temeljnijeg i impresivnijeg dodvoravanja tom istom svetu.”
    Da, ali ne dodvoravaju se oni Dajani Džonston niti Noamu Čomskom nego Obami i Klintonovoj. Srećom:
    Libija će ovih dana bit’ grobnica liberala…

  99. Potopljen je mozda trenutno, ali ce uskoro isploviti na povrsinu. Nedelja je, blizi se 17h, ukljucte se u akciju podsecanja Redakcije Drugog programa Radio Beograda da je vreme za emitovanje redovnog programa, tj. Atlantisa. Tel Redakcije jos se, pretpostavljam, moze pronaci na cenzurisanom sajtu Radio Beograd 2.
    Polecemo!

  100. Nemoguće je uspostaviti vezu. Linija je usijana.
    Vratite nam Atlantis. Halo, halo, Vračajte Atlantis.

  101. Vraćajte nam pretplatu. Nećemo da plaćamo male vragove i ostalu cenzuriju.

  102. Nekako mi se sve cini da je cenzura ovde vrlo nepopularna… Eh, nije ni cenzura sto je nekad bila!

  103. Postovani slusaoci Atlantisa, moram vas obavestim da inkriminisanu emisiju nisam ni slusao. Bas mi je zao.
    vas cenzor

  104. CENZURISEM SAMO U POPODNEVNIM CASOVIMA.

  105. Gde ja okom, on skokom – cenzor je to!

    Micun objasnjava svoj stav povodom Atlantisa

  106. Slabo se zivi, krediti, ovo ono, najbolje je vratiti se starim dobrim zanatima. Vlaknarski, suknarski, cenzorski, i tako tooo. Treba isfinansirati unuce na Megatrendu!

  107. Mislim da posle OVOGA na Radio Beogradu II treba da rade samo makaze!

    Frizerski salon Korcagin

  108. Ničeg nema lepšeg od dobre farbe za kosu i farbe za narod.

  109. Pogodi ko sam !

    Džokej = cenzor = ?

  110. ovde brate cenzurise kako ko stigne
    radio ozonska rupa 2

  111. Cenzurisem po kratkom postupku, uz desetogodisnju garanciju.

    Pozdrav Atlantisu, neodoljivi ste na cenzuru

  112. Ne placite, deco, doci ce cika cenzor i kod vas za Uskrs!

  113. Da li je laknulo sada onima koji su žudeli za potapanjem Atlantisa?
    Prošla je još jedna nedelja bez uznimeravanja njihovih cenzometara.
    Odgovor na pitanje koje je postavio Quiz je: Mićun.

  114. Po novim zakonima Levijatana zabranjeno je govoriti, misliti i sećati se Atlantide. Visoki EU komesarijat za pravovernost proglasio je svako pominjanje ove reči narušavanjem javnog reda i mira.

  115. Da li je moguce da se bez ozbiljne rasprave ukine jedna radio emisija u ovoj drzavi, a kamoli na Javnom servisu. I da li je to nacin demokratskog odlucivanja, posebno u instituciji od javnog interesa. Sta se to, zapravo, desava na drzavnom radiju? Hoce li neko od novinara konacno uci u tu zabunkerisanu instituciju koju godinama izdrzavaju gradjani i saznati sta se dogodilo sa Atlantisom?
    Cutanje je znak odobravanja, gospodo. A na cenzuru se cutanjem odgovara samo u diktaturi.

  116. Sve cestitke Pecatu za ovakve tekstove. I ostale novine i casopisi, ukoliko ne zele da (p)ostanu tabloidi, treba da se ugledaju na vas!

  117. “Nepodnošljiva lakoća” je dala tačan odgovor na postavljeno pitanje.
    A odgovor na pitanje koje je ona postavila: Da li je laknulo onima koji su žudeli za ukidanjem Atlantisa, po mom mišljenju glasi DA. Samo još da nađu “konačno rešenje” za svoje probleme koje smo im otvorili. Politika ne pušta demanti autorke, cenzori spremaju nova objašnjenja i dokaze. Stare navike se povampiruju.

  118. Emsija se sada sluša i preslušava kao u doba Visarionoviča. Jahač i comp.moraju da se izvuku – neoštećeno.

  119. Comskom je zabranjen ulazak u Izrael, a i na Drugi program Radio Beograda. Zakljucna razmisljanja prepustam vama.

  120. Prema rečima Branimira Đokića, člana Programskog odbora, na sednici je tu temu otvorio Dragoljub Mićunović koji je kao dokaz doneo diskove sa snimljenim emisijama.

    „Većina nas nije znala o čemu se uopšte govori. Mićunović je rekao kako se emisija bavi temama jednostrano i da autorka dovodi sagovornike koji zastupaju neprimerene stavove. Na sednici, što se toga tiče, nije doneta nikakva odluka ili zaključak. Inače, Programski odbor nema pravo da bilo šta ukida, već da daje svoje mišljenje o programu, kritikuje ga ili ukazuje na načine da se poboljša“, kaže Đokić. (Član odbora Zoran Šami izjavio je da nije prisustvovao sednici i da nije obavešten o čemu se raspravljalo, pa ni da je ova emisija ukinuta. Ostale članove odbora nismo uspeli da pronađemo.)

    Đorđe Malavrazić, glavni i odgovorni urednik Drugog programa Radio Beograda je novinaru Balkanmagazina rekao da se povodom toga obratimo sekretarici Programskog odbora, pre nego što je prekinuo vezu i više nije odgovarao na pozive.

    S druge strane, Dušan Radulović, direktor Radio Beograda rekao je da je juče obavešten da je emisija ukinuta, ali da se za razloge i objašnjenje obratimo glavnom i odgovornom uredniku, ali je ovaj to uporno izbegavao čitav dan.

    „Glavni i odgovorni urednik potpisuje program i on je odgovoran za sve“, izjavio je Radulović.

    Tako je, za sada, nejasno kako je došlo do munjevitog “skidanja” emisije Atlantis sa programa Radio Beograda “2” i ko je to učinio.

    “Programski odbor zastupa interese gledalaca i slušalaca u celini. Programski odbor razmatra ostvarivanje programske koncepcije Radiodifuzne ustanove Srbije i, u vezi sa tim, upućuje preporuke i sugestije generalnom direktoru i Upravnom odboru piše u prezentaciji RTS-a. Prema tome, za “skidanje emisija” trebalo bi da su nadležni Upravni odbor i generalni direktor RTS-a. Ovako izgleda da se ne zna ko je ukinuo Atlantis, da li je Programski odbor to uopšte i tražio ali – ukidanje emisije se desilo.

  121. -Okupljanje Saveta svih Srba iz regiona kod Tadića nije slučajno održano baš u ovo vreme, jer je krajnje vreme bilo da se u akciju krene. Ideja je da se Srbi pripreme za popis stanovništva koji će se u aprilu dogoditi u susednim državama. Taj događaj je za vrh naše vlasti naročito važan u Crnoj Gori“, prenosi današnja Pobjeda pisanje Vesne Pešić za Peščanik.

    U tekstu „Kako poništiti Crnogorce“, Pešić kaže da se vjerovalo da će sveopšta kriza u Srbiji, „haos i bezidejnost“, odvući pažnju od „isušenih ideja o svesrpstvu“.

    „To se nije dogodilo, jer za to uvek ima nadležnih. Svesrpstvo se danas obuklo u priču o Srbiji kao matičnoj državi svih Srba u regionu, kako to sadašnji Zakon o dijaspori naziva, pokušavajući smireno, u skladu sa politikom „mirnih i diplomatskih sredstava da preimenuje Miloševićeve ambicije o ujedinjenju svih Srba u jednu državu“, piše Pešić i dodaje:

    „Tamo crkveni i državni vrh Srbije uveliko vodi kampanju da se što veći broj građana u Crnoj Gori izjasni kao Srbi, s nadom da će tako nestati i ta „veštačka država“ bez nacije koju je, navodno, izmislio Milovan Đilas da bi napakostio Srbima. Ako se neko pita šta će u budžetu Srbije 57 milijardi dinara za specijalne namene (prošle godine je potrošeno nešto manje – oko 42 milijarde) a da nikome nije jasno šta se pod time podrazumeva, eto sada znamo – te pare se troše na političko-crkvenu kampanju pred popis stanovništva u Crnoj Gori. Srbija plaća kako će da se upisuju Crnogorci, ne bi li tamo srpstvo oživelo.“

    Pešić piše da kampanju u Podgorici vodi Mlađan Đorđević, „važan čovek iz kabineta predsednika Tadića, kome se poveravaju najdelikatniji zadaci”.

    Ona podsjeća i na planirano otvaranje konzulata Srbije u Herceg Novom, na 10 dana pred popis, te da se za tu priliki planira i dolazak Tadića. Takav povod za odlazak u drugu državu Pešić naziva „bijednim“.

    „Samo zapušteni mozak može da smisli ovaj pakleni plan – da se u Crnoj Gori proizvede što više Srba. A ovde u Srbiji, baš ih briga za Srbe – eksere u ruke zabijaju, seku prste, od gladi i besposlice pocrkaše, ali, bože moj, hajde da komšiji malo crkne krava, i da u Crnoj Gori bude više Srba nego ikad.“

  122. Sve sto ste zeleli da znate o cenzuri, pitajte na Rsdio Beogradu 2.

  123. Pitajte sekretaricu Radio Beograda II – ona sve zna!

  124. Ovo je udzbenicki primer najprimitivnije cenzure – tako nesto tek se povremeno vidjalo na ovim prostorima posle Oslobodjenja. Molim rukovodstvo zidnih novina RTS-a da pod hitno reguje!

  125. Cenzori ne biraju, ali zato gradjani biraju na izborima. Razmislite pre nego sto cenzurisete, i vratite Atlantis na Program pod obavezno!

  126. O cemu govorimo kada govorimo o cenzuri – o demokratiji, naravno. Cenzori su poznati po tome da su im usta prepuna demokratije.
    Eto, i jos da priupitam, sta se zbiva sa Atlantisom, da li je vracen na Program. Ili cenzura cutanjem cenzurise i mnenje slusalaca ove emisije?

  127. Interesantno je da toliko puta kroz medije prozivana Redakcija Drugog programa Radio Beograda, kao ni Radio Beograd, uostalom, uopste ne postuju demokratske procedure komuniciranja u javnom prostoru, i ne salju javnosti ni saopstenja zasto su fantasticnu emisiju Atlantis ukinuli. Da li to zaista znaci da nedovoljno jasno iskomunicirani govor Dragoljuba Micunovica ima toliku politicku tezinu da mu se moze spocitati da je zahvaljujuci samo njegovim opaskama o ovoj emisiji ista momentalno i bez ikakve odluke i obrazlozenja skinuta s programa.
    Apsolutizam, bez premca. I to na Javnom servisu, koji gradjani redovno “otplacuju”.

  128. Sajt Radio Beograda 2 stidljivo poceo da pusta komentare slusalaca koji idu u prilog i pozitivno vrednuju emisiju Atlantis!
    Hvala Pecatu i komentatorima, ipak neko prati sta radimo i pisemo!

  129. На сајту радиоцензограда2 у рубрици О НАМА постављен па склоњен коментар који тражи враћање Атлантиса.Ова двојка изгледа не значи други програм него двострука цензура, и у програму и на сајту.

  130. Izazvali smo veliko interesovanje svojim komentarima. Tablid Politika, oboleo od hroničnog žutila ipak objavljuje odgovor autorke Atlantisa. Pet dana nakon što im je bio prosleđen, ali, bolje nego da ga objave sledeće godine u ovo vreme. Čestitam nam.

  131. Omladina DSS-a govorila danas o cenzuri i ukidanju emisije Atlantis. Svesni su staljinističke metodologije obračuna i povezuju postupak protiv Atlantisa sa montiranim procesom Dr. Koštunici.

  132. Prozivajmo redovno, gde god se ukaze prilika Cenzore: Micunovica,Malavrazica,Ivanjija, ako su skinuli Atlantis sa programa, slusaoce ne mogu “potopiti”.
    Hvala dr Vojislavu Kotunici na principijelnoj podrsci!

  133. Poštovane dame i gospodo i svi ostali koji se u Srbiji ne osećaju tako,
    Veoma sam onespokojena činjenicom da ste mi uskratili pravo na istinu, obrazovanje i razmišljanja i zaključke najvećih umova planete koji se zalažu za planetarnu pravdu i ljudski prosperitet. Vrhunska novinarka Biljana Đorović i Atlantis su mi punih sedam godina omogućavali da umno napredujem i da širim horizone. Ali, nekome je to zasmetalo! Neko nije mogao da podnosi naš Atlantis. RTS ne voli pametne slušaoce i gledaoce. Zašto se Malavrazić nije obratio slušaocima Atlantisa. Potcenio nas je. Oni nas vređaju svojim ponašanjem i to više nije radio koji ćemo slušati, dokle god se osećamo prezrenim. Volela bih da nam se glavni i odgovorni urednik Radio Beograda 2 obrati i kaže kada će da vrati emisiju na talase. Nadajmo se da će to biti sledeće nedelje. Obratiću se svima u Srbiji za koje procenjujem da će moći da pomognu nama, slušaocima. Ignorancija koju su prema nama ispoljili rukovodstvo RTS-a a naročito Djordje Malavrazić, ne služi im na čast. Vratite nam pravo na obrazovanje, na znanje, na naš Atlantis. Slavka Radanović, Leštane

  134. Ogorceni nasilnickim i poslusnickim ponasanjem ljudi iz vlasti Srbije i Radio Beograda kad su doneli odluku da ukinu emisiju “Atlantis”, mi Srbi koji zivimo u inostranstvu skupljamo potpise za peticiju u kojoj zahtevamo da se emisija ponovo vrati. Zelala sam da vas pitam da li biste bili zainteresovani da nasu peticiju sa potpisima objavite. Sad vam saljem, jos uvek, radnu verziju peticije. Konacni tekst sa potpisima bih vam poslala kasnije.

    Gospodine HHH
    Са неверицом и огорчењем смо ми доле потписани слушаоци Радио Београда примили информацију да је са Другог програма Радио Београда скинута врло популарна и добра емисија “Атлантис”, радо слушана у Србији, а и међу ншим људима који xиве по свету. Таква емисија моxе да чини част свакој медијској кући, како због госпође Биљане Ђоровић која је ту емисију врло професионално водила, тако и због њених саговорника мећу којима су:

    Дајана Џонстон, писац и политиqки аналитиqар
    Професор Едвард Херман
    Професор Ноам Чомски
    Професор Мишел Чосудовски
    Др Џудит Ризман
    Тарик Али, писац и историqар
    Виyај Прасад, писац
    Мајкл Паренти, писац
    Дејвид Гибс, историqар
    и многи други светски познати и признати интелектуалци који својим професионалним и људским поштењем и достојанством одржавају веру међу људима целог света да, и поред “хуманитарних” бомбардовања, стотине хиљада људских живота који се евидентирају само као колатерална штета и манипулација јавним мњењем према којима је и Орвелова машта аматерска, постоји довољно поштених, паметних, частних, вредних људи који својим деловањем неће дозволити да се свет претвори у Орвелову “Животињску фарму”.
    Захтевамо од владе Србије и Радио Телевизије Београд да се “Атлантис” поново врати на Други програм Радио Београда као доказ да у Србији још увек слобода говора није прћија ниједног моћника и да новинари нису политичке слуге.

    Hvala.

    S postovanjem,

    Dr Mirjana Petrovic, San Diego CA

    Preneto sa http://forum.vidovdan.org/viewtopic.php?f=4&t=12312&p=212902&sid=940ddd17011e052f6226663bef161f

  135. I dok prosvetari strajkuju, stiropor se priprema za akciju, juce mladi – studentska raja i nezaposleni na ulicama, izgleda kultura na Radio Beogradu najvise zabrinjava.
    Cenzori, dragi, umesto da cenzurisete i izvestavate o Eldoradu u kulturi i sire, bolje bi vam bilo da zasucete rukave i bavite se socijalnom problematikom. Dogorelo do nokata? Potpuno ste izgubili kompas!

  136. Uvazeni cenzori, Malavrazicu, Micunovicu, Ivanji i ostali koji su uz vas, prosetajte malo po FB-u, da vidite sta znaci gradjansko informisanje. Mnogo ste zastareli, a o blamazi da ne govorim… Atlantis ce preziveti, ovim ste mu dali na znacaju… A vi se zapitajte gde ste?

  137. а тек Народни музеј, намерно затворен под изговорoм да се реновира?

  138. A zar je taj Micunovic jos ziv. Potsetite ga na njegovu posetu Canadi i Srpskom danu na Nijagari, kada ga srpkinje ispljuvase u Crkvi Svetog Djorga, zbog njegovih antisrpskih malverzacija…ili, on to najbolje zna zbog cega. Ja sam bio prisutan… pa sta ocekujete od takvih ka sto je Micunovic… i dokle ce …?

  139. I tako dok ne ostanemo bez Narodnog muzeja i biblioteke. Ne trebaju nam, kažu naši ministri za kulturu. Pare će neko lepe u džep staviti i Srbiju do kraja u najgoru provincuju pretvoriti. Samo, neće za dugo. Stiropor, sve traženiji materijal. Istina o Mićunovićima, Malavrazićima, Ivanjijima živeće večno.
    Živeo Atlantis.

  140. A zar taj Micunovic, osnivac *crvenog univerziteta Karl Marks*….
    ……………………………………………………………………………………………………………………
    *Demoralizacija ima za cilj prihvatanje ponuđenih rešenja, bez obzira kakva su. Tada se obično prihvataju rešenja koja nudi “autoritet”. Ili “harizma”. Ovaj princip najčešće primenjuju navodni spasioci nacije, lažne mesije i oni koji znaju bolje od drugih šta je dobro za njih.
    Homeini je godinama pripreman od strane MI6 (britanske obaveštajne službe) u Parizu, kako bi se pojavio kao spasilac i harizmatski vođa.
    Boris Jelcin je iz slične škole. Rimski klub je vodio kampanju protiv hrišćanskih crkava, stvarajući u njihovim redovima fundamentaliste i televizijske propovednike, koji su se uspešno borili za cionistički Izrael. Kada je počela agresija na Irak, po svom karakteru genocidna, svi mediji u Americi su preplavljeni emisijama koje su opravdavale “pravedan hrišćanski rat protiv Iraka”.
    Propovednik Bil Graham se molio zajedno sa predsednikom Džordžom Bušom, neposredno pre nego što su “tomahavci” i avioni poleteli na Irak. Ovo licemerno hrišćanstvo pokazuje samo koliko ga malo ima u srcima onih, koji šalju smrt drugima. Pokazuje i generalno stanje duha u Americi, u kojoj je Rimski klub uspešno sproveo svoje ciljeve. Ključni čovek Rimskog kluba u Americi je senator Klejbom Pel.
    Tu su još i Frenk M. Poter, predsednik senatskog potkomiteta energije, Volter A. Han iz kongresne službe za istraživanje, En Četam i Daglas Ros, ugledni ekonomisti.

    Mnogi članovi Rimskog kluba su u isto vreme članovi i drugih institucija i društava:
    Dejvid Rokfeler iz “Cejz Menhetn banke”;
    Gabrijel Hejg iz “Hanover Trast banke”;
    Milton Kac iz “Fordove fondacije”;
    Vili Brant, predsednik Socijalističke. internacionale, agent KGB-a i član Komiteta 300;
    Irving Blustoun, predsednik Izvršnog odbora “Sindikata radnika autoindustrije”;
    Rasel Trejn, pretsednik američkog ogranka Rimskog kluba i “Svetskog fonda prirode” princa Filipa, supruga engleske kraljice;
    Elizabet Midžli, producent “CBS”-a;
    B. R. Giford, direktor “Rasel Sejdž fondacije”;
    Gvido Goldman sa “Aspenovog instituta”;
    Averil Hariman (sada pokojni), izuzetno cenjeni član Komiteta 300, direktna veza Komiteta sa Kremljom i Belom kućom, čiju poziciju je nasledio Kisindžer;
    Jozef Retinger, jedan od tvoraca Bilderberškog kluba, njegov organizator i spiritus movens, inače jezuita i mason trideset i trećeg stepena.
    Tu je i Ketrin Graham, vlasnica “Vašington Posta”;
    Pol G. Hofman iz “Njujorškog životnog osiguranja”, jednog od najvećih američkih osiguravajućih društava; i ved spomenuti američki ambasador u Italiji, Ričard Gardner, oženjen u jednoj od najstarijih porodica Crnog plemstva Venecije, što mu je odmah otvorilo vrata Bele Kuće. Rimski klub takođe upravlja i stotinom časopisa širom sveta. Stoji iza, ili pomaže, nebrojene institute, kao što to radi i “Tavistok” institut, kako bi kroz njihov rad formirao javno mnjenje u vezi određenih pitanja. Najpoznatiji od ovih instituta su “Huverov institut” i “Heritidž fondacija”.

    Jedan od osnivača Rimskog klttba, Aurelio Pečei, u svojoj knjizi “Bezdan pred nama”, razotkriva pravo lice Rimskog kluba, zapravo Komiteta 300. U knjizi citira reči Feliksa Đeržinskog, osnivača i prvog šefa Čeke, koje je ovaj izrekao u razgovoru sa Sidnijem Rejlijem. Rejli je bio agent MI6 u Rusiji, za vreme Oktobarske revolucije. Tamo je u ime Komiteta 300 bio pomoćnik Lenjinu i Trockom. Feliks Đeržinski kaže: “Za mene ljudi nisu ništa drugo nego mozak na jednoj strani, a fabrika govana na drugoj.” *

  141. Ja mislim da ove cenzore – pogotovo Micunovica i Malavrazica, treba sto pre prekvalifikovati u vatrogasce. Jer, otpor se siri, a vi jos i potpirujete plamen. Nemam reci koliko ste socijalno neinteligentni. A jos vise to mislim o onima koji vas svojim cutanjem “podrzavaju”. Ni cutanje, ni cenzura se ne zaboravljaju. Istorija sve pamti, a slusaoci odlicno cuju i buku i tisinu.
    Za Atlantis i slobodno novinarstvo!

  142. Cenzura – da, ali u vasim sopstvenim redovima. Za moje pare – NECETE!

  143. Небојша Ј.

    Свакога дана зовите овај борој: 011/3229 653 то је број радио београда за емитовање емисија
    и поставе питење:

    „Шта је са „Атлантисом“, зашто је укинут?“

    Затим, дежурном на том телефону кажите да главном и одговорном уреднику радио Београд 2, Ђорђу Малавразићу, пренесе ваш захтев да хитно врати емисију „Атлантис“ у уобичајеном термину емитовања, јер ви као грађанин финансирате РТС и имате право да тражите да се емитује оно што желите да слушате и финансирате, „Атлантис“.

  144. Небојша Ј.

    Потписујтев ову петицију против укидања Атлантиса, треба још потписа:
    http://www.gopetition.com/petition/44202.html

  145. Cenzori, Micunovicu, Malavrazicu, Ivanji, kolika su vam primanja u tim telima u kojima tako nemilodsrdno, kabadahijski i bez zapisnika, cenzurisite. Mozete li, naprimer, o tome da kazete nesto za javnost – recimo za Balkanmagazin, Novi Standard, Pecat, Nspm, Vidovdan.org, Globa Research? Nas slusaoce i citaoce to vrlo zanima. A mi cemo vas na vreme obavestiti o poskupljenju hleba. Deal?

  146. I mene zanima, posto je na tim sastancima, izgleda rasulo – neki ne dolaze, neki nisu obavesteni, diskutovano je mimo dnevnog reda, nsta nije odluceno. Malavrazicu, doneo si odluku o skidanju emisije s programa samostalno, cisto na osnovu cenzorskog refleksa?

  147. Ne zaboravite, gradjani skupo placaju rad tih Programskih odbora i saveta, da bi se na njima pojedini baskarili i ponasali u dijalogu kao za pijacnom tezgom. Skinuti emisiju iz programa samo zato sto je neko neformalno iskritikovao na neformalnom sastanku, stvarno je za posebnu knjigu utisaka o srpskoj cenzuri. Micunovicu, da li si stvarno zamisljao cenzuru tako, Isto pitanje vazi i za Malavrazica.

  148. A posto u Politici ne mogu da komentarisem tekst cenzora Djordja Malavrazica, pokusacu ovde: Uticaj gama zraka na sablasne nevene. To je taj njegov tekst. I takav covek – izvinite – cenzor, uredjuje Drugi program drzavnog radija?!!!

  149. Atlantidjani svih zemalja, ujedinite se!

  150. Poštovana Biljana,

    teško mi je naći riječi kojima bih opisala svoje razočarenje, tugu i bijes zbog ukidanja Vaše emisije na Radiju Bg 2! Vjerujem da je Vama kao autoru u ovom trenutku mnogo teže ali i da ćete naći snage i načina za borbu protiv sila koje su se usmjerili na Vas, lično, ali i na sve nas istinoljubive i hrabre.

    S toga podrška Vama i Vašoj borbi stiže i iz Istočnog Sarajeva! Uz Vas sam!
    Imala sam potrebu da Vam to i kažem jer ste jedan od autora, aktivista i boraca za istinu koji je svojim radom uticao i na moje poglede i istrajnost u traganju za istom. Vaše emisije su bile informativne, edukativne ali ponajviše inspirativne jer je čovjeku lako da u moru laži koje se svakodnevno serviraju izgubi snagu i orjentaciju!
    Profesor sam engleskog jezika i književnosti i student postdiplomac na odsjeku za književnost na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu. Moram priznati da se na mojim policama sve manje književnih klasika dodaje a sve više autorskih radova Naomi Klajn, Hauvadra Zina, Čomskog, Pildžera i drugih jer sam shvatila da živimo u vremenu u kojem nemamo pravo na “odmor”, te da ako ne postoje drugi mehanizmu za borbu, bar moje znanje i svijest moraju biti aktivni! U Vašoj emisiji smo imali priliku čuti mišljenja i poruke najvećih antiglobalista, korektore konformističkih načela, intelektualce sa integritetom koji su stali u odbranu ljudskih vrijednosti i istine.
    Iskreno se nadam da će bar Vaše emisije do sada realizovane uskoro biti dostupne na nekom drugom sajtu jer je neoprostivo to što je sve skinuto sa radijskog. Ovo su već viđeni scenariji brisanja i ukidanja medijskih sloboda, ne samo kod nas, već i u svijetu. Ne odustajte!

    Mnogo Vas pozdravljam i želim sve najbolje!

  151. Druze Micunovicu,Objasni Srbiji, zasto te te “glupe Srpkinje” ispljuvase na Srpskom Danu na Nijagarinim Vodopadima u crkvi Svetog Djordja. Ah te prostakuse, kako su mogle…? Verovatno si im pokvario najsvetiji dan koji se odrzava svakog Vidovdana…
    Objasni, druze, pa makar na crnogorskom, razumecemo mi Srbi iz Crne Gore, Kosova i Metohije….Pozdrav Pecatu iz Kanade, Dusan

  152. Novinarska udruženja juče su stala u odbranu Atlantisa. Ako neko hoće da umre od smeha neka pročita njihovo zvanično saopštenje. Kleče na kolenima i mole cara Borisa da ne dozvoli da mediji i novinari budu u tako strašnoj poziciji. A o osudi cenzure u slučaju u kome je direktno moćni političar ukinuo emisiju govori se duhu: reče mi jedan čoek. Svaka čast majstori.

  153. Mićunović je poreklom, po ocu i majci, iz Crne Gore sa Velestova pored Cetinja. Njegovi preci su se naselili u Srbiju u jedan pojas koji se prostire od Kopaonika do iza Vranja: „Tu mi se rodio otac, tu sam se i ja rodio, u Merdarima, 14. juna 1930.” Detinjstvo je proveo u Skoplju, gde mu je otac bio u državnoj službi. Nakon bugarske okupacije Makedonije njegova porodica je proterana u Srbiju. Vratili su se kod bake u zaselak Merdara, Borovac. Mada su živeli u bedi i često gladni, njegova majka nastojala je da joj se sin obrazuje. Školovao se u Kuršumliji i Prokuplju gde je završio Gimnaziju. Želeo je da upiše medicinu, ali je zakasnio. Alternativa je bila filozofija koju je diplomirao u roku na Beogradskom univerzitetu. Kao student objavljivao je književne kritike i filozofske tekstove. U vojsku je otišao sa 27 godina. Deo vojnog roka bio na Prevlaci, drugi deo u Beogradu. Radio je kao kao profesor filozofije i psihologije u Kruševcu, gde je pokrenuo list „Bagdala”, pisao pozorišne kritike i režirao predstave u lokalnom teatru. Upisao je i Pravni fakultet, dao je tri godine i odustao kada je dobio mesto asistenta na katedri za filozofiju u Beogradu. Ubrzo je i doktorirao. U to vreme bio je aktivan u redakciji časopisa „Filozofija”, savetu časopisa „Praxis”, te odboru korčulanske filozofske škole.
    Za komunističku ideologiju saznao je od brata od strica, niškog logoraša i partizana, kada je imao samo 14 godina: „Impresioniralo me je to kako se hrabro gine, pevajući”. Sa osamnaest godina odveden je na Goli otok. Kući se vratio posle 20 meseci. Danas kaže kako misli da to nije naročito obeležilo njegov život i da je u svemu pozitivno to što je „rano shvatio šta je komunistička ideologija, šta je žudnja za vlašću, šta je to beskonačna upotreba vlasti”. U političke vode ušao je 1968. kao jedan od vođa studentskog pokreta: „Bila je to sjajna epizoda u mom životu, možda i najlepša. Velika politička avantura posle koje nikakav politički angažman nije bio strašan”. Zbog političke nepodobnosti oduzet mu je pasoš, izgubio je posao na fakultetu, blaćen je u novinama i odlazi u Nemačku. Kada se vratio u zemlju aktivirao se u Odboru za odbranu slobode misli i izražavanja. U njegovoj političkoj biografiji piše da je bio prvi poslanik opozicije, da je posle DS osnovao novu stranku Demokratski centar, da je bio jedan od osnivača koalicija Zajedno, Dan i DOS. Danas je predsednik Političkog saveta vladajuće Demokratske stranke.
    Još se seća svog prvog govora kada se kao pionir popeo na jedan balkon i rekao: „Vara se gospodin Čerčil ako misli da nama može nametati…!” Već tada otac mu je rekao: „Sine, video sam te, visoko si se popeo, bojim se da će to loše da se završi.” Sa Slobodanom Miloševićem se sreo nekoliko puta, na njegov zahtev ili slučajno. Milošević je tražio od njega čak i da govori i na Ušću. Na njegov predlog prva višepartijska Narodna skupština u poslovnik je unela odredbu da se sa oružjem ne ulazi u Skupštinu. Zadužio je sve žene u Srbiji svojim tekstom „Muški zločin” gde se nedvosmisleno i prvi založio za poštovanje žena i njihovu ravnopravnost. Vrednosti koje je promovisao nije menjao. Ostao je dosledan u promociji tolerancije, jednakosti, prava na različitost… I u osamdesetoj godini sa istim žarom je u politici: „Srbija će biti spasena od povratka unazad tek kada uđemo u Evropsku uniju”.

  154. Pismo upuceno na adrese celnih ljudi Radio beograda i Srbije:

    Postovani,

    Dizem svoj glas protiv skidanja s Drugog programa radio Beograda emisije Atlantis, i kao gradjanin i javni radnik trazim da se omoguci nastavak njenog emitovanja, jer su u njoj mogli da se cuju vodeci svetski i nasi intelektualci, i da se cuje o vodecim i/ili novim i zanimljivim intelektualcima i umetnicima. Za mnoge od nas to je bilo jedno od retkih mesta da se izrazi drugacije misljenje. Nisam usamljena u stavu da se u Srbiji oseca apatija i da postoji vrsta novog jednoumlja, a ovaj potez sa ukidanjem Atlantisa takvom utisku moze samo dodatno doprineti.

    Dr Radmila Nastic, Beograd
    Redovni professor Filosko-umetnickog
    fakulteta u Kragujevcu

  155. Dokle ćemo trpeti ovu strahovladu i urušavanje Srbije?
    Sada otvoreno ukidaju emisije i nikom ništa. Mogu li ovi ljudi da budu odgovorni za ono što rade?
    Kako je moguće da gospodin Malavrazić nema obavezu da se obrati slušaocima svog programa.
    Generalni direktor takođe ćuti.
    Ko šljivi narod i njegove potrebe?

  156. Европа неда, Шутановац и Дачић. Војске нема да чува Србиују, полиција на границама хвата Србе, пушта зликовце са других страна. Замислите да нам је Соплана био у гостима. Шутановац спрема дочек генералима који су организовали убијање – стрељање Србије. Пилоте који су носили смртоносне товаре већ је угостио. Какав Мићун или Малавразић, не правите им рекламу. Гуши се свака реч која може да наслути да се мења правац ка ЕУ и НАТО. Црње је него у једнопартијском систему. Не сме да се мисли. Мора да се слуша. Алтернативе нема.

  157. Nase drustvo izgleda da boluje od konstantno zamenjenih teza,govore stlano o demokratiji,o ulazku u “naprednu” Evropu,a ponasaju se cisto diktatorski,veca sloboda je bila u vreme S.Milosevica,koga su skinui sramno,da bi oni radili ono sto su njemu zamerali! Oni vredaju nasu inteligenciju gurajuci nas u nekakve “evropske seme”,koje tamo uopste ne ostoje.Ustvari,ne treba se cuditi,oni nisu nasa vlada,jer niko od njih i nije nas covek,svi su oni dosli iz inostranstva da obave posao za poslodavce. Ukidanje Atlantisa,samo povrdjuje jos jednom, njihovo poreklo i misiju.

  158. Још једна од многобројних потврда да Србијом влада ограничена, фашисоидна, примитивна група људи, која се лажно представља као љубитељи демократије и ”прогресивна снага” овог друштва.Шовинизам, примитивизам и тоталитарна свест нескривено избија из њихових иступа и дела.Они јесу љубитељи ”европе”, али не Европе.Они су љубитељи примитивне,империјалистичке, пљачкашке ”европе” која је исписала најцрње странице бешчашћа и која је срамота цивилизације.

  159. DIREKTOR RADIO BEOGRADA O ZABRANI „ATLANTISA”: PRIČA O PROFESIJI
    četvrtak, 14 april 2011 10:36 Dušan Radulović
    atlantis14041articleSve teme koje su bile predmet “spora” povodom emisije potpuno su legitimne i obrađivane su i na ostalim programima Radio Beograda. Razlika je samo u – profesionalnom pristupu!
    Uvek me je interesovala “metodologija pravljenja slučaja”, pa sam tokom novinarske karijere imao prilike da natenane proučim neke od značajnijih slučajeva, a i sâm sam bio žrtva u “ona vremena” kada je belo bilo crno, a crno belo. Tada sam se praktično uverio da nema te Save i Dunava koji te mogu oprati ako te opljune majstor. Ako sam bio preterano slikovit – oprostite, ali smatram da je baš takva ilustracija neophodna zbog redova koji slede.

    O ukidanju emisije “Atlantis” Drugog programa Radio Beograda obavešten sam poslednjeg petka prošlog meseca, po podne, pa sam predložio da o detaljima razgovaramo u ponedeljak. Nisam baš bio oduševljen što je glavni urednik Radio Beograda 2 Đorđe Malavrazić to učinio na takav način, dan posle sednice Programskog odbora RTS-a, na čijem smo završetku desetak minuta posvetili i toj temi. Gospodin Malavrazić je svoj potez obrazložio nekoliko dana kasnije (30. mart, “Politika”). Znao sam i to da je sa autorkom emisije Biljanom Đorović razgovarao o tome da bi o sadržaju valjalo da se konsultuje sa ljudima koji “potpisuju” i delove programa i program sam, ali ni notorna činjenica da su pred zakonom oni odgovorni za sadržaj, a ne autor, nije bila dovoljna. Komunikacije te vrste nije bilo.

    Razume se da sam već bio čuo neke od emisija koje su bile direktan povod za potez glavnog urednika Radio Beograda 2. Slušao sam ih kao profesionalac i najviše mi je zasmetalo to što se ne radi o “analitičkom pristupu”, kako to sada stavljaju u prvi plan neki od branilaca, jer jednostavno – analize nema! Nema nekog ko bi, možda, argumentima usmerio raspravu i na neku drugu stranu, činjenicama osvetlio neki drugi aspekt događaja ili pojave. Ali zato, na primer, ima relativizacije broja žrtava u Srebrenici (u jednoj emisiji gosti u studiju rekoše da ih je “samo 442 streljanih”, a da za ostale “nema dokaza”).

    I potom krene “slučaj”!

    Pisalo se po novinama svašta. I pored dobre volje koja je postojala da o tome nešto kažemo, čak ni do jedinog zakazanog razgovora nije došlo. Ali je zato u podnaslov jednog od tekstova stavljeno da “generalni direktor RTS-a i direktor Radio Beograda o tome ništa ne znaju”. Za prvog je tačno, u trenutku kada su ga pitali nije znao, ali za mene nije! Ja sam novinara “Svedoka” koji me je u taj petak predveče pozvao telefonom ljubazno zamolio da dođe u ponedeljak i da ću dati izjavu. Nije se javio.

    Nekoliko dana kasnije će se kolumnista “Svedoka” Vladan Dinić (ne mogu da tvrdim da je reč o istom čoveku koji me je zvao), osuđujući ukidanje “Atlantisa”, onako usput, sarkastično zapitati: “Šta će nama u Srbiji takve emisije koje vlast ne kontroliše, i šta imaju tu neki svetski velikani da unose smutnju, pričajući priče, da je Srebrenica prenaduvana, da je ovo, da je ono…?”

    Tako najpre u naznakama, a potom sve jasnije čitava priča dobija širi kontekst, pa je na jednoj od sednica Skupštine poslanik DSS-a Željko Tomić, uz konstataciju da je ukidanje emisije “kap koja je prelila čašu”, zapitao “da li su slobodni mediji državni i nacionalni interes” i “da li je svaka emisija koja ne deli Vladin evrofanatizam nepodobna”. Onda su usledili tekstovi u kojima meta više nije ni glavni urednik Drugog programa ni Radio Beograd, već – Dragoljub Mićunović. Najpre je to učinio Ratko Dmitrović (“Frankfurtske vesti”), a potom u podužem uvodniku (“Pečat” 1. april), uz citate i priču o Mićunovićevom bivšem životu i angažmanu, to čini i Milorad Vučelić. Između ostalog, za njega kaže da je “on, kao i DS i niko drugi, kriv i odgovoran za zabranu emisije ‘Atlantis'”.

    Pisanu izjavu o “slučaju Atlantis” medijima dostavlja i lider DSS-a Vojislav Koštunica. “Vlast više ne može da izdrži da na javnom servisu postoji makar i jedna jedina emisija u kojoj se iznose kritički stavovi prema evroatlantskoj politici sadašnjeg režima”, piše između ostalog u izjavi. Uz ocenu da je “ovo pitanje elementarne medijske slobode i prava na slobodnu javnu reč”, potom zaključuje: “Ne treba čekati da se posle zatvaranja emisija počnu zatvarati i ljudi koji drugačije misle.”

    I tako, mic po mic, bez mnogo “sećanja” na povod, priča je dobila potpuno drugi smisao. Od profesionalnog neslaganja do političke borbe.

    Jer, teško mogu da poverujem u iskrenost Vojislava Koštunice, u njegovo uverenje da je ugroženo “pravo na slobodnu javnu reč”, kada tu pisanu izjavu daje samo desetak dana pošto je bio gost u političkom magazinu “Sedmica” Prvog programa Radio Beograda i kada mu je na raspolaganju bilo trideset šest minuta da “drugačije misli” i to saopšti mnogo većem broju slušalaca nego što ih ima “Atlantis”.

    Razume se da su priliku dočekali i marginalci, oni koji najviše vole da pozdravljaju na hitlerovsko-kvislinški način i koji smatraju da je agresivnost pravi argument u polemikama (pa i šire). Njihovom uhu prija svaka teorija zavere i stičem utisak (s lica mesta, recimo na antifašističkom mitingu u Novom Sadu) da teško razumeju rečenicu koja se ne završava znakom uzvika, a da one koje se završavaju znakom pitanja nisu njihovo polje interesovanja. Pogotovo ako taj znak stoji iza iskaza o nekim tragičnim stvarima koje su tokom krvavih godina činile pojedine srpske jedinice, njihovi delovi ili, pak, paravojne snage. Tako, na primer, pojedini, mada česti, sagovornici iz emisije “Atlantis” neće negirati da je bilo zločina, ali će reći da je “cifra prenaduvana”, baš kao i kad govore o zločinu u selu Račak na Kosovu. Na to što su zatrte čitave porodice uključujući i decu neće trošiti reči, ali će o srpskim žrtvama potanko iznositi detalje.

    Za ljude koji ne znaju, nema se vremena da se baš sve sluša, ali sve teme koje su bile predmet “spora” povodom emisije “Atlantis” potpuno su legitimne i obrađivane su i na ostalim programima Radio Beograda. Razlika je samo u – profesionalnom pristupu! Obaveza je javnog servisa kome Radio pripada da ih obradi na profesionalan način, pa se tako i selektuju ljudi koji će se pojedinim temama baviti, pa razgovaramo u redakcijama i na programskim kolegijumima… Pa procenjujemo relevantnost odabranih sagovornika prema njihovoj stručnosti, sposobnosti da podatak ili stav jasno saopšte slušaocu, pa kako da uparimo sagovornike koji su “za” i one koji su “protiv”, a pritom, s obzirom da se uglavnom radi o otvorenom, “živom” programu, ni u primisli ne dovodimo u pitanje sposobnost urednika u studiju da reaguje ako proceni da je potrebno. Na kraju, ali ne i najmanje važno – kakav sadržaj mi u tom delu programa želimo da “pošaljemo” slušaocu! Rečju, novinarstvo tako funkcioniše od kada je formirana prva redakcija.

    Novinar ima pravo da bira da li će biti “slobodnjak” pa svoj proizvod nuditi onome ko želi to da objavi ili gde će, u kojoj redakciji da radi, za koga i pod kojim uslovima. Najbolje to znaju oni koji su se dokazali na “tržištu” i promenili nekoliko redakcija tražeći mesto, novac sada na stranu, koje njihovom senzibilitetu i interesovanjima najviše odgovara. Svaki dogovor za posao, a promenio sam priličan broj redakcija tokom karijere, podrazumevao je i razgovor o uređivačkoj politici, kako da se uklopim u uzuse koji u svakoj od njih postoje, a dešavalo se da iskorake koje sam u nekoliko navrata činio moram debelo da obrazlažem da bi bili prihvaćeni. Argumenti profesije, bilo da je reč o formi ili sadržaju, u tome su mi bili najbolje “oružje”. Pa opet, smatram da novinar nema pravo da zaboravi gde radi. Jedno je pisati za tabloid, a drugo za ugledni nedeljnik, jedno je u radiju biti DJ, a drugo autor analitičke emisije. Sve se, na kraju, svodi na uzuse i aksiome koji se ne smeju dovoditi u pitanje, a jedan od osnovnih je – “druga strana”.

    Tek kada čuje različita mišljenja, slušalac će imati dovoljno “materijala” da sam donese stav o temi koja mu je prezentovana. Kada mu se tako nešto uskrati, onda se to zove – manipulacija. To najbolje znaju neki od onih koji su ustali u “odbranu” emisije pozivajući se na “slobodu misli i javne reči”.

  160. stigli sudski nalozi od rts-a!!!!!!protestujemo i nećemo da plaćamo tv pretplatu!!!!!NEMAMO DA PLATIMO! nerad,laž,poluistinu,medijsku istinu robova,obmanu,’proces’protiv svih nas kao da smo umobolni,nepismeni i neobrazovani!!!!!NEMAMO DA PLATIMO kojekakve’šuše’,ljubimice i rodbinu,skandalozne odluke direktora i njegovih podrepaša,memoricid rts-a kada su u pitanju najbolji ljudi rts-a,velikani srpske kulture!rts je uvreda jer je produžetak države koja je uvreda!!!!jer nas je učinila najsiromašnijima u regionu dok nam predsednik vozi najskuplji auto,dok su školski prijatelji pokupovali svo medjisko vreme i enormno,u najkraćem prolaznom vremenu sebe obogatili,…mi smo ponižavani svaki dan i svaki čas,psihološki,ekonomski,intelektualno!!!!mi plaćamo skuplje ulje nego nemci,skuplje paste za zube,skuplje meso,skuplje sve!!!!rts na tender!!!!državu na tender!!!!rts=bahata i nesposobna država!!!!!

  161. kultura’kulturnih’nas je vec unistila.njihova ‘kultura’je kultura robova,udvorica,zvanicnog znanja,podanistva,nepostovanja drugog i drugacijeg,poltronska,njihova kultura je’posle mene potop’,njihova kultura radi sa sopstvenim psiholoskim mrljama gde se trguje slabostima i nedostacima,njihova kultura je trgovacka a ne stvaralacka,njihova kultura je kultura plemena i gradjanske uravnilovke,njihova kultura je kultura zavisti,sebicluka i grabeza…kultura brbljanja i kancelarijskih saputanja….

  162. Radio Beograd i ceo RTS cenzurisu i Atlantis i svaku suvislu pricu o Srebrenici, Gadafiju, Tomi Nikolicu…
    Ciji su cenzurisani mediji?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *