B. T.

Piše Aleksandar Đaja

Kako god da se štrajk žeđu i glađu Tomislava Nikolića bude završio, jedno će pitanje zauvek ostati da lebdi nad vama: Da li su i milion građana Srbije koji  zbog nemogućih uslova života u ovoj zemlji samo traže raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora – bar, kao i kokoške, takođe „živa bića“?

Posle sakupljenih milion potpisa građana Srbije za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora; dva mitinga ispred Doma Narodne skupštine na kojima je prisustvovalo preko 150.000 ljudi; desetina obraćanja režimu u kojima se traži objavljivanje datuma vanrednih parlamentarnih izbora; više kompromisnih predloga SNS-a (od kojih je onaj da izbori budu 18. decembra, a ne odmah, čak previše „kompromisan“) – predsednik SNS-a Tomislav Nikolić počeo je štrajk žeđu i glađu! Kako će se on završiti, u trenutku pisanja ovog teksta ne znam. Ali, znam šta je celoj ovoj šizofrenoj političkoj situaciji u Srbiji prethodilo i ko je svojim stavom i rigidnošću generator ove duboke političke i ekonomske propasti Srbije. On se zove – B. T.!

ISTRAUMIRANA OMLADINA DS
Demokratska stranka je u svom saopštenju, razume se, odmah odbacila štrajk glađu kao metod političke borbe. „Ni u vreme diktature Slobodana Miloševića Demokratska stranka nije štrajkovala glađu, već se samo časno i hrabro borila da pobedi na izborima i po cenu krađa“ (?!)… Svaka čast na pismenosti, „dame i gospodo“ iz DS-a! Znači, vi ste se i po „cenu krađa“, dakle, da kradete na izborima, i to kako vi kažete u vreme „diktature Slobodana Miloševića“ borili da dođete na vlast. Ko vas uči sastavljanju saopštenja? „Idoli“, „McCann Erickson“, „Emotion“, ili i jedni i drugi zajedno? Ko omladinu DS uči nemogućnosti da zapamti dve i po rečenice? Ko je istraumirao dvoje nesrećnih DS omladinaca, Slađanu i Dalibora iz Niša, da na izložbi fotografija posvećenoj godišnjici ubistva Zorana Đinđića ne mogu iz „cuga“ da citiraju po jednu Đinđićevu misao. A da se potom, posle drugog pokušaja, Slađana, u šoku zbog sreće što je uspela da dokrajči citiranu misao, ispolomata kraj lokalnih „DS glavešina“ koji sa kiselim smeškom na licu, kao da se ništa nije desilo, „spontano aplaudiraju“. Međutim, ništa se i ne bi desilo da se taj video klip nije zavrteo na internet portalu „Jutjub“ – da bi potom usledila najdemokratskija od svih odluka DS – da se zbog blamaže raspusti Klub demokratske omladine Palilula iz Niša!… Kao da su ovo dvoje mladih ljudi krivi što oni koji plediraju da vode Srbiju, nisu u stanju da pripreme čak ni prigodnu školsku recitaciju!
A što se „diktature“ Slobodana Miloševića tiče, takve bljuvotine više ne mogu da popiju ni svinje iz višegodišnje ustajale bare kraj nekog obora! Koga, bre, vi još uvek lažete? U vreme predsednika Miloševića postojala je samo jedna, kako bi vi rekli, „državna televizija“, „RTS“ – a preko dve stotine lokalnih televizijskih stanica po Srbiji, od kojih je 99 odsto bilo opozicionih, dakle, vaših! A danas su gotovo sve radio i televizijske stanice režimske, dnevni i nedeljni listovi takođe – sem jednog nedeljnika, nekoliko dnevnih listova i elektronskih medija. Šta ste gospodine B. T. vi i vaši „stručni savetnici“ (u kojima ne oskudevate) učinili za demokratizaciju medija u Srbiji i za poboljšanje materijalnog i egzistencijalnog položaja novinara? Da li je rezultat takvog vašeg vanserijskog napora i to što nijedan elektronski medij u Srbiji (osim „BN“ televizije iz druge države, Republike Srpske) nije smeo uživo da prenosi miting SNS-a 16. aprila? Nije smeo čak ni da o njemu izveštava prilozima dužim od nekoliko minuta, dok ste, istovremeno, srpskim novinarima vi i vaša Vlada elegantno omogućili da po želji i slobodno odabranoj dinamici nesmetano i svakodnevno, po najvišim demokratskim principima – umiru od gladi!?
Uostalom, o tome govore vaši „Evropejci“…

ŽIVOT JE ČUDO
Evropska federacija novinara (EFJ) pozvala je u utorak predsednika Srbije da pokrene dijalog „sa medijskim profesionalcima“, kako bi se sprovele potrebne reforme i novinari u Srbiji „prestali da žive u siromaštvu, korupciji i strahu“. U pismu koje je predsedniku Srbije uputio predsednik EFJ Arne Kening, navodi se da je sloboda medija u Srbiji „još ozbiljno ugrožena“, da u pojedinim delovima zemlje ne postoje lokalni mediji, kao i da je „finansijska pozicija novinara užasavajuća“.
Ko u ovom slučaju gospodine B. T. ne ispunjava uslove za „status kandidata“ za prijem u EU? Tomislav Nikolić, SNS, građani Srbije – ili vi i vaša Demokratska stranka koja više od deset godina urušava industriju, ekonomiju, prosvetu i kulturu ove zemlje? U kojoj sa časova beže profesori, a ne đaci – a pod čijom vlašću Narodni muzej ne radi već osam godina, Muzej savremene umetnosti preko tri, zatvorena su i vrata Zavičajnog muzeja Zemuna… U ovoj zemlji, pod vašom vlašću, isključuje se zbog duga od 130.000 dinara struja „Radiju Sombor“, što dovodi do prestanka emitovanja programa na srpskom i mađarskom jeziku i uskraćivanja informacija velikom broju žitelja zapadne Bačke… Istovremeno, vaša Demokratska stranka posluje bolje nego većina firmi u Srbiji. Samo na žiro računu je prijavila 31, 4 miliona, što je pet miliona više nego prethodne godine. Za godinu dana je zaposlila 67 novih ljudi. Ukupna neto imovina koju je stranka prijavila je 96,63 miliona dinara.
Sada je sve jasno, gospodine B. T. Vi, vaša stranka, vaša Vlada i ministri, živite u drugoj, virtuelnoj Srbiji. Ne u Srbiji koja je 16 aprila, u starim farmerkama i iskrzanim jaknama, neobrijana, sa pogledima umornih, gladnih i očajnih ljudi, otpuštenih iz preduzeća i fabrika koje ste budzašto rasprodali na sve strane ili jednostavno ugasili, došla na plato ispred Doma Narodne skupštine očekujući čudo koje će im vratiti njihove otete živote. Odbijajući njihov zahtev za raspisivanjem vanrednih parlamentarnih izbora, vi ste na njihove živote jednostavno – pljunuli! Dok im je Tomislav Nikolić pošteno rekao da posle svega što je pokušao u nastojanju da ovoj bezdušnoj vlasti povrati dušu i razum, jedino „čudo“ koje još može da im ponudi jeste – svoj život.
Pre skoro godinu dana u Trgovištu na Ibru, posle velike  poplave u tom mestu, pretpostavljajući da su i kokoške doživele stres, pitali ste gospodine B. T. okupljene meštane: da li su im davali sedative? Jer, ako nisu, grehota je, „to su živa bića“… Stoga, kad god i kako god da se štrajk žeđu i glađu Tomislava Nikolića bude završio (a ja se, ipak, nadam trenutnom raspisivanju izbora jer „status kandidata“ s njima nema nikakve veze!) jedno će pitanje zauvek ostati da lebdi nad vama: Da li su i milion građana Srbije koji su potpisali peticiju, kao i preko dvesta hiljada na mitinzima u Beogradu i drugim gradovima Srbije, koji zbog nemogućih uslova života u ovoj zemlji samo traže raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora – bar, kao i kokoške, takođe „živa bića“?
Jesu li… gospodine B. T.?

9 коментара

  1. Како смо цењени од стране диктатора ове земље,боље да не причамо.
    Дела њега и његових сатрапа све говоре.Он је само машина за
    испуњавање сатанских налога са запада.А како се они понашају –
    без коментара.Само трошимо драгоцену енергију на њих,а и њима
    време врло убрзано истиче,на њихову жалост.Бог суди,он је најмеродавнији за све,па и за ову “спрдњу” од власти.

  2. када се погледују снимци са митинга,протеста и осталих окупљања присталица СНС-а,примећује се да је све више младих људи,а упоредо са њима и генерација ’70 и ’80 тих која је 2000. изнела борбу за ову власт,на својим леђима. Млади су ту пошто виде да за њих нема будућности са корупцијом и пљачком од стране власти,а старији су поново на истом месту јер су увидели да су преварени,понижени, да од обећања за ”боље сутра” су дошли до ”само преживети до сутра”. 2000 су биле сукобљене генерације старе против младих,једни за режим а други против њега. Данас су све генерације заједно,руку под руку,са истом жељом и захтевом – хоћемо изборе и само то! Ништа више и ништа мање!

  3. Bravo, Aleksandre! Neko ko pokaže takvu bahatost i cinizam, ne samo prema Tomislavu Nikoliću i SNS-u, nego prema većini od preko 85% građana Srbije, koji žive u ozbiljnom siromaštvu, a polovina od njih i u najcrnjoj bedi – ne zaslužuje da se više naziva imenom i prezimenom, već samo inicijalima! B. T., vi više niste moj predsednik, vi više nemate čak ni ovu bednu “rekonstruisanu Vladu” (jer vas je i Dačić napustio), vi više nemate ni zemlju ni državu – vi imate samo svoj manekenski izgled. Srbija vas neće, EU i Amerika će da vas otkači čim prodate Telekom i još svakog od nas ponaosob (Kosovo i Metohija se, naravno, podrazumevaju) – i gde ćete posle? Ali, kao što kaže moj prethodnik, komentator, Bog sudi… Ali, sumnjam da vi verujete u Boga, a i što bi ste? Vas je B. T. zaslepilo tzv. Ajantovo slepilo – ako uopšte znate šta je to. Učinili ste i činite “hibris” – ako, takođe, uopšte znate šta je to? A to starogrčki bogovi nisu nijednom smrtniku opraštali, pa ni ovaj naš hrišćanski Bog neće oprostiti vama… Dozovite se pameti i prekinite ovi agoniju, odmah raspišite izbore i spasite svoju dušu… Jer, ako je kokoške imaju, pa, valjda je imate i vi. Imate porodicu, ženu i decu, spasite njihove duše, jer ovim ćete i njih osuditi na večno progonstvo na nebu… Još jednom sve čestitke Đaji i Pečatu za ovakav tekst!

  4. hm, hmm.. bokca ti,

    “KRIVI SMO MI STO SMO IH PUSTILI!!!”

    hm, hmm.. *tocno* u nas autobus..? beplatan prevoz na izbore.

    http://i.telegraph.co.uk/telegraph/multimedia/archive/01630/stalin_bus_1630382c.jpg

  5. Sve je rečeno u ovom tekstu. I o B.T., i o njegovoj diktaturi. On i njegova Demokratska stranka uništili su gotovo sve čega su se dohvatili: privredu, ekonomiju, medije, rasfrćkali investicije, a oterali nove investitore, narod je gladan i najuren s posla, prete da će mu zbog nenaplaćenih komunalija oduzimati stanove i izbacivati na ulicu, dok oni žive na Dedinju. I sve to nije dovoljno da se raspišu prevremeni izbori. Kakva “kandidatura”, pa i to lažu! Njih Evropa neće i uopšte ne verujem da će dobiti “status kandidata”, koji ionako nema nikakve veze sa izborima. Izbori su naša unutrašnja stvar!… Narode srpski, jesu li ti svrake popile mozak? Pa, ovi su gori od Turaka! Turci su, barem, Srbiju osvojili sabljom, a ovi je, zapravo, nikada i nisu osvojili. Oni nkada nisu dobili izbore! Samo su pravili matematičku kombinatoriku, bez obzira s kim i kako u koaliciju, ne bi li se dokopali vlasti i poharali još malo one crkavice koja je ostala od Titove i Slobine društvene imovine. Njihova vlast je gola uzurpacija! Oni su sprdnja od parlamentarne demokratije! Dosta s njima i dole s njima!… Veliki pozdrav Aleksandru Đaji za novi “biser” u Pečatu i veliku pozdrav celoj redakciji “Pečata”. Veliki Pozdrav i Tomi, voleo ga neko ili ne, grešio ili ne, moramo ga sada svi podržati. Samo napred do prevremenih izbora i odlasta zauvek “žutih” sa vlasti…!

  6. hm,hmm..*niste samo vi krivi sto ste ih pustili*…*krivi smo i mi sto smo malo popustili*…

    http://www.pressonline.rs/upload/boxImageData/2011/3/20/136907/OBRAZ-1.jpg

  7. Tomin štrajk se završio onako kako smo i očekivali. Toma nije čovek koji bi zbog B. T. umro od gladi. Pa, iako B. T. misli da je pobedio, to je “Pirova pobeda” koja će ga sigurno mnogo koštati. Jer, računica B. T. i DS-a jeste da se vrati Šešelj, pa da zajedno s njim napadnu SNS. Ja nešto sumnjam u tu varijantu. Prvo, ne vidim kako bi to oslabilo SNS, naprotiv,bilo bi kontraproduktivno za SRS. Pa, iako je Šešelj sada ljut na Tomu (mada ne znam zašto, jer se DS, na primer, cepala bar pet puta), izgovaraju se svakakve reči, ipak su reči “vetar”, a interesi su interesi. Za mesec-dva možda se tih reči niko neće sećati. Šešelj je vanserijski inteligentan i nemojte se začuditi ako na izborima on zajedno sa Tomom zavuče “žutima”. Znam, to sada deluje kao SF, ali, živi bili pa videli. Najtopliji pozdrav “Pečatu”!

  8. Mislim da Tomislav Nikolić, i pre stupanja u štrajk, nije imao iluzija da će se Tadić smilovati zbog njegovog, Nikolićevog, štrajka i raspisati prevremene izbore. Nikolić je, po mom dubokom ubeđejnju, želeo da celoj Srbiji stavi do znanja da ne postoji nijedna lična žrtva na koju nije spreman ako će ona, barem malo, da pomogne Srbiji. U tome je, rekao bih, u potpunosti uspeo. Pored toga uspeo je i da aktuelnu vlast natera da otvoreno pokaže da im je opstanak na vlasti preči i od same Srbije. Činjenica je da je stanje u Srbiji katastrofalno u svim segmentima i da jedini spas jesu izbori, i to što pre, pa da neka nova vlast pokuša da zaustavi dalje propadanje Srbije a kasnije i povede Srbiju putem oporavka. Ako aktuelna vlast ostane do kraja mandata bojim se da će od Srbije malo šta ostati. Šta činiti dalje? Mislim da Srbiju treba “razbuditi”. Treba na svim mitinzima i u svim dostupnim medijima, ma koliko da ih je malo, podsećati građane Srbije šta je Srbija imala dvehiljadite godine, kada je DOS došao na vlast, a šta ima danas. Gde su nestala na hiljade, manje ili više, uspešnih firmi, gde su danas radnici koji su u njima radili, ko je od aktuelnih vlastodržaca učestvovao u kriminalnim privatizacijama te šta su oni, imenom i prezimenom, od imovine imali kada su došli na vlast a koje bogatstvo imaju danas. Zašte, svakodnevno, ne podsećati građane na Tadićevo obećanje, u predizbornoj kampanji za prethodne predsedničke izbore, da će obezbediti 500.000 hiljada novih radnih mesta (iako je ekonomska politika u nadležnosti vlade a ne predsednika) te na obećanje u kampanji za poslednje predsedničke izbore da će obezbediti novih 200.000 radnih mesta. Umesto novih radnih mesta “obezbedio” je gašenje 1.000.000 postojećih radnih mesta. Treba više ukazivati na katastrofalne posledice nacionalne politike, danas je u Srbije zabranjeno ili omalovaženo sve što je srpsko, jedino se srpski zločini potenciraju i izmišljaju novi i tamo gde ih nema. Na sve što je za srpske interese afirmativno, poput lešinara graknu razne Nataše, Borke Sonje i njima slični srbomrzci i svi dobijaju ogroman medijski prostor čak i na RTS-u koga finansiraju građani Srbije obaveznom TV pretplatom. Mnogo bi prostora trebalo da se navedu svi štetočinski potezi ove vlasti, ja sam naveo samo mali deo njih ali mislim da je i samo njihovo stalno isticanje dovoljno da “razbudi” Srbiju i podstakne ju da ovo kriminalnu vlast pošalje u istoriju.

  9. Јована

    Мислим да је Чедо веома добро поставио ситуацију око штрајка Томислава Николића, око кога су и код мене постојале неке дилеме. Овако ми се чини да је, у ствари, у “офсајд” замку упао Тадић, а не Николић. Било како било, економска и политичка ситуација у земљи су тако катастрофалне, да чак кад би Тадић имао и две “оне ствари” не би могао, на жалост, да извуче Србије из глиба у коју је захваљујући својој бахатости до гуше увалио! Према томе, “жути” су готови и тај процес ништа зауставити не може – али, треба све учинити да за собом, пре но што оду, надам се на дуже време са политичке сцене Србије, за собом оставе што мање штете. Велики поздрав мом омиљеном колумнисти Ђаји и најомиљенијем листу, “Печату”!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *