VLADIMIR PUTIN U BEOGRADU „Spasi Srbiju Putine!“

Piše Uglješa Mrdić

Poseta Srbiji predsednika Vlade Ruske Federacije Vladimira Putina potvrdila je koliko voli i poštuje srpski narod, koji ga smatra jednim od svojih najvećih prijatelja. Putin nije krio emocije prilikom posete Srbiji

„Srbija, Srbija, Rusija, Rusija“, „Spasi Srbiju Putine, Putine, Putine“, odzvanjala je Marakana rečima poštovalaca i obožavalaca lika i dela ruskog premijera Vladimira Vladimiroviča Putina, jedne od najpopularnijih ličnosti u srpskom narodu. Rečima publike na Marakani, kao i uzvicima i skandiranjem građana Beograda širom gradskih ulica srpske prestonice, najbolje se mogu opisati utisci jednodnevne posete 23. marta predsednika Vlade Ruske Federacije Vladimira Putina.
Opšti utisak je da je Srbija dugo čekala taj dan – 23. mart – posetu jednog od najvećih prijatelja srpskog naroda, koji je svojim postupcima, izjavama i iskrenom borbom za srpske interese pokazao daleko više nego čitava aktuelna srpska vlada zajedno.
Posle deset godina Putin je ponovo stigao u Srbiju, a glavni razlog ove posete, nadamo se da će ih biti još u narednom periodu, bili su jačanje političke, ekonomske, privredne i energetske saradnje. Ali svakako jedan od najvećih utisaka Putinove posete je njegova bliskost sa srpskim narodom, što je pokazano i dokazano na zapadnoj tribini stadiona Crvene zvezde. Nije to važno na čijem stadionu je Putin bio, jer srpski narod u ovim trenucima ne treba da se deli na crveno-bele i crno-bele, već na one koji vole ili ne vole Srbiju. Putin je na stadion „Marakana“ došao oko 19.35 časova i posle nekoliko trenutaka pojavio se u svečanoj loži Zvezdinog stadiona.
U iskren odnos prema srpskom narodu od strane Putina uverio se lično potpisnik ovih redova, koji je uspeo da se na dva metra primakne ruskom premijeru. Ispred mene nalazio se prvi stepen obezbeđenja koje su činili najelitniji pripadnici srpskih i ruskih bezbednosnih snaga. Prema dopuštenju Putinovog okruženja dozvoljeno je da građani za vreme drugog poluvremena utakmice (Putin je stigao na početku drugog poluvremena prijateljske utakmice omladinaca Crvene zvezde i Zenita iz Sankt Petersburga, kluba za koji ruski premijer navija od malih nogu) fotografišu sa svojim fotoaparatima i mobilnim telefonima ruskog premijera, da mu daju postere i knjige sa njegovim likom da ih potpiše. Svakako jedan od prizora koji je izazvao ogromno oduševljenje prisutnih građana je kada je Putin na pitanje jednog mladića da li bi mogao da mu potpiše knjige, ruski premijer odgovorio:
„Posle. Čim se završi utakmica“.
Potom je Putin uzeo zvezdin šal na poklon, koji mu je dao petogodišnji dečak koga je otac držao na svojim ramenima.
Usledilo je skandiranje: „Volimo te, volimo Putine, Putine, Putine“ i pevanje ruskih pesama.
Najčešće reči koje su izgovorene na stadionu bile su: „Pomozi Bože, pomozi Bože, spasi nas Putine“, „Srbija, Rusija“, „Rusija, Rusija“, „Kosovo je srce Srbije, srce Srbije“, „Stariji brate, poljubi majku našu i kaži joj, kaži, da smo je dostojni, i da se borimo i da ćemo se boriti, i da je volimo“.
Posle tih rečenica Putin je petnaestak minuta pred kraj utakmice ustao iz prvog reda svečane lože i poklonio se gledaocima. Tada je nastala erupcija oduševljena na stadionu, koja se mogla meriti sa onom kada je spiker rekao da je Putin stigao u ložu Marakane, na kojoj je bilo oko 20.000 gledalaca.
Pored reportera „Pečata“, na dva metra od premijera Rusije mogli su se primetiti ljudi različite dobi, ali svakako jedan od utisaka koji se ne može zaboraviti je grupa srpske dece sa roditeljima, proterana sa Kosmeta, a koja su sa suzama u očima skandirala Putinovo ime i pevala srpske i ruske pesme.
Najbolji primer Putinovog odnosa i poverenja prema srpskom narodu je što je mogao prema protokolu, u skladu sa bezbednosnom procenom poseta svetskih zvaničnika prvog ranga, da prilaz njemu bude hermetički zatvoren i da ga građani mogu videti najviše na deset, dvadeset metara ili da se dogodi ko u slučaju posete američkih zvaničnika Džozefa Bajdena i Hilari Klinton, kao i ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva, da ga ne vide uživo, nego na malim ekranima ili uz pomoć dvogleda na 200 metara ispred Palate federacije na Novom Beogradu.
I time je Putin pokazao svoju veličinu. Inače o bezbednosti Putina brinulo je oko 4.000 pripadnika MUP, BIA i drugih bezbednosnih službi, kao i ruski bezbednjaci. Obezbeđenje je besprekorno odradilo svoj deo posla.
Takođe, treba istaći da je za vreme utakmice na Marakani Putin tražio da sedi u prvom redu svečane lože koja je tik uz gledaoce, a ne u gornjim redovima gde su se nalazili brojni srpski zvaničnici.
Utisak je da se srpskog naroda plaše domaći državni funkcioneri, ali ne i Vladimir Putin.
Ali su zato paralelno sa skandiranjem ruskom premijeru tokom celog dana, duž čitavog Beograda, državni funkcioneri bili glavni takmičari u trci zvanoj „Dobijanje političkih poena zbog dolaska Putina“. E, zbog toga je ceo stadion na Topčiderskom brdu uzvikavao: „Dole Vlada“, „Hoćemo promene“, „Podnesi ostavku Borise, Borise“.
No, da se vratimo na protokolarna dešavanja i te kako bitna za Srbiju, naročito kada je u pitanju broj i sadržina potpisanih sporazuma.
Predstavnici vlada Rusije i Srbije potpisali su više sporazuma, u oblastima turizma, energetike, naučne saradnje i međunarodnog drumskog saobraćaja.
Sporazum o saradnji grada Beograda i ruske elektroenergetske kompanije „Inter rao“ potpisali su gradonačelnik Dragan Đilas i Boris Kovaljčuk, predsednik ruske kompanije.
Ruske kompanije će pomoći Srbiji u izgradnji železničkih pruga, a srpski građevinari učestvovaće u pripremi Olimpijskih igara u Sočiju i Svetskog prvenstva u fudbalu 2018. godine, najavio je Putin. Potpisano je više bilateralnih sporazuma.
Pošto je većina medija preplavljena time šta su govorili srpski funkcioneri, mi ćemo ovom prilikom istaći ono što je govorio ruski premijer Vladimir Putin.
On je naveo da se spisak zajedničkih ekonomskih projekata dve zemlje stalno širi i da Rusija drži poziciju jednog od vodećih trgovinskih partnera Srbije.
„Razmatramo paket od 800 miliona dolara za finansiranje konkretnih projekata. Ruske kompanije pomoći će Srbiji u izgradnji železničkih pruga, a sa druge strane, želeli bismo da iskoristimo veliko iskustvo srpskih partnera u izgradnji turističkih objekata. Pažljivo ćemo pratiti i zajedno raditi da evropska integracija ne bi izazvala štetu po rusko-srpske odnose. Rusija je bila i ostaće saveznik Srbije kada je reč o Kosovu i Metohiji i ne treba objašnjavati razloge za to. Oni proizilaze iz istorijskih veza i bliskosti dve zemlje.
Ruski premijer posetio je Skupštinu Srbije. Prilikom susreta sa predsednicom Skupštine Slavicom Đukić-Dejanović i šefovima poslaničkih grupa, Putin je rekao da u Rusiji nema nijedne političke stranke koja nije prijatelj Srbije.
Putin je ukazao na značaj parlamentarne saradnje dve zemlje, rekavši da treba proširiti saradnju između poslaničkih grupa i različitih parlamentarnih tela da bi se formulisale zajedničke pozicije na međunarodnom nivou.
Inače, dolazak Putina pred zdanje Doma narodne Skupštine pozdravilo je nekoliko stotina građana okupljenih pored zgrade Parlamenta, uzvicima dobrodošlice i aplauzom.
Putin nije krio emocije prilikom posete Srbiji. Sada je na Srbiji da preduzme korake, hoće li iskreno sarađivati sa prijateljima ili će vlast kao i prethodnih godina igrati igru protiv srpskog naroda, koja ni njima samima nije jasna.
Istog dana, patrijarh srpski Irinej uručio je u Hramu Svetog Save na Vračaru Orden Svetog Save Prvog stepena premijeru Ruske Federacije Vladimiru Putinu, izrazivši istovremeno tople reči dobrodošlice.
Na kraju možemo reći da nema granica u saradnji Srbije i Rusije, ekonomskoj, političkoj, bezbednosnoj i svakoj drugoj…

_____________

Ne u NATO

Vladimir Putin se založio za zaštitu civilnog stanovništva i odbio da poredi situaciju u Libiji sa NATO bombardovanjem SRJ 1999. godine.
„Ne mislim da treba da stavljamo u istu ravan Srbiju i Libiju, ali me brine lakoća kojom se pribegava sili u rešavanju međunarodnih problema“, rekao je Putin, koji je istakao nadu da Srbija neće pristupiti NATO savezu i da će ostati vojno neutralna država, jer bi pozicioniranje Srbije na stranu Severno-atlantskog vojnog saveza značilo da bi bojeve glave ruskog odbrambenog štita bile okrenute prema svim članicama NATO-a i njenim partnerima na Balkanu.

11 коментара

  1. Jedan od retkih iskrenih prijatelja Srpskog naroda

  2. Zasto nije preneseno putem TV sta se desavalo na stadionu.

  3. Najstrasniji su ovi guraci u prve redove, samo me zanima koji ce to privrednici iz Srbije docekati Ruske privrednike. Vjerujem u dobre namjere Putinove ali i u lazi ovosadasnje vlade i njihovo licemjerje. Vlada koja zeli sa jednom guzicom da je na istoku i na zapadu, a sta vas to ceka na zapadu nesretnici boziji tamo nema sunki i kobasica nego truli ham i zasecerena svinjetina.

  4. Ovo terba ocutati da bi moglo da se uziva. Pitanje je kako oterati NATO sluge u Srbiji koji vladaju tri godine i kako dovesti vladu koja ce da radi za Srbe i Srbiju. Dovesti one koji mogu da zacepe gubicu Nemackom ambasadoru i NVO-bukacima. Nekoga ko ce da odpocne duhovnu obnovu Srbije kako naroda tako i drzave. Dok se to ne dogodi nikakve i nicije milijarde nece nam pomoci.

  5. Љубомор

    Ово што је урадио Г-дин ПУТИН је врхунски дипломатски потез који ће ући у анале светске дипломатије. Неверује он овим властодршцима и њиховим лажима. Хтео је ући међу народ и осетити праву српску душу. Успео је и ако су га ови хтели “заштитити”, кордонима полиције изоловати. Видео је без сумње на директан и најлепши начин шта жели, колико пати, у каквој беди живи, у шта се узда и кога воли српски народ. Прешао је и понизио акуелне властодршце – америчке измећаре. БРАВО ВЕЛИКИ ПУТИНЕ!

  6. Kakva divna osecnja ispunjavaju coveka pred gestom velikog Putina i istinskih emocija naseg naroda napacenog i nadjenog u bezizlaznosti. Svaka cast Putine,svaka cast srpski covece!

  7. Docekao ih je Dinkic, spas za njegovo mlacenje prazne slame, sto ne prodaje automobile zapadu, sto njegovi prijatelji ne kupuju od njga…?

  8. Objavili da su Srbi i Rusi neprijatelji

    RTV Vojvodina uručila je jedan otkaz i suspendovala nekoliko radnika zbog toga što je prekjuče, u prvom „Dnevniku”, izveštaj o susretu srpske i ruske delegacije potpisan sa „potvrda neprijateljstva”
    s
    Tadić, Putin

    Istog dana kada je emitovan prilog, među prvima je suspendovan urednik vesti Milan Pešut i pokrenut postupak njegove smene, dok je osoba koja je napisala neprimeren tekst dobila otkaz.

    Prema izvorima Pressa, od emitovanja spornog „Dnevnika” u RTV Vojvodina uvedeno je pravo vanredno stanje, a zaposlenima je zabranjeno davanje bilo kakvih informacija o ovom slučaju.

    U prekjučerašnjem prvom „Dnevniku” koji realizuje RTV Vojvodina u 17 časova emitovan je izveštaj o susretu predsednika Borisa Tadića i ruskog premijera Vladimira Putina. Slika na kojoj se njih dvojica pozdravljaju i rukuju bila je potpisana sa „potvrda neprijateljstva”. Taj potpis stajao je desetak sekundi, sve dok nije emitovana druga vest.

    Direktor RTV Vojvodina Blažo Popović u pisanoj izjavi se izvinio zbog greške koja je puštena u nacionalnom programu i preko satelita i rekao da sumnja da je reč o nenamernoj grešci.

    – Što se mene tiče, jedno slovo je greška, dok su dva pogrešno napisana slova već predumišljaj, te s tim u vezi slede dalje suspenzije i mere kako bi se sankcionisali svi koji su na ovaj način pokušali da ugroze i diskvalifikuju sve što je tokom prethodne dve godine urađeno – zaključio je Popović.

    Popović je naveo da je ovaj propust napad na ovu medijsku kuću i „pokušaj da se poljuljaju i ugroze tradicionalno prijateljski odnosi između srpskog i ruskog naroda”.

    Glavni i odgovorni urednik informativnog programa RTS Nenad Stefanović smatra da ne bi bilo fer suditi dok se ne utvrdi kako je došlo do greške na RTV.

  9. *Zasto nije preneseno putem TV sta se desavalo na stadionu*.
    ……………………………………………………………………………………………………………………
    Valda je smetalo skandiranje da je Putin *srpski cetnik*, traze valjda *podrsku* za podizanje spomenika Drazi na Adi ciganliji, jer je pravo mesto spomeniku u naselju Visnjica, na mestu gde su visnjicki ctnici, utovarili komsiju hrvata u camac, izveli ga u sred noci, na sred Dunava i klali od potiljka. Po pricanju starosedelaca, *rikao je kao vo, bilo je jezivo*.

  10. Vojvodina!!!!???? To je braco pravo srpsko iskopiste! Hocu reci da su se skoro istrebili,mnogo manje od jednog deteta imaju po bracnom paru. Bog neka mi oprosti,ali ispada da su kaznjeni sto se distanciraju od Srba i Srbije! Ali ako oni smatraju,a i ne samo oni nego svi,da nisu Srbi i Srbija onda nas nije nikakva steta nasla! Svaka normalna nacija tezi da napravi sto vecu drzavu a ovi nasi nesrecnici sto manju. Pisi im pamet!

  11. nadam se da će dogodine Putin opet doći i konačiti neoliko dana kao prijatelj među prijateljima, a na nama je da dostignemo taj nivo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *