Čuvaj se Martovskih ida

Piše Danijel Cvjetićanin, Univerzitet Singidunum

Posle japanske kataklizme, Imperija će pokušati da stavi pod kontrolu svetske energetske izvore ne birajući sredstva. Za Srbiju bi to moglo da znači pritisak EA mentora da se po ubrzanom postupku privatizuje EPS

U kalendarima nesreće mesec mart zauzima istaknuto mesto. U dugoj (i mračnoj) istoriji ljudskog roda, često je to bio mesec kada su se vojske okupljale i kretale u osvajačke pohode. I mnoge druge nesreće vezane su za ovaj mesec –  epidemije, ubistva državnika, pretprolećni talasi gladi… Kao da za jahače Apokalipse nova godina počinje od 1. marta…

SOLIDARNOST I SRBI
Katastrofalni zemljotres, poplavni talas, radioaktivna zračenja, samo su, nažalost, neke od opasnosti kojima su, ovoga marta izloženi Japanci i čovečanstvo. Uvek su nam puna usta hvale kada govorimo o „globalnom selu“ na početku trećeg milenijuma, ali  izgleda da je sve više onih koji bi voleli da postoje zemlje koje su daleko od nas. Primetili ste da se u svetskim (a našim) informativnim emisijama, događajima u Japanu ne daje odgovarajući prioritet. Mnoge vesti služe da se „prekrije“ japanska tragedija, a brojni programski sadržaji na TV-u kao da treba da nam pomognu da zaboravimo patnje japanskog naroda.
Primetili ste, takođe, da ja na Mitingu solidarnosti u Beogradu bilo relativno malo građana. A da li ste se zapitali zašto je bio tako loše organizovan i kako je javnost unapred obaveštena o održavanju tog skupa? Zapitajte se da li ste vi lično, na bilo koji način, bili informisani o tome da će se Miting solidarnosti održati, kao što ste, svojevremeno, na svim kanalima bili bombardovani informacijama o održavanju političkog mitinga SNP-a? Da li je u vašoj mesnoj zajednici, ustanovi ili preduzeću, organizovan zajednički odlazak na miting? Nije.

EKONOMSKE POSLEDICE KATASTROFE
Ekonomske posledice japanske kataklizme teško je u ovom trenutku proceniti. Bez obzira na to da li će ukupna šteta biti merena stotinama ili hiljadama milijardi dolara, izvesno je da se za samo nekoliko dana potpuno promenio odnos prema električnoj energiji i tehnologiji njene proizvodnje. U Evropi su neke nuklearne elektrane odmah isključene, a u celom svetu je ovaj izvor električne energije stavljen pod znak pitanja. Pokazalo se koliko je Ajnštajn bio u pravu kada je predskazao da će proći najmanje 200 godina pre nego što čovečanstvo ne ovlada upotrebom atomske energije, što je često navođeno kao jedna od njegovih zabluda. Postoji ozbiljna pretnja svetske oskudice u električnoj energiji, a nameću se pitanja njene štednje i proizvodnje na bezopasan način.
Nijedan ekonomista se neće začuditi ako, u nastaloj situaciji, Imperija pokuša da stavi pod kontrolu svetske energetske izvore ne birajući sredstva. Za Srbiju bi to moglo da znači pritisak EA mentora da se po ubrzanom postupku privatizuje EPS. Naši kompradori već su poodmakli sa kampanjom ubeđivanja građana da velikim preduzećima u Srbiji moraju da upravljaju evroatlantski menadžeri po evropskim standardima i to ne zbog Evrope, nego zbog nas. Da bi se ovo postiglo, najbolje bi bilo prodati EPS zapadnim prijateljima (po pristupačnoj ceni), a taj novac potrošiti na finansiranje „vorkšopova“, „raundtejblova“ i drugih projekata za unapređenje efikasnosti, tj. podizanje institucionalnog i demokratskog kapaciteta u energetskom sektoru. Naravno, centralno mesto u projektima bilo bi posvećeno percepciji ovih značajnih procesa (koji menjaju mentalni sklop)  u javnosti. Razumeli ste, nadam se, da bi sve ove burne aktivnosti sprovodile mreže građanskih inicijativa, uz pomoć ogromnog broja odlično plaćenih EA eksperata i mnogih domaćih agencija i NVO-a iz ove oblasti. Već posle nekoliko godina, građani Srbije bi bili ubeđeni da je najbolje da elektroenergetske izvore poseduju stranci jer bolje znaju vrednost energetike, za razliku od glupavih srpskih inženjera i ekonomista koji su godinama dozvoljavali da se električna energija prodaje po bagatelno niskim (a ne svetskim) cenama.

CUNAMI ISTINE
Beskrupulozna borba za energetske resurse uveliko je u toku. Kao da je Imperija uspela da nametne legitimnost svojih sebičnih interesa ostatku sveta. Posle iračkih, na redu su libijski naftni izvori. Scenario se gotovo ne menja. Počinje se sa snažnom propagandnom akcijom (satanizacijom), zatim slede teroristički oružani incidenti unutar ciljane države (plena). Organizuje se otpor, protesti građana i drugi oblici podrške okupaciji sopstvene zemlje. Uvek se nađe građanska inicijativa, žedna privilegija. Sledi bombardovanje, pa „demokratizacija“. Za nekoliko godina biće pobijeni milioni stanovnika (mnogi će i sami umreti – od bede i gladi), ali će „demokratija“ trijumfovati, a resursi biti pod kontrolom Imperije. Jedan od prvih takvih eksperimenata bila je SFRJ. U toku je operacija u Libiji. Neka se pripremi Iran.
U ogromnom talasu, kao da polako isplivava sumnja da je Al Kaida samo jedna od mnogih ekspozitura Imperije. Tako je, možda, otklonjena dilema da li su 11. septembar organizovale američke specijalne službe ili teroristi Al Kaide. Mnogi počinju da veruju da je istina i jedno i drugo.

4 коментара

  1. Љубомор

    Све што нам каже ретко поштени интелектуалац и родољуб Цветичанин било је или ће се обистинити. Сценарио су давно написали Бжежински, Пеци и остали владари из сенке. Догађаји из краја двадесетог и почетка двадестпрвог века су завршни део тога сценарија, само успавани и глупи оптимисти то не осећају.
    ……

    УБЛАЖИТРИ НАРОДУ МИКЕ,
    МОГУЋЕ МЕЊАЊЕМ НАВИКЕ,
    ТО НЕ ТРАЖИ ЕКСТРА ДАРА,
    НЕ ГЛАСАТИ ЗА ИБИ ЦАРА.

  2. Stara je to prica da je al Kaida- terrizam produzena ruka CIA za ratovanje u arapskom svetu. Valjda sad sledi promena svesti. I da se arapi ujedine protiv kolonijalista, koje oni lako prepoznaju. Nista jos nije gotovo, kad se cini da gotovo sve je. Zapaddni mediji programi, javno mjenje,ali neide im bas glatko.

  3. Neće biti ništa od prodaje EPSa za male pare i to iz više razloga.
    Rusija i Kina su u trgovini oko Libije dobili interese oko Srbije i to Rusima zeleno svetlo za banke, južni tok i eksponiranje ekonomsko (do sad su uvek bili opljačkani kad god su nešto uložili), kinezima dozvola da prave u Srbiji proizvodnu bazu.
    Drugo javljaju se nove valute u svetu koje će skinuti primat zapada na štampanje papira,
    Treće sve je veći pritisak da se ukine tajnost vlasnika na of šor zonama što će uticati na odluke koje pohlepe radi pokreću gospodari novca (ratovi, terorizam, širenje bolesti, pravljenje država i naroda…)
    Četvrto Rusija će ostati stabilna upravo zahvaljujući nesreći koja je pogodila Japance. Nemojmo zaboraviti da oni imaju gotovo isto stanovnika kao rusi i da imaju neuporedivo veći budžet i ozbiljnu vojsku, a da su kao takvi zahtevali od Rusije Kurilska ostrva. Rusija je najranjivija na istoku gde gotovo da nema svog stanovništva.
    Sve u svemu, Srbiju će uz sve ovo čekati naravno i političke promene i to uz pristanak zapada.
    Doviđenja do oslobođenja!

  4. Da smo sledili učenje, socijalizam bi preživeo

    Sergej Sergejčik, profesor istorije i jedan od potencijalnih učesnika Kolinsovog projekta kaže:

    „Odlučio sam da učestvujem u Kolinsovom projektu jer sam mnogo toga preživeo u sovjetskim godinama i stalno se borio. Najpre sam bio ubeđeni komunista, a sa pojavom novih informacija i istraživanja, počeo sam dolaziti do drugačijih zaključaka. Problemi sa rukovodstvom počeli su još 1968. godine. Stupio sam u partiju kada sam bio đak desetog razreda, jedini đak u Belorusiji koji je bio član partije. Zbog okupacije sam pošao u školu kasnije i, kada sam završio, imao sam taman 18 godina. Moje kolege su verovale u marksizam i išle tim putem. A ja sam počeo sumnjati još kao student istorijskog fakulteta MGU. Marks je kopao duboko, bila je to čitava nauka, a naši „marksistići“ su zagrebali tek po površini. Da smo mi svojevremeno radili po Marksu, socijalizam bi preživeo. Verujem da novo zanimanje Evrope za marksizam nije privremena pojava, ali mi danas još nismo sazreli do marksizma, njegove ideje zatrebaće nam tek u budućnosti.“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *