Bajden preti Putinu revolucijom

Piše Bogdan Đurović

Opozicioni političar Gari Kasparov na svom blogu je napisao da mu je potpredsednik SAD-a rekao da je upozorio ruskog premijera da se ne kandiduje na novim izborima jer bi to dovelo do arapskog scenarija

Tačno godinu dana uoči odlučujućih predsedničkih izbora u Rusiji, na kojima će biti zacrtan put ove zemlje u narednim decenijama, počela je odlučujuća faza kampanje koja ima samo jedan cilj – sprečiti da se Vladimir Putin vrati u Kremlj. Kako tvrdi jedan od vodećih opozicionara, bivši šahovski prvak Gari Kasparov, čak je i potpredsednik SAD-a Džozef Bajden, koji je 9. marta boravio u Moskvi, na sastanku sa Putinom tražio od njega da se povuče i prepusti mesto predsednika Dmitriju Medvedevu. Inače će u Rusiji goreti vatra revolucije, kao u Egiptu i Libiji!

KAKO OJAČATI MEDVEDEVA
Prethodno je, pet dana uoči dolaska američkog potpredsednika, moskovska „Nezavisimaja gazeta“, pozivajući se na izvore iz Donjeg doma ruskog Parlamenta, objavila da Bajden u Moskvu putuje da bi se dogovorio sa Putinom oko njegovog „budućeg radnog mesta“. Prema tvrdnjama ovog lista, potpredsednik SAD-a ponudio je ruskom premijeru mesto predsednika Međunarodnog olimpijskog komiteta. Naravno, pod uslovom da uopšte ne učestvuje na izborima za šefa najveće države na svetu.
U tekstu se navodi da bi posetu Bajdena trebalo tumačiti kao „nedvosmisleni signal ruskoj eliti o podršci Vašingtona kandidaturi Medvedeva na predsedničkim izborima“. Za one predstavnike ruske elite koji ne poslušaju Bajdenove savete, dodaje izvor ruskog lista, sledi kazna: neće dobiti zapadne vize ili će im čak biti zamrznuta imovina. Još se navodi da se Medvedev i dalje koleba, pošto je Putinov uticaj i dalje jak, pa mu Bajdenov dolazak dođe kao moralna podrška.
„Nezavisimaja gazeta“ obratila se za komentar i pojedinim analitičarima, među kojima je bila i Olga Krištanovskaja, direktorka Centra za proučavanje elita Instituta za sociologiju Ruske akademije nauka. Ona smatra da Putin neće ići u MOK, već će stati na čelo važnije međunarodne organizacije. „SAD u principu ne mogu nama ništa da diktiraju, nemaju nikakve poluge za to. Istina je sledeća: ako naša elita odluči da za predsednika treba da ide Medvedev, tada se postavlja pitanje o mestu Vladimira Putina u međunarodnim organizacijama. Na primer, da bude generalni sekretar Ujedinjenih nacija. Kompromis će biti nađen tako što će jedan od njih pristati da ode bez borbe i zauzeti neku važnu funkciju. Ako bi Putin ostao predsednik Vlade, to bi značilo da se vraća u poziciju tehničkog premijera, a predsednik postaje punopravni predsednik, kakav je u svoje vreme bio Putin. Medvedev tada jača, a vlast Putina se smanjuje. Ali, to neće za njega biti prijatno. Zato bi rukovođenje međunarodnom organizacijom bilo dobar izlaz za njega“, uverava Krištanovskaja.
Posle ovog članka usledili su demantiji i ruske i američke strane. Putinov pres sekretar Dmitrij Peskov nazvao je tekst „neuspelom šalom“ i dodao da je „bespredmetno komentarisati“ taj članak. Sa druge strane, odmah po objavljivanju teksta, oglasio se stariji direktor za Rusiju u Savetu za nacionalnu bezbednost SAD-a Majkl Mekfol.
„Mi ne posmatramo posetu vicepredsednika kao podršku bilo kom kandidatu za predsednika Rusije. Bilo bi to glupo za nas i ne nameravamo to da činimo. Kao što je rečeno, mi se susrećemo sa predsednikom Dmitrijem Medvedevom, premijerom Vladimirom Putinom i drugim političkim figurama u Rusiji, od kojih neki, moguće, planiraju da se kandiduju za predsednika“, prenosi izjavu Mekfola ruska agencija „RIA Novosti“.

AMERIČKO KAŽNJAVANJE PUTINA
Međutim, upravo posle Bajdenovog susreta sa tim „drugim političkim figurama“, Kasparov je objavio svoj blog u kojem je preneo stavove koje je tom prilikom, kako tvrdi, izložio potpredsednik SAD-a. U blogu pod naslovom „Otvoreni razgovori u Spaso-Hausu“, objavio ga je liberalni „Eho Moskve“, Kasparov je prepričavao razgovor sa Bajdenom koji se odvijao 9. marta u rezidenciji američkog ambasadora u Moskvi. Osim njega, sastanku su prisustvovali i predstavnici drugih političkih grupacija, među kojima i KPRF-a, Jabloka, i stranke Pravedna Rusija.
Kasparov se najpre pita kako nekome u Rusiji mogu da smetaju „susreti ruske opozicije sa inostranim, a posebno američkim političarima“. „Gostujući rukovodioci država pokušavaju da dobiju što potpuniju sliku o onome što se dešava i zato obično ne komuniciraju samo sa predstavnicima vlasti. Takva praksa u međunarodnim odnosima je uspostavljena odavno, ali se na to u Rusiji i dalje gleda kao na nešto neobično“, objašnjava Kasparov, jedan od predvodnika ruske „nesistemske opozicije“, poznate po korišćenju radikalnih metoda građanske neposlušnosti. Pripadnici ove opozicije zalažu se, inače, za uvođenje sankcija ruskom rukovodstvu zbog navodnog nepoštovanja ljudskih prava, i često putuju na Zapad tražeći spoljnu podršku za obaranje vlasti u Moskvi.
Bajden je na sastanku sa opozicionarima govorio i o mogućnosti ukidanja takozvanog „amandmana Džekson-Venik“, kojim je Rusija stavljena pod američke sankcije još 80-ih godina tokom Hladnog rata. Ovaj amandman ni do danas nije promenjen i služi kao stalna poluga pritiska na Kremlj, s obzirom na to da Rusija ne može zbog toga da pristupi Svetskoj trgovinskoj organizaciji.
„Svima je jasno da je amandman geopolitički antikvarijat iz vremena Hladnog rata“, piše Kasparov. „Ali, Bajden priznaje da su pokušaji njegovog ukidanja osuđeni na propast, jer je taj amandman jedina karika koja povezuje ljudska prava i razvoj trgovinsko-ekonomskih odnosa. Sa druge strane, ideja zamene sankcija protiv cele države novim zakonom, gde bi se sankcije primenjivale selektivno protiv činovnika koji krše prava građana i umešanih u korupciju i druga krivična dela, omogućava američkoj administraciji da argumentuje svoju poziciju u Kongresu…“, napominje Kasparov.
Suštinski, to je prizivanje uvođenja sankcija lično Putinu i njegovim najbližim saradnicima, odnosno to je poluga za odstranjivanje najpopularnijeg ruskog političara sa vlasti. Ili bar Kasparov i njegove pristalice veruju u to, priželjkujući američko kažnjavanje Putina. Da bi dodatno pojačao utisak, Kasparov je Bajdenu predao i spisak „38 političkih zatvorenika“, od kojih neki robijaju za najteža krivična dela.
„Simptomatično je da je Bajden, bez obzira na to što je trebalo da ide i održi predavanje na Moskovskom državnom univerzitetu, nastavio da postavlja pitanja i na kraju nam je otvoreno saopštio da je Putinu tokom njihovog susreta rekao o nesvrsishodnosti njegovog kandidovanja za novi predsednički mandat. Rusija se, po mišljenju američkog potpredsednika, umorila od Putina i taj zamor će rasti i neizbežno dovesti do događaja poput onih u arapskom svetu. Očigledno je da dinamika ovih dešavanja tera SAD na preispitivanje odnosa sa svim autoritativnim režimima, uključujući i ruski“, piše Kasparov.

STRAHOVI VAŠINGTONA
Šta se iz svega navedenog može zaključiti? Pouzdano je samo jedno: Vašington je i te kako zabrinut mogućnošću Putinove kandidature na predstojećim predsedničkim izborima. Jer, ne treba smetnuti s uma dve stvari. Prvo, da je Putin ruski političar koji vodi najodlučniju unutrašnju i spoljnu politiku u poslednjih više od pola veka, postižući izuzetne rezultate i vraćajući Rusiju u sam svetski vrh. I drugo, da je SAD doživeo najveći pad u poslednjih 40 godina baš u vreme kada je Putin bio sa druge strane zelenog stola. Kada se to dvoje sabere, dolazi se do nedvosmislenog rezultata.
Da li će ovi napori Amerikanaca na „slamanju Putina“ uroditi plodom? U to je zaista teško poverovati. Upravo ovih dana Putinov tim je ugovorio fuzionisanje „Britiš petroleuma“ i „Rosnjefta“, teško osam milijardi dolara. Tako su Britanci ušli u posed dela akcija najveće ruske naftne kompanije – upravo onih akcija na koje iz zatvora pretenduje Mihail Hodorkovski, osuđen na 14 godina zbog utaje stotina miliona dolara poreza. Tako padaju u vodu optužbe da je Hodorkovskom kapital zaplenjen „po političkoj liniji“, jer vodeća zapadna kompanija valjda ne bi kupovala „kradenu robu“.
Zato je plašenje Putina „libijskim scenarijom“ bitka koja se teško može dobiti. A tvrdnje da je „Rusija umorna“ od čoveka koji joj je vratio osmeh na lice posle decenija tavorenja, ne samo što su zlonamerne, već su naprosto komične. Procenjuje se da će do kraja godine u ruski budžet ući dodatnih 38 milijardi dolara zbog povećanja cene nafte na svetskom tržištu, usled krize u arapskom svetu. Ovaj novac biće usmeren najviše u socijalna davanja i to će još više podići ionako visok ugled Putina u ruskoj javnosti. Njegova revolucija je već odavno počela.

27 коментара

  1. Комични зализани дедица са вештачким зубалом.Дрма деменција,а? Човек мисли да је 1997. и да разговара са Јељцином, а и они који су га послали нису много бистрији.Прош’о воз дечаци, закаснили сте. Ето и Руси имају НВО сестринство, Чеду који се зове Гари, ДОС – Јаблако…само што су они слабашна ”опозиција” и западни ”чиновници” у снажној и поносној земљи која постаје све јача.

  2. Гари Каспаров је уствари Хари Вајнштајн.
    Обожава шах као и Збигњев Бжежински…

  3. Hm, hmm.. pa valjda Gari Kasparov to zna bolje..? Kad Putinu dosade organizacije typ *OTPOR*, i slice domace stvari…koje smetaju Rusiji..??

    *Znate ,,, Sibir nije mesto za placipicke,, sibir je uvek bio mesto
    za prave muskarce,,,,, e sad ce neki da se naljute,,, ali sta im ja mogu *

  4. Ruska opozicija je toliko brojna i uticajna da gospodin Putin svako jutro kada ustaje i kreće na posao u Kremlj razmišlja ,da li da ih pošalje u Sibir u jednom ili dva aviona ,prije ili posle izbora

  5. Ispade da ih je Putin potplatio sa udelom u naftnim kompanijama. Putin nista ne bi napravio u Rusiji da mu g20 nisu dali zeleno svetlo. Sve su to igraci. Kako je onaj Curkin govorio na sed UN u vezi Libije,bledo da je jadno. Rusija je nadrljala od UK kad je ubijen Car Nikolaj. Tada im je instalirana vlast vladara iz enke i do danja danasnjeg ih vrte oko malog prst. To sa Putinom mi je bila enigma ,ali sada mi je jasno da jasnije ne moze biti. “I biti ce im dana vlast koj ce trajati 3 i po godine”Sada se lepo vidi i u zemljama sev. Afrike ko kosi, a ko vodu nosi. Hahaha. Htela sam skroz da mu verujem, ali mi sumnja ne dade, nekako bese nestvarno, ali ostvarile se moje sumnje.Zato u se i u svoje kljuse. Cute novine i o zatvorenom Obradovicu “Obraz”, sta je sa njim, jeli pusten iz zatvora?

  6. najprije odsjece naftu, gas i sve ostale energente i metale pocetkom novembra kad pocinje zima.
    nakon toga otvori nuklearne silose i pomete ih onako zaledjene pravo u atlantik zajedno sa papom. kada vise ne bude bilo rima, pariza, londona, beca i berlina za ameriku ce biti lako.
    bice daleko i odsjeceni i ako ko proba da predje atlantik lako se srusi ili potopi.

  7. Bajden tražio od Putina da se ne kandiduje, ovo je vic, zaista vic.Putin je dostojanstven, ima homogen tim koji je on formirao, on je izabrao Medvedeva da bude predsednik jedan mandat, to nije ništa novo, nego da mu je Bajden to rekao, zna se šta bi Volođa odgovorio, čeka te avion za Ameriku, Putinova Rusija nije Tadićeva banana republika.
    Ovaj bivši egocentrični šahista Kasparov je inkarnacija egocentrika, nada umire poslednja!

  8. Prpa. Prpa.
    E, sad kao Ameri mogu da narede Putinu.
    Rusija će uskoro biti najjača na svetu a Ameri će rešavati unutrašnje probleme sa Crncima i Latinosima i krizom.
    Kad bi umesto reči ”Putin” bilo ”Tadić” onda bi to zaista imalo smisla, a i za to je možda kasno jer je Tadić gotov kao i njegova evroamerička politika.

  9. Gari Kasparov je jedan luzer kao Ceda Jovanovic kod nas.

  10. BoTa Izvinjakovic

    Jest Gari kao Čeda ali Putin nije kao Tadić ili, ne daj bože kao Mirko Cvetković.Ovi naši bi mogli da se porede sa Jelcinom ili Brežnjejevim.Što se Putina tiče,oboica pomognuti Mirosinkinim Malim i svom bulumentom oko njih,dosežu mu do ispod pojasa iliti do mesta gde je formirana FNRJ.

  11. Putin preti Partizanu
    …………………………
    Dragao” koštao sto miliona evra

    Spekuliše se da će jedan od Putinovih predloga beogradskim domaćinima biti da „Gasprom”, inače generalni sponzor Crvene zvezde, na mestu sadašnje „Marakane” izgradi novi sportsko-poslovni centar čija predviđena vrednost premašuje pola milijarde evra. Novi stadion pravio bi se po uzoru na „Dragao” (zmaj, nadimak trofejnog kluba), stadion fudbalskog kluba „Porto”. „Dragao” je napravljen pred Evropsko prvenstvo koje u Portugalu održano 2004. godine. To je jedan od najsavremenijih i najimpozantnijih objekata ovog tipa, koji ima 52.004 mesta za sedenje. Pored sportskih, objekat ima i brojne komercijalne sadržaje – šoping prostor, bioskop, veliki broj restorana…

    Njegova cena znatno je niža od one koju bi trebalo da uloži „Gasprom” – koštao je „svega” 97,8 miliona evra. Putinova ideja na putu je da se spotakne već u startu, jer nije razjašnjeno čije je zemljište na kome se „Marakana” nalazi: Zvezda ga smatra svojim, dok je stav Grada Beograda da je ono samo ustupljeno na korišćenje.

  12. Каубојска и гангстерска политика америчких сатаниста за веровати је да се тако одвија. Доказ; наша голгота.
    Путину је јасно са каквим олошем има посла. Лако ће их он смирити и кастрирати.
    Само кда би то хтео да уради са овом нашим олошем био бих му до Бога захвалан.

  13. Ni jedan, ni drugi nevole *bezobrazluke na trzistu*, ali Srbija mora da bira manje zlo, jer postoje nekakva resenja,multikulturalna*, jedino primena, zavisi od *diktature*.

    *Par cinjenica o zivotu u Libiji pod Gadafijem:

    beskamatni krediti
    u toku studija prima se prosecna plata za to zanimanje
    ako ne nadjes posao nakon zavrsenog fakulteta, drzava placa kao da radis u struci
    po stupanju u bracnu zajednicu,drzava poklanja stan ili kucu
    …kupovina vozila po fabrickoj ceni
    nikome ne duguju ni centa
    besplatno zdravstvo i obrazovanje
    25% ljudi visoko obrazovano
    40 hlebova kosta 0.15$

    *

  14. ovaj, mu ga kako se to kod nas kaze *vikno* dok je na putu, onako iz *humanih* razloga,*pravoslavni mundijalista* sta li…??
    ……………………………………………………………………………………………………………………
    *Medvedev kritikovao Putina zbog izraza “krstaški rat”

    Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da je neprihvatljivo poređenje vojne akcije zapada u Libiji sa srednjovekovnim krstaškim pohodom, kako ju je okarakterisao ruski premijer Vladimir Putin
    Putin je ranije kritikovao rezoluciju Ujedinjenih nacija kojom se omogućava vojna akcija u Libiji i rekao da ga ona podseća na srednjevekovne pozive na krstaški pohod”.
    Medvedev je rekao da ne veruje da je rezolucija pogrešna i naglasio da je korišćenje reči kao što je “krstaški rat” neprihvatljivo, prenela je agencija Frans pres.
    “Ni pod kakvim okolnostima nije prihvatljivo korišćenje izraza koji vode sukobima civilizacija. Kao što je ‘krstaški rat’ i tako dalje”, rekao je Medvedev.
    “To je neprihvatljivo. Inače, sve bi moglo da se završi mnogo gore u poređenju sa onim što se sada dešava”, dodao je ruski predsednik.
    Na glasanju o rezoluciji o Libiji u UN, Rusija nije iskoristila svoje pravo na veto, nego je bila uzdržana.
    Ruska agencija Itar-Tas je javila u subotu da je Moskva razrešila svog ambasadora u Libiji Vladimira Čamova, ne precizirajući zbog čega je to učinjeno.
    List “Moskovske novosti” naveo je da je odluka doneta nekoliko sati pre glasanja o rezoluciji UN o Libiji, u kojem je Rusija bila uzdržana, zajedno sa Kinom i Nemačkom.
    Ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin izrazio je strahovanje zbog humanitarnih posledica koje mogu imati vojni udari na Libiju.
    *

  15. Morales: Obami treba oduzeti Nobelovu nagradu

    Predsednik Bolivije Evo Morales izjavio je da američkom predsedniku Baraku Obami treba oduzeti Nobelovu nagradu za mir zbog njegove odluke o započinjanju vojne akcije u Libiji
    Morales je rekao da je Obama tom odlukom pokazao da ne zaslužuje ovu nagradu, preneo je AFP.
    “Pre dve godine predsednik Barak Obama dobio je Nobelovu nagradu za mir, ali da li on sada brani mir u svetu ili umesto toga potpaljuje nasilje?”, upitao je bolivijski predsednik.
    “Kako je moguće da Nobelova nagrada za mir bude data nekome ko je započeo invaziju, bombardovanje? To je nasilje, napad, agresija”, rekao je Morales.
    Obama je primio Nobelovu nagradu za mir u decembru 2009. godine, nakon manje od godinu dana provedenih na predsedničkoj funkciji.
    Novac od Nobelove nagrade, 1.4 miliona dolara, Obama je podelio na 10 dobrotvornih društava, uključujući ona koja su radila na oporavku Haitija i podršci porodicama vojnih lica.

  16. Putin zna ko su “Americki” ljudi u Rusiji i zna isto sta oni hoceju. Zato ih i proganja.Sa pravom. Kod nas NATO-kaplar Sutanovac batali vojsku ali je na vlasti. Ceda je za NATO-fasiste jer su ga oni angazovali a placa ga narod Srbije. Dinkic je sve upropastio i bakarstvo i ekonomiju i finansije a jos je na vlasti. E bas zbog toga nam i jeste ovako kako jeste a nista ne valja. Jer lopovi, hulje i svaki sljam i olos vlada u Srbiji. Zato Putin nece da se odrekne vlasti.

  17. Ljudi,
    Sve što “operaciju” tzv Euro-atlantskih integracija ugrožava, a to je i Putinov reizbor na funkciju predsednika RF, MI, PRETEKLI U ZADNJIH 20-AK GODINA NA OVIM PROSTORIMA, TREBA SDUŠNO DA PODRŽAMO!
    Da ikako možemo, kao što ne možemo, Putina bi valjalo za cara predložiti a ne predsednika!
    Još ako uspe koncept Evro-Azijske integracije: svaka mu čast!
    Ako ništa drugo Evro-Azija već, geografski kao kopnena celina, postoji! Pitanje je vremena ostalih integracija na tom potezu!
    Po Putinovoj poseti Srbiji a uoči “godišnjice” NATO-vog “milosrdnog anđela!
    Podrška Libijskom narodu u nastojanju da ODBRANI svoju nezavisnost!

  18. Какав безобразлук и кукавичлук надобудних Американаца.Већ почињу да губе компас јер осећају да време Великог Брата почиње да цури.

  19. Neke stvari su sigurne.
    Prvo, da ce se Putin vratiti kao predsjednik Rusije.
    Drugo, da Gari Kasparov (jevrejin) laze da mu je Bajden nesto tako rekao.
    Trece, da ce biti ocajnicki pokusaji od Amerike i Jevreja uopste da sprijece Putinovu kandidaturu.
    Cetvrto, da ce se nastavit kampanja difamacije protiv Putina.
    Peto, da ce Amerika zavrsit kao i Sovjetski savez.

  20. Proces demontiranja i razbijanja Rusije je uveliko u toku,Rusija je u svim pogledima posustala u temelju zaljuljana, slaba ,podrivena ,destabilizovana.Na tlu Rusije na sceni je decenijska bezočna otimačina i bogaćenje ,nacionalni interesi su zapostavljeni.Postoje samo bogati i samo mizerno siromašni,radnička i srednja klasa nepostoji .Rusija nije u stanju da se uhvati u koštac sa vlastitim unutrašnjim problemima,vojska je samo brojem respektabilna ,glomazna i neefikasna .Svi veči industrijski centri i regioni su preplavljeni kakvkaskim migrantima a Moskva je njihov glavni grad.Putin je bio u Srbiji u ulozi trgovačkog putnika,samo vlast ,moć i novac .Sve što ste napisali je sigurno tačno ,poker otvorenih karata

  21. Masovna grobnica

    Posle tragedije na Vako farmi smrt je pokosila još jednu versku sektu u SAD. Na ranču Santa Fe u Kaliforniji svih 39 pripadnika religiozne sekte Nebeska vrata nađeni su mrtvi 26. marta 1997. Među njima i Maršal Apelvajt koji je tu sujevernu grupu osnovao 1975. godine. Prethodno se lečio u psihijatrijskoj bolnici, a kad je njegova družbenica Boni Lu Trusdal Netle umrla, on je verovao da će se pokojnica vratiti svemirskim brodom, prateći let Halejeve komete. Članovi sekte, dvadeset jedna žena i osamnaest muškaraca, nastanili su se na ranču blizu San Dijega i, mada opsednuti sujeverjem, bavili su se biznisom preko Interneta, čime su širili reklamu i o sopstvenoj sekti. Razočarani u postojeće društvo, u prilike u SAD, oni su težili životu sa “višim nivoom humanosti”, ali ne na ovoj planeti, pogotovo ne u Americi. Iz publikacija ove sekte poodavno se videlo da je grupa zavedena bolesnom fantazijom osobe poremećenog uma i da srlja u propast, ali nadležni nisu pokušali da im pomognu niti da ih odvrate od kolektivnog samouništenja.

    U to vreme je Hilari Klinton, odlukom Bila Klintona, postavljena da rukovodi reformom zdravstvene službe i socijalnog staranja u SAD, ali rezultati su izostali. Masovna grobnica kod San Dijega u Kaliforniji, gde je pokopana cela jedna sekta Amerikanaca koji nisu videli nikakvo smisla da uopšte žive u zemlji kakva je Amerika – teško optužuje poglavare države koja pretenduje čak da predvodi svet.

    Ironija je što je tri meseca posle kolektivnog samoubistva sekte u Kaliforniji, Klintonova vlada organizovala zvaničnu raspravu o verskim slobodama i o tome kako se SAD zalažu za slobodu religije u svetu. Tri pomoćnika ministara Tomas Pikering, Džon Šatak i Tim Virt tvrdili su kako “obezbeđivanje verske slobode u svetu predstavlja prioritet američke spoljne politike”, a prećutano je kako je jedna verska sekta u Kaliforniji iz očajanja počinila kolektivno samoubistvo, a druga sekta u Teksasu, sa 86 članova, pod policijskom i tenkovskom opsadom, spržena ognjem.

  22. Очигледно да су зликовци са “демократског” запада у проблемима. Користе се методама које су дале резултате у малим државама које нису ималЕ начин да се одбране од “љубави” Америке.Нисам сигуран
    да је ово што прича Каспаров уопште тачно али и ако јесте стварно је хумор највишег нивоа.Видим да неки мисле да је Русија посустала. Очигледно да људи немају праве информације. Прво ММФ-у, који нас завија у црно Русија не дугује ни једну једину копејку. Сви поштени људи у свету знају са чиме се бави већина, част изузецима којих је мало, назови невладиних организација. Наравно Руси су прочитали причу на нашем примеру и примеру других малих и неорганизованих држава, па су донели врло строг закон о невладиним организацијама, итд.Нема потребе даље да наводим.Стара Српска пословица каже “Што је баби мило то јој се и снило !”.
    Да додам да Руси имају развијену љубав према својој отаџбини за разлику од једног дела нашег народа који глуми прозападну орјентацију а уствари се ради о издаји овог ојађеног народа, па то је јасно као дан сваком добронамерном грађанину. Па шта
    урадише западне демократе у Кини пре двадесетак година. Америка је и нас пуно помогла, бомбама, касетним пројектилима, томахавцима, осиромашеним уранијумом, убијањем Српског народа, окупацијом дела наше отаџбине и још доста “добрих дела”. СТВАРНО ТРЕБА БИТИ ИДИОТ ПА РЕЋИ ДА СУ НАМ ДОНЕЛИ ДОБРО.

  23. To je bezobrazno i cinicno.Bajden necovek,fasista…da coveku koji je vratio dostojanstvo svom narodu i svojoj zemlji govori da prepusti Rusiju Americi.Kasparova ne cenim vise ni kao jedan pikavac.Moze da bude stostruki svetski prvak,ali da izdaje svoju zemlju to je najgori zlocin.

  24. Americki casopis Tajm je pre tri godine proglasio Putina “covekom godine” za ono sto je ucinio za Rusiju dok je bio Predsednik.

  25. Lidijin komentar je po meni jedini interesantan.

    Dijelim njeno misljenje i sumnju. Sve mi to lici na fino iskonstruisanu pricu, serviranu plemenitim Rusima i ostalim narodima sa antiglobalistickim pretenzijama.

    Bio bi Lidiji zahvalan, kad bi orazlozila svoje tvrdnje.

  26. Ja cesto putujem u Rusiju,u razne delove od Moskve do evropskog dela zemlje nisam bio u Aziji i retko koji Rus njega smatra za nekog velikog drzavnika koji je bog zna sta uradio.Zato sto je u Srbiji stanje katastrofalno sa nasim politicarima nas narod se zalepio za Putina koga idealizuje i koji je ovde dozivljavao vece ovacije nego u RF i od koga mnogo ocekuje a on nije u stanju da resi ni probleme kod sebe kuci koji su ogromni a jos mu samo fali ova Srbija od 7.4 miliona stanovnika od kojih je pola na ivici gladi.A kriza je inace svuda i u “obecanoj” EU desetine miliona ljudi je gladno i nezaposleno i siri se nacizam i netrpeljivost ka emigrantima i muslimanima koji su toboze za sve krivi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *