RADOVAN KARADŽIĆ Razbijanje haške optužnice

Piše Uglješa Mrdić

Dr Radovan Karadžić, prvi predsednik Republike Srpske, početkom ove godine pred sudskim većem Tribunala u Hagu izneo je niz činjenica kojim se potvrđuje istina o stradanju srpskog naroda u Bosni i Hercegovini i uskoj saradnji Armije BiH sa međunarodnim organizacijama

Prvi predsednik Republike Srpske dr Radovan Karadžić osporio je sve haške laži, servirane u procesu protiv njega, pred sudskim većem Haškog tribunala.
U protekla dva meseca Karadžić je argumentima demantovao sve optužbe na njegov račun, vezane za ratna dešavanja na teritoriji Bosne i Hercegovine u periodu od 1991. do 1995. godine.
Radovan Karadžić je pred Haškim tribunalom demantovao nalaze istraga o artiljerijskim udarima na Sarajevo 1994. godine, po kojima su granate ispalile srpske snage, a zaštićeni svedok optužbe KDž-477 ostao je pri tom iskazu.
Karadžić je odbacio optužbe za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada na civilne četvrti, 1992-1995, Svedok KDž-477, u to vreme kriminalistički tehničar u sarajevskoj policiji, izjavio je 31. januara ove godine da su tri minobacačke granate 22. januara 1994. godine, u sarajevskom naselju Alipašino Polje, ubile šestoro dece, a ranile petoro građana. Kako je svedok rekao, istragom, u kojoj je on učestvovao, utvrđeno je da su granate doletele iz pravca Nedžarića, gde su bili položaji Vojske RS.
U unakrsnom ispitivanju, Karadžić, koji se brani sam, sugerisao je da istraga UNPROFOR-a nije došla do takvih nalaza.
KDž-477 odgovorio je da, pošto je sastavio svoj izveštaj o događaju, nije imao uvid u druge dokumente.
Sličan odgovor svedok je dao i pošto mu je Karadžić predočio dokument „obaveštajnih organa“ Armije BiH, u kojem se navodi da nije bilo moguće utvrditi tačno pravac iz kojeg su granate doletele.
Karadžić je početkom februara pred sudskim većem Haškog tribunala negirao da su srpske snage 1995. godine „terorisale“ civile u Sarajevu, a svedok optužbe, u to vreme francuski oficir UNPROFOR-a, ostao je pri svom iskazu.
Tokom unakrsnog ispitivanja, Karadžić je opovrgao i reči svedoka KDž-304 da je Vojska Republike Srpske (VRS) „nasumično“ otvarala snajpersku i artiljerijsku vatru po Sarajevu, tvrdeći da su gađani vojni ciljevi kojih je grad bio „pun“.
Pošto je Karadžić svedoku predočio da je i sam konstatovao da su u Sarajevu „bile izmešane vojne strukture sa civilnim stanovništvom“.

VELIKA OFANZIVA ARMIJE BIH
Na izjavu KDž-304 da je od marta do jula 1995. godine porastao broj civilnih žrtava u Sarajevu, Karadžić je sugerisao da je to bila posledica velike ofanzive Armije BiH, krajem maja i početkom juna.
Karadžić je rekao da je Vojska Republike Srpske (VRS) artiljerijom delovala isključivo u odbrani od napada ABiH.
Kao ciljeve VRS, KDž-304 je naveo „demoralizaciju civila terorisanjem“, „nastavljanje blokade Sarajeva“ i „zadržavanje morala svojih trupa“, između ostalog i „napadima na UNPROFOR“.
Karadžić je odgovorio da VRS nije ciljala UNPROFOR, već oruđa i jedinice ABiH koje su se „zaklanjale“ iza objekata i komandi UN, otvarajući vatru iz njihove neposredne blizine.
Svedok KDž-304 je negirao i da je ofanziva ABiH bila povezana sa NATO bombardovanjem VRS, krajem maja 1995, što je sugerisao Karadžić.
Prvi predsednik Republike Srpske (RS) izneo je niz činjenica, koji govore u prilog tome da je Vojska RS očekivala od UNPROFOR-a da izvrši svoju obavezu i demilitarizuje zaštićene zone i da zato, uprkos napadima iz Srebrenice, nije zauzela tu enklavu još 1993. godine, na šta je svedok Tužilaštva, bivši komandant mirovnih snaga UN u BiH Rupert Smit, odgovorio da mu nije poznato da je demilitarizacija bila dužnost UNPROFOR-a.
Karadžić je tokom unakrsnog ispitivanja penzionisanog britanskog generala rekao da su Srbi dve godine trpeli napade iz zona Goražda i Srebrenice, i da je i sam generalni sekretar UN Butros Gali u jednom zvaničnom dokumentu nazvao zaštićene zone „uporištima Armije BiH“.
Prema njegovim rečima, UN su sporazumima koje su 1993. godine zaključili srpska i muslimanska strana, uz posredovanje UN, potvrdile demilitarizaciju Srebrenice, a tim dokumentima je u zaštićenim zonama bila zabranjena ne samo svaka oružana akcija već i prisustvo boraca, a UNPROFOR je trebalo da kontroliše te zone.
UNPROFOR je prihvatio da demilitarizuje Srebrenicu i VRS se na to oslonila, i uprkos napadima iz enklave nije zauzela tu zonu 1993. godine, rekao je Karadžić.
Karadžić je, takođe, rekao da je UNHCR, pored humanitarnih namirnica za muslimanske enklave, u konvojima koje su obezbeđivali „plavi šlemovi“ prevozio i municiju i naoružanje, a kao dokaz za to priložio je televizijske snimke i izveštaje o municiji koju je VRS prilikom kontrole pronašla u dva konvoja, kojima je odobrila prolaz preko njene teritorije.
On je, takođe, podsetio da je RS više puta upozoravala UNPROFOR da su enklave „bomba koja čeka da eksplodira“ i da bi u zaštićenim zonama trebalo da budu samo civili.

DEJSTVO MUSLIMANSKIH SNAGA
Prema Karadžićevim rečima, general Ratko Mladić je, prilikom jednog sastanka sa Smitom, rekao da je nezadovoljan režimom zaštićenih zona i da bi mogao da izvede vojnu akciju, kao i da će u tom slučaju garantovati bezbednost stanovništvu, a britanski general je odgovorio Mladiću da shvata vojne razloge za takve aktivnosti, ali da bi međunarodna zajednica takvu akciju doživela kao napad na zaštićene zone UN i da to ne bi bilo u interesu bosanskih Srba.
Karadžić je priložio odlomak iz knjige Karla Bilta, koji je naveo da je VRS bez otpora ušla u „ispražnjenu“ Srebrenicu pošto je muslimanskim snagama iz Sarajeva bilo naloženo da se povuku, a civilima da se evakuišu u Potočare, gde će biti pod zaštitom holandskih pripadnika UNPROFOR-a.
Smit je rekao da je, prema njegovim saznanjima, odbrana enklave pala i muslimanska vojska se povukla, a UN je počeo da evakuiše izbeglice.
Podsećajući da je Mladić poručio civilima u Potočarima da, ako žele, mogu da se vrate u Srebrenicu, Karadžić je pitao Smita da li je iko zatražio da se vrati, na šta je britanski general odgovorio da nema takvih podataka.
Karadžić je na suđenju pročitao odlomke iz Smitove knjige, u kojoj je autor ocenio da se Mladić ponašao „bahato i nasilnički prema UNPROFOR-u“, dok je predsednika skupštine RS Momčila Krajišnika, Karadžića i potpredsednika RS Nikolu Koljevića nazvao „ludim, lošim i ludim“, što je Smit pokušao da objasnio aluzijom na naziv filma „Dobar, loš, zao“. Britanski general Smit je napomenuo da je i za muslimansko rukovodstvo smatrao da „nije uvek bilo sasvim normalno“.

PREKID SUĐENJA
Pretresno veće Haškog tribunala odlučilo je 10. februara da početkom marta na šest nedelja prekine suđenje Radovanu Karadžiću, kako bi on mogao da prouči veliki broj dokumenata koje mu je sa zakašnjenjem obelodanilo Tužilaštvo.
Karadžić je početkom februara zatražio tri meseca pauze u procesu, da bi pregledao „32.000 stranica dokumenata“ i 142 video trake sa oko 200 sati snimaka, povezanih sa zbivanjima u opštinama širom BiH koji bi potencijalno mogli ići u korist odbrane. Taj materijal, Haško tužilaštvo dostavilo je odbrani 31. januara.
Karadžić je tražio da suđenje bude prekinuto od 14. februara do 15. maja, ali je veće odlučilo da nastavi sa saslušavanjem svedoka do 1. marta. Sudije su više puta ukorile tužioce zbog zakasnelog obelodanjivanja dokumenata.
Pravni savetnik optuženog Piter Robinson, do sada je sudijama uputio 37 podnesaka protiv zastupnika optužbe zbog takve prakse, ocenjujući je da je to „tek vrh ledenog brega“. Od početka, u aprilu prošle godine, suđenje Karadžiću je iz sličnih razloga – između ostalog i obelodanjivanja ratnih dnevnika komandanta VRS Ratka Mladića – bilo prekinuto tri puta – u avgustu, septembru i novembru, najduže na mesec dana.

TRAŽENJE POŠTENOG SUĐENJA
Radovan Karadžić je u intervjuu za „Birn-Justice Report“ rekao da je nezadovoljan kapacitetima koji mu stoje na raspolaganju, kao što su istražitelji, pravni asistenti i drugo.
On je istakao da još nije odustao od insistiranja na tome da mu je američki ambasador Ričard Holbruk garantovao da neće biti procesuiran. Karadžić je rekao da ga retko posećuje porodica „jer je to skupo“, te da ne primaju finansijsku pomoć od Republike Srpske.
Upitan da li veruje da bi u skorijem periodu mogao biti uhapšen Ratko Mladić, Karadžić je rekao da ne zna gde je Mladić.
„Pretpostavljam da on to radi drugačije od mene, da je oprezniji i da manje rizikuje“, rekao je Karadžić.
Karadžić je ocenio da je njegov proces „previše odmakao da bi mogao biti spojen sa Mladićevim suđenjem, ako on bude uhapšen“.
Objasnio je da je bio spreman da 1997. godine dođe u Hag, ali da je video da Tužilaštvo „nema nameru da pošteno istraži njegov slučaj i procenio da ne bi imao pošteno suđenje“.
„Moje suđenje je sada motor za ostvarivanje istine i ako mogu imati pošteno suđenje i izneti istinu to će biti korak ka pomirenju. Ne vidim kako može doći do pomirenja, ako nas muslimani optužuju za dela koja nismo počinili. S druge strane, niko se ne bavi srpskim žrtvama i masovnim stradanjima kao da takvi slučajevi nisu ni postojali“, naveo je Karadžić.
„Retorika je ista kao da nismo zaključili mir. Ali, pravo pitanje u vezi sa istinom i pomirenjem jeste sledeće: Zašto smo ratovali? Zbog čega smo ratovali? Muslimanski političari i dalje ponižavaju vlastite žrtve i njihove porodice odajući im počast kao ‘braniteljima Bosne’. Od koga su branili Bosnu?“, rekao je Karadžić.
On je istakao da „lisabonska ili dejtonska Bosna, kakva je i danas, nikada nije bila sporna za Srbe“.
„To je bio naš minimum, donja linija ako napustimo Jugoslaviju i to smo dobili kao predlog EU, i konačno u Dejtonu. S naše tačke gledišta, naša borba nije bila uzaludna, iako je bilo moguće da se rat izbegne“, zaključio je dr Radovan Karadžić.

32 коментара

  1. Od velike brige Tadića , Čanka , Čede praška , Kandićke i ostalih nesrba nas Srba ima sve manje u regionu . Zbog totalne nebrige vlade Srbije o Srbima u Hrvatskoj dolazi do nestajanja našeg naroda iz ove zemlje prvog suseda u kojoj smo živeli vekovima a u Srpskoj Dalmaciji , Lici , Baniji , Kordunu i pre Hrvata .Točno mladi Srbi se redom u Hrvatskoj izjašnjavaju Hrvatima i ne samo to nego i katolicima , oni koji se još malo bore kažu da ne vjeruju u Boga samo da bi zaštitili sebe i da nebi morali stati na katoličku stranu . Pritisak je strašan od državnih institucija , vrtića , škola , policije preko prijatelja i prijateljica svi vrše pritisak i mladi čovjek jednostavno pukne ili popusti i počinje se sramiti svojih roditelja svojeg imena i prezimena . Pa brže bolje u katoličku crkvu na pokrštavanje a poslije toga od istih tih bivših Srba najveće pljuvanje po svojima kako bi se dodvorili prijateljima tužno i jadno a SRBIJA ŠUTI .Srbi u Hrvatskoj i Krajini žive bez vode , ceste i struje u 21 veku. U bivšoj Republici Srpskoj Krajini u kojoj je rođen svjetski naučnik Srbin sin pravoslavnog paroha, Nikola Tesla koji je struju podario čitavom svetu a zlikovci je zabraniše za njegov narod u Hrvatskoj u 21 veku .Srbi su u Hrvatskoj bili konstitutivni narod i imali su pravo na razdruživanje i proglašenje svoje države baš kao i Hrvati , sve ostalo su laži.Hrvatska je pobjedila u ratu uz pomoć Nemačke ali najviše služeći se Gebelsovom propagandom. A to je ako više puta ponavljate laž ona u svjetu postaje istina i to im je odlično uspelo. Napravili su najgori zločin posle II svetskog rata i genocid nad Srpskim narodom , što su radili pod Pavelićem i u II svetskom ratu. Uništili su Republiku Srpsku Krajinu koja je bila proglašena voljom njezinog naroda koji je bio konstitutivni narod znači imao je pravo da se osamostali baš kao i hrvatski narod. Kod nas u srpskoj politici se o tome uredno šuti i prešućuje misleći se dodvoriti Hrvatskoj i svetu ne mi tako samo padamo još niže i od stvarne žrtve ( protjerivanje 280 000 Srba i oko 150 ooo Jugoslovena od njih oko 80 % Srbi i genocid nad onima koji su ostali zabilježio kamerama UNPROFOR ) mi šutnjom postajemo agresori.Da ne govorimo da je Baranja samo dio Vojvodine koju je Josip Tito Broz oteo od Srbije za svoje Hrvate kao i Međumurje što je oteo Mađarima a Istru i Dalmaciju Italijanima .Deo Srpskog Banata poklonio Rumunjima. Sve nade polažem u Savu Štrpca i njegovo zalaganje za Krajinu. Srpski narod nikada se ne smije pomiriti s činjenicom da Krajina ne postoji. Postojala je na oko 35 % teritorije današnje Hrvatske sve su to bili srpski etnički prostori i mi se za njih moramo boriti makar čekali 900 godina kao Hrvati svoju državu ali kad tad izboriti se moramo i na naš teritorij vratiti naše stanovništvo . Danas Hrvati vode narod od oko 4 miliona stanovnika i rađaju 46.000 beba s tendencijom prema 50.000 .Hrvata se sada rađa samo 7.000 godišnje manje nego što ih umire a Srba oko 35.000 pa dobro razmislite o posljedicama .Dok naš narod s manjinama koji je skoro duplo veći daje tek oko 68.000 od toga 56.400 beba Srba s daljnjom tendencijom pada . Tako da ako ovako nastavimo izjednačit ćemo se s brojem rođenih Hrvata . A to će biti kraj mita o najvećem narodu bivše Jugoslavije . Mesto Srba koji se ne žele rađati preuzet će vitalniji narodi Hrvati ili Albanci .Našem narodu treba velika biološka obnova i jedino tako možemo mirnim putem vratiti sve Srpske krajeve Srpskom narodu. Ali taj narod mora biološki ojačati na oko 10.000.000 srba i tada će procvijetati sada uništena Republika Srpska Krajina, Republika Srpska, Srpska Crna Gora, Kosovo , i stara Južna Srbija ( Makedonija ) Nastavimo li mi Srbi sa nerađanjem neće nam trebati niti Beogradski pašaluk , nego ćemo da živimo u Velikoj Albaniji sa glavnim gradom Beogradom. Europska unija i Amerika centar sotonizma na sve načine želi uništiti srpski narod nesmemo to dozvoliti.Ući u savez sa Rusijom jedini je garant da će srpski narod preživeti. Najbolji Srbin kojeg sada imamo je Dodik drugo su sve nesrbi, petokolonaši i vazali zapada . Srpski se narod treba pokazati zrelim , ljubavlju i potomstvom osigurati našu Republiku Srpsku , Srbiju, Vojvodinu , Srpsku Crnu Goru i staru Srbiju ( Makedonija ) kao trajnu državu Srpskog naroda.Srpski narod mora naučiti lekciju od šiftara “ čije su ovce onoga je i livada “ niskim natalitetom jedincima i sa dvoje dece gubimo teritoriju za teritorijom i to će se nastaviti. U Hrvatskoj delom zbog proterivanja ali puno većim delom zbog izumiranja izgubljen je srpski teritorij i ljudstvo. Nekada su Srbi bili 30 % hrvatske. To piše u hrvatskim novinama Gospodarski list a danas ? Samo hrpa nemoćnih bakica i dekica bez potomstva. Kosovo smo isto tako izgubili kao i Makedoniju. U Crnoj Gori Srbi prizovite se pameti i svaki par minimalno petero dece i nedajte se. Republika Srpska će kao i Kosovo i Hrvatska biti izgubljena baš zbog velike površine a premalog broja Srba. BH federacija na istoj površini godišnje ima oko 25.000 beba a Srpska od 10.000 do 11.000 i sve je jasno da bi zadržali taj teritorij moramo imati minimalno beba kao i druga polovica države. U Vojvodini isto tako Srbi treba da puno više rađaju jer samo ako brojčano ojačaju Srbija može spriječiti secesiju Srpskog Vojvodstva.Ukratko Srbija mora ekonomski ojačati a najveći dio novca izdvajati za poboljšanje nataliteta , osnovati Srpski fond koji će voditi Srpska pravoslavna crkva , tražiti da u njega uplaćuje i naša dijaspora širom sveta .Pokrenuti veliku obnovu u Srbiji se godišnje treba rađati 100 000 beba u Srpskoj minimalno 20 000 . U Hrvatskoj treba tražiti povratak na plan Z-4 od međunarodne zajednice jer inače se Srbi nikad neće moći vratiti u svoje kuće i stanove .Preko crkve treba pomagati Srbe u Krajini naročito Podunavlje , Vukovar , Ilok, Beli Manastir i Osek .A u Dalmaciji na prostoru između Zadra i Šibenika pa prema granici s Bosnom . Kao i Albanci grupirati se i odrediti centar recimo Srbi iz Dalmacije ,Senja ,Zadra , Splita itd . pomalo grupirati u Šibenik .U BH federaciji uložiti sve napore i ojačati Drvar , Grahovo , Glamoč i veliki trud uložiti da bude Srpska većina u Bosanskom Petrovcu .Isto tako ojačati Brčko sa više mladih višečlanih porodica i ne dozvoliti presecanje Srpske na dva dela . Hercegovina izumire a gradimo veliki Bogomolje to je lepo ali treba nam narod , znači još jedan bitan kraj koji treba ojačati . U Srbiji treba ojačati Suboticu , Sentu , Kanjižu itd . i Rašku oblast u užoj Srbiji .Izbjeglice treba naseljavati tamo gdje nam nedostaje stanovništva a ne u mjestima u kojima su Srbi i tako preko 85 % .Znači ako si rodoljub, Srbin, Srpkinja prihvatite se ljubavi i natalitetom pobjedimo neprijatelje Srbije i Srpskog naroda .

  2. Šešelj je u Hagu samo zbog svojih izjava dok hrvati zbog dokazanih zločina uživaju slobodu . Branimir Glavaš , Merčep ,Jarnjak , Mesić , Đuro Brodarac itd . Albanac Tači prodaja i vađenje organa normalno na slobodi . Pa HAG je samo politički sud za Srpski narod da se proglasi genocidnim umjesto Hrvata koji su izvršili dokazani genocid . I nastavljaju ga dalje mjenjajući otvoreno etničku sliku Krajine naseljavajući socijalne višečlane porodice iz Zagorja , Podravine , Slavonije , Turopolja i Dalmacije u Srpske kuće ili nove kuće i stanove koje im grade . A upravo ta Hrvatska besramno pita gdje je Srbija u koji deo Vojvodine smjestila Srbe koje su oni protjerali .Da ne govorimo da se služe Hitlerovim metodama plaćanja izabranih porodica za štancanje dece Janjevci u Voćinu i okolnim selima , Janjevci u Kninu i okolici , Janjevci u Lasovcu i okolici , Janjevci u Podgorcima , Domanjkušu i okolici . Bosanci na podrčju Slavonije , Like , Banije i Korduna. Da je u Srbiji pameti kao što nije sve izbeglice iz Hrvatske bi završile u Subotici i Severu Bačke . A izbeglice iz Kosova u Raškoj oblasti , Preševu , Bujanovcu i Medveđi tako bi napravili mudri Latini Hrvati i tko im što može ili hoće ? Još oni napadaju druge i traže pravdu ma zamislite .

  3. nadam se da ce EU.imati sve vece i teze probleme,kao i SAD,tako da nas se malo okanu svoje”pravde”!!Treba mi u Srbiji da promenimo lopovsku vlast,da dodju ljudi kao na primer iz ”Dveri Srpskih”…cestiti,pametni i nekompromitovani…..i da promene dosadasnji sistem lopovluka i bezcasca !!!
    Da imamo patriotsku vlast,ni zapad nas ne bi ponizavao,vec bi posle svih(uzaludnih)pritisaka bili primorani da sa nama saradjuju na ravnopravni nacin !

  4. AVNOJ i Srbija (povodom 63 godišnjice stvaranja jugoslovenske federacije)

    Učestala su javna osuđivanja jugoslovenski orijentisanih ljudi u Srbiji nekad i sad i uopšte vremena koje je Srbija provela u jugoslovenskoj državi od njenog osnivanja 1.12.1918. Smatra se da je to proćerdano vreme. Najučestalije su kritike socijalističkog perioda. Iako one traju od 1991., ove godine kulminira njihov broj i oštrina. To je nesumnjivo rezultat sprovodjenja Rezolucije Saveta Evrope s početka godine o osudi zločina komunizma koja je, kao “preporuka”, upućena svim nekadašnjim socijalističkim državama. U Rezoluciji se “preporučuju” i konkretne aktivnosti kao što je revizija udžbenika istorije i brisanje iz njih svih dogadjaja i značajnih ljudi iz tog perioda, što je, recimo, Zavod za izradu udžbenika Srbije sproveo vojničkom brzinom“ s voljom i na vreme”. Ovaj Zavod ima jednostavnu formulu: svuda tamo gde su do sada bili partizani, komunisti i Tito – napisati četnici, demokrate i Draža.

    A grad Beograd se potrudio da ne zaostane i napravio je ideološku “čistku” nepoželjnih u nazivima ulica i trgova u duhu pomenute Rezolucije. Kada se već nije istakao u izgradnji novih ulica i trgova bar da ih “prefarba”! Tako je došao pod udar, ovih dana, i Bulevar Avnoja, nazvan po legendarnoj narodnoj skupštini Jugoslavije iz 1943. čije su odluke i danadanas temelj državnosti zemalja u kojima žive Južni Sloveni. Uzgred, prvi predsednik AVNOJ-a bio je Ivan Ribar, tadašnji predsednik Demokratske stranke koja danas ima vlast u Beogradu!

    Odluke AVNOJ iz 1943 bile su, i jos uvek su, od velikog značaja za Srbiju pa je tim veća glupost ovo što radi gradska vlast danas. Te Odluke su priznate od strane Antihitlerovske koalcije (SAD, SSSR I VB) još u toku rata.

    AVNOJ možemo simbolički predstaviti kao kuću u kojoj je, od 1941 – 1991, rođeno i odraslo šest južnoslovenskih država – republika. Kuća je brzopleto srušena 1991. Ostala je adresa i ime, i šest odvojenih država u ne baš dobrim odnosima. Ostala su i sećanja.

    Sećanje na slavnu NOB u kojoj je, prethodno rasparčana Srbija, obnovljena. Oteti delovi Srbije Kosovo i jug Srbije ( Albanija), Banat (Nemačka), Bačka (Mađarska), Srem (NDH) i srezovi Bosilegrad i Pirot (Bugarska) su oslobođeni i priključeni matici.

    Sećanje na SFRJ, u kojoj su jedino Srbi imali tri nacionalne drzave: pored Srbije, još i Hrvatsku, koja je bila država Hrvata i Srba, te BiH, državu Srba, Muslimana i Hrvata. Zato su Srbi ,u većini, najduže ostali verni SFRJ pokušavajući da je sačuvaju. To nije bila želja srpskih nacionalista. Srpske nacionalističke partije, nacionalne institucije na čelu sa SPC i SANU i nevladine organizacije rušile su je besomučno kao i njihovi istomišljenici u svih ostalih pet republika. Bilans tog rušenja je stravičan.

    Srbija je najviše izgubila rušenjem SFRJ. Oslabljena, pokušava da sačuva teritorijalni integrtitet i opstane kao nezavisna zemlja. Sadašnjica je sumorna. Lutamo jer ne znamo sta raditi i kuda krenuti. Zato imamo AVNOJ. To je put. To znači: obnova bratskih veza i saradnja, međusobno poštovanje i podrška nekadašnjih članica jugoslovenske zajednice. Braća ostaju braća iako žive u različitim zemljama. Naše sporove treba da rešimo sami. Tuđin ih ne rešava jer njemu koriste.

    Zato oni koji blate AVNOJ i brišu sećanja na njega ne žele dobro Srbiji. Oni i nemaju korene u Srbiji. Njihovi koreni su u Ohaju i na Rajni. Tačno je da Srbiju treba da vode mladi, obrazovani i sposobni ljudi, ali i patriote.

    Stevan Mirkovic, general u penziji,

  5. Луне,Луне,пази да Те мајка не прокуне!Ти упорно у готово сваком свом коментару браниш један систем,а не народе у њему.Разликуј то!То Ти умијеш ако хоћеш!Сви Твоји коментари говоре у том правцу да Ти то можеш ако хоћеш!Међутим,Ти се као “пјан плота”прихватио одбране једног преживјелог система – КОМУЊАРСКОГ – а не Комунистичког,онаквог какав је као ТЕРМИН објашњен ПОЈМОВНО у већини ЕНЦИКЛОПЕДИЈА,и наших и свјетских.Оно што је КОМУЊАРСКО у бившим “Комунистичким земљама Свијета” срушило је те КОМУЊАРСКЕ СИСТЕМЕ од СССР-а,преко свих комуњарских система Европе,до комуњарских система пупут Пол Потовог,Хошиминовог,и још неких земаља широм наше Планете.Изгледа да су само мудри КИНЕЗ-и знали наћи мјеру и задржати у владању што би могли назвати правим комунизмом,и тако одолити свим нападима најјачих,али и најнехуманијих и најкрволочнијих земаља Свијета – САД,Енглеској,Француској,Њемачкој и још једном броју бивших колонијалних ѕемаља Европске Уније (ЕУ),као и својим веома мудрим комшијама Јапан-у.Морам да Ти напишем да онај Твој комуњарски дио личности који често испољаваш мора да схвати да је ЈЕДНОМ ЗАУВИЈЕК НЕСТАЛО НАЈПОКВАРЕНИЈЕГ (чак и од капитализма) КОМУЊАРСКОГ СИСТЕМА.Он се по природним законима и људским законитостима неможе никада више вратити.Заувјек су пропали сви АВНОЈ-и,све комуњарске партије,сва комуњарска братства и јединства и сви други облици организовања и понашања чији би темељ био КОМУЊАРСКИ СИСТЕМ!Комуњарство ће се јављати у појединачним случајевима јер је остало још подоста комуњара који покушавају да “оживе свој комуњарски систем”.Тако нпр.такви оснивају чак Свјетске судове,који без суђења убијају оне које су окривили,али им нису пресудили – Туђмана,Алију,Слободана,а можда и Шешеља,а можда и много других,као што недавно убише предсједника Туниса – сви су им добри док их служе,а онда са њима пуне сметљишта историје!Комуњарство није имало подлогу у теорији комунизма,оно је плод западне културе,чији је креатор Ватикан и Папа,заједно са масонима који сада владају Ватиканом,јер се управо због тога од римокатоличке вјере одвојима КАТОЛИЧКА ВЈЕРА!
    Неке облике Комунизма имамо данас у Православној цркви,која то неће признати управо због тога што је комуњарство извитоперило прави ПОЈАМ комунизма.На крају прими поздрав и немој се наљутити,јер нисам могао више да издржим ,а да Ти ово не напишем.

  6. stvar je *abarotnaja*, ja ne branim postojeci sitem koji ugnjetava narod,a nije bolji od onoga koji branim..koji poznajem…AVNOJ..? pa propao je !Ali i.. *srBski ili srpski* narod..kako je kome zgodno da ga nazove..u tom od tebe *oborenom komunjarskom sistemu* svi su bili kod svoje kuce….upravo narod nemoze da izdrzi ne to sto si napisao, nego ono sto ti branis…mozda je to samo i dalje *revolucija koja tece*..i dokazuje da jos nije sve *gotovo*..oko 500.000 srba nije u svojim kucama, imanjima…kolika je cena tvog..*novog sistema*…??

  7. Titovi racuni, Sadamovi racuni, Slobini racuni..
    ————————————————-
    MIP Libije demantuje da Gadafi ima račune u bankama

    Ministarstvo spoljnih poslova Libije odbacilo je tvrdnje da lider te zemlje Moamer Gadafi ima bankovne račune u Švajcarskoj ili bilo kojoj drugoj banci u svetu i najavilo je tužbu protiv švajcarske vlade, javio je Rojters
    “Zahtevamo da Švajcarska dokaže da naš bratski vođa ima fondove ili bankovne račune u njenim bankama ili bilo kojoj drugoj banci u svetu”, navelo je sinoć libijsko ministarstvo u saopštenju.
    “Ministarstvo spoljnih poslova će preduzeti sve zakonske korake da tuži švajcarsku vladu za te neosnovane tvrdnje”, dodaje se u saopštenju.
    Vlada Švajcarske saopštila je juče da je zamrzla svu imovinu koju libijski lider Muamer el Gadafi poseduje u toj zemlji, navodeći da je odluka doneta “s obzirom na razvoj situacije” u Libiji, gde bezbednosne snage nasilno odgovaraju na proteste građana.
    Švajcarska na taj način želi da spreči zloupotrebu bilo koje aktive koju Gadafi možda poseduje u Švajcarskoj, rečeno je u saopštenju.
    Ministarstvo spoljnih poslova Libije je navelo da takvo sapštenje švajcarske vlade pokazuje “stepen njenog neprijateljstva prema Libiji i njenom vođi”.

  8. Kako je nastao *novi sistem*…svi moji komentari govore !!
    ————————————————————————————————————————————
    OD EMBARGA DO RATNOG RAZARANJA JUGOSLOVENSKE PRIVREDE

    Štete od sankcija i od rata veće od 200 milijardi dolara
    Direktne i indirektne štete od međunarodnih sankcija koje su SR Jugoslaviji uvedene 1992. godine procenjuju se na oko 95 milijardi dolara. – Prve nezvanične procene ratnih šteta u najnovijoj agresiji NATO članica, predvođenih Amerikom, pokazuju gubitak od oko 100 milijardi dolara. – Pokušaj uništenja i privrede i stanovništva

    Sankcije Saveta bezbednosti UN uvedene SR Jugoslaviji 30. maja 1992. godine Rezolucijom 757, zatim pooštrene novom Rezolucijom 787 od 16. novembra 1992. godine, suspendovane su početkom decembra 1995. godine. Za gotovo četiri godine primene, međunarodnim embargom nije se uspelo da se potpuno parališe Život jugoslovenske privrede i stanovništva. Međutim, materijalna šteta, kao neizbežna ekonomska cena zaustavljanja privrednog razvoja SR Jugoslavije, veoma je velika.

    Savezni zavod za statistiku i Savezni zavod za razvoj i ekonomsku politiku Savezne vlade sačinili su, kroz istraživanja, analize i procene, proračun štete koju je jugoslovenskoj privredi i stanovništvu naneo pokušaj potpune izolacije naše zemlje. Podaci su već poznati javnosti, pošto su objavljeni relativno brzo posle okončanja primene sankcija. Reč je o direktnom gubitku od oko 65 milijardi dolara. nastalom u periodu od 1991. godine (u novembru te godine uvedene prve sankcije Evropske Unije) do decembra 1995. godine kada su suspendovane sankcije Saveta bezbednosti UN.

    Ako se tom iznosu dodaju i gubici koji su svakako načinjeni zbog zadržavanja spoljnog zida sankcija od strane Sjedinjenih Američkih Država i posle 1995. godine, pa ako se uračunaju i najnoviji gubici nastali besomučnim razaranjem čitave zemlje u NATO ratnoj agresiji koja je počela 24. marta ove godine, onda se ukupni materijalni gubici mogu računati na oko 200 milijardi dolara.

  9. Preciznije računice pokazuju (prema statističkim podacima) da bi osim direktne materijalne štete u gotovo četvorogodišnjem periodu primene sankcija u iznosu od oko 65 milijardi dolara, valjalo uračunati i gubitak od oko 22 milijarde dolara, pošto je toliko izgubljeno zbog prekida međurepubliekih veza od 1991. godine raspadom ranijeg jugoslovenskog tržišta, kao i iznos od 7,5 milijardi dolara koji je SRJ morala da potroši za pomoć izbeglicama iz Hrvatske i BiH. Drugim rečima, kada se sve sabere dolazi se do izgubljenih 95 milijardi dolara.

    Što se stanovništva tiče, ogromna većina ljudi mogla je period sankcija da zapamti po drastičnom padu nivoa životnog standarda, gubitku posla i odlazak na prinudne odmore. Tako su Jugosloveni u prvoj polovini 1992. godine, kada su uvedene sankcije UN, imali nacionalni dohodak od oko 2.500 dolara po stanovniku da bi kraj 1995. godine dočekali sa prepolovljenim dohotkom od oko 1.300 dolara. I dok se na prinudnim odmorima tokom četiri godine nalazilo 800.000 do milion zaposlenih Jugoslovena, ukupni nacionalni bruto proizvod smanjen je sa oko 26 milijardi dolara u 1991. godini na oko 12 milijardi dolara u 1995. godini.

    Izmenjena struktura stvaranja društvenog proizvoda ogledala se i u tome što su umesto industrijske proizvodnje koja je imala dominantno učešće, značajnije mesto zauzele proizvodnja hrane i električne energije i to uglavnom za domaće potrebe. Ukupan jugoslovenski izvoz koji je u 1991. godini iznosio oko 4,7 milijardi dolara, sveden je na oko 1,5 milijardi dolara u 1995. godini.

  10. Prokle ce ga majka…??
    ————————-
    JEDAN OD ČETVORICE OČAJNIH ČAČANA ZA PRESS
    Zapaliću se ako mi prodaju stan zbog duga za grejanje!

    Ljubodrag Tadić (60) jedan je od četvorice Čačana koji će uskoro ostati bez stanova zbog duga za grejanje. Njih je tužilo JKP za grejanje „Čačak” jer više godina nisu plaćali račune
    s
    Očajni Ljubodrag Tadić
    STRADA SAMO MOJA PORODICA… Očajni Ljubodrag Tadić

    Tadić za Press kaže da njemu još nije stiglo nikakvo rešenje od suda, niti ga je neko nekada zvao da pita da li ima da plati račune za grejanje za stan u ulici Radiše Poštića. On živi sa nezaposlenim sinom, dva unuka i snahom i tvrdi da njemu država za neisplaćene zarade duguje mnogo više po sudskoj presudi od pre tri godine i da će, ako on naplati ta svoja potraživanja, platiti i dug za grejanje.

    Nekad nema ni za hleb

    – U stanu imamo grejanje, nije nam isključeno… A nisam plaćao račune od 1999. godine, kada sam ostao bez posla u preduzeću „Šumadija magnohrom”. Nakon što sam tužio firmu, vraćen sam 2005. godine na posao, a sud je 2008. godine doneo izvršnu presudu za neisplaćene zarade u tom periodu. „Magnohrom” je u međuvremenu prodat i ja od tada ni dinara nisam naplatio, a ostali su mi dužni i 18 plata po vraćanju na posao… I sada u tom lancu treba da strada samo moja porodica. Već godinama živimo od snahine plate od oko 20.000 dinara, ja sam tek odnedavno u penziji. Ponekad nemamo ni hleb da kupimo. Ukoliko prodaju moj stan, poliću se benzinom i zapaliti na gradskom trgu – rekao nam je Tadić, koji ne zna ni koliko uopšte duguje za grejanje.

    Prodaja stanova sprovodi se po rešenjima Osnovnog suda u Čačku, donetim krajem januara. U JKP za grejanje kažu da su ovim Čačanima slane mnogobrojne opomene, da svi imaju od sedam do deset izvršnih presuda. Direktor Petar Domanović navodi da je sudu podneto još osam predloga za prodaju stanova korisnika sa najvećim dugom, koji pojedinačno u proseku iznose oko pola miliona dinara.
    a
    400 korisnika od ukupno 8.000 u Čačku napravilo dug za grejanje od
    103 miliona dinara
    103 Čačanina ukupno duguju oko 42 miliona dinara
    16.000 opomena pošalje JKP za grejanje „Čačak” svake godine

    – Ovi dužnici daju negativan primer, pa nam sve češće dolaze redovne platiše i bune se. Nijedan od tih 12 Čačana, za koliko smo sudu podneli predloge za prodaju stanova, nije nikada pokazao ni najmanju volju da se problem reši. A prema našim saznanjima, to su ljudi boljeg ili istog materijalnog stanja kao i drugi koji redovno plaćaju račune. Pokušali smo naplatu preko plata, penzija, drugih primanja, plenidbe pokretne imovine, ali ništa nije dalo rezultat. Većina tih velikih dužnika zvanično je nezaposlena, neki imaju firme, ali se one vode na sina, snahu, voze i skupe automobile, koji se opet vode na nekog drugog – objašnjava Domanović.

    Sad sve zavisi od suda

    Direktor Domanović dodaje da su u JKP još uvek spremni na dogovor sa ovim neplatišama, ali da im se do sada niko nije obratio.

    – Kada će stanovi biti ponuđeni na prodaju, to zavisi od suda – zaključuje direktor.

  11. nema povratka na staro…!! niti *podmetanja* u *novom* !!

    Po ugledu na Nemačku i Italiju Kraljevina Jugoslavija je počela otvarati koncentracione logore za antifašiste i komuniste (1935-1941). Prvi takav logor otvoren je 1935. u Višegradu. Neke su preuzeli za vreme okupacije Nemci, odnosno kvislinški režimi, saradnici okupatora, ustaše u Hrvatskoj i nedićeva Specijalna policija u Srbiji.

    U toku rata (1941.-1945) kvinslinški režimi su pretvorili ove logire u montstuozne ustanove za uništavanje ljudi. U nastavku dat je pregled svih logora na teritoriji Jugoslavije po azbučnom redu:

    Banjica kraj Beograda (5. jula 1941 – novembar 1944, je logor koji je bio pod upravom nedićeve Specijalne policije, pod vehovnim nadzorom nemačkog Gestapoa. Računa se da je od oko 100.000 zatvorenika ubijeno oko 80 hiljada. Pristalice NOPa streljani su Jajincima (gde je krajem 1943. okupator spalio 68. ooo leševa) i u Jabuci kod Pančeva Deo banjičkih logoraša ubijen je u i u automobilima-gasnim komorama.

  12. “Sjevni munjo preko Trebevića i pozdravi Raša Karadžića”!

  13. *Sini munjo udri grome osvetli mu puta*…
    ——————————————
    Kuća 91-godišnjeg Gvozdena Damnjanovića i njegove pet godina mlađe žene Raše, poslednji je “živi” dom na Ravnoj gori. Ugledni domaćin jedan je od poslednjih svedoka dešavanja u ovom kraju tokom Drugog svetskog rata.
    U braku 54 godine: Gvozden i Raša Damnjanović
    Četnici ravnogorci nisu mu ostali u lepom sećanju, ali kaže da su ipak imali više poštovanja prema meštanima od onih koji su pod istom zastavom počeli da se okupljaju 90-ih godina prošlog veka.
    – Nekoliko puta su mi palili seno, sekli šumu, bombe i oružje možeš naći svuda, pijani šenluče i balave danima po planini, prete… Prošle godine sam se prepao kad sam prisustvovao nekakvom skupu gde su ravnogorci iz mnogih gradova Srbije odlučivali o formiranju nekakve tajne Vlade Srbije. Tada sam se baš posvađao sa njima i od tada ih nisam više video – ističe Gvozden Damnjanović, poslednji među žiteljima Ravne gore, koji je imao priliku da se rukuje sa Dražom Mihalovićem.
    Ravna Gora je u to vreme, priča Gvozden, osim za četnike bila utočište i za komuniste koje je predvodio predratni đeneral Vojske Kraljevine Jugoslavije Ljubo Novaković.
    – Kada je Draža izašao na Ravnu goru bio je gotovo svakodnevno u našoj kući jer je odranije poznavao mog oca Živana, čuvenog komitu iz prethodnih ratova. Otac je bio i u austrougarskom logoru u Mađarskoj gde je upoznao ruske boljševike, što je bilo presudno za njegovo političko opredeljenje koje je preneo i na mene i na moju braću Predraga, Nenada, Dragića i Milana. U našu kuću Draža je prvi put došao u pratnji 18 oficira, a zatim je uvek dolazio sam i satima nasamo razgovarao sa Živanom.
    Ravnogorci mu palili seno…
    Ostala je tajna o čemu su razgovarali, ali su se ponekad iz sobe čule žučne reči.
    – Jednom prilikom Draža me je pitao da li bih krenuo sa njim što sam odbio. Moju odluku je prihvatio i nikad me više nije nagovarao da priđem četnicima koje ne smatram borcima za srpstvo. Tu je bio okupljen ljudski talog, a među najgorima su bili Nikola Kalabić, Gojko Ajvaz, Krsto Kljaić i neki major Palošević. To ne mogu reći o Zvonku Vučkoviću, iako se o njemu svašta i govorilo i pisalo. Kalabića sam viđao mnogo puta i nikada treznog. Na Ravnoj gori Kalabića niko od četnika nije voleo, Draža ponajmanje. Ništa drugačiji nije bio ni Krsto Kljaić, koji je pijan maltretirao žene iz okolnih sela. Draža je naredio da se Kljaić strelja, naredbu je trebalo da izvrši Zvonko, ali je to izbegao jer su bili drugovi. To su učinili neki drugi četnici. Video sam kad su četnici preko Ravne gore sproveli 70 partizana koji su kasnije streljani u Valjevu. Kljaić ih je zarobio u bolnici u Gornjem Milanovcu. Ta kolona vezanih partizana je nakratko bila smeštena u našoj kolibi i video sam da su bili izmučeni i krvavi – tvrdi Damnjanović.
    Priča da je u kući Vojina Damnjanovića bila smeštena Anka, majka Zvonka Vučkovića.
    – Bio sam u toj kući kada se Zvonko požalio majci: “Bolje da sam noćas poginuo nego što sam doživeo da Srbi udare na Srbe”. To je rekao posle prvog napada četnika na partizane u selu Planinica, kojim je Draža lično komandovao. Tada je ubijeno nekoliko zarobljenih partizana.
    Vučković se po mnogo čemu razlikovao od drugih četnika od kojih čovek nije mogao da prođe putem a da ne bude prebijen i opljačkan, ali sigurno znam da to nikada nije bila naredba Draže Mihailovića…
    Kćerka držala Draži predavanje

    Draža Mihailović, prema svedočenju Gvozdena Damnjanovića, nije bio autoritet za svoju decu koja su na Ravnoj gori bila samo jednom.
    – Tada su u kući Vojislava Damnjanovića bili Dražina ćerka Gordana i sinovi Branko i Vojislav. Bio sam prisutan kada mu je ćerka održala predavanje rečima: “Tata, ti si lud čovek koji ne zna šta radi. Kada se rat završi, za tebe neće biti mesta u ovoj zemlji. Okani se onoga što radiš, jer ćeš posle rata biti među kažnjenicima”! Njegov komentar je samo bio: “Ej, deco, moja deco!”

  14. “AVNOJ možemo simbolički predstaviti kao kuću u kojoj je, od 1941 – 1991, rođeno i odraslo šest južnoslovenskih država – republika. Kuća je brzopleto srušena 1991. Ostala je adresa i ime, i šest odvojenih država u ne baš dobrim odnosima. Ostala su i sećanja.”
    A mozemo AVNOJ simbolicki predstaviti kao kucu u kojoj je, od 1941-1991 zivio srpski narod kao pastorak sa jos pet mladje polubrace koja su uzivala daleko bolji zivot samo zahvaljujuci sto su tih petero imali i oca i mater i bili mladji a Srbinu je mater zavrsila u Jasenovcu pa ga zato niko nije ni gledao nego su ga samo trpili takvog ostecenog iz rata i bez matere da ga zastiti.. A onda su ga 1991 i isterali iz te kuce kamenicama i jos su rekli svim komsijama da je taj Srbin najveci zlocinac na svijetu.A mladja polubraca su dobila dobre kredite sa Zapada pa je svako od njih sebi napravio lepu novu kucu a Srbin se i dalje potijepa od nemila do nedraga i gdje god dodje nigdje nije dobrodosao jer mu ona zla mladja polubraca ubijedise sve oko njih da je on najvece djubre i da ga treba samo kamenicama tuci.Jedino sto taj jadnik ima su sjecanja ali kao sto i sami vidite -ta sjecanja bas i nisu lepa.
    Moze i tako,zar ne?

  15. Pa, uvek prica iz pocetka..Jugoslavija, sa AVNOJ-em, privrednom i kulturnom izgradnjom je civilizacijska tekovina,ali ako se krene ispocetka,pristojno je *ispred svoje kuce*…*bez strane pomoci*

    http://img187.imageshack.us/img187/63/20080c.jpg

  16. ni *strani* faktor, sa kojim Srbija pokusava da uspostavi *dobrosusjedske odnose*, ne posustaje…*avnoj mora pasti*..? pa pao je, sta je krajni cilj udruzivanja *srBske desnice*…* hrvatske desnice*na prostorima bivse SFRJ…??
    ———————————————————————————————————————————–
    Sukobi u Zagrebu

    Više od 10.000 ljudi protestvuje u Zagrebu protiv premijerke Jadranke Kosor i vlade

    Oko 12 sati na Trgu Bana Jelačića okupilo se nekoliko stotina branitelja, da bi u narednih sat i po broj narastao na više hiljada. Skupom dominiraju brojni transparenti, patriotske pesme, ljudi u uniformama i fotografije sa haškim optuženicima generalima. Skupu se obratio i potom zapevao Marko Perković Tompson.
    Oko 14.30, kada se okupljenima obraćao Tompson, grupa od nekoliko stotina protestanata, koji su se organizovali preko fejsbuka, krenula je prema Markovom trgu gde se nalaze sedišta Vlade i Sabora. Policija je pripremila barikade i ne dozvoljava prolaz.
    Po dolasku na barikade nastao je opšti haos u kome protestanti gađaju policiju bakljama i kamenicama, a policija uzvraća pendrecima i suzavcem.

  17. Na prvi pogled ispada kao da suSrbija i Hrvatska rešile sve svoje probleme, rasčistile sa kriminalom i korupcijom, podigle standard, smanjile nezaposlenost, obezbedile narodu bezbrižan život i onda imaju vremena za sport i rekreaciju, kulturu i umetnost . Nažalost ništa od toga ali unatoč ima se vremena za lov na povijest, povest, istoriju, historiju i histeriju.Desnica u Hrvatskoj i desnica u Srbiji odavno ulažu “natčovečanske” i “natpatriJotske” napore, koji često prelaze granice zdrave pameti i čovečnosti, kako bi pokazale da se razlikuje od mrske one njihove, kako su oni tamo zločinci, primitivni, vekovni i tisućljetni neprijatelji, kako jezik kojim govorimo nije ni sličan niti ga razumemo, i kako.. sve tako.

    Naravno, u tome ne uspevaju jer narod se ipak razume, kultura opet ne poznaje granice, a i politički i ekonomski odnosi sve su bolji.

    Ono što je zajedničko nihovoj i našoj desnici, njihovim i našim nacional-šovinistima je naklonjenost poraženim snagama iz 2. svetskog rata i posvećenost njihovoj rehabilitaciji koja podrazumeva osude “komunističkih zločina”. E tu su se izgleda potpuno našli kako u pogledu metodologije, krivotvorenje istorije i instrumentalizacije za dnevno-političke potrebe.

    Upravo o tome govori tekst Heni Erceg, “Izuzetni leševi”, koji odslikava stanje u Hrvatskoj ali i Srbiji. Svaka sličnost je vidljiva i golim okom, bez dodatnih objašnjenja analitičara i eksperata opšte i posebne namene. Ima i razlika, naravno, – u Hrvatskoj je desnica i formalno na vlasti, u Srbiji deo vladajuće koalicije to toleriše, deo žestoko zastupa; u Hrvatskoj je ministar unutrašnjih poslova glavni zagovornik “ispravljanja istorije”, a u Srbiji je Dačić protiv minimiziranja antifašizma i protiv rehabilitacije kolaboracionista ali je neko iz DS nisilac državnog projekta “o otkrivanju istine o komunističkim zločinima nad nevinim domaćinima”.Naravno, i SPC i Katoličkacrkva su na stzrani desnice, i tu su vrlo slične.

    Nadam se da je tekst H.Erceg svima razumljiv i ko hoće shvatiće koliko smo,ipak, i u glupostima slični i isti. Dakle:

    “Izuzetni leševi”

    “Bit će da se radi o onome psihološkome faktoru po kojem se ljudi mnogo bolje sjećaju davnih dana, nego događaja iz bliže prošlosti. A sigurno ima nešto i u tome da je bolje baviti se mrtvima nego živima, jer ovi drugi vječno nešto traže, oni prvi, pokoj im duši, ne zahtijevaju ništa, a možeš s njima manipulirati kako ti drago.

    Blaženi grobovi! I kosti predaka. Može ih se fenomenalno koristiti u razne, naročito političke svrhe. Prekapati, zbrajati, oduzimati, ili nositi naokolo, kako je to u osvit ovdašnjeg ludila činio Slobodan Milošević kada su Srbi mjesecima teglili kilometrima cesta i putova mošti Cara Lazara, pa je ta nacija ubrzo sebe prozvala „nebeskim narodom“, a onda su to i doslovce shvatili, pa zaratili sa svim obližnjim ovozemaljcima. Politička manipulacija kostima i jamama bila je baš jako produktivna u Jugoslaviji kada su službene brojke govorile, a mi svi to učili u školi, kako su ustaše u koncentracionom logoru Jasenovac likvidirale čak 800 tisuća Srba, Židova, Roma…, da bi se potom brojka svela na, također stravičnih, 80 tisuća žrtava. Raspadom Jugoslavije, Hrvati su odmah, kao odličnu ravnotežu Jasenovcu, uspostavili svoj mit, pa u dnevnu upotrebu uveli brojku od čak pola milijuna Hrvata ubijenih na Bleiburgu, od strane partizana.

    I upravo to prokleto žrtvoslovlje, korišteno u dnevno političke svrhe, ovdašnji su političari evo opet ubacili u upotrebu. Ovoga puta stvari s jamama, kostima, mučki ubijenim nevinim Hrvatima, na poljima Bleiburga ili na Križnim putevima, poprimile su službenu notu, budući da je na iskapanju kostiju i kažnjavanju komunističkih zločinaca angažiran direktno ministar unutarnjih poslova. I dok se kampanja protiv komunističkih zlikovaca zahuktava – već je imenovana još živa „četveročlana banda“, ukupno stara skoro 400 godina – dotle provladini mediji, to jest većina, već pišu o stotinama tisuća Hrvata civila, nipošto ne ustaških oficira, pokopanih po Hrvatskoj i Sloveniji. A gdje su još oni u Bosni i Srbiji, tamo gdje su završavali križni putevi.

    Sve u svemu, brojke o stradalom hrvatskom narodu polako dosežu impozantne razmjere i svakako oštro konkuriraju onima u Jasenovcu. Zanimljiv detalj pak u biografiji osumnjičenih koje se ovih dana prilično cipelari, jest da su mahom bili suradnici Franje Tuđmana, važni činovnici vlasti i tajnih službi, štoviše mentori sadašnjega ministra policije. Ništa čudno jer su te 1990. upravo rigidni komunisti postali najžešći vladajući nacionalisti. Koji se, kako god okreneš, uglavnom čiste međusobno.

    Ipak, tek je sada otvorena sezona lova na komunističke zločince, jer nešto je trebalo zasjeniti krizu, enormnu nezaposlenost i destrukciju države. To je, eto, prilično proziran cilj onih koji su izabrali politizirati ono što je odavno trebalo riješiti, upotrebom dakako pravnih i povjesničarskih instrumenata, umjesto plitkih, populističkih emocija i korištenja žrtava za stjecanje ispraznih političkih poena. No desničarskoj vladajućoj partiji, urušenoj unutarnjim sukobima, teško da je preostalo išta drugo nego da u izbornoj godini posegne za onima ipod zemlje, za grobovima i mitovima, i da pri tome odijum javnosti prebaci na teren ljevice, koja je i inače okrivljena kao sljednica komunističke, dakle, zločinačke partije. Usput, upravo je poslom prokazivanja partizana vladajuća stranka dobila potporu Crkve, tako važnu za predstojeće izbore, jer ta je institucija ionako već skoro stoljeće opsjednuta grandioznošću partizanskih zločina, u onoj mjeri koliko minorizira ili opravdava zločine nekadašnje ustaške države ili pak ove novije s početka devedesetih.

    I dok su Hrvati opet spremni na jake ideološke sukobe oko jedne isforsirane političke priče, lišene svakog pijeteta prema žrtvama, negdje na marginama njihova zanimanja odvija se jedna druga, mnogo aktualnija priča. Pred Međunarodnim sudom u Haagu, naime, tužiteljstvo je upravo završilo iznošenje dokaza u optužnici protiv šestorice Hrvata zbog teških ratnih zločina u Bosni i Hercegovini. Zbog ubijanja civila, deportacija, silovanja, otvaranja logora za Bošnjake, rušenja Mostara… Zbog provođenja Tuđmanova plana komadanja Bosne i Hercegovine i pripajanja zapadne Hercegovine Hrvatskoj, tužiteljstvo za istaknute Tuđmanove generale traži ukupno više od 200 godina zatvora. Za sve to hrvatska je javnost, međutim, posve nezainteresirana, velikim dijelom zato jer je i dalje na snazi vladajuća mantra kako Hrvatska nikada nije sudjelovala u ratu u BiH, a i zato jer o tom važnom haškom procesu mediji skoro i ne izvještavaju.

    Procesi za ratne zločine „našim herojima“, naime, nikako se ne uklapaju u izbornu kampanju stranke na vlasti, nego je puno produktivije baciti kost razdora staru čak 65 godina. Pa se više i ne govori o slavnoj antikorupcijskoj kampanji premijerke Kosor, još manje o mafijaškim poslovima vladajuće stranke, a i bivši je premijer, tamo u austrijskom pritvoru, skoro zaboravljen. U žiži interesa ostaje tek, s jedne strane, jedva živa nekolicina staraca, nekada okrutnih partizana, optuženih da su ubijali sve same nevine Hrvate i bacali ih u jame, na drugoj Crkva, vlast i pola milijuna takozvanih branitelja s isukanim ideološkim mačevima. Svi u obrani stečenih pozicija. Svi u oštrom skretanju u desnilo i radikalni nacionalizam. Između njih polugladni narod, to jest ono malo što je od njega ostalo, nakon partizanskog terora i pomora prije više od pola stoljeća”.

    Biće da ni njihove ni naše kuce ne laju radi sela nego radi sebe.

    Lakše je pisati feljtone i trošiti novac poreskih obveznika na razglabanja o događajima od pre 65 godina nego rešavati akutna pitanja teške socijalne situacije, kriminala i korupcije.

    Lakše jeste, a da li je pametnije svakome pametnom je jasno da nije. Oni koji to sada ne shvataju treba da razmisle da im ne bude kasno kad shvate i shvate da ih niko više neće ni pitati zašto ne rade već ispitivati zašto nisu uradili.

  18. Cercil dobija RSK, Staljin dobija Metohiju….(Stojadinovic-Pavelic)…ativisti na terenu u Srbiji deluju..
    *Savezni ministar za informisanje Goran Matic rekao je danas da je Milivoje Gutovic, atentator na predsednika Izvrsnog veca Vojvodine Boska Perosevica, simpatizer Srpskog pokreta obnove i aktivista “Otpora”, kao i da to ubistvo nije bilo “individualni cin manijaka nego organizovano ubistvo koje iza sebe ima idejnu i politicku pozadinu”. Matic je na konferenciji za novinare ocenio da je Perosevicevo ubistvo jedno u nizu likvidacija po uzoru na Crvene brigade, ciji je cilj onemogucavanje SRJ “da siri iskru slobode i novog odnosa prema fasizmu, koji se uspostavlja kroz novi svetski poredak”. On je za “destabilizaciju SRJ iznutra” optuzio “pojedine politicke partije”, “manji deo parlamentarne opozicije”, “clanove ‘Otpora'”, “instrumentalizovane kriminalce” i “deo medija koji rade za strane sluzbe”. Matic je rekao da “Otpor” nije registrovana organizacija u SRJ, da ce ubuduce “biti tretiran u skladu sa zakonom” i dodao da je “proslo vreme egzibicija na ulicama”. Na pitanje novinara da li to znaci da ce protiv aktivista “Otpora”, ukoliko se pojave na sutrasnjem mitingu, biti preduzete zakonske mere, Matic je odgovorio: “Tacno”.

    Aktivista Otpora Vladimir Jesic demantovao je danas u izjavi za Radio 021 da je atentator Boska Perosevica Milivoj Gutovic clan tog pokreta. On kaze da policija, od momenta objavljivanja ove informacije, dolazi ispred stanova otporasa i da ih trazi. Po njegovim recima, Otpor je evakuisao svoje prostorije.

    Policija je jutros oko 4:30 privela novinara Radija 021 Dragana Gmizica. Jedan uniformisan i tri policajca u civilu raspitivalo se da li je clan pokreta “Otpor” i sta je radio tokom jucerasnjeg dana. Nakon informativnog razgovora u policiji Gmizic je pusten oko 7:15.

    Policija je rano jutros privela i predsednika Kluba mladih Srpskog pokreta obnove Novog Sada Vladimira Jelica. Jelic je u izjavi nasem radiju rekao da je policija jutros oko 4:00 casa upala u njegovu kucu, nakon cega je on priveden u policijsku stanicu. “U policiji su me pitali gde sam bio u vreme ubistva Boska Perosevica”, kaze Jelic. Nakon sto je rekao da je bio na Ravnoj gori, inspektor mu je postavljao pitanja o lokalnoj politici, medjustranackim odnosima u lokalnoj vlasti i u vezi sa pokretom “Otpor”. Jelic je iz policije pusten oko 7 casova ujutru.

    Studentski pokret “Otpor” saopstio je da je policija u Backoj Palanci nocas u 4 sata privela Milana Djilasa, takodje aktivistu “Otpora”, koji je u policijskoj stanici zadrzan do 10:30. Policija je, kako se navodi, provalila u stan Djilasovih roditelja i “ostetila ulazna, dvorisna i kucna vrata”.

    Aktivista “Otpora” Vlada Pavlov koji je oko 15 sati priveden u policijsku stanicu na informativni razgovor, pusten je nakon dva sata. Kako saznajemo policija je trazila i jos nekoliko aktivista novosadskog “Otpora”, ali ih nisu zatekli u stanovima.

    Aktivistu Otpora i clana Demokratske stranke Slavka Celapa iz Titela policija je privela nocas oko 2:30. Po njegovim recima, kada je priveden, receno mu je da mora da ostane u policiji do pola sedam ujutru. Kada je trazio da mu izdaju potvrdu o ulasku u stan i privodjenju, receno mu je da on nije ni bio u policiji, vec da je spavao.

    Danas je priveden i clan Gradskog odbora Demokratske stranke u Novom Sadu Radomir Jelic. Kako se navodi u saopstenju Demokratske stranke, pripadnici MUP-a upali su u kucu njegovih roditelja u Beceju i zatim ga priveli.

    Policija je rano jutros pretresla kucu predsednika opstinskog odbora Demokratske stranke (DS) u Odzacima Radise Milica, rekli su agenciji Beta clanovi njegove porodice. Pretres je poceo oko tri casa izjutra, a policajci su kucu napustili oko cetiri sata, rekla je Ljiljana Milic. Ona je dodala da njen suprug nije bio u kuci u vreme pretresa i da je i dalje na putu. “Jutros oko tri casa u nasu kucu uslo je 20-tak policajaca, trazeci da izvrse pretres. Trazila sam im nalog, ali su oni pokazali prazan formular sa pecatom na poslednjoj strani i bez potpisa”, rekla je Ljiljana Milic. Policajci su, dodala je ona, rekli da traze neprijavljeno oruzje. Ljiljana Milic je rekla da su policajci pretresli celu kucu i da su nasli partijski materijal koji je njen suprug svojevremeno doneo iz Beograda.

    Novosadski ogranak Narodnog pokreta “Otpor najostrije” osudjuje nocasnje privodjenje dvojice njihovih aktivista Slavka Celapa i Milana Djilasa, novinara Radija 021 Dragana Gmizica i clana SPO Vladimira Jelica. Zbog dogadjaja tokom poslednjih nekoliko dana, pokret Otpor u Novom Sadu je pokrenuo inicijativu za formiranje Kriznog staba. U saopstenuju novosadskog “Otpora” navodi da je sastanak povodom toga zakazan za utorak 16. maja u prostorijama tog pokreta. Na sastanak su pozvani predstavnici svih politickih stranka, kao i nekoliko nevladinih organizacija.

    Predsednik Izvrsnog veca Vojvodine Bosko Perosevic bice sahranjen sutra na Novom groblju u Novom Sadu u 17:30, saopstio je pokrajinski sekretarijat za informacije. Poslednju postu mr Bosku Perosevicu gradjani mogu odati u mimohodu pored odra, u Centralnom holu IV Vojvodine, sutra u vremenu od 11 do 14 sati. Komemorativni skup povodom tragicne smrti predsednika pokrajinskog Izvrsnog veca, bice odrzana sutra u 10 sati u velikoj sali Skupstine Vojvodine. Na skupu ce prisustvovati poslanici Skupstine Vojvodine i clanovi IV funkcioneri i clanovi SPS-a u Vojvodini, postovaoci i prijatelji.

    Potpredsednik Izvrsnog veca Vojvodine Damnjan Radenkovic izjavio je danas da je jucerasnji atentat na predsednika Izvrsnog veca Vojvodine i visokog funkcionera Socijalisticke partije Srbije Boska Perosevica “izvela ruka vodjena od strane neprijatelja nase drzave”. “Bio je to hitac u sistem trajnih vrednosti koje je Bosko Perosevic simbolizovao. To ovom zlocinu daje apsolutno politicku konotaciju i neizbezno ga povezuje sa politikom kreiranom spolja i povezanom sa onim snagama u zemlji ciji je zadatak da destabilizuju Srbiju i SRJ”, rekao je Radenkovic na komemoraciji Bosku Perosevicu u Izvrsnom vecu Vojvodine. On je ocenio da je cilj “te monstruozne sprege” da narusi “najdragoceniju vrednost – zivot u Novom Sadu u kome nikome nije tesno i u kome sve etnicke zajednice potpuno potvrdjuju sebe i do kraja ostvaruju pun nacionalni identitet”. Radenkovic je kazao da je pucanj u Prosevica pokusaj da se “umesto stvaralastva poseje smrt”, i da se “kroz destabilizaciju multietnicke, multikulturalne i multikonfesionalne Vojvodine, destabilizuje cela Srbija i Jugoslavija”. “Najenergicnije zahtevamo da se rasvetli pozadina i sve okolnosti ovog zlocinackog cina i da se zlocinci kazne”, naveo je Radenkovic.
    U Palati Federacije u Beogradu danas je u prisustvu najvisih zvanicnika Srbije i SR Jugoslavije odrzana komemoracija juce ubijenom predsedniku Izvrsnog veca Vojvodine i visokom funkicioneru Socijalisticke partije Srbije (SPS) Bosku Perosevicu. Komemoraciji su prisustvovali predsednik SR Jugoslavije Slobodan Milosevic, njegova supruga, predsednica Direkcije Jugoslovenske levice (JUL) Mirjana Markovic, predsednik Srbije Milan Milutinovic i brojni drugi visoki zvanicnici republike i federacije. Generalni sekretar Socijalisticke partije Srbije (SPS) Gorica Gajevic ocenila je ubistvo predsednika Izvrsnog veca Vojvodine Boska Perosevica kao akt terorizma i kao “hitac u sve nas”, “uperen protiv naseg naroda i drzave, protiv svih koji se suprotstavljaju hegemonizmu, fasizmu, izdaji i haosu”. Generalni sekretar SPS-a rekla je da “sacica izdajnika i kriminalaca, fasistickih jurisnika NATO stranaka, zvali se oni ‘Otpor’ ili nekako drugacije, nisu nista do obicni placenici NATO agresora, sa kojima ce se Srbija obracunati kao sto se obracunala sa svakim drugim zlom”. “Nas drug Bosko Perosevic je takvom herojskom i prkosnom otporu svojim radom i zalaganjem, svojim zivotom davao i licni doprinos”, kazala je Gajevic i dodala da je ubica Perosevica sprecio da nakon posete Novosadskom sajmu, obidje radove na zavrsetku izgradnje mosta preko Dunava u Novom Sadu “cijoj je izgradnji izuzetno bio predan”. Komemoraciji su, pored drugih, prisustvovali i srpski premijer Mirko Marjanovic, nacelnik Generalstaba Vojske Jugoslavije general-pukovnik Nebojsa Pavkovic, predsednik Skupstine Srbije Dragan Tomic, potpredsednik Savezne vlade Nikola Sainovic, ministri unutrasnjih i inostranih poslova Vlajko Stojiljkovic i Zivadin Jovanovic i predsednik JUL Ljubisa Ristic.
    Vanredna sednica Izvrsnog veca Vojvodine odrzana je juce, nakon ubistva predsednika Boska Perosevica. Na sednici je najostrije osudjen ovaj cin. Kako se kaze u saopstenju, Perosevic je osam godina uspesno obavljao posao predsednika pokrajinske vlade i dao nemerljiv doprino*

  19. Da nije tako ne bi ovdje gledali romane ove smrdljivie shugoslovenske protuve Lune-ta sto nas vuze za nos i pljuje nam u lice. Poput onog mrchogorskog bandita Jove Kapidzica, onog sto zenu Davorjanku prepusti Brozu, one hulje sto karra Srbe u glavu umjesto da ga neko odavno skrati za istu. Sve nama Srbima moze da se radi…

  20. ПОШТОВАНИ ГОСП.(или друже?)ЛУНЕ !

    Прочитао сам Ваш коментар на мој текст који се односио на минули Систем владавине започет 07.јула 1941 год.када је Србин устаник пуцао на Србина жандара,представника режима,квислиншке Србије.Ваш ОДГОВОР није потпун,чак и када се прочитају Ваши коментари од : 24.02 у 23,41; 25.02 у 10,15; 25.02 у 10,28; 25.02 у 10,35; 25.02 у 10,55; 25.02 у 12,55; 25.02 у 20,50;
    26.02 у 12,51; 26.02 у 16,00; 26.02 у 17,06; 26.02 у 18,43
    не могу да нађем објашњење на питање постављено (како се каже између радова) о систему вредности који Ви у “магновењу” ваших свих 11 (једанаест) писмених излагања дискутујете (то је мало више од обичних коментара).Ја,се овде извињавам,модераторима као и осталим учесницима који кроз коментаре расправљају о ТЕМИ која се у суштини односи на КАРАЏИЋЕВУ ОДБРАНУ У ХАШКОМ СУДУ (за мене Тај суд нема вриједност ТРИБУНАЛА),па смо у правом вредновању и Ти и ја ако се узму у обзир наши текстови и основна тема , потпуно промашили ТЕМУ , и расправљали о ономе што није суштина везана за ОДБРАНУ КАРАЏИЋА ПРЕД ХАШКИМ СУДОМ.На крају да Вам одговорим на Ваше , прилично замршено питање о томе да ја браним неку власт или систем , дубоко се варате – јер “напад” на тековине КОМУЊАРСКЕ борбе и касније КОМУЊАРСКЕ , а да ја додам још и ЧЕРЧИЛОВСКЕ државе , није одмах заступање неког другог “система”. Данашњу Власт , од предсједника државе Србије , преко свих легалних органа који је сачињавају , бране , и животворно потурају под нос моме Народу , Србима , нико не може одбранити , јер подрепашко , квислиншко , а понекада и глупо изјашањавање , као изјава Министра војске Србије , Шутановца ,
    о догађајима који потресају муслиманске земње сјеверне Африке и полуострва Арабије , па и даље , не МОГУ НИЧИМ БИТИ ОСМИШЉЕНА НИ НОРМАЛНОМ ПАМЕЋУ ОПРАВДАНА.Ако би се извршила темељна анализа СВИХ КАДРОВА КОЈИ ДАНАС УПРАВЉАЈУ МОЈОМ СРБИЈОМ , НАШЛО БИ СЕ МНОГО КОМУЊАРСКОГ СМЕЋА КОЈЕ БИ ТРЕБАЛИ БАЦИТИ НА ЂУБРИШТЕ ИСТОРИЈЕ ! Што се тиче госп.др.Радована Караџића и његове одбране , као првог шефа , државе РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ , уочљиво је да политички суд Клинтона-краве са једном , и то слабом сисом , и Блера његовог кера , па и Европске Уније , америчке мумије , очито је суђење Србима из Босне и Херцеговине , а преко њих и Србима наше мајке Србије , иако немају никакве кривице као држава која осим Македоније бивше државе СФРЈ , једина има око 30% становништва који нису Срби , и не припадају Светосавској Српско Православној Вјери , све остале “невине” државе очистиле су своју територију од “иновјерних” . Хашки суд је без доказане кривице
    до сада усмртио поприличан број Срба , а припремају се да усмрте и још два значајна Србина проф.др.Војислава Шешеља и првог предсједника Републике Српске др.Радована Караџића . Уздам се у ону НАРОДНУ , И БОЖИЈУ , да ће на крају бити : ” КО МАЧЕМ СЈЕЧЕ ОД МАЧА ГИНЕ !”

  21. BosnoSrpska..a, ja tebe prepustam …hm, hm Azdejkovicu, za drugo nisi !!!

  22. Slavoljube, radi se o *kontinuitetu*, medjunarodnog faktora, i *domaceg faktora*. Naime kao da je *proklamovana i usvojena*…*kratka stanka* za perod *1945.godina—1990.godina*…pa..kako se to kaze *vozi misko*…u ponovo u 1941, gde je nastala *kratka stanka 1941-1945.godina*, Znamo da je rec o *salveti*..Cercil-Staljin, a znamo i kontinuitet *domacih faktora*..Cvetkovoic – Macek, Stojadinovic- Pavelic. I sve to tako upakovano u *fisek* od novuina. Nemoj samo da mislis da zelim lose Seselju, Karadzicu…ne, Hag ne priznajem, niti i jedan inostrani sud, pogotovo zemalja koje su uticale na tokove razbijanja SFRJ,SRJ, sve se cini i SRBIJE…
    ————————————————————————————————————————————
    Član predsedništva Srpske napredne stranke i narodni poslanik, penzionisani general Božidar Delić vraća se u Srpsku radikalnu
    stranku, saznaje Press!
    ————————————————————————————————————————————
    Moamer Gadafi: Srpski oficiri su odbili da lažu

    Želeli su da podmite srpske pilote da kažu da je Libija tražila da se njen narod gađa iz aviona. Ženama su uskraćivali kretanje i pucali na ljude n Kakav je to Savet bezbednosti koji donosi rezolucije na osnovu novinskih agencija

  23. Mac je sevnuo..srbi iz RSK.rasterani, *junaci* pobegli bez opaljenog metka, dogovorenog *humanog: preseljenja*….postali,pecalbari, nadnicari, kulucari..sledeci neke druge puteve u *jos svetliju i bolju buducnost*..kojekakvih lokalni pa i visih (Tomislav Karadjordjevic, i par *vladika*)….sr B skih …LELEMUDA ko ti !!!

    http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vesti_dana/story/152609/Jo%C5%A1+sa+14+hap%C5%A1en+zbog+kralja.html

  24. Ko o cemu ja o *res ustipcima*…??

    *..Da nije tako ne bi ovdje gledali romane ove smrdljivie shugoslovenske protuve Lune-ta sto nas vuze za nos i pljuje nam u lice. Poput onog mrchogorskog bandita Jove Kapidzica, onog sto zenu Davorjanku prepusti Brozu, one hulje sto karra Srbe u glavu umjesto da ga neko odavno skrati za istu. Sve nama Srbima moze da se radi…*
    ——————————————————————————————————————————————
    http://img187.imageshack.us/img187/63/20080c.jpg

  25. Da nije tako ne bi ovdje gledali romane ove smrdljivie shugoslovenske protuve Lune-ta sto nas vuze za nos i pljuje nam u lice. Poput onog mrchogorskog bandita Jove Kapidzica, onog sto zenu Davorjanku prepusti Brozu, one hulje sto karra Srbe u glavu umjesto da ga neko odavno skrati za istu. Sve nama Srbima moze da se radi…
    ———————————————————————————————————————————–
    Ali, pre ovoga, gledali smo..1993.godine bice avgust,.. *smrdljive* stvari u RSK..kada su *Kapicici novog doba*..SDS RS i SDS RSK, odrzali *historijski sastanak*, moze biti *kongres*, na kome su doneli *historijske zkljucke*..da su Lika, Kordun, Banija..*crveni* i da oni tu nemogu nista da urade, inicijalna *kapisla* za *humano preseljenje srba*..je bila akcija *brace po materi*..znana kao *Medacki dzep*, o kome su i Bgd novine pisale ne vise od dva tri retka..*oprezno*..a, urlala je artiljerijska vatra celom granicnom linijom sa Rvatskom..najbrojnija i najmasovnija ispaljenja do tada od pocetka rata. Te, 1993,u to vreme..*humanitarno* je dosao i Timislav, sa ponudom..*oslobodite se i ja cu da dodjem da vam budem kralj*..Posto, *humano pokretanje srba iz RSK* nije uspelo Medackim jurisem…trebalo je pregrupisati snage, izmestiti generala Mladica..sa podrucja grubo receno Kupresa, pustiti Hrvate sa ledja…u sekund do dana *D*..*zanjekati pomoc RS*…i ostvariti svoje *CIA-dijapora* snove*….Ratku Mladicu je organizovana klopka u Srebrenici, a..uduplani *medacki dzepovi*.po broju nagaovanih snaga…su ipak uspeli da *humanitarno presele srbe iz RSK*..1995.godine…bez otpora RSK i naravno pomoci sestrice RS..prilikom jenog intervjua, gradonacelnik Trebinja, po zanimanju inace *vozi misko*..ne pripremljen valjda za intervju je izustio..*pa jeste, paaaa znate mi smo njih na neki nacin izdali *!!..itd, itd,… vozi misko..do raznja na Adi Ciganliji…kao, otkud viii,,,,??

  26. Predaja potpisa podrške Peticiji predsednici parlamenta
    ———————————————————
    Predstavnici 100 izbegličkih udruženja i zavičajnih klubova predaće sutra predsednici Skupštine Srbije Slavici Đukić Dejanović kopiju od 45.000 potpisa podrške Peticiji izbeglih i prognanih Srba iz Hrvatske, saopšteno je iz Koalicije udruženja izbeglica u Srbiji
    U saopštenju je navedeno da je povod za prikupljanje potpisa podrške Peticiji činjenica da je “Hrvatska 30. juna prošle godine dobila saglasnost Evropske unije da otvori pregovaračko Poglavlje 23 pod nazivom ‘Pravosuđe i temeljna ljudska prava’ bez uslova da rešava imovinska, stečena, stanarska i druga pitanja izbeglih”.Kako je najavljeno, predstavnici udruženja i zavičajnih klubova predaće Đukić Dejanovićevoj i predlog Rezolucije o poštovanju ljudskih prava izbeglih i prognanih Srba i građana koji su oštećeni u imovinskim i drugim pravima u Hrvatskoj.”Rezolucijom tražimo da Skupština Srbije konstatuje da Hrvatska krši ljudska prava izbeglih i prognanih Srba i građana koji su oštećeni u imovinskim i drugim pravima, da pruži podršku zahtevima sadrzanim u Peticiji, ali i da Vlada Srbije u Briselu i drugim relevantnim mestima u međunarodnoj zajednici ističe značaj poštovanja ljudskih prava izbeglih i prognanih Srba”, navedeno je u saopštenju.Istaknuto je da predstavnici udruženja i klubova Rezolucijom traže i da vlada u što kraćem roku izradi Platformu za razgovore sa Hrvatskom o pronalaženju trajnog i pravičnog rešenja izbeglih i prognanih lica.Kopija prikupljenih potpisa s molbom za podršku peticiji predata je predsedniku Srbije Borisu Tadiću, a narednih dana biće uručena predsedniku Vlade Sbije Mirku Cvetkoviću i predstavnicima međunarodnih organizacija.U saopštenju je navedeno i da je predlog Rezolucije predat šefovima svih poslaničkih grupa u Skupštini Srbije sa molbom da je podrže.

    Predaja potpisa podrške Peticiji predsednici parlamenta

    Predstavnici 100 izbegličkih udruženja i zavičajnih klubova predaće sutra predsednici Skupštine Srbije Slavici Đukić Dejanović kopiju od 45.000 potpisa podrške Peticiji izbeglih i prognanih Srba iz Hrvatske, saopšteno je iz Koalicije udruženja izbeglica u Srbiji
    U saopštenju je navedeno da je povod za prikupljanje potpisa podrške Peticiji činjenica da je “Hrvatska 30. juna prošle godine dobila saglasnost Evropske unije da otvori pregovaračko Poglavlje 23 pod nazivom ‘Pravosuđe i temeljna ljudska prava’ bez uslova da rešava imovinska, stečena, stanarska i druga pitanja izbeglih”.Kako je najavljeno, predstavnici udruženja i zavičajnih klubova predaće Đukić Dejanovićevoj i predlog Rezolucije o poštovanju ljudskih prava izbeglih i prognanih Srba i građana koji su oštećeni u imovinskim i drugim pravima u Hrvatskoj.”Rezolucijom tražimo da Skupština Srbije konstatuje da Hrvatska krši ljudska prava izbeglih i prognanih Srba i građana koji su oštećeni u imovinskim i drugim pravima, da pruži podršku zahtevima sadrzanim u Peticiji, ali i da Vlada Srbije u Briselu i drugim relevantnim mestima u međunarodnoj zajednici ističe značaj poštovanja ljudskih prava izbeglih i prognanih Srba”, navedeno je u saopštenju.Istaknuto je da predstavnici udruženja i klubova Rezolucijom traže i da vlada u što kraćem roku izradi Platformu za razgovore sa Hrvatskom o pronalaženju trajnog i pravičnog rešenja izbeglih i prognanih lica.Kopija prikupljenih potpisa s molbom za podršku peticiji predata je predsedniku Srbije Borisu Tadiću, a narednih dana biće uručena predsedniku Vlade Sbije Mirku Cvetkoviću i predstavnicima međunarodnih organizacija.U saopštenju je navedeno i da je predlog Rezolucije predat šefovima svih poslaničkih grupa u Skupštini Srbije sa molbom da je podrže.

  27. СРЈ НИЈЕ ИМАЛА НИКАКВЕ ВЕЗЕ СА ДЕШАВАЊИМА У СРЕБРЕНИЦИ

    Београд

    Али исто тако, никада нико није овластио ни народне послaнике садашњег скупштинског сазива да на савест Србије преузимају измишљену кривицу, саучествујући тиме у скривању истоне о тамошњим дешавањима.
    1. Поводом иницијативе за доношење резолуције о Сребреници, Удружење “Слобода” упозорава да би било какво изјашњавање наших органа у вези са тим представљало мешање у унутрашње стватри друге земље – Босне и Херцеговине. Сувереност једне државе се огледа и у надлежности њених судова да процесуирају злочине извршене на њеној територији. Што се Србије тиче, она треба да, као и до сада, кривично да гони све који су починили ратни злочин,а за које постоји надлежност наше земље.Парламенти нису надлежни да утврђују врсту и категорију злочина, нити да о њима суде. Парламенти треба да поштују своје уставе који ратни злочин сматрају најтежим кривичним делом које никада не застарева и који дају овлашћења надлежним органима да иста откривају, гоне и пресуђују извршиоцима. Устав Републике Србије, усвојен на свенародном референдуму, јасно осуђује све злочине.
    1. Поводом иницијативе за доношење резолуције о Сребреници, Удружење “Слобода” упозорава да би било какво изјашњавање наших органа у вези са тим представљало мешање у унутрашње стватри друге земље – Босне и Херцеговине. Сувереност једне државе се огледа и у надлежности њених судова да процесуирају злочине извршене на њеној територији. Што се Србије тиче, она треба да, као и до сада, кривично да гони све који су починили ратни злочин,а за које постоји надлежност наше земље.Парламенти нису надлежни да утврђују врсту и категорију злочина, нити да о њима суде. Парламенти треба да поштују своје уставе који ратни злочин сматрају најтежим кривичним делом које никада не застарева и који дају овлашћења надлежним органима да иста откривају, гоне и пресуђују извршиоцима. Устав Републике Србије, усвојен на свенародном референдуму, јасно осуђује све злочине.
    2. Удружење “Слобода” подсећа народне посланике и читаву јавност да је Међународни суд правде у Хагу утврдио својом пресудом да Савезна Република Југославија није имала никакве везе са дешавањима у Сребреници. Када је то утврдила институција таквог ауторитета, не постоји никакав разлог да наши државни органи такву пресуду тумаче, оспоравају, потврђују и политичким ставовима доводе у сумњу валидну пресуду надлежног суда. Ни као држава ни као народ никога нисмо овластили да у наше име чини злочине, нити су такви злочини, према пресуду Мађународног суда правде, у наше име чињени.Али исто тако, никада нико није овласто ни народне посланике садашњег скупштинског сазива да на савест Србије преузимају измишљену кривицу, саушествујући тиме у скривању истине о тамошњим дешавањима.
    3. Имајући наведено у виду, Удружење “Слобода” позива посланике Народне скупштине Републике Србије да не доносе никакве резолуције ни о каквим злочинима, без обзира на то да ли су места извршења Сребреница, Братунац, Грделичка клисура, Алексинац, Приптина или Вијетнам, Ирак или Авганистан. Народна скупштина треба да снагу и политичко поверење грађана искористи за свакодневну борбу против свих облика злочина и за подршку органима који су Уставом овлашћени да ту борбу спроводе – полицији, тужилаштву и судовима.

    УПРАВНИ ОДБОР УДРУЖЕЊА “СЛОБОДА”

  28. SENZACIJA
    -Svi mediji Sjeverne Koreje su upravo objavili vijest da je jedan napredni mali-stari Brozov pionir izučavajući dugo godina Sunčev sitstem otkrio da se “Zemlja ne okreće oko Sunca” već oko jedne zvijezde koja ima oblik petokrake i koja noću svijetli crveno. Mali pionir je tu zvijezdu kao pronalazač nazvao “Lunarna zvijezda”. Prema saznanjima istih medija Brozova partija koja radi i djeluje u Sjevernoj Koreji predložiće malog naprednog pionirskog naučnika za dodjelu “Nobelove nagrade” iz oblasti nauke (naučnih otkrića). Svoje zadovoljstvo nije krio ni pionirov mentor Joška Broz koji trenutno radi u ilegali u Srbiji. Takodje važno je napomenuti kako prenose sjeverno-korejski mediji da se novootkrivena zvijezda može vidjeti i golim okom i to samo noću iz Pjong Janga.

  29. Politicki svesni

    Steta za “Srpsko Sarajevo” koji je stacioniran u Vasingtonu,US(=severno-korejski oponent).

  30. Joža Horvat

    Ovaj Lune jugoslovenčina je veći neprijatelj srpskog naroda od svih Hrvata zajedno jer narod podriva iznutra .

  31. Cuj dragi *mali*..Joza..vucars se po forumima, menjas *nickove*..ti mu dodjes kao taj *cunami* Vuka Draskovica..? Sta ti to imas protiv *Jugoslovencina*…? Pa, Jugoslavije vise nema, a nacionalne manjine Jugoslovena ima, ispunila ti se zelja…?? A, u tebi ostala mrznja..pre podne mrzis sebe, posle podne ceo svet.Slavis,*vasu* pobedu sa 500.000 proteranih Srba i Srpkinja..nevidim tvoju *podrsku*, podnosenju zahteva sa potpisom 45.000 srba dostavljenih celom svetu i *tvojoj braci po materi*..
    ustaske i cetnicke bande su podrile svoje narode a ne *Lune Jugoslovencina*. A, sada izigravate patriote, junake,…*jebene kosovke devojke sa bradom*..

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *