MITING SNS-a Građani su spremni

Piše Uglješa Mrdić

Najveći opozicioni miting u protekloj deceniji, na kojem su pored SNS-a, učestvovali i Nova Srbija, Pokret socijalista i Pokret snaga Srbije, pokazao je da vlast više ne može da računa na apatiju građana koji su spremni da se bore za suštinske promene u srpskom društvu

Predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić je najavio na mitingu u Beogradu, održanom u subotu 5. februara, stalne proteste građana ako vlast za dva meseca ne raspiše vanredne parlamentarne izbore.
SNS je saopštio da je na mitingu pod nazivom „Izbori se za promene“, održanom na platou ispred Doma narodne skupštine u Beogradu, koji je prošao bez incidenta, učestvovalo 85.000 ljudi.
Tomislav Nikolić je poručio da opozicija ne želi da vladajuća koalicija preda vlast i da se ne kandiduje ponovo, već samo da raspiše vanredne parlamentarne izbore. On je naveo da Srbiji treba saradnja sa Evropskom unijom, ali i s Rusijom, Kinom i Latinskom Amerikom, što, međutim, ne može da se postigne u situaciji u kojoj je na vlasti najglomaznija vlada i u zemlji gde ima sve više „lopova i siromašnih, a sve manje dece“.
Zamenik predsednika SNS-a Aleksandar Vučić je kritikovao ekonomsku politiku vlade i kao primer naveo da je Srbija svakoga sata zaduženija za 750 evra, kao i da 44 ljudi dobija otkaz. Prema njegovim rečima, SNS će po dolasku na vlast smanjiti broj poslanika u Skupštini Srbije, ukinuti nepotrebne agencije i fondove i stvoriti povoljniji ambijent za strane investicije.
Predsednik Nove Srbije Velimir Ilić poručio je predsedniku Srbije Borisu Tadiću da se „ne igra sa Srbijom“ i „da je narod došao da ga opomene“.
„Nećemo Tunis, Kairo i Egipat, već demokratsku Srbiju. Vi ne znate da vladate, niko u Srbiji nije zadovoljan osim vas. Neće vas ni policija, ni prosvetari, a i Tomica Milosavljević vam je pobegao. To vam je znak da treba da raspišete izbore“, rekao je Ilić.
Predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin poručio je da građani traže hleb, nadu i pravdu. On je rekao da je građanima dosta „Mrkonjićevih izmišljotina i Dinkićevih laži“.
„A istina je da u Srbiji ima više onih koji ne rade, nego onih koji rade. A istina je da u Srbiji raste jedna generacija sivih očiju koja se ničemu ne nada, jer za 11 godina ništa lepo nije videla. A istina je da u Srbiji i starac i dete isto pate i ne nadaju se ničemu, kao da nikada neće biti bolje. A istina je da smo se danas okupili zato što nismo isti, zato što mi nismo oni i zato što će biti bolje“, rekao je Vulin.
Na mitingu su osim pristalica naprednjaka učestvovali i predstavnici i simpatizeri Nove Srbije, Pokreta socijalista i Pokreta snaga Srbije.
Na skupu je istaknuto da opozicija želi da menja Srbiju i da je aktuelna vlast sa Demokratskom strankom izgubila legitimitet i sada građani hoće suštinske promene.

______________

Reakcije DSS-a

Portparol DSS-a Petar Petković je izjavio povodom mitinga „Izbori se za promene“ da je Tomislav Nikolić na mitingu i u medijskim nastupima jasno rekao da neće sarađivati sa DSS-om, ali nije eksplicitno rekao da ne može sarađivati sa Borisom Tadićem i DS-om.
„Šta nam preostaje drugo nego da mislimo da će vlast da formira sa Demokratskom strankom“, rekao je Petković, koji je lideru naprednjaka „zamerio“ i što tokom skupa nije pomenuo Kosovo i Metohiju, kao i što nije izneo primedbe na račun EU koja, kako smatra, preko Euleksa Srbiji otima Južnu pokrajinu.
Portparol DSS-a je dodao da ta stranka, ipak, podržava svaku akciju koja može da dovede do raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora, jer je situacija u zemlji katastrofalna, ali da je odluka o tome „u rukama koalicije koja se bahato ponaša“.
Usledila je reakcija iz SNS, oni su saopštili da će „posle sledećih izbora SNS formirati novu vladu bez Demokratske stranke, i da će to biti volja građana“.

2 коментара

  1. Milijoni Egipcana zahtijevaju -raskid -sa vladom americkoga satrapa.
    Nekih sesdesetak hiljada skupljenih Srba zahtijevaju -kontinuitet- smjenu satrapa.
    “Vi ne znate da vladate” ( mi znamo), kaze srpski vodja “budjenja”( izgladnjeo za vlast)
    Ni rijeci o Kosmetu, Natu, Hagu ili ‘alternativama’.
    Ne samo da smo pali na dno nego, nastavljamo da kopamo dublje.

  2. PUN SAM POVERENJA U TOMU, KARIĆA, VELJU I BIVŠI JUL. JEDVA ČEKAM DA DOĐU NA VLAST I OMOGUĆE POVOLJNE USLOVE STRANIM INVESTITORIMA.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *