Marionetski režimi

Piše Danijel Cvjetićanin, Univerzitet Singidunum

Naša marionetska vlada, pritisnuta plimom narodnog nezadovoljstva, pustila je niz vodu potpredsednika Dinkića, ne bi li ostatak proameričkog bloka ostao nepovređen

Ne verujem da je u svetu ikada bilo više političkih (i ekonomskih) eksperata i učenih analitičara. Otkud onda tako ogroman broj iznenađenih događajima u arapskom svetu? Kako objasniti gomilu onih koje muči nedoumica – da li pokrete nezadovoljnih na Bliskom istoku podstiču revolucionari, željni slobode i pravde, ili službe i agenti Imperije, u potrazi za novim modelom kolonijalne eksploatacije? Ipak, čini se da mnogi od marionetskih režima neće prebroditi nekoliko narednih godina. Ovo, naravno, izaziva veliku dozu zabrinutosti i u Beogradu, da ne verujete – čak i u opozicionim strankama.
Događaji u arapskom svetu imaju još jednu, uzgrednu ali važnu, posledicu. Javnost naglo gubi poverenje u „pouzdane prognoze“ sjajno obaveštenih stručnjaka, kao i u nebrojeno puta proverenu sposobnost informativnih medija da kreiraju javno mnjenje po ukusu imperijalnih gospodara.

OMILJENA FIGURA
Ima li išta prirodnije nego, u takvoj situaciji, pred potencijalno razjarenom i osiromašenom masom, pustiti niz vodu nekog od lidera režima? Najbolje onog koji je zajedno sa ostalima kriv za nezaposlenost, bedu i siromaštvo? Naša marionetska vlada, pritisnuta plimom narodnog nezadovoljstva, pustila je niz vodu potpredsednika Dinkića, ne bi li ostatak proameričkog bloka ostao nepovređen. Valjda su se, prethodno, konsultovali sa evroatlantskim saveznicima? Ako nisu, tj. ako se ministar ekonomije ponovo vrati na krilima zapadnjačkih pretnji „samoizolacijom“, podržan jakim snagama EU i NATO-a – teško pobeđenima! Poznato je da Dinkić ne zna za milost i da ga ne muče uspomene na nekadašnja savezništva, kao ni druge moralne norme koje predstavljaju samo balast toj vrsti političara.
Verovatnije je, ipak, da su se i evroatlantski mentori već saglasili sa odbacivanjem Dinkića kao nekorisnog tereta. Uostalom, takvih poslušnika moguće je naći među političarima u Srbiji, mada ne i tako upornih i toliko bezobzirnih u zaštiti interesa evroatlantskog kapitala – ovi mu se kvaliteti moraju priznati. Skoro je izvesno da će se lako naći, ako je nužno čak i među opozicionarima, „talenti“ koji će nastaviti politiku „ekonomije destrukcije“ – tj. politiku velikih državnih (stranačkih) intervencija u privredi, daljeg zaduživanja zemlje i prodaje, ili davanja u zalog, domaćih resursa – do poslednjeg komadića zemlje i do poslednje kapi vode, uz istovremeno podsticanje svih oblika potrošnje – radi popularizacije evroatlantskih vrednosti

NOVI AMBIJENT
Nastavak primene ekonomske filozofije Vašingtonskog konsenzusa odvijaće se ipak, nema više nikakve sumnje, u drugačijem ambijentu od onog devedesetih godina prošlog veka. Posle pada brojnih despotskih, proameričkih režima u severnoj Africi, pokazao se pravi antiliberalni karakter ustrojstva novog svetskog poretka. Mnogima je postalo jasno da ono što je u političkoj (evroatlantskoj) propagandi i agitaciji predstavljano kao „ekonomski liberalizam“ bilo u stvari sprovođenje najgrublje despotije u privredi. Prepoznajete li, pored arapskih ili južnoameričkih modela, i slučaj Srbije?
Primetićete takođe da su se velika očekivanja masa, pritisnutih nestašicama (iz 80-ih), u istočnoevropskim i centralnoevropskim zemljama, ispunila na neočekivan način. Robe, zaista, sada ima u izobilju, ali gde su nestale mogućnosti zapošljavanja (zarađivanja), lečenja i obrazovanja na koje su svi računali kao na zauvek osvojene privilegije? Kud se dede ona socijalna sigurnost, ona „uravnilovka“ i „pravda“ koju su svi ismevali i smatrali vrhunskom nepravdom? Surova je istina da veoma mali broj zemalja (i privreda) u svetu mogu da se pohvale visokom efikasnošću, tj. obiljem robe i usluga, uz istovremeno odsustvo socijalnih napetosti. Kao da sigurnost i efikasnost ne idu zajedno. Pokazalo se, nažalost, da strah od bede i nemilosrdna konkurencija motivišu stanovništvo efikasnije od altruističkih načela i kolektivističkih parola.

OBLICI OTPORA
Zvuči zastrašujuće, ali nove ekonomske okolnosti, koje su dovele mnoge na granicu očajanja (i to s druge strane te granice), generišu i nove, stravične oblike otpora. Nemoćni i očajni pojedinci u osiromašenom svetu, prezirući sopstvene živote, svakodnevno samoubilačkim napadima pokušavaju da ugroze snagu svetske imperije (u Srbiji smo još uvek u fazi samopovređivanja).
Ono što plaši mnogo više jeste lako prepoznatljiva istina da i države koje poseduju nuklearni arsenal mogu da primene sličnu samoubilačku koncepciju „odbrane“.  Dž. F. Kenedi prvi je, u toku kubanske krize 1962, pomenuo mogućnost kolektivnog globalnog samoubistva ukoliko se ne ispune zahtevi SAD. Tadašnji komunistički režim u SSSR-u ustuknuo je pred ovom pretnjom, što ne znači da bi i nekomunistički establišment učinio isto. Poznato je da kapitalizam svoje „vrednosti“ (i resurse) brani mnogo grubljim sredstvima (i energičnije), nego što je to slučaj sa socijalističkim režimima. Pa recite i sami da li ste čuli za neku „plišanu“ komunističku revoluciju?
U ovakvim okolnostima, pogađate – oprez je dobrodošao, ali teško da je od veće koristi.

7 коментара

  1. није млађан престар, презрео је и ову владу, његово време тек долази. ако га Србија не спречи.
    али како, кад је награђен ко оптужи и осуди Србе? али како кад Срби немају право да не воле оне који их убијају? рра (error) није казнила ниједног чанка због мржње али Србе казни јер не воле.

  2. Njegova “Ekonomija destrukcije”nas je i dovela tu gde smo-na dnu dna.Ali, nije on samo destruktivac, već i lažov.Da li je samo on to?

  3. Љубомор

    И кад бих хтео небих могао рећи ишта спроћу ауторових опсервација. Дакле, све је лепо и тачно, нажалост.
    Шта ће бити ако је Динкић сам себе “пустио низ воду” да би у Томиној влади себи обезбедио нови мандат “КАПИТАЛЦА”? Зар послодавци не знају да ако (дај Боже) Динкић оде за стално, да ће испливати на површину фамозних 4,1 милијрде долара Кипарских, капуљаче и калашњикови, Поштанска штедионица, клипови у Руско-Српским односима (кооперација са Чедом), 1000 Е акција и још тога штошта?

  4. Dinkic je pobegao, kao i Molosavljevic kad su sve pare potrosili, kada su izvrsili destrukciju ekonomije. Kad pomenuste plisanu revoluciju evo gaa novi lider Branislav Lecic, od LDP stranke do Demohriscanske,a podpredsednicamu je Baticeva cerka,…..crni humor.
    Ovaj nas brodic je potonuo, ali putujr=mo mi jos do dna okeana, sad nas komadaju tajkunske, mmfovske,lopovske ajkule, kitovi ubice. A opozijcija je nula. Svi vladaju 20 gidina i kadcovek pogleda svi su bili ukombinacijama, ojadicse nas, treba nam kompletna smena ove lazne demokratije, ovih mediokriteta, koji su steklipenziju kao poslanici, cinovnici, ministri, uvlakaci komunjare…..
    namatreba vodja, bio je jedan u teskim vremenima 90 godina, sprdali su se , ali sad se pokazuje da je on za njih sve bio drzavnik, a ovo sto gledamo oi sto komanduje Srbijom poslednjih godina je mulj,sljam, lopovi i prevaranti na veliko, sa sve stambolicenim SPSom.

  5. Oblici *otpora*
    ——————
    UN: Belorusija prekršila embargo prema Obali Slonovače

    Belorusija je prekršila međunarodni embargo na isporuke oružja Obali Slonovače, rekao je generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki Mun
    Prema njegovim rečcima, embargo je prekršen time što je Belorusija predala tri helikoptera za ofanzivna dejstva snagama Lorana Gbagboa (Laurent), dugogodišnjeg vladara Obale Slonovače koji mesecima odbija da prizna poraz na predsedničkim izborima Međunarodno priznati pobednik izbora Alasane Uatara (Alašame Ouattara), kojem Gbagbo ne želi da preda vlast, nalazi se pod 24-časovnom zaštitom trupa UN u Obali Slonovače.Kancelarija generalnog sekretara UN je saopštila u noći između nedelje i ponedeljka da je šef svetske organizacije “sa velikom zabrinutošću saznao da su tri ofanzivna helikoptera sa pratećim materijalom iz Belorusije isporučena Gbagboovim snagama u mestu Jamusukro”.”Prva isporuka je, prema izveštajima, pristigla iz vazduha ove večeri, a dodatne isporuke zakazane su za sutra”, to jest za ponedeljak, navodi se u saopštenju i ocenjuje da se radi o “ozbiljnom kršenju embarga (na isporuke oružja) Obali Slonovače koji je na snazi od 2004. godine”.Kancelarija Ban Ki Muna je pozvala Savet bezbednosti da se hitno sastane povodom ovog slučaja, a Ban je upozorio “i snabdevača i Gbagboa da će odgovarajuća akcija biti poduzeta kao odgovor na kršenje embarga”.Ban je zatražio od mirovnih snaga UN u Obali Slonovače da “budno nadgledaju situaciju i da poduzmu sve neophodne mere u okviru svog mandata sa ciljem da isporučena oprema ne bude pripremljena za upotrebu”.

  6. Oj srbio zemljo fina nemas jadna domacina.Ti becari ti vladari sve su zivo rasprodali.I kad zinu i kad kazu obavezno oni lazu.Gde su jadne nase firme gde su odnjih pare silne.Pobrase ih ti tajkuni Zelenasi mafijasi.Nema ovde Domacina nesta ona zemlja fina.Napred idu zelenasi a za njima batinasi.Ne u kolo rajo s njima Debela je tu batina.Drzse starog domacina gde se cuje rec ta fina.I ne lazi i ne kradi samo napred vredno radi.Od rada ce tebi stici domacinski zemlji pridi.

  7. Стране банке харају Србијом, цело финансијско тржиште је страно а услови лихварски, сад је продат комплет “Макси група”, значи сад су све дистрибутивни трговински ланци у рукама странаца(Делез,Меркатор,Интерекс,Идеа,Туш, Суперверо,…) тако да ће они нормално да форсирају своје трговачке марке, своје добављаче и сл.

    Наша пољопривреда је изгубила и последњег домаћег велетрговца, домаћи ланац дистрибуције….. Боље је да је остао српски а да су се поштовали прописи и евентуално појача конкуренција са новим страним или домаћим ланцем, овако више нема ништа србско, баш ништа.

    Остаје да се продају још две-три велике компаније и да се прода земља широм Србије , постајемо стварно Колонија.
    Ето сад им је Мишковић убризгао кеш, продужио им владавину за…

    Истина је, на србском Давосу који се дешава у Колетовом хотелском царству “Копаоник-МК”, који је скоро за џабе добио од Св. Динкића и на отплату годинама, сада мењају наводни “модел развоја”!??? Истина је да је једна епоха деструкције завршена, све је уништено, продато, презадужили и потрошили,задужују нас до бесвести, “стручњаци” су одиграли посао за који су инструисани свесно, а неки појединци можда и несвесно!?
    Све сама економска мафија и медиокритетски економисти, смишљају даље преваре, обмане.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *