Ispisani iz istorije

Piše Aleksandar Đaja

Da li država Srbija pod ovom tzv. „demokratskom vlašću“ i njeno pravosuđe (na račun kojeg se u EU pričaju vicevi) od silnih suđenja „huliganima“ na fudbalskim stadionima i određivanja drakonskih kazni za njih, kao da je reč o serijskim ubicama – nema vremena da se, ponekad, reda radi, pozabavi i po kojim „kvislingom“?

Više nema nikakvih razloga za odlaganje pokretanja istrage o trgovini ljudskim organima na Kosovu, piše „Fajnanšel tajms“, pod naslovom „Kosovska mračna prošlost“. Stabilnost u bivšoj Jugoslaviji zahteva da budu saopštene bolne istine o svim ratnim zverstvima, a izveštaj Dika Martija o trgovini organima otetih kosovskih Srba sadrži dovoljno uznemiravajućih svedočenja da bi se opravdalo pokretanje nezavisne istrage. List podseća na suštinu optužbi o ubijanju kosovskih Srba kojima su, po odvođenju u Albaniju, vađeni organi koji su kupce nalazili na privatnim stranim klinikama.
Čak je i odbornica u Gradskom veću hrvatskog grada Trogira Helena Novak, ocenila da je nezavisnost Kosova greška i upozorila na neprihvatljivo ponašanje Albanaca koji žive u Trogiru. „Kosovo je srpska autonomija i po međunarodnom i po nacionalnom pravu. Ako ćemo pričati o Šiptarima ima ih u Trogiru, imaju zlatare, pekare, poslastičarnice. Varaju, lažu, švercuju, diluju, pucaju, obračunavaju se na svoj način. Oni su sve samo nisu pošteni, vredni i dobri. Kosovo je srpska teritorija otkad je sveta i veka, a ovo će se EU razbiti o glavu jer su dozvolili Albancima da imaju još jednu mafijašku državu!“

JADI GOSPOĐE BISERKO
Međutim, fijasko doskorašnjeg holivudskog stereotipa o Srbima kao o „lošim momcima“ poznati „srpski“ borac za ljudska prava „antisrba“ Sonja Biserko definitivno ne može da prežali: „Ne treba zaboraviti državni teror na Kosovu, proterivanje oko milion Albanaca u toku intervencije, zatim ubijanje više od 10.000 Albanaca. Da podsetim samo na masovnu grobnicu u blizini Beograda, u Batajnici, o kojoj više niko ne govori. Ako afera u vezi s trgovinom organima može osporiti nezavisnost Kosova, onda Milošević i Mladić mogu osporiti nezavisnost Srbije. Osim toga, ta priča o organima povlačila se i u slučaju Haradinaj i Ljimaj, ali nije bilo ozbiljnijih dokaza. Sada je tu istu priču zavrteo Dik Marti, ali opet bez valjanih dokaza.“
Tu „priču“?!… Kao da je reč o krompiru i paradajzima, a ne o ljudskim bićima koja su okovana lancima na najsvirepiji način mučena i kasapljena, a organi vađeni radi  prodaje na crnom tržištu. Da bi se od tog novca finansirala teroristička banda Hašima Tačija, s ciljem da opet ubija Srbe, da ih kidnapuje i odvodi na ponovno kasapljenje u Žutu kuću, na severu Albanije! Takođe, ne znam šta je Dik Marti „zavrteo“, ali meni se od reči Sonje Biserko – zavrteo mozak! Ne mogu da verujem da je u Srbiji izrečena takva blasfemija: „Ako afera u vezi s trgovinom organima može osporiti nezavisnost Kosova, onda Milošević i Mladić mogu osporiti nezavisnost Srbije“… Da li je javno pozivanje na negiranje suvereniteta sopstvene države krivično delo? Ili, država Srbija pod ovom tzv. „demokratskom vlašću“ i njeno pravosuđe (na račun kojeg se u EU pričaju vicevi) od silnih suđenja „huliganima“ na fudbalskim stadionima i određivanja drakonskih kazni za njih, kao da je reč o serijskim ubicama – nema vremena da se, ponekad, reda radi, pozabavi i po kojim „kvislingom“?

„BISERI“ SRPSKE JAVNE SCENE
Ono što Sonja Biserko, ali i predstavnici nekih drugih tzv. „NVO“, „mantraju“ o svojoj zemlji i narodu – čista je šizofrenija! Jer, Biserko u istu ravan stavlja ratne zločine Hašima Tačija i odbranu zemlje od NATO agresije Slobodana Miloševića… U stvari, ne! „Zločini“ predsednika Miloševića su za nju nesporni, dok za Tačijem lije gorke suze jer ga, eto, sa svih strana napadaju, kako „zli Dik Marti“, tako i „zli srpski mediji“, pa čak i „zli“ britanski „Gardijan“, koji je objavio tajne izveštaje NATO-a u kojima je Hašim Tači opisan kao jedan od „ključnih igrača“ organizovanog kriminala na Kosovu. Ukazuje se da dokumenti predstavljaju čvrst dokaz da su Sjedinjene Države i ostale zapadne sile već nekoliko godina sa priličnom sigurnošću znale za Tačijeve veze sa kosovskim podzemljem, duboko uključeno u prostituciju, šverc droge i oružja…
Uvaženi Brana Crnčević je za „Pečat“ izgovorio: „Sve dok je Sloba „kriv“ – Hašim je „nevin“. Biću slobodan da nastavim: Sloba će biti „kriv“, a Hašim „nevin“ – sve dok neki „Biseri“ srpske javne scene danas otvoreno dovode u pitanje nezavisnost zemlje u kojoj žive. Sloba će biti „kriv“, a Hašim „nevin“ dokle god ne stanu pred Sudiju odgovorni za njegovo kidnapovanje iz beogradskog zatvora i protivustavno izručenje Haškoj inkviziciji, samim tim, i za saučesništvo u njegovom perfidnom ubistvu. Oni koji su ga isporučili za novac koji ne postoji, niti je ikada postojao. Za fantomske milionske donacije sa Zapada, namenjene narodu Srbije, koje nikada nisu stigle (osim poneke, ali u njihove džepove). Oni koji su, navodno, želeli „demontažu starog sistema“ – a napravili demontažu sistema uopšte! Oni koji su se, prema rečima vladike Amfilohija – ispisali iz istorije!
Tek tada, kada Sudija izrekne poslednju reč šizofrenija će u Srbiji nestati. Sloba će biti nevin, a Hašim – kriv.

14 коментара

  1. Mislim da smo konačno došli na suštinu. Đaja je u ovom tekstu, između ostalog, jasno i glasno napisao ono što možda mnogi od nas znaju, ali se ne usuđuju da kažu, ili im je samo u podvsesti: nema nama boljitka u Srbiji, dok film ne vratimo unazad, na početak ovog zla koje nas je snašlo. A, početak jeste ono što se nikada u istoriji sveta nije desilo: da država izruči svog predsednika stranoj sili na gubilište. To nisu radila čak ni urođenička plemena, radije bi svog poglavicu pojeli! A, to je mnogo časnije, nego ono što je DOS-ovska vlast uradila. Ako ništa drugo, morala je u najgorem slučaju da predsedniku Miloševišu sudi u svojoj zemlji (iako i vrapci na granama znaju da njegova krivica, pa čak ni politička), uopšte ne postoji! Prema tome, dok s tim ne rasčistimo, dok taj “kancer” koji je pre deset godina zahvatio tkivo ovog naroda ne odstranimo što pre, on će nepovratno širiti metastaze i samo će smrt biti izvesna. O Sonji Biserko i njoj sličnima, šta drugo da kažem, no da povratim… Hvala Bogu, da postoj ovakav list i ovakav autori kao što je Đaja i kao što je naš veliki Brana, inače, bi nas mrak okovao kao paukovom mrežom… Ovako, ipak ima nade.

  2. Ово је невероватно докле ће Соња Бисерко, Кандићка, Лихт, Дерета и остали да пљују по свом народу! Да ли је могуће да су они у праву, а писци као што је Ђаја, Брана, Вучелић, будале? Наравно да није могуће! Али, могуће је да ове издајнике плаћају стране обавештајне службе и они живе одлично и пљују ли пљују, јер виде да Срби то толеришу ко да су им свраке попиле мозак! Зашто не оду мало код Путина, па тамо нек зину, никада више у животу уста не би могли да затворе! Сећам се, за време санкција, када смо живели од три марке месечно, виђао сам Соњу Бисерко, тамо негде у Змај Јовиној, око оне “Сорошове тврђаве”, која се зове, ха, ха,”Фонд за хуманитарно право” (или тако нешто) са циничним и препотентним осмехом, на лицу, као да се креће међу свињама, а не међу Србима… У ствари, она и мисли да су Срби свиње и, на жалост, то чак и није њен проблем, него, проблем свих нас који то толеришемо!… Некада су у прошлости такве протеривали из земље, не видим шти ми овде још увек чекамо?… Да нам попију и оно мало мозга што нам је још увек остало… Али, ове ове екипе на власти, на челу са Тадићем, такав корак се заиста не може очекивати, јер су и они потпуно под контролом Запада и слепо извршавају све њихове команде… Бедно!… Хвала за овакав текст, господине Ђаја, као и за све остало што пишете у “Печату”, ваљда ће овај народ коначно доћи себи!

  3. Sramote, pa vise pojedini zapadnjaci pisu i osudjuju trgovinu ljudskim organima nego srpske vlasti. Jos nesto mislim da je Haradinaj bio u Hagu ako grijesim vi cete vec znati koji od tih ubica je pusten na slobodu. E sada treba da znate da je tog ubicu iz Haga pratio Vogov novinar, znate Vog casopis sa svim onim reklamama iz Chanela, i ostalih bogatih bransi, da bi gospodin taj doticni ne samo imao 4 masne i bogate strane teksta o nekoj njegovoj navodnoj borbi iz njegove kaze velike kuce na kosovu iz koje se hrabaro borio protiv srpske milicije i helikoptera zajedno sa svojom bracom nego su tamo date i njegove fotografije sa njegovom zenom koja drzi njegovu glavu u svome krilu u nekom automobilu pa onda fotografija sa tatom pogleda uprtih u daljinu kao heroji koji brane “rodni kraj” i sve te bljuce, a samo mozete zamisliti koliko je placen taj novinar, a mozete li zamisliti sa kakvim novcem. U takvim casopisima se rade intervjui sa najbogatijim ljudima svijeta. Zasto nasa vlast ne poduzme nesto direktno protiv novinara koji uvelicavaju prljavce koji su jako debelo placeni i samo takvim lovom na vjestice na pojedinacne novinarske clanke moze se zaustaviti prodor dezinformacija i uzimanje prljavog novca. Treba Srbija drzava da tuzi pojedinacno svakog novinara koji lazno svjedoci o nekim dogadjajima i pravi losu sliku o Srbiji u svijetu. A sto se tice, Biserkica letile bi one napolje tamo odakle su dosle pa neka onda pljuju po kome hoce. Sramotne iskompleksirane kurvetine ili u podmaklom klimaksu ili sa debelim novcanicima poducavaju nase naduvane gusane i prosipaju demokratske fore napacenom i gladnom narodu.Gdje su te nevladine toboze kurve bile dok su nasa djeca ginula i gdje se one to zalazu da se nesto lijepo cuje o Srbiji vani u svijetu. U kojem one to drustvu zive, koja demokratija to je smisljena rijec zapadnjaka za njihove prljave rabote. Da imas slobode u svemu ogranicen cak i u tome da slucajno ne bi smio reci kako netko krade, ubija pravi ratove, vadi organe, lezi u zatvoru nevin 8 godina. Mozete vi zvati Seselja kakvim god hocete ali svaki od vas bi tamo zavrsio kao i svi ostali Srbi , nevin, mrtav, ili 30 godina robije a svatko od vas je nevin isto toliko koliko i on. Ma ne mnogi su krivi, a na slobodi su. Krivi su sto ce nam ubiti cijelu naciju,sto cemo nestati za 50 godina, raseliti se,pustiti muslije da se namnoze,ne nemamo mi prirodnog prijatelja nigdje ne Rusija ne postoji.Pustite pojedinacne lose poteze ako se globalno okrenemo njima bit ce uspjeha

  4. Brat od Sonje Biserko bio je pripadnik HOS-a i učestvovao je u protjerivanju i tlačenju Srba u Hrvatskoj. Šta reći za dotičnu osim da potiče iz ustaške porodice koja odvajkada gaji mržnju prema Srbima. Naravno Tadiću to sasvim odgovara, jer i on sam ima ustaške krvi. E teško Srbiji sa Tadićem i dotičnom ustaškinjom!

  5. Hrvatska je protjerala Srbe iz Krajine izvršila genocid nad njima , zašto NATO nije postupio isto kao i za Kosovo ? Zašto nije bombardovao Hrvatsku i priznao Krajinu jer je Hrvatska svojim protjerivanjem Srba , genocidom , paljenjem kuća i srpskih crkava , radila baš ono za što je NATO optužio Srbiju i Miloševića . Svako imalo pismen vidi da se radi o dvostrukim standardima .Albanci su se vratili na Kosovo i dalje terorišu Srbe a na poklon dobivaju državu otetu to jest deo Srbije . U isto to vreme Srbi ne mogu da se vrate u Krajinu u Hrvatskoj a ono malo što ih se vrati u 21 veku žive bez struje u državi Srbina Nikole Tesle koji je struju podario svetu ali ju Hrvati nedaju njegovom narodu . Bez autonomije Srbi u Hrvatskoj nemaju opstanka niti ozbiljnijeg povratka mladih . Z -4 nudio je premalo nije pokrivao ceo prostor Krajine ali od nečega se mora početi pa je za početak pregovora dobar kao temelj. Vlada Srbije mora dobro razmisliti što radi i tražiti autonomiju pre ulaska Hrvatske u EU . Ne sme se ponoviti Miloševićeva greška i prodaja dela naroda niti pod koju cenu . Što se tiče Pupovca od njega Srbi u Hrvatskoj imaju samo štete a ne koristi .Kao jačeg patriotu vidim Stanišu Žarkovića ,dožupana Virovitičkog . Samo mu Srbija treba pružiti jaču podršku kao i srpski narod u Hrvatskoj . Hrvatska je puna srpskih crkvi i natopljena srpskom krvlju od Krajine do danas ,a autonomija je minimum minimuma što bi trebala tražiti i na tome istrajati vlada Srbije kao matica srpskog naroda .

  6. biseri..bisercici..*ne bacaj pred svinje bisere*..ali, *za dobru svinju nema lose pomije*
    ———————————————————————————————————————————–
    PRILOG ZA BIOGRAFIJU DRUGARICE BISERKO

    Sonja Biserko vlasnica je Helsinskog odbora za ljudska prava u Srbiji, sa sedistem u Beogradu, u Zmaj Jovinoj 7. Već godinama Biserko na sva usta predstavlja Srbiju kao bastion mraka, a Srbe kao patoloske ubice i zločince. Pravo je Biserko da otvoreno iznosi svoja mišljenja. Demokratija podrazumeva slobodu javnog istupa. Ipak, vredi prelistati biografiju SOnje Biserko. Rođena je 14 februara 1948 godine u Beogradu.. Iz mesovitog je braka, od oca Srbina i majke Hrvatice. Njen otac Djuro Biserko rođen je 28 aprila 1925 godine u zaseoku Biserci kod Knina, a majka Marija (od oca Shime) rođena je 4 septembra 1924 godine u selu Sutomisica kod Zadra. Zavrsila je osnovnu skolu i domaćica je.
    Djuro Biserko stanuje na Novom Beogradu, ulica Pariske komune broj 33 stan 20, na istoj adresi je prijavljena i Biserko. Djuro radio je u saveznom ministarstvu unutrasnjih poslova, i bio je sluzbenik u ambasadama u Egiptu i Alziru, i po povratku sa sluzbe nastavio je da živi u Beogradu. Zeljko Biserko brat Sonje Biserko, rođen je 6 novembra 1950 godine, i bio je prijavljen na ocevoj adresi. Bio je ozenjen sa Ruzicom Trazivuk koja se odselila za Split. Njihov sin Marko, rođen 1980 još je prijavljen na adresi kod dede, na Novom Beogradu. Brat Sonje Biserko poginuo je kao pripadnik Zbora narodne garde u borbama sa krajiskim Srbima. Njegova smrt teško je pogodila Sonju Biserko, i ona na sva usta Srbe predstavlja kao patoloske ubice. Njena rođena sestra Ljiljana, jedno vreme nosila prezime Gligic, koja živi na Novom Beogradu, zbog njene anti srpske histerije ne kontaktira sa Sonjom. Biserko u svom helsinskom odboru vodi projekat „prikupljanje dokaza o ratnim zločincima od strane srpskih i jugoslovenskih snaga”. U januaru 2000 godine zajedno sa Natasom Kandic, na skupu albanskih intelektualaca sa kosova i Zapadne Evrope, odrzala je govor u Zenevi kojima je okupljenim Albancima porucila da “Albanci svoju perspektivu treba da vide van Srbije„, sto je odusevilo sve prisutne.
    U ambasadu Hrvatske ulazi kao u svoju kucu. Ima hrvatski pasos, a za potrebe ambasade njeni saradnici po Srbiji tragaju za izbeglim srbima iz Hrvatske, koji su pred tamosnjim sudovima optuzeni za ratne zločine, i prikupljaju sve podatke o njima – gde žive, koji su im brojevi telefona, kuda se krecu, a sa ciljem da ih hrvatske obavestajne sluzbe likvidiraju. Od ambasade Hrvatske dobija značajna sredstva za obavestajni rad.
    Njen visegodisnji zastitnik bio je Dusan Mihajlović. Glavni saradnik Biserko u njenom odboru je Boris Delic, poreklom iz Drvara, po opredeljenju peder, koji je ujedno i sef organizacije ”Izbeglicki servis za povratak„, koji ima za cilj da optuzene Srbe namami na povratak, radi hapsenja.
    Način na koji Biserko vrslja po Srbiji zaprepascujuci je, a direktora BIA Rada Bulatovica, čija sluzba
    tolerise njenu aktivnost treba izvesti na sud. Javno prica kako je osvetila bratovljevu smrt.

    – Biserko je radila u SSIP na odgovornim poslovima (kabinet Budimira Loncara). Takvo mesto su podrazumevala clanstvo u SKJ i pripadnost „kadrovskoj listi”.
    U to vreme, SKJ je sprovodio lov na vestice na nezavisne intelektualce. (Djogo, Seselj, mnogi drugi). Tada to drugarici Biserko nije smetalo, jer je ona bila na strani koja je drzala batinu (Miloseviceva partijska drugarica). Bila clan komunisticke partije do raspada SKJ.
    „Ko o cemu ***** o postenju”. Drugarica Biserko je bila i ostala partijski batinas, koji radi bez grize savesti za frakciju koja je na vlasti. Juče Tito, danas Soros, sutra ko plati vise. To je njeno shvatanje ljudskih prava. Sve sto je dobro za Biserko i loše za srpski narod.

    -Pre bombardovanja Nato pakta sirila laži koje su potpomogle da do bombardovanja Srbije i dodje.

    -Za vreme bombardovanja otvoreno pozivala na ubijanje civila. To je zločin za koji se sudi u svim demokratskim zemljama, samo ne u Srbiji. (u anglosaksonskom pravu „aiding and abetting the enemy during the hostilities”

    -Uvela komunisticki pojam „čistka” (samo preveden na latinski kao „lustracija”)u post-komunisticki politicki govor u srbiji.

    Ponovo „ko o cemu ***** o postenju” Prvo bi nju trebalo krivicno goniti za izdaju zemlje (doticna ima državljanstvo SCG)

    -Uvela anglosaksonski termin „hate crime” kao „govor mrznje”. Naravno,
    opet „ko o cemu, ***** o postenju”. Izjave Sonje Biserko o SPC, srpskoj kulturi, srpskoj istoriji u demokratskim zemljama bi bilo krivicno kaznjivo kao „hate speech”.

    Ima toga još.

    DA JE SRBIJA PRAVNA ZEMLJA, BISERKO BI SE ODAVNO NASLA IZA RESETAKA.

  7. Tito,Soros..hm, hmm…Pecoli, Taci..ali, svako ima svoje *bisere*..

    *Pakistanski sud juče je izdao nalog za hapšenje bivšeg predsednika Perveza Mušarafa u okviru istrage o ubistvu premijerke Benazir Buto.*

  8. Citam gore tekstove moram reci da su izvanredni samo svi kazu nasa vlast, koja to nikad nije i nemoze biti Srpska vlast. To je jedna obicna ekspozitura koja zastupa svacije interese sem drzave Srbije, slic na gacama im je odostraga jer oni cene evropske vrednosti.Kao da su skolovani citajuci Glas Koncila a mozda im je neko i lektiru sasatavljao od M. Budaka.Nikad omrazenije ljude nisam video na okupu svi imaju jednu mantru i to antisrpsku.

  9. Naravno, ocekujem jednoga dana da i svi *stranci naseljeni posle 1990.godine*..budu *analizirani* i najureni iz Srbije i AP u Srbije…kako bi se prekinulo *naseljavanje bledolikih*,..Srbija nije, i nece da bude *divlji zapad*…a, *omrazeni* je znao *kaj dela*…!!
    ————————————————————————————————————————————
    U Beogradu, Sremu, Banatu i Backoj krajem 1944. i pocetkom 1945. godine, zbog saradnje sa okupatorom i sluzenju u njegovim oruzanim formacijama, najvisi organ vlasti, Predsednistvo AVNOJ-a, donelo je resenje, da se svi folksdojceri i madjarske porodice, koji su posle 6. aprila 1941. godine dosli na teritoriju Jugoslavije, zajedno sa okupatorom, budu pokupljeni od jedinica Narodnooslobodilacke vojske Jugoslavije i Korpusa narodne odbrane Jugoslavije i stavljeni u logor. Tom prilikom je uhapseno, na primer, oko 100.000 folksdojcera i 50.565 Madjara, koji su odmah proterani u Nemacku, odnosno Madjarsku.

  10. Trgovine jludskim organima je strasno delo i zlocin prema covecanstvu. Ovo sto sam procitao me je jos jednom strasno potreslo. Kao i uvek Djaja i u danasnjem izvanrednom clanku opisuje vazne aktuelne dogadjaje i logicno analizira njihove konsekvence na teritorijama bivse SFRJ. Zeleo bih da se gospodinu Djaji iskreno zahvalim na njegovom angazovanju da fakticki obelodani istinu i da podrzim njegovu hrabrosti i istrajnost u borbi za humanisam.

  11. Ova Lunetova detaljna biografija Sonje Bisreko je zaista impresivna, svaka mu čast na obaveštenosti. Drago mi je da se ovako konstruktivno i vešto nadopunjuju inače odlični tekstovi u Pečatu, kao što su, na primer, Đajini i stručni, ozbiljni komentari kao što su Lunetovi. To, zapravo, tako objedinjeno predstavlja “vox populi” – glas naroda koji će da sruši ovaj štetočinski režim. Zapravo, režim koji je već pao i očajnički se koprca (ostavka Dinkića i slični marifetluci) tonući tako sve dublje u živo blato iz koga ga ne mogu više izvući ni oni “čuveni” bageri iz Kolubare! Neka mu je laka zemlja, amin.

  12. Poštovani gdine Lune
    Godinama se moje ime na prilično nebulozan i stupidan način pojavljuje preko interneta. U pitanju je neki tekst koji se sistemom copy paste besomučno ponavlja. Strpljivo sam se nadao da će se internet manijaci zamoriti od ponavljanja istih gluposti ali njih krasi kako neinveintivnost tako i upornost. Ova gluparija, čini se, nema granice. Stoga bi, ipak, apelovao na Vas kao i na sve ostale maloumne spisatelje, zadrigle intelektualce, impotentne polemičare, papke, šupke, tupadžije i seratore da me se konačno manu jer nisam ja od Vašeg društva i ne znam voditi polemiku sa Vama. Boris Delić

  13. Delicu, poima nemam ko ste i sta ste, po sadrzaju ovoga teksta,vaseg priloga, velika ste supcina, a ja sa takvima nisam nikakav… *iz vaseg drustva*.

  14. Danas se obeležava Dan ustanka

    Povodom 70-godišnjice početka borbe naroda u Srbiji protiv fašističkog okupatora u Drugom svetskom ratu, Dan ustanka – 7.juli biće obeležen manifestacijom u Beloj Crkvi kod Krupnja.
    Danas-se-obelezava-Dan-ustanka

    Danas se, povodom 70-godišnjice početka borbe naroda u Srbiji protiv fašističkog okupatora, manifestacijom u Beloj Crkvi kod Krupnja obelažava Dan ustanka naroda – 7. jul.

    Dan ustanka biće obeležen svečanošću na kojoj će, kako je najavljeno, govoriti ministar prosvete i nauke Žarko Obradović,predsednik opštine Krupanj Savo Dorić i predsednik Republičkog odbora Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR) Srbije Miodrag Zečević.
    Da li je 1. maj izgubio smisao? (VIDEO)
    Ombudsman: U Srbiji su ugrožena prava radnika!

    Tom prilikom biće izveden kulturno-umetnički program “Srbija nezaborava”, saopštio je Republički odbor SUBNOR-a.

    Pre 70 godina Žikica Jovanović Španac, borac lokalnog partizanskog odreda, počeo je oružanu borbu pod vođstvom Komunističke partije Jugoslavije, a taj događaj prihvaćen je kasnije kao početak ustanka u Srbiji.

    Jovanović je 7. jula 1941. u Beloj Crkvi na lokalnom tradicionalnom ivandanjskom seoskom vašaru ubio dvojicu pripadnika žandarmerije – Milenka Brakovića i Bogdana Lončara, koji je bio izbeglica iz ondašnje NDH.

    Politbiro Centralnog komiteta KPJ doneo je prethodno u Beogradu 4. jula odluku o oružanom otporu protiv nemačkih okupatora.

    Simpatizeri četničkog pokreta, međutim, navode da je još 13. maja 1941. đeneral Draža Mihailović sa Ravne gore poveo ustanak protiv nacističkog nemačkog okupatora.

    Pojedini istoričari smatraju da bi dan ustanka trebalo da bude 28. septembar, jer je toga dana 1941. godine oslobođen prvi grad u okupiranoj Srbiji Gornji Milanovac, koji su zajedno oslobodili četnici i partizani.
    ………………………………………………………………………………………………………………….
    (cetnici, uporno hoce da se ufunjaju, deo nepostojece formacije, jer znamo da je deo njih,prihvatio proglas svoga kralja,prihvatio opstu amnestiju, prikljucio se NOR, i naravno deli slavu pobednika), a, ostatak je predstavio sebe 1990-1995. godine)

    Dan ustanka se do 2000. obeležavao kao državni praznik, a njegovo praznovanje ukinuto je naredne godine, kada je donet Zakon o državnim i drugim praznicima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *