Tačijevo lice pravde

Piše Nikola Vrzić

Šta će se pokazati ozbiljnijim, optužbe Dika Martija na račun Hašima Tačija ili Tačijeve pretnje Martiju i njegovim svedocima?

Da li je Švajcarac Dik Marti, specijalni izvestilac Saveta Evrope, već počeo da se kaje što se drznuo da u svom izveštaju ustvrdi kako su i Srbi postradali tokom sukoba na Kosovu? Albanci ga optužuju da je rasista i srpski plaćenik, komandant Kfora da je, bezmalo, klevetnik; Amerikanci mu pak poručuju da će Hašim Tači „i posle tekućeg izbornog procesa“ ostati premijer, a Ujedinjene nacije da će u istrazi Martijevih optužbi pomoći kao što su pomagale i dosad. Dakle, nikako.
Izveštaj Dika Martija, bivšeg švajcarskog tužioca, poslanika u Savetu Evrope, objavljen je posle dvogodišnje istrage. Izneo je teške optužbe; prvenstveno na račun Hašima Tačija, koga je optužio da je šef kosovskog organizovanog kriminala, ubica, trgovac organima otetih Srba, ali i na račun zapadnih sponzora kosovske nezavisnosti, koje su znale sve o Tačijevim zločinima i posle tih saznanja nisu učinile ništa osim što su uništile neke od prikupljenih dokaza… Martijev izveštaj usvojen je u nadležnom Komitetu za pravna pitanja i ljudska prava, dok će Parlamentarna skupština Saveta Evrope o njemu glasati 25. januara sledeće godine.

VAŠINGTONSKE SMERNICE
Optužbe Dika Martija o prodaji bubrega kidnapovanih civila izazvale su ozbiljnu pažnju, prvenstveno u srpskoj i britanskoj štampi. Postavljen je niz pitanja, od toga koliko je opravdana bila NATO podrška saveznicima iz OVK i kakva je politička budućnost zločinca Hašima Tačija, do toga ko stoji iza Dika Martija i kakav je pravi cilj njegovog izveštaja. Iz reakcija koje su propratile objavljivanje izveštaja, slutimo, da su oni koji stoje iza Hašima Tačija mnogo jači od (ne)postojećih zaštitnika izvestioca Saveta Evrope…
Sve upućuje na to da se kontrolom štete izazvane Martijevim izveštajem orkestrira iz Vašingtona. Dirigent je u Vašingtonu, muzikanti u Beogradu, Prištini i Tirani. Najpre, kako smo ukazali prošle nedelje, portparol Stejt departmenta Filip Krauli iznosi stav SAD da je „svako nevin dok se ne dokaže suprotno“, te da  nema razloga da SAD ne nastave da sarađuju s njegovom vladom. Isti stav ponavlja predsednik Srbije Boris Tadić – spreman je da sa Tačijem razgovara sve dok se ne dokaže da su optužbe iz SE osnovane. Tomas Kantrimen, zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju, potom pozdravlja „razuman i realističan stav predsednika Tadića“ koji se „ne razlikuje od našeg stava, a to znači da dok optužbe ne budu potvrđene i pravna akcija preduzeta nema razloga da prestane saradnja sa imenovanim pojedincima, posebno kada je reč o premijeru Tačiju“.
Kantrimen, u istom intervjuu u „Glasu Amerike“, daje i smernice za dalje postupanje: „Očekujemo i pozdravili bismo saopštenja vlada u Prištini i Tirani da će sarađivati sa svakom eventualnom istragom.“ Kao rezultat ove sugestije stižu reakcije i iz Prištine i iz Tirane; Sali Beriša, premijer Albanije, i Hašim Tači, premijer Kosova, odjednom („iznenađujuće“, ocenjuje londonski „Gardijan“) pozivaju Euleks i Haški tribunal da na njihovim teritorijama istraže Martijeve optužbe, nudeći im svu moguću pomoć. Smernicu iz Vašingtona, opet, kao da prati i Beograd, odakle tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević, poput zamenika pomoćnika Kantrimena, poziva Euleks i albanske vlasti da se uključe u zajedničku istragu…

TAČIJEVE PRETNJE
Istovremeno, nastavljaju se otvoreni, kao i oni jedva prikriveni pokušaji relativizacije Martijevih optužbi. Sali Beriša i Hašim Tači, u pravoj medijskoj ofanzivi, Švajcarca optužuju da je „antialbanac“,  „drveni advokat Srbije“, „rasista koji bez ijednog dokaza radi sve kako bi bacio ljagu na rat kosovskih Albanaca, jedan pravedan rat…“ Predstavnici međunarodne zajednice rade  isto to, samo malo suptilnije, nastavljajući da relativizuju značaj Martijevih grozomornih otkrića. Tamo gde je prošle nedelje stao Jelko Kacin („U izveštaju nema dovoljno činjenica za te tvrdnje“), nastavlja komandant Kfora na Kosovu, nemački general Erhard Biler, koji autoritativno iznosi spektakularno otkriće da „Kosovo nije mesto kriminala i korupcije“, te objašnjava da „ako ne postoje dokazi na stolu, svako od nas je nevin. Izveštaj mora da ima dokaze, a ako ih nema onda su to sve klevete.“
S obzirom na ovoliku želju međunarodne zajednice da se obračuna s Tačijevim zločinima, može li ikoga da čudi predviđanje Tomasa Kantrimena, vidovitog zamenika pomoćnika, da će Tači „verovatno ostati premijer i posle tekućeg izbornog procesa“?
Nesumnjivo, svestan je ove atmosfere i Hašim Tači. Da li bi se, inače, usudio da pripreti eventualnim svedocima svojih zločina, obećavajući da će objaviti njihova imena od čega će „mnogi pocrveneti“, pa i samom Diku Martiju, da će se „suočiti s licem pravde“…
A kako će na Tačijevo lice pravde reagovati zvanični Beograd i srpsko tužilaštvo, koji po ovdašnjim medijima naširoko opisuju istrage navodno sprovedene, a nikako da daju bilo kakav rezultat? Odgovor je, verovatno, sadržan u onome što je rekao sam Hašim Tači. Da Zapad radi na pripremama njegovog susreta sa predsednikom Tadićem.

8 коментара

  1. Nebi bilo iznenadjujuce de beogradska pseudo elita predvodjena “beogradcicima”sa crvenim tepihom gardom i vojnim orkestrom(jedini ostaci vojske)doceka nekog od arnautskih poglavica.Jos bi manje iznenadjenje bilo kad bi nas “konsiljeri”sa Anricevog venca poceli ubedjivati da Kosovsku nezavisnost nikad necemo priznati.Da je srece kao sto nije mi bi savet potrazili od Izraela da nas uputi na metodologiju “RADA”sa NAZZI zlocincima i osobama opasnim po nacionalnu sigurnost.Jer ne nasom voljom mi smo nekim jevrejima pomogli da ozdrave pa ko velim usluga za uslugu.Naravno i mi imamo iskustva sa “RADOM”sa osobama “nezgodnim”po “sigurnost”.Doduse to su bili bezopasni kaplari i podoficiri Kraljevske vojske koji nisu imali nameru dase vrate u raj nazvan FNRJ.Ali gospodo draga znam ja odlicno da je drzava pod unutrsnjom okupacijom,da su na vlasti deca i unuci Brozovih komunaca,da su nam guzu pod kiriju odavno dali i da sva svoja umeca i znanja crpe iz “Ideologije liberalnog bantitizma”.Vetar u ledja i dolare u dzep im daju isti oni koji sa Tacijem i slicnima resavaju humanitarna pitanja Balkana.Koje BORI TERAPEUTU,CVETKU MUTAVELU i drugovima zadnjih deset godina “konsiljere”dobro mi uopste i postojimo.Naravno i Tachi i Haradinaj i Oric i ovi nasi sadasnji i jucasnji samo su posledica, a uzroci se lece.

  2. “Srbsko” pravosudje odavno je znalo za pocinjene zlocine Hasima Tacija, i njegove siptarske razbojnicke bande odmetnika nad nezasticenim SRBskim narodom na Kosovu i Metohiji, ali je ono pred tom bolnom istinom “mudro” cutalo i zmurilo na obadva oka, po direktivi zvanicnih vlasti u Beogradu, koje su postavljene od Medjunarodne Zajednice ili bolje receno SAD i zemalja NATO pakta, zbog neobavestenosti i gluposti gradjana Srbije – legalnim putem, obmanom i prevarom gradjana Srbije na “demokratskim” proslim izborima. Da li ce isti scenario uskoro da se ponovi na novim izborima – videcemo, jer do sada je obicno bilo po onoj narodnoj: “sjase kurte da uzjasi murte”!

    Sadasnje “otkrice” davno poznate istine, o kojoj pise “slobodna” stampa po direktivi sadasnjih gospodara svijeta, posluzice samo ili za smjenu Hasima Tacija ili za umeksavanje siptarskih stavova u pregovorima sa Beogradom ili bolje receno Borisem Tadicem, i tako smirivanje robova Novog svetskog poretka sa obadvije strane: “SRBSKE” i siptarske. Da bi sadasnji izdajnici Boga i Srbstva ponovo dobili na predstojecim izborima oni trebaju nesto i da ucine za narod svoj, i tako ponovo da prevare gradjane Srbije, da naivno glasaju kao zambi roblje na novim izborima za “premudre” gospodare svoje. O Boze Mili, sacuvaj nas od izdajnika nasih, a od neprijatelja sacuvacemo se sami!

  3. Хашим Тачи Змија је запретио сведоцима његовог злочина да ће објавити њихова имена и да ће сви они поцрвенети. Само није рекао да ли ће им образи поцрвенети од стида или ће поцрвенети од крви коју ће им Змија пустити.

  4. @autor: “ali i na račun zapadnih sponzora kosovske nezavisnosti, koje su znale sve o Tačijevim zločinima i posle tih saznanja nisu učinile ništa”

    – pa nije ni za ocekivati da ce glavni kupci u ovoj “trgovini” sada pustiti niz vodu svoga dobavljaca.
    A kako pitanje Kosova nije nista drugo nego pitanje americke vojne baze (koja, jel’te, treba da bude u prijateljskom okruzenju), zar je uopste za ocekivati da prodje nesto sto ovaj geo-strateski projekat moze makar malo da dovede pitanje ?

    Nasa jedina nada je mogucnost da Rusi jednoga dana rese da zatvore Bondstil (s ozbizrom da je zbog njih i pravljen), tacnije, njihova logisticka podrska koju bi neka eventualna srpska patriotska vlast za taj posao dobila. To i nista drugo !

  5. Љубомор

    Јасно је било да су Американци пустили низ воду Дика Мартија од оног момента кад је Дик “скокнуо” у Москву да потражи заштиту. Ко ће (американци, српска влат или Тачи) доћи главе Мартија незна се, али му помоћи неће бити од труле Европе као ни пеосталом српском народу.

  6. Pisite Engleski da bi se stvari razumele….

  7. Коментатор Чернишевски је рекао шта је суштина: “A kako pitanje Kosova nije nista drugo nego pitanje americke vojne baze (koja, jel’te, treba da bude u prijateljskom okruzenju), zar je uopste za ocekivati da prodje nesto sto ovaj geo-strateski projekat moze makar malo da dovede pitanje”.

    Нигде у Европи Американци немају толико простора на једном месту, на стратешки идеалном положају, за базу. Тај део света им је одавно запао за око. То, ипак, морају некако да плате. Признавањем државе и омогућавањем криминалној елити да несметано ради.
    Могао бих да се кладим да им је, из истих разлога, геостратешких, и Бока Которска на мети откако су је први пут видели на мапи. А све је то у функцији борбе против Руса, свима је то јасно.

  8. Gospodin Vrzic je na jedan fini nacin hteo da pokaze sta u savremenom svetu znaci izvestaj Dika Martija. Ukoliko ne postoji opsti evropski i svetski stav o tome, to je mrtvo slovo na papiru koje moze posluziti samo kao dnevno politicka tema na Kosdovu, odnosno obracun dvojice pretendenata na kosovski presto: Tacija i Pacolija. Zamislite kada bi se svi poceli baviti teorijama zavere na svoj nacin. Ne bih zeleo da neko protumaci da tamo nije bilo ylocina. bilo ih je, ali ako je predmet otvoren pa zatvoren pred Haskim sudom, onda ga i nema. njegovo ponovno otvaranje nije prouzrokovano opseznom istragom, vec potrebom da se neko diskredituje u buducoj podeli vlasti. Ono sto gospodin Vrzic dobro primecuje je stav Vasingtona, a onda i Tadica da niko nije kriv dok se ne dokaze. E sad dolazimo do teorije zavere. A ona bi izgledala ovako.
    Vuk jeremic, koji vec godinama placa lobiste po Amerikama, izdejstvovao je, samo u svojoj glavi, da ce jedan ovakav izvestaj biti od koristi da se njegov trud obilaska sveta ne bi nazvao uzaludnim, vec da bi dokazao svoj stav o tome da je Kosovo kvazi drzava i da je ne treba priznati nikako. Placeni Dik marti, covek od autoriteta, izlazi sa misljenjem, koje nalazi potvrde i dokaze u knjizi Karle del Ponte, koja je vec jednom arhivirala slucaj i u tuzilastvu i u svojoj glavi. Medjutim, zaboravlja se da interes od izvestaja ima i pacoli, koji je postao bogat u saradnji sa Jeljcinovom klikom, a ciji je deo i Lavrov. Tadic polako shvata da stav Vasingtona mora podrzati, jer Taci ni u ludilu ne moze postati saradnik Rusiji, a Pacoli to vec jeste, a poznato je kakav odnos danas ima Rusija prema Kosovu i nikako ne bi trebalo poremetiti takav odnos. Vuk Jeremic to nije izgleda shvatio, pa je potegao problem Tacija. Na kraju ce Dik marti da kaze da je svoj izvestaj bazirao na izjavama nepouzdanih, kako ce se dokazati, svedoka i da on tu ne moze da snosi nikakvu krivicu. na celu Kosova ce, za svaki slucaj doci pacoli, i krenuce proces priblizavanja Kosova Rusiji, tako da ce za koju godinicu i rusija da odustane od odbrane Srbije, a onda smo ga ugasili kad je u pitanju Kosovo.
    E u toj teoriji zavere postoje crne rupe koje moze svako da iskoristi. kako ce se ona zavrsiti, sam bog zna. jedno je sigurno. Onaj ko je potegao to pitanje ima sopstveni razlog, nikako zastitu ljudskih prava. A ono sto ce sam izvestaj prouzrokovati mnoge ce kostati vlasti. Ko ce tu ispasti pametan i nevin, ne bih da nagadjam. Ali sam siguran da kao krajnji cilj moze jedino da se konstantuje steta za Srbiju. Ekonomska, politicka, pa i teritorijalna, jer ce pitanje izvestaja Dika Martija na kraju doneti razresenje pitanja Kosova.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *