Srbija: Odiseja u svemiru 2011.

Piše Aleksandar Đaja

Ovu godinu ćemo završiti sa statističkim podatkom da je u decembru za najosnovnije životne troškove prosečnoj četvoročlanoj porodici potrebno 92.033.88 dinara, dok dve prosečne plate ukupno iznose 68.844 dinara. Za osnovne troškove nedostaje, znači, više od 200 evra

Producentska kuća „Warner Brothers“ pronašla je 17 minuta isečenih iz originalnog filma Stenlija Kjubrika „2001: Odiseja u svemiru“, za koje se smatralo da su izgubljeni. Isečeni materijal sadrži scenu u kojoj „Hal prekida radio komunikaciju između Diskaverija i Pola pre nego što ga ubije“. Iako je ova vest oduševila obožavaoce Kjubrikovog filma,  iz „Warner Brothers-a“ poručuju da film neće biti prikazivan u javnosti, već će se čuvati u skladištu u Kanadi.

KO NE BI „ODLEPIO“
Naime, još od premijere „2001: Odiseje u svemiru“, postojala je izvesna dramaturška dilema oko razloga zbog kojih je dotadašnji superposlušni superkompjuter „Hal 2000“ neočekivano izneo pogrešnu procenu o kvaru na anteni… Međutim, posle petooktobarske revolucije 2000-te godine, pa do danas, postalo mi je sve jasno: „Hal“ koji je mogao unapred da vidi i analizira sve, video je još tada, i u Novoj 2011. godini, Srbiju, verovatno, pod vlašću ovog istog režima – i totalno odlepio!
Ko ne bi…?
U narednih deset godina Srbija će postati država nauke i znanja, čiji će mladi stručnjaci biti konkurentni na međunarodnoj naučnoj sceni i tržištu rada – ocenio je predsednik Republike Boris Tadić u Novom Sadu, na uručenju nagrada „Dr Zoran Đinđić“ najboljim mladim istraživačima, studentima i diplomcima. „Moramo preokrenuti stvari, a svi preokreti zavise pre svega od pojedinaca“, naglasio je predsednik i dodao da se ne sme pokleknuti pred klimom pesimizma, statičnosti i mizantropije. Razume se, nije čudo što ovako ubedljivi i autoritativni nastupi predsednika Srbije nikoga  ne mogu ostaviti ravnodušnim, pa ni popularnu hrvatsku glumicu i pevačicu Severinu, koja je krajem novembra ove godine upoznala Borisa. „Tadić me je iznenadio kada je rekao da voli pesmu ‘Šta me sad pitaš šta mi je’. Ali, kasnije sam shvatila. Njegov savetnik (valjda, za muzička pitanja?) je i Srđan Šaper, nekadašnji član ‘Idola’.“ Inače, između Severine i predsednika Tadića „kontakt“ se gradio mesecima, a počela je predsednikovim priznanjem da se on budi uz njene pesme.
Nevezano s tim, ne tako muzikalan bračni par, Grozdana (82) i Tomislav Milić (75), nađeni su 17. decembra mrtvi u svojoj porodičnoj kući. Policija je saopštila da je obdukcijom utvrđeno da su umrli od smrzavanja. Dragan Rakić, sekretar Mesne zajednice Ljubava kod Kruševca, rekao je da Mesna zajednica nije uspela da Milićima obezbedi socijalnu pomoć, jer su imali zemljište u vlasništvu, te su uglavnom živeli od pomoći komšija. „Više puta smo se obraćali Centru za socijalni rad, tražeći pomoć za Grozdanu i Tomislava, ali smo dobijali odgovor da oni ne mogu biti korisnici zbog zemlje koju poseduju, iako nisu bili u stanju da je obrađuju.“ Prema njegovim rečima, Centar za socijalni rad nije mogao da selu izađe u susret ni kada su tražili da se bar plate sanduci u kojima će Grozdana i Tomislav biti sahranjeni, sa obrazloženjem da, pošto nisu korisnici pomoći – nemaju na to pravo… Zaista, „ne sme se pokleknuti pred klimom pesimizma, statičnosti i mizantropije“!
Zbog toga su srpski vlastodršci za Novu 2011. godinu predvideli važne strateške projekte…!
Kontrolori GSP „Beograd“ će uskoro dobiti kamere na reverima. Reč je o sredstvu za zaštitu kontrolora (ali i putnika) izloženih napadima, a snimci mogu poslužiti i policiji u potrazi za napadačima. Tri ovakva uređaja nalaze se na testiranju u GSP „Beograd“, dok će prezentacija kamera biti organizovana u dogledno vreme.

POŽELJNA PILULA ZABORAVA
Proizvoljnost u izboru materijala i veličina poštanskih sandučića koji se mogu videti u gotovo svakom ulazu u stambenu zgradu, od Nove godine postaju „relikti mračne prošlosti“. Zakonom o poštanskim uslugama tačno je određeno kako poštansko sanduče može da izgleda. Ova novina, naglašavaju u Republičkoj agenciji za poštanske usluge, proizilazi iz potrebe da pošiljke na kućne adrese stižu neoštećene (To ne važi za same poštare koje bi, daleko bilo, pre ulaska u zgradu mogla da ubije fasada jer otpada u komadima od po deset kila).
Takođe, grad Beograd će raspisati javni poziv za suzbijanje i uništavanje ambrozije na celoj teritoriji. Akcija će trajati do kraja vegetacijske sezone, tačnije do kraja novembra 2011. godine. Inače, kad smo već kod „alergija“, ovu godinu ćemo završiti sa statističkim podatkom da je u decembru za najosnovnije životne troškove prosečnoj četvoročlanoj porodici potrebno 92.033.88 dinara, dok dve prosečne plate ukupno iznose 68.844 dinara. Za osnovne troškove nedostaje, znači, više od 200 evra. Kako, onda, da tata, mama i njihovo dvoje dece popune „rupu“ u budžetu? Možda, ovako…
Zbog napada pasa lutalica, Javno preduzeće „Čistoća“ ove godine je isplatilo više od 25 miliona odštete Novosađanima koji su tužili ovu firmu. Činjenicu da je naplata štete zbog napada pasa stopostotna, pojedini Novosađani su počeli da zloupotrebljavaju, pa i ujede sopstvenih pasa pripisuju lutalicama za koje je zadužen grad!
Svako od nas ima stvari koje bi najradije zaboravio – a naučnici sa američkog univerziteta „Džon Hopkins“ veruju da u tome mogu da nam pomognu pilulom koja blokira bolne i neprijatne uspomene. Do sada su uspešne eksperimente sa uklanjanjem traumatičnih sećanja izvodili samo na miševima, ali veruju da bi isti uspeh postigli i sa ljudima. Kako su Amerikanci već koristili Srbe kao laboratorijske životinjice (akcija bombardovanja „Milosrdni anđeo 1999“), bilo bi dobro kad bi nam ta pilula pomogla da nastupajuću Novu 2011 godinu, pod vlašću ovako strateški odgovorne i futurističkooptimistički raspoložene vlasti, zaboravimo – pre no što u nju uđemo!

2 коментара

  1. Текст А. Ђаје је по обичају врло оригиналан и веома илустративно описује ситуацију у којој наша власт само слуђује овај јадни народ некаквим бесмисленим акцијама, док је за решавање макар и једног битног проблема у држави потпуно неспособна. Честитке аутору, али не знам, зашто овог текста има само на Интернету, а не и у новинама? Поздрав.

  2. Odiseja u svemiru 2011 jeste genijalan film koji mnogi nisu razumeli odmah na prvu loptu, ali su posle shvatili. Nadam se da ce poruke koje ovakav i slicni tekstovi nose, razumeti sto pre, inace nam u buducnosti sa ovom zutom vlascu zaista nema spasa!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *