Dosije Hašima Tačija

Piše Uglješa Mrdić

„Pečat“ ekskluzivno prenosi deo dosijea Hašima Tačija, koji su sastavili MUP Srbije i BIA (nekadašnji Resor državne bezbednosti), u cilju istrage albanskih zločina dostavljen nadležnim međunarodnim organizacijama još pre šest godina

Hašim (Hadžija) Tači, zvani „Đarpni“ (Zmija), rođen je 24.04.1969. godine u selu Broćna, opština Srbica. Posle demilitirizacije OVK, formirao je političku partiju DPK, čiji je predsednik. U julu 1997. godine, osuđen je u odsustvu, presudom Okružnog suda u Prištini, i kažnjen zatvorskom kaznom u trajanju od 10 godina zbog krivičnog dela terorizam, a februara 1998. godine za njim je raspisana Centralna poternica. Kao član organizacionog jezgra OVK, učestvovao je u obezbeđivanju finansijskih sredstava za potrebe OVK, ubacivanju u zemlju terorističkih grupa, njihovoj diverzantsko-terorističkoj obuci i naoružavanju. Završio je višemesečnu vojnu obuku u Albaniji, posle čega se direktno angažovao u više terorističkih akcija na KiM.

LIKVIDACIJA SRPSKIH CIVILA
Učesnik je terorističkih napada na pružnom prelazu u Glogovcu, kada su ubijena 4 policajca, a trojica teže ranjena. Takođe, više puta je posećivao selo Klečka, opština Lipljan, u vreme kada je tamo bila pritvorena, zlostavljana, a potom i likvidirana grupa srpskih civila. Iako je obezbeđivao participaciju u privremenim organima na KiM, zadržao je jak uticaj na najekstremnije strukture bivše OVK, koje koristi u cilju zastrašivanja političkih protivnika i vršenja pritisaka na nealbansko stanovništvo da se iseli sa KiM.
Krajem 2001. godine, na inicijativu Hašima Tačija, organizovano je više terorističkih grupa sačinjenih od bivših pripadnika OVK, uglavnom sa područja Drenice, čije aktivnosti kontroliše preko Kadrija Veseljija, šefa ŠIK-a, Samija Ljuštakua, iz Srbice, i drugih. Pod njegovom kontrolom nalazi se i tajna naoružana grupacija odgovorna za brojne zločine, ubistva, kidnapovanja i zastrašivanja na području severne Srbice, u selima Rudnik, Radiševo, Suvo Grlo, Banje, Kotore i Kućica. Ovom tajnom organizacijom neposredno rukovodi Redžep Selimi, iz sela Ovčarevo, opština Srbica, inače načelnik Akademije KZK, a njeni pripadnici su Musa Dervišaj, Zenun Kadriju, Đeljadin Gecaj i dr.
Tači je u kontaktu sa Alijem Ahmetijem, komandantom ONA u Makedoniji, sa kojim sarađuje u prebacivanju terorista iz Makedonije na teritoriju opština Preševo i Bujanovac, u cilju preduzimanja terorističkih akcija na punktove multietničke policije u pojedinim selima, u delu administrativne linije sa KiM.

ŠVERC DROGE I PROSTITUCIJA
Takođe, organizator je kriminalne organizacije poznate kao „Drenička grupa“, u čije aktivnosti su uključeni i brojni članovi njegove porodice. Pomenuta grupa drži pod kontrolom oko 10 do 15 odsto ukupnog broja kriminalnih poslova na KiM, koji se odnose na šverc oružja, kradenih automobila, goriva, a delimično i cigareta, kao i na prostituciju, ostvarujući finansijsku vezu sa članovima albanske, češke i makedonske mafije. Inače, Tačijeva sestra je udata za Sejdiju Bajruša, jednog od vođa albanske mafije. Tači kontroliše veći deo organizovanog kriminala u regionu Istok-Klina-Srbica-Priština. Najbliži saradnik u švercu ukradenih automobila mu je Fadiljh Tači, a na tom poslu sarađuje sa kriminalnim klanom Kitaj. Na području opštine Klina, organizovanjem prostitucije se bavi Hamdi Tači, dok se poslovima šverca droge i trgovine prostitutkama Hašim Tači bavi zajedno sa svojim rođakom Mendukom Tačijem, te Betušom Zihugolijem i Engelom Šabanijem, zvanim „Anđeo“. Preko Menduha Tačija, uključen je i u ilegalnu trgovinu oružjem i gorivom. Uz Ekrema Luku, Fatmira Limaja, Fljorija Maljokua i Ismeta Osmanija, Tači je jedan od vođa u ilegalnoj trgovini cigaretama na KiM.

ELIMINACIJA PROTIVNIKA
Tačijev blizak saradnik u poslovima organizovanja prostitucije, šverca narkotika i oružja je Džavit Haljiti, koji se, između ostalog, bavi i poslovima zastrašivanja, ucenjivanja i eliminacije Tačijevih političkih protivnika. Znatan deo ovako stečenih finansijskih sredstava klan Tačijevih koristi i usmerava u političku kampanju Hašima Tačija, a drugi deo novca se dostavlja kao podrška albanskim terorističkim grupama.
I pored dobro obavljenog posla srpskih službi bezbednosti u razotkrivanju albanskog terorizma i kriminala na Kosmetu i sastavljanja „Bele knjige“ albanske mafije na Kosmetu, međunarodne organizacije još uvek nisu adekvatno reagovale. A još manje, zvanična i vlastodržačka Srbija.

8 коментара

  1. Гдје ли нам је Наташа Кандић? Хоће ли нам она објаснити зашто јој још увијек капље нешто црвено са руку?

  2. Nema ni Kandicke , ni Biserko a ni ostale gamadi da se cuju sada.Zasto?
    Zato sto su financirane i nagradjivane od Amerike i Zapada samo da se bore za ljudska prava ne-Srba. ( Obe su toboznji clanovi Univerziteta u SAD-u)
    Time vam je Zapad otvoreno rekao da Srbi nisu ljudi pa onda nemaju ni ljudska prava.
    ( Jedino se neki Kuzminovic na Pescaniku “oglasio” tako sto je otvoreno napisao da to sto su Srbi zrtve- nije istina.)
    I , naravno ,imate Cedu Jovanovica koji je rekao da je Srbija kriva za to sto su Srbi u ovom slucaju zrtve. Apsurd te djubradi nikada ne prestaje.

  3. Љубомор

    Доказ да српски властодршци крију истину и чувају Тачија не треба бољи од документарца Енрика Јахонеа “Бесконачни рат” у два дела.
    Уместо да “наша” (Тијанићева) ТВ врти у сагласју са извештајем Д. Мартија документарац Јахонеа, она се труди да заташка злочине Тачија и Косовске мафије тако што нам на ТВ доводи Јелка Кацина, Бриселске и Америчке потпароле да разводне и релативизују злочине над Србима.

  4. Ima jedna mala,ali po mnogo cemu velika zemlja u svetu koja se zove Izrael i nalazi se na Bliskom istoku.Svi teroristi i zlocinci koji su se ogresili o bilo kom Jevreju kako u zemlji tako i u svetu njihova tajna sluzba ih je bez velike pompe pronasla na kugli zemaljskoj i najcesce likvidirala.Ta sluzba koja nedostaje i nasoj zemlji zove se MOSAD.Neverujem da bi Siptarski zlikovci imali bilo kakvu sansu da se slobodno krecu kako Kosovom tako i svetom da su takva monstruozna nedela ucinili ne stoitonama vec i samo jedenom drzavljaninu Izraela.

    • Zaboravili ste da Izrael ima celu Ameriku iza sebe. Ko god ucini nesto nazao izraelsom drzavljaninu okrenuo je citavu Ameriku protiv sebe. Dzaba MOSAD ako nema mocnika koji mu dopusta da radi sta hoce.

  5. Zasto Srpsko specijalno tuzilastvo za ratne zlocine(VUKCEVIC i BRUNO), ne koriste dokumentaciju BIA (iz perioda 1998-2000 god.), protiv Tacija? Ko je pomilovao Tacija da ne izdrzi sudsku kaznu na 10 godina.?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *